Last news in Fakti

12 Април, 2016 09:56 1 549 5

Гражданските арести са на ръба на закона

  • граждански арест-
  • ръба-
  • закона-
  • бежанци
Гражданските арести са на ръба на закона - 1

Опазването на външната граница на ЕС е въпрос на сигурност и на България, и на ЕС. Начинът, по който го правим обаче, говори за нас като нация. Ние сме правова държава. Чл.12а в Наказателния кодекс, където са споменати гражданските арести, създава повече проблеми, отколкото решава. Това е дейност на ръба на закона, да не кажа извън него, и е опасна включително и за самите извършващи такива арести.

Това каза в студиото на телевизия "България он ер" по повод гражданските арести на границата народният представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Антони Тренчев, който беше категоричен, че не може в една правова държава да се изземват функциите на полицията да залавя хора.

Той съобщи, че довечера ще има изслушване на министър Бъчварова в Парламентарната група на Реформаторския блок. Там ще поставя въпроса ребром – как се  опазва границата: с какви сили силите и с какъв ресурс, как се третират гражданските патрули по границата, каква е политиката на България на ниво ЕС по отношение общата политика по охрана на границите на Съюза.
По думите му, политиците трябва да стимулират гражданите да подават сигнали към органите на реда, а не да поощряват гражданските арести на ръба на закона. Вчера се самосезира прокуратурата и сега извършителите на тези арести ги заплашва лишаване от свобода до 6 години, добави още Тренчев, като обясни, че ако има работещи органи и силна гранична полиция, това самоорганизиране на граждани няма да се случва.

Привърженик съм на будното гражданско общество, но и на това държавата да си изпълнява функциите, категоричен бе реформаторът и определи изпращането на 300 военни на границата като добра стъпка.

Той добави, че единна европейска гранична охрана би решила въпроса. Създаването на такава гранична служба - за обща охрана на границите на ЕС - е работещо решение, според Тренчев. Ситуацията със затоплянето на времето и затварянето на Балканския път би трябвало да катализира процеса по създаването й и на Съветите в Брюксел нашите държавни представители трябва да поставят въпроса категорично, подчерта още той, добавяйки, че охраната на българската граница не е локален, а общ европейски проблем. Според тезата му, при единна охрана на южната граница на ЕС незаконните преминавания у нас биха се осъществявали много по-трудно, което включва и решителни мерки против каналджиите, като Тренчев подчерта, че водещата роля си остава на българската държава.

„Трябва да проследим защо се появява проблема с гражданските арести. На първо място това е фундаменталното схващане на демокрацията, че всички хора са равни и имат равни права. Последиците от това погрешно схващане дава своето отражение, а именно, че всеки глупак има право на мнение. Второто по-лошо мнение е, че мнението на всеки глупак е равнопоставено с това на хора, които са специалисти по национална сигурност”, заяви в „Здравей, България” Боян Расате от Българския национален съюз.

„Ако приемем, че България е една болница, която би трябвало да се управлява от квалифициран персонал, то България в един даден момент вече се е превърнала във ферма, в която управлението се е иззело от прасетата, санитарите и чистачите. Най-алчните прасета са все по-нагоре в пирамидата на управление. Как искате от прасета, които управляват тази болница, превърнали я във ферма, да дават адекватни решения на проблеми, свързани с националната сигурност”, попита Расате.

„Незаконното преминаване на граница от мигранти всъщност не е престъпление и не се преследва наказателно. Практиката по отношение на бежанците, която датира още от Първата световна война, е една – лично волеизявление на човека, тоест аз съм бежанец. Оттук нататък следва проверка дали всъщност тези са бежанци или не”, коментира от своя страна адвокатът Николай Хаджигенов.

Той допълни, че според европейската статистика много малък процент от тези хора се оказва, че не са бежанци и се екстрадират. По отношение на кадрите във видеоклипа адвокатът е на мнение, че става въпрос за арест с незаконно оръжие и със заплаха и принуда, тъй като никой доброволно не ляга на земята.

„Разказите как сам човек залавя с голи ръце 15-20 души са само хуморески. Задържането и слагането на тези свински опашки е престъпление, защото е незаконосъобразно”, допълни Хаджигенов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 2 Отговор
    Абе да кажем, че е спорно за гражданските арести, ама съм сигурен, че "нехайството", заради което вече толкова години не можем една ограда да построим по границата с Турция е ПРЕСТЪПНО! Аъщо така трафиан на хора в който участват не само трафинанти а и гранични полицаи, също е престъпно! А и съм сигурен, че последните се отчитат на горе по веригата!

    Та, в крайна сметка кое е по-важно - да си опазим границата, или как да си я пазим?! Аз мисля, че с цената на всичко трябва да си я пазим!
  • 2 Васе

    2 0 Отговор
    Мутри с дебели крими досиета, търсещи слава. А каквото си намерят в бежанците е бонус.
  • 3 7777777

    3 0 Отговор
    Ние сме пародия на държава-граничари прекарват нелегално през границата мигранти, а вътре в страната се организират граждански групи за залавянето им! Кой повече нарушава закона?
  • 4 Джон Смит

    3 0 Отговор
    България: Прилича на американските каубойски филми, както им казвахме преди! Град управляван от месните бандити-бизснесмени, подкупен и избран от тях шериф, да плаши населението! Идва вмирисан на пот конник, с не известно престъпно минало и чувство на справедливост. Който с действията си, срещу месните бандюги и шериф, обединава хората на борба срещу тях.
    Колко му се кефим всички, на конника!
    Това за съжаление е, милата ни БЪЛГАРИЯ!
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Истината е че държава няма , има мафия която не я интересуват хората .Затова хората ако искат народът им да оцелее трябва да действат незабавно , не само срещу мигрантите , а и срещу самата мафия - тя си има име и лице - ГЕРБ,ДПС,БСП , АТАКА,ДСБ.....
    Що се отнася до мигрантите това са 100% престъпници джихадстки фанатици от афганистан,ирак и сирия . Ако не се предприемат радикални действия си отиваме , това е .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове