Last news in Fakti

24 Май, 2016 12:09, обновена 24 Май, 2016 19:07 3 001 3

България почете Денят на българската просвета и култура

  • 24 май-
  • почита-
  • денят-
  • българската просвета-
  • култура
България почете Денят на българската просвета и култура - 1
Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Цяла България отбеляза Денят на на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържествата в София  започнаха с шествие от сградата на Националния археологически музей до паметника на светите братя пред Народната библиотека, където започна празничната церемония по повод 24 май.

В шествието, сред ученици, учители, ректори и граждани, се включиха президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и Академичният съвет на Софийския университет.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че днешният празник е специален, повод за национална гордост и определи образованието като националния приоритет на България. Първокласници изпълниха стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов.

Премиерът Бойко Борисов написа във фейсбук:

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-светлите български празници. Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация. Приносът на България през вековете да се съхрани тази културна ценност в световен мащаб е значителен и е нещо, заради което всеки българин може да бъде горд с произхода си. Честит празник!

С академично тържество в Аулата на Софийския университет " Свети Климент Охридски"- най-старото висше училище в България отбеляза  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

В  Пловдив, по традиция литийното шествие за деня на българската просвета и култура и на славянската писменост потегли от площада пред Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” - тя е приемник на епархийското училище, където за първи път по инициатива на Найден Геров през 1851 година е бил отбелязан  празникът в чест на славянските първоучители.
В шествието, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий, което беше аплодирано от стотици пловдивчани по централната пешеходна улица,   се включиха представителни групи ученици от всички училища в града.
В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост  с почетния знак на Пловдив и почетни значки бяха  отличени  преподаватели и учебни заведения.  Сред  тях бяха  Елена Налбантова и Теодора Геленчева от Основно училище Кочо Честименски
На площад Стефан Стамболов започва и празничния концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс.
По-късно на сцената ще се изявят студентите от  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В подготвения от тях 5 часов мегаконцерт по случай 24 май ще се включат всички художествени състави на академията с изпълнения на класическа музика, поп, рок и джаз, инструментален, песенен и танцов фолклор.
Във Варна, над 12 хиляди ученици, учители, студенти и дейци на културата участват в шествието за 24 май.  Ще бъде проведена и азбучна регата, разказа Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна:
Тази година, яхтите ще дефилират пред Централни бани в Морската градина. Гледката откъм централния вход на Морската градина ще бъде много красива. Екипажите на яхтите ще бъдат облечени с фанелки, на които ще бъдат изписани българските букви.
Във Велико Търново днес на  тържествата в девет училища  първокласниците ще получат  като подарък книгата "365 приказки от цял свят-по една за всяка вечер". По инициатива на общината над  700-те книги за първокласниците са закупени от спонсори в посветената на 24 май акция. "Децата-по-близо до книгата". Общоградското честване на деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще започне с празнично шествие от площад "Велчова завера" до сградата на общината, участниците в което ще носят портрети на светите братя Кирил и Методий. За девети път ще бъде връчена общинската награда "24 май", която се присъжда на най-изявения възпитаник на средните училища. Призът,к ойто е придружен с премия от хиляда евро, за пръв  път ще бъде връчен  на двама души-абитуриентките близначки Мария Десислава  и  Дарена  Светослава Димитрови  от Средното общообразвателно училище,"Емилиян Станев". Вечерта ще има дефиле на абитуриентите от "Випуск 2016". Заедно с директорите на училищата и класните си ръководители те ще преминат по двестаметров червен килим на централната градска улица.

Химнът на светите братя Кирил и Методий е композиран преди 115 години в Ловеч от Панайот Пипков, по текста от едноименното стихотворение на Стоян Михайловски. За първи път тържествената церемония по случай 24 май в Ловеч ще се състои пред катедралния храм в центъра на града посветен на Светите братя Кирил и Методий. Ще бъдат отличени изявили се учители и ученици.
Стихотворението-химн на Свети Свети Кирил и Методий, Стоян Михайловски написва през 1892-а година в Русе. Девет години по-късно композиторът Панайот Пипков създава музиката в петокласното училище "Йосиф Първи" в Ловеч. Как е станало това, разказва Валери Митев, директор на училището, което днес носи името на Пипков. Докато един ученик четял вдъхновено стихотворението "Свети Свети Кирил и Методий", композиторът започнал да пише нотите с тебешир върху черната дъска. На края на часа мелодията е завършена и учениците я разучават и запяват. Така се ражда химна "Върви народе възродени". Той е изпълнен за първи път официално на 11-ти май, 1901-ва година в Ловеч, като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета.

Над 200 професионални и самодейни хористи ще изпълнят за първи път заедно химна на българската просвета  „Върви, народе възродени“ на централния площад в Плевен. Празничните прояви започват със шествие от площад "Стефан Стамболов", то ще се предвожда от свещеници с иконата на "Св. св. Кирил и Методий". Иконата е оригинална от 19 век и е дело на самоковски зограф. Шествието ще премине под звуците на духовия оркестър по  централните улици на града. Тържественият ритуал за празника започва  пред барелефа на Кирил и Методий, десет хорови колектива ще пеят  на централния площад "Възраждане" .  Общото изпълнение на "Върви народе, възродени" е за първи път и мотото е "Да запеем заедно" химна на светите братя.
Трима изтъкнати плевенчани ще получат награди за принос в развитието на културата и за цялостно творчество. За първи път се присъжда колективна награда, която заслужи градският духов оркестър с диригент Пламен Марков.
Наградите са за известния плевенски актьор Христо Домусчиев, който е и почетен гражданин на Плевен. По случай 85-та си годишнина е отличен общественикът и писател Георги Стойков. Стефка Григорова, началник-отдел "Култура". Третият награден е госпожа Мария Мескин, директор на галерия "Дарение Светлин Русев", която с обич и с много професионализъм, опази безценни картини, които биха били гордост за всеки художествен музей.
Награди ще получат и 25 преподаватели от плевенски училища.

Изявени дейци на културата от Смолян бяха отличени с годишната награда на Община Смолян за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.
В родопското село Давидково беше спазена традицията, отличен ученик от местното училище да получи стипендия. Тя се осигурява от местни хора, които от години живеят в чужбина. Стипендията в памет на Митко, е учредена на името на любознателен ученик, който заради тежко заболяване, не успял да завърши образованието си. На патронния празник на училището си, дарява еднократна стипендия, като изборът се прави от Учителския съвет, каза кметът на Давидково Севда Чолакова. Тази година Учителският съвет е определил Даниел Росенов Конарчев от седми клас с отличен успех. Сумата е символична, сто лева.
Средствата за стипендията се събират в кутии по търговските обекти в селото. Хора, които са в страната и в чужбина, превеждат суми по сметката. Организация от младежи, с останалите пари закупуват консумативи за училището, за самите деца, за първия учебен ден.
С празнично шествие в Шумен отбелязаха 24 май. Кметът на общината Любомир Христов и председателят на Общинския съвет  проф. Борислав Беджев връчиха „Наградата на Шумен“ за отличили се служители в системата на образованието и науката.

„След всяко поредно честване на Деня на Светите братя Кирил и Методи се убеждаваме в нещо безспорно – няма друг празник, който толкова искрено и безрезервно да ни приканва към духовно извисяване и единение! Защото на полето на грамотността, знанието и културата не могат да виреят плевели на противопоставянето и неразбирането на другия. 24 май не само обединява духовно и ни изпълва с благородни чувства, но и стимулира най-чистите ни човешки стремежи за съпричастност към всенародния ни културен възход”. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад в приветствие по случай 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура.

Ученици, учители, деца от детски градини, просветни и културни дейци се включиха в традиционното общоградско тържество в Ардино, за да заявят почитта си пред делото на солунските двама братя Кирил и Методий.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъжна ирония

    3 0 Отговор
    "България почита ДеняТ на българската просвета и култура" ...
    Заглавието казва едно, а показва друго, уви - показва тъкмо на този ден непознаването на българската граматика. "Деня", а не "денят" трябва да бъде, отговорете си сами защо.
  • 2 Чукча

    3 0 Отговор
    Не почет,а срам пред братята написали азбуката,на която днес в страната с мъка пишат и говорят близо половината от българските граждани.Вместо да се интегрират към българите,у малцинствата наблюдаваме обратния процес.Най-ярък пример са така наречените депутати,половината от тях не могат да говорят правилен български език.Не остават встрани и ръководни фигури в президенството и правителството,какво да говорим за такива на месно ниво,пълна боза. Дори излиянията им във Фейсбук не могат да тушират
    посредствеността им.Най-жалкото е,че такива неграмотници решават нашата и на държавата съдба.
  • 3 мъжкар

    1 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХАААААА!!!За каква култура и за какво образование може да се говори в България.В момента освен една деградирала обстановка плод на 26 годишния бандитско мутренски преход друго не се вижда на лице в България и българските училища.Реално в момента 80 процента от учениците са неграмотни и употребяват дрога и алкохол.Тяхното поведение се обуславя от свободията която им бе дадена отделно от ниската квалификация на новите учители.Във ВУЗ-овете където се изучава педагогика приемат хора с тройка на изпита и излизат преподаватели с дипломи тройка.Точно същите тия после преподават в училище е няма как децата да са по-грамотни.Като прибавим и занижения контрол от страна на родителите които блъскайки по цял ден за 500лв в някоя фирмичка на някой местен олигарх нямат време да обърнат внимание на децата си.Срам и позор скоро очаквайте КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ аз лично давам срок 2021г.При това ниво на емиграция и на целенасочено икономическо изселване мисля че това е адекватен срок в който ще видим България тотално разрушена и подчинена на чужди интереси.2 500 000 са навънка вече до момента и всяка година между 200 000 и 250 000 изчезват.На фона на тази картинка и дума не може да стане за култура камо ли пък за образование.Не може един прост м...л да взема по 1000 лв помощи а един бг учител който е отделил толкова време от живота си в учене да бачка за 600лв.ТИ БЪЛГАРИНО СИ ПОМИСЛИ КАКВО ЩЕ ПРАВИШ ОТ ТУК НАТАТЪК 2021 Е МНОГО БЛИЗО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове