Last news in Fakti

4 Март, 2018 09:11 1 979 30

Борисов: Политиката ни не е насочена срещу Русия

  • бойко борисов-
  • патриарх кирил

“Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по повод 3-ти март.

Борисов посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Премиерът заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири.

“Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава”, каза Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.

Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели.

“Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила”, каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. „Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората“, посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия.

Борисов обясни пред патриарх Кирил и кой е основният приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани.

“Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме”, каза Борисов.

Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България.

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    44 4 Отговор
    Лицемер и лъжец, както винаги!
  • 2 ЖГШ

    42 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Борисов: Политиката ни не е насочена срещу Русия. А доклада за националната ни сигурност кого избра за враг на България - спомнете си.
  • 3 Що се оправдаваш

    9 33 Отговор
    господине..Длъжни ли сме да им се оправдаваме след като сме в ЕС и НАТО. Трябва да е ясно, че имаме съвместна политика с нашите съюзници.
  • 4 Наблюдател

    9 33 Отговор
    Не знаех, че за руския патриарх не важи Деветата Божа заповед "Не лъжи"., след като казва, че " в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели.",
  • 5 марко тоти

    2 21 Отговор
    До №1 - Приятелю на теб известно ли ти е понятието "дипломатичен език",що за първосигнална реакция.Въпреки,че Бойчин е искрен в тези си думи!
  • 6 Сенко

    28 0 Отговор
    И тези ако са го погалили по главата КРАЙ. Няма такъв държавник.Безпрецедентен случай. ВЕЛИК!!!
  • 7 Хасан

    16 7 Отговор
    НАТО е срещу Русия ...като член на НАТО ,България е срещу Русия...

    Коментиран от #11

  • 8 лубомир щроугал

    3 24 Отговор
    Нашата политика,разбира се,че не е насочена срещу Русия,но руската политика определено е насочена срещу нас и другите бивши сателити.Държавата ни е изцяло изградена по примера на Руската Джамахирия - държавна мафия,която краде обществените средства и управлява глупаво и безкруполно,отчитайки се по веригата нагоре...
  • 9 Хасан

    2 23 Отговор
    Русия с църквата се опитва с панславизъм и православие да лобира в България...да спрем руското влияние
  • 10 Освободителна война

    12 17 Отговор
    Русия е имала уникален шанс да води войда срещу Турция, без да й се месят великите сили. След неуспеха на Истанбулската конвечренция, великите сили е трябвало да направят нещо за България и Русия е казала, че те ще го направят и нападат Турция, както през Балканите, така и през Армения. Няшето освобождение е заради тази война, руснаците са ни създали и държавата след това и онази държава е била по-добра от сегашната. Затова уважаваме руския народ и генералите от войната. Но трябва да уважаваме и украинския, белоруския и финландския народ за същото и техните кости са тук. Но това не означава безусловна любов към Русия и нейните политици, независимо какво правят. Така че не мога да уважавам Путин като окупатор на Крим (каквато и да е била историята), тук той наруши международното право. Това е опасно и утре може ние да имаме нужда от спасение заради такива като Путин (включително и български такива).

    Коментиран от #17, #18, #21, #22, #28, #29

  • 11 Анонимен

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Турция също е член на НАТО :) ама в момента е с Русия :)
  • 12 Хасан

    1 21 Отговор
    Да съберем подписка за смяна на имената на руски наименоаания по българските земи...

    Коментиран от #30

  • 13 Дядо Радой

    19 2 Отговор
    Да, политиката на Суджук-партията,сиреч -твоята не е срешу Росия,а срещу България и българския народ. На Русия нищо не ножеш да сториш, защито си малък и нищо, но за род и Родина бая бели направи.Така мисля аз,за другите -не знам.
  • 14 чичо Сам

    18 2 Отговор
    За това ли предоставиха страната на американците да си строят военни бази, а Черно море напълниха с американски военни кораби? За това ли всеки външен министър минава за одобрение през американското посолство? За това ли заедно с Цв.Цв. лобират за купуването на американски изтребители? А за всяко важно решение казва - "да решават началниците горе"?

    Коментиран от #15

  • 15 Наблюдател

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "чичо Сам":

    Защо лъжеш чичо? Не е хубаво така. Или и за теб, както за руския патриарх не важи Деветата Божа заповед "Не лъжи"?
  • 16 Реалист

    1 14 Отговор
    Добър ход на Бойко - изземва близостта на бсп-то и показва че може да работи с руснаците БЕЗ ДА СЕ КЛАНЯ. За пръв път имаме премиер който е добре приет и на изток и на запад. Мъжкар който всеки с власт уважава. А не копчета като Филип Димитров или Сергей Станишев. Хайде русофилчета, почвайте с минусите. Всъщност това с минусите и плюсовете е пълна измислица - ако искам мога да си нащракам поне 10на плюса, но те просто не ме интересуват.
  • 17 Реалист

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Освободителна война":

    Много добър анализ - достави ми удоволствие да го прочета.😃
  • 18 Наблюдател

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Освободителна война":

    Как така "без да и се месят великите кили". Още преди войната има подписани от Русия Райхщадско и Лондонско съглашение, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава. На Берлинския конгрес именно тези договорености са приведени в сила, а договора от Сан Стефанов е само за руски престиж и за да настрои българите против Запада. Чети историята без руски очила.

    Коментиран от #25

  • 19 Еее

    12 2 Отговор
    Само СССР👍
  • 20 расулюлах

    11 0 Отговор
    я да каже 4ехльото плевенлииски дали политиката не е насо4ена срещу русия ? хахах
  • 21 ЗАЕДНО С РУСИЯ, НЯМАМЕ ПРОБЛЕМА

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Освободителна война":

    НО ЩЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ АКО НЕ СМЕ С РУСИЯ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ахмед Борисов

    12 1 Отговор
    Жалко за руските воиничета загинали в руско турската освободителна война! Не си е заслужавало, не и за този народ! Левски много добре го е квалифицирал: Не народ, а м.... То е видно кой е българофоба - санстефанския мирен договор е плод на Русия, ньойския мирен договор - плод на европейските велики сили. Сами направете разликата между тях. Все пак по онова време Англия и османците са били първи дружки.
  • 24 Чурулик чурулик

    11 0 Отговор
    Толкоз много умряли за да може тиквата сега да е деспот и главен нарко ръководител и милиардер....
  • 25 Без войски

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Договори е имало, но не са пратили войски срещу нея по време на войната
  • 26 предатели

    10 1 Отговор
    американски лизогъзец,къде беше на 3 март
  • 27 товарищ

    8 0 Отговор
    Дружбата между Русия и България е толкова необходима,както слънцето и въздуха за всяко живо същество!!!
  • 28 Насо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Освободителна война":

    Кой ти е казал,че великите сили не й са се месили на Русия? Започни да четеш и научи повече за войната. Много е дълго тук да ти го пиша -само ще ти кажа,че турската армия е получила най-модерното за времето си оръжия от Великите сили ,те са имали много по-съвършено оръжие отколкото руснаците.Освен това ,както днес наричат пратениците си в Сирия и Ирак "военни инструктори" ,по същия начин са им изпратили много и най-добрите си военни специалисти,стратези,тактици и огневаци...! Дори самият Осман паша и Сюлейман паша са западняци ,тези не са истинските им имена. И още -всичко щеше да мине по-гладко и без толкова кръв,защото Турция имаше тогава огромна свободна армия,в своите северноафрикански провинции ,и тази армия нямаше как да дойде на балканите,за да помогне ,и тогава не щеш ли,Векобритания предлага помощ -от военноморската си база на о. Малта (тогава Британски протекторат), стотици английски военни кораби натоварват 40-50 хиляди войници от либийския бряг и ги стоварват в Дедеагач,които тръгват по суща да помогнат на обсадената армия на Осман паша в Плевен. Тази огромна турска армия се е командвала от английски доказани генерали ( Сюлейман паша и др.). По пътя си,те избиват,изколват и опожаряват всичките християнски селища,особено в долината на Туджа!!! Те опожаряват и Стара Загора (той е построен наново,затова е с най-правите улици). Много е писано за Ст. загора,той е и родното място на поета Петко Р. Славейков. След това тази войска,доставена ни от А
  • 29 Насо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Освободителна война":

    След това тази войска,доставена от Англия,едва бе спряна на Шипка ,но хиляди руски войници и български опълченци загиват в битките с тях. Ти на това ли му викаш,че не са се месили Запада? Престанете да преиначавате историята,бе хора!
  • 30 Насо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ти кажи какво да правим с турските наименования по българските земи...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове