9 Ноември, 2017 16:34 13 126 23

Специалните автомобилни номера поскъпват 10 пъти?

  • табели-
  • регистрационни табели-
  • номера-
  • автомобили

МВР предлага драстично поскъпване на специалните автомобилни номера, за да намалее търсенето.

Таксите, които се плащат на МВР за издаване на "специални" автомобилни номера, да се повишат до 10 пъти, предвижда проект за Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.

Документът е качен за обществено обсъждане вчера на портала за обществени консултации на правителството, като предложения за редакции ще се приемат до 8 декември, съобщи "Дневник".

Ако промените останат в този си вид и бъдат приети от кабинета, за регистрационен номер с числа по избор ще се заплаща 300 вместо 30 лева. Табелите с четири еднакви цифри пък ще поскъпнат двойно до 2000 лева. Запазва се цената от 7000 лева единствено на регистрационен номера с комбинация от шест букви и/или цифри по желание.

Като аргумент за увеличение на таксите се посочва фактът, че търсенето на такива табели е засилено, а същевременно възможният им брой е много ограничен. Смята се, че с новите цени търсенето ще намалее. С предлаганите промени се определя една такса за няколко услуги, като целта е да се облекчи административното обслужване и да не се плаща на различни гишета. Предлагането на комплексни услуга ще спести няколкото такси към обслужващите банки, а се дава и възможност плащането да стане чрез ПОС терминални устройства.

Така за първоначална регистрация и промяна в регистрацията, със смяна на табели с регистрационен номер, както и възстановяване на регистрацията на превозно средство с прекратена такава ще се плаща 35 лева за лека кола, 30 лева за ремаркета и полуремаркета и 28 лева за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни превозни средства. За транзитни и временни номера ще се плаща 20 лева. Във всички тези случаи отпада досегашната отделна такса монтаж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПНСД

    78 18 Отговор
    Като си паралия вадиш 7000 лева и пишеш каквото искаш. Комплексарите вече ще трябва да спестяват по 300 лева за да мислят, че другите си мислят, че са някой.

    п.с. Колко ли минусчета ще събера - може би общият брой на комплексарите прочели мнението ми. :)
  • 2 Gost

    36 7 Отговор
    "Комплексни услуги" за комплекси с малки самочувствия
  • 3 Красо Зелето

    68 2 Отговор
    1 лева не бих им дал, камо ли да плащам за номер по-избор! Ако има как, и без номер ще карам ама уви, няма как!
  • 4 инженер по транспортна техника

    23 3 Отговор
    преди около 12 години когато номерата още нямаха синьото правоъгълниче- отначало с бг знаме, сега с европейското, имаше период, в който цените на хубавите номера ААББ, АББА, АБАБ бяха много високи- нещо както сега предлагат- 300 лв. Тогава обаче не се плащаше за тройните номера- АААБ и те бяха най-предпочитани от полицаи и връзкари.И ставапе така, че никой не искаше скъпите и така си седяха- висеше списък на стената със свободните и никой не ги вземаше. Ако сега не вдигнат и таксата на тези номера, ще стане така, че пак само те ще бъдат искани....
    Най- правилното според мен е тези номера да бъдат раздавани на търг с явно наддаване, за да се вкарат повече пари в бюджета и за да се избегне всякакво връзкарство и задкулисие. Защото иначе може да се окаже, че тази цена е пак висока, и няма да се харчат. Пазара с базова ниска цена и търг може най-точно да определи цената на сдна стока така, че да не се допусне даването и на излишно ниска цена, или пък застояването и заради висока....

    Коментиран от #5

  • 5 Шопа

    20 5 Отговор

    До коментар #4 от "инженер по транспортна техника":

    Да те питам другарю инженер как стават нещата в Германия с 80 милиона население или съседна Румъния например с 20 милиона и нямат такъв проблем като нашия/свършиха ни номерата/?.
    Знаеш ли?, и какви са им таксите?.
    На мен ми мирише на изнудване от страна на държавата.
    Пълни простотии.

    Коментиран от #8, #10, #19

  • 6 Рентиер

    11 26 Отговор
    Навсякъде по света го има това с номерата. И не виждам нищо лошо- като си купих готина кола и ти е кеф какво лошо има да дадеш няколко стотин лева отгоре за хубав номер. Ако не искаш- комбинации бол. Лично аз си направих избора, когато си взимах колата- спортно купе на екзотична марка да платя няколко стотин лева за номер с еднакви цифри, защото мога да си го позвовля. Мои колеги, познати приятели също са плащали за номера с еднакви цифри, но имам и познати с доста скъпи коли, които не са. Въпрос на личен избор, не мисля, че се избиват комплекси с това. Но нека да се вдигнат цените- не може някакви селски тарикатчета с коли за по 6-7 хиляди лева да движат с готини номер. Нелепо е.

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Петър

    15 0 Отговор
    Ще започнат да ви ги крадат тия "хубави" номера
  • 8 законен

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шопа":

    Ами аз да ти кажа , Шопе , в Англия със "само" 70 милиона население , номерата се НАСЛЕДЯВАТ и по-интересните се продават на търгове като скъпоценности и някои стигат до милион и повече , как ти се струва ?

    Коментиран от #20

  • 9 има начин

    14 0 Отговор
    Да номерата е най-добре да са персонални взимаш си номер купуваш си кола слагаш го, след време я продаваш слагаш го на следващата и т.н. Разбира се след всяка смяна това се отразява в КАТ и ако не се отрази конфискация. Също въпросният номер да може да се продава, ако човек желае. И да "специалните" номера да се купуват на търгове, кой, колко даде. Закупен такъв номер да може да се завещава и т.н.
    Така е най-правилно според мен!
    Ако номер се повреди или изгуби срещу съответна сума ти печатат нов и готово.
    А свгае пълна простотия постоянно се печатат номера свършиха буквите , как се вика :) Ако си загуби номера, чвек или го откраднат или пък КАТ му го свали трябва да си взима нов !?!? Да сменя всички документи и т.н.
    По този начин се затриват стотици хиляди комбинации от букви и цифри вкл. и т.н. "специални" номера ! Защо?
    Ми защото ни управляват умници герберасти, като ги почнеш отнай-високо та до последния катаджия всички пращят от акъл, важно е пари да се съдират, ама че има начин за повече и по елегантно ми от де акъл ???
  • 10 инженер по транспортна техника

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопа":

    Не колега, в случая не е изнудване, защото никой не те кара насила да си купиш хубав номер. Просто всеки иска да си вземе и няма ясно дефиниран метод за раздаване и стават разправии, които не са в интерес на никого, напротив- интереса е да се събират повече пари щом едно нещо се търси. А колкото до "няма номера"- няма заради тромави процедури по обжалване на тръжни процедури.... Когато само фирма БМВ /безконтактни мултиплексорни вериги/ правеха номерата, нямаше проблем за никого и всичко си вървеше. Имаше обаче само един проблем- те не се отчитаха на Б.Б., затова той реши да ги срине и сега имат конкуренция... Проблема е обаче, че конкуренцията не може да смогне да си испълнява заявките по ред причини.... Това вече е типично БГ ситуация...

    Коментиран от #21

  • 11 Антонн

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Рентиер":

    Май си говорим наизуст за какво си платил няколко стотин лева,може би за ОВ 4444 АР. Това струва 1000лв другите вече са 7000лв.
    Може би селските терикатите с коли за по 5-6 бона,и хубави номера не са ги плащали.
    Виж в Германия ,САЩ и др.държави колко струва номер дори с име по избор.
    Явно са комплекси карам кола за 100 бона.тоя с кочината за 5 бона има номер като моя.Еми има!
  • 12 тЕрикат

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рентиер":

    И какво ? Синдром на малък член ли имаш ,че реши да си сложиш 4 еднакви??Или страдаш от липса на внимание ?Аман от такива “заможни” тузари.
  • 13 62662

    2 0 Отговор
    Всичко искат да поскъпне бе ейй, няма ли нещо на което да му падне цената , не се налапахте бе м..ви стара.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Много странно как от МВР тълкуват "специални номера". Как аджаба, избор на съществуващ вече номер може да го приемем за специален, като за да получат този номер, хората си плащат и служителят само го предава /изискват се твърде много усилия - не 30, но и 300 са малко, повече трябва да са/ на гражданина - това ли е специалното?
    Странно, процедурата за създаване на регистрационен номера с комбинация от шест букви и/или цифри по желание не се приема за специален, а се приема, че е съвсем нормален и лесен за изработване, тъй като се заплащат 7 000лв, и се създават индивидуално.
    Евала!
  • 15 Патриот

    5 0 Отговор
    Обърнахте ли внимание обаче на факта, че само най-скъпите номера не менят цената си? Отново. Т.е. отново се търсят пари от средностатистическият българин. Богатият отномо има привилегията да не му барат цените.
    Съгласен съм да поскъпнат, но да може да си остане за мен - сменям си автомобила пак същият номер, губя номера правят ми нов.
    Иваче какъв мие смисъла.
    Аз лично си платих 50лв, а автомобила беше 5 хиляди горница за специален номер 1200, а ми предлагаха специални номера като 1424, 1214, 1714 и т.н., а останалите 1314, 1414, 1514 ги нямаше. Що ли?

    Къде е този линк, където може да се прав обществено коментиране?
    Не е сума, която да ме събори защо да не. Не мисля, чее ком

    Коментиран от #17

  • 16 mediator37

    2 0 Отговор
    Няма смисъл от специалните номера, защото като ходите да кръшкате тук -там, лесно ще ви запомнят номера. И после рогачът с кирката....
  • 17 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Добре де,аз без да си плащам ей тъй след няколко часа чакане в КАТ София ми дадоха номер 0102,и къде е логиката!!!
  • 18 Майор Костов

    0 0 Отговор
    Това е паз.икономика по милиционерски - щом има голямо търсене,вдигаме цената 10пъти!! :) А всъщност целта е пак да започне далаверата с тези номера,защото явно има доста балъци,за които е много важно какъв ти е номера. Преди няколко години имаше мафия със сина на КАТ точно с тези табели!
  • 19 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопа":

    Аз пък не виждам никакво изнудване, а нормална пазарна икономика. Като има търсене и балами, дето да плащат, ще им вдигат и цената. Всъщност, няма лошо, ще внесат някой лев повече в бюджета.

    Коментиран от #22

  • 20 Шопа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "законен":

    Знам бе баце, и аз съм поживел на острова, не се форсирай толко.
    Е сега съм на друго място ама и тука номера си остава цял живот твой.
  • 21 Шопа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "инженер по транспортна техника":

    Да прав си избистри ми се, благодаря.
    Думата " изнудване " не е уместна, да издевателстват по ми харесва.
    Но и това което се опитват да направят изобщо не подхожда на хора които твърдят, че се развиват и гледат за благото на населението.
  • 22 Шопо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Георги":

    Че е пазарна, пазарна е като на "женския пазар".
    Ама, че няма нищо нормално и това е верно.
    И защо все трябва да издевателстваме над баламите?. Кой е балама аз?, или ти?, че искаш да си имаш такъв номер?.
    Това не е пазар, това би трябвало да е цена на държавна институция кжято пак съществува благодарение на данъкоплатците.
  • 23 Guest

    0 0 Отговор
    Не виждам смисъл в тия номера !!! Просто държавата гледа да щипне някой лев от ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове