Last news in Fakti

23 Май, 2018 08:31 7 658 24

Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници

  • кат

Причината са несъвършенства в системата, обясниха от МВР

Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае, пише в. "Сега".

Абсурдната ситуация, в която добросъвестни шофьори биват тормозени, а КАТ прахосва време и ресурси, за да издирва несъществуващи длъжници, съществува от години.

Причината са несъвършенства в системата, обясниха от МВР. Ако например човек има няколко глоби, но ги плати наведнъж, системата няма да отчете нито едно плащане, т.е. всички задължения си остават висящи. Друга възможна грешка е неправилно изписване на данни в заявлението за плащане - например сбъркан номер. Системата отново няма да отчете нито грешка в документа, нито направено плащане. Така всеки, който си е платил глобата, може да се води длъжник и да бъде санкциониран. Едно от наказанията е отнемане на книжка, а през последните месеци от МВР са доста активни по тази линия и редовно организират акции. Последната бе покрай граничните пунктове.

Абсурдите не свършват дотук, защото, след като задълженията в КАТ останат висящи, те се изпращат за принудително събиране в НАП. Оттам при почти всяка кампания установяват, че около 1/3 от длъжниците всъщност вече са си платили. Естествено, масовата реакция на гражданите е гняв и недоумение, когато данъчните ги потърсят.

От МВР заявиха, че се опитват да изчистят несъвършенствата на системата си със собствените си разработчици. Колко време ще отнеме това, не е ясно.

Въпреки абсурдната ситуация и данъчни, и полицаи твърдят, че през последните 3 години системата на работа се е подобрила. Преди това и двете институции не са си разменяли информация. Тогава единственият начин човек да докаже, че всъщност не дължи глобата, която му търсят, бил да се разкарва до КАТ, където да му издадат някакво удостоверение, а след това да го занесе в НАП. Тогава и броят на мнимите длъжници бил много по-голям. Сега поне имало обмен на информация.

Доказателство за дългогодишните проблеми са инструкциите за плащане на задължение, които Националната полиция е пуснала на сайта си. Оказва се, че плащането на глоба изобщо не е толкова лесно. Първо човек трябва да се информира, че допреди няколко месеца задълженията по фишове и наказателни постановления са се плащали по отделни сметки. Те вече са закрити и има единна. Тя обаче не включва задълженията по електронни фишове, те са по друга сметка. На трета пък са глобите по Кодекса за застраховане.

Цяло приключение е и самото попълване на документи за наглед елементарна операция. Например от МВР уточняват, че с едно платежно нареждане може да се плати само едно задължение. Друга честа грешка била, че вместо да се изпише номерът на самото наказателно постановление, в платежното нареждане се изписвал номерът на акта. Има дори такава инструкция: "Номер на наказателно постановление и дата на съставянето му - при номерата на наказателни постановления, издадени след 2014 г. е особено важно да не се пропускат тиретата в номера на документа, например - 00-0000-000000".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    52 1 Отговор
    Разработчиците от КАТ, сигурно са 2-3 застаряващи ИТ-та отговорни за системата. Силно ме съмнява че тия хорица дори могат да пишат код, камо ли да модернизират тая скръб на КАТ.

    Коментиран от #23

  • 2 Гост

    56 0 Отговор
    Как пък все в България и как все в МВР нещата не работят. Ами оправете ги. То голямо чудене, вече толкова години все едно и също оправдание слушаме.

    Коментиран от #4

  • 3 Шаран БГ

    23 2 Отговор
    Колкото по-сложна е системата, толкова по-добре за държавния чиновник!
    Сложната система изисква и по-вече специалисти !?
    Въвеждането на високите технологии в работата на чиновниците, първо увеличи техния брой, второ - създаде неимоверно по- големи трудности за хората, вместо да е обратното !!!
    Защо да се чудим , че има корупция в държавата,/не само в КАТ/когато всичко се прави от сложно по-сложно за самият служител и от неудобно по-неудобно за гражданина ? Последният .....кой ти го брои за човек изобщо - като няма пари , да върви по надлежния ред и да си се оправя......!
    Още в първия абзац има нещо невероятно / за мен/. Кой е този полицай, който като му тикна в очите копията от Акта за административното нарушение, Наказателното постановление на съответния областен началник на КАТ и банковото бордеро ,с което съм си платил за "дяволъка", че няма да ги признае и ще продължи да ме разиграва като маймуна??
    Не бива която и да е медия, да се отнася с пренебрежение и подигравка към работата на полицаите - като цяло ! Неморално и противодържавно е !!!!
  • 4 Jack Bauer

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Назначават се само роднини и приятели по линията "Дай да уредим сина (дъщерята, бад'четката и т.н.). При това никой не гледа какъв човек е необходим с какви умения. Та за това е такова положението.
  • 5 148

    41 0 Отговор
    Ако не беше тъжно,щеше да е смешно.
    Една от най-мърлявите държавни структури.Висиш като сопол за да си платиш глобите и накрая системата не отчитала.... Чакаш ,като някой грешник на опашка за да си регистрираш МПС-то... и се радваш ако , някак си успееш в същия ден.. В това време проспериращата професия "регистратор" процъфтява.Защо ли?
    Как в цяла Европа може и става, тук не?Отговорът е ясен.
    А после се сърдим , че ни изобразили като тоалетна в Брюксел.
    Хубаво поне, че вече има евтини билети за където си искаш....
    Айде със здраве!
  • 6 Владо Вр

    27 0 Отговор
    Системата няма никакво подобрение. Моят пример е стар - от 2009г - платен акт(без колан) - решението за къс на с 3,5месеца.Платих го веднага - след година и половина не беше отразено в системата. Двете гишет са на 3(три) метра едно от друго. Нито КАТ, нито в банката е намериха отразено плащането. Добре, че случайно намерих нареждането за превод на парите, иначе трябваше да платя втори път. От тогава, пазя всеки документ. Мои приятели и познати се оплаква от същото.
  • 7 Расулюлах

    11 12 Отговор
    Българското робство е наи страшно
    Да се помолин дружно Ердоган да си прибере територията и да заживеем според шерията
  • 8 Ганчо

    28 1 Отговор
    Глобите от КАТ имат 5 годишен давностен период. Ако са минали 5 години, покажете им среден пръст.

    Коментиран от #18

  • 9 Реститутка

    16 1 Отговор
    Аз затова не им плащам. Нито сметки, нито данъци нито нищо; Така или иначе явно файда няма, а след 5г. отпадат по давност; Е като ми се обадят по телефона гледам там да платя нещо, ама първо да ми се обадят няколко пъти тогава. Нищо доброволно не плащам. Е, обадиха ми се от НАП един път викат ми- ще ви запорираме сметките в банките. Притесних се малко, пък после викам на намеателите- наемите само на ръка и само в евро;
  • 10 Иванчо

    29 1 Отговор
    Да не забравяме, че КАТ е към МВР, а всяка (!) година бюджетът на МВР се уваличава все повече и повече.
  • 11 Гоуст

    18 0 Отговор
    Та кой нормален би отишал да работи в кат? Трябва да си някакъв безпринципен послушко, който изпълнява всяка команда. Не случайно и нивото е такова, ако това може да се нарече изобщо ниво
  • 12 Коментар

    19 1 Отговор
    В КАТ СОФИЯ.ОНЗИ ДЕН БЯХ ТАМ.ИМАШЕ ЕДНА НА ГИШЕ РАЗПРАВЯШЕ ПО ТЕЛ.НЕЗНАМ ТУКА Е ПЪЛНА ЛУДНИЦА.
  • 13 Зазка

    23 1 Отговор
    Пълна излагация са така наречените системи на КАТ и НАП! Как не могат да направят една работеща услуга без грешки и проблеми? То не са номера, талони, актове , фишове, чакане по опашки. Другари от МВР, айде малко по сериозно, вече сме 21ви век!
  • 14 по темата

    21 0 Отговор
    Единствената държава в света, в която Милиционерите се занимават със събиране на глоби.

    Затова сме и на тоя хал, защото Милисията не гледа за правилата, а за парите, които да сложи в частните си джобчета на 70% от милиционерите, които са и корумпирани.
  • 15 Nabldatel

    17 0 Отговор
    В нормалните страни от такива неуредици хората изкарват пари за причинените ин неудобства! Съдене до дупка некадърниците от КАТ!
  • 16 Отвратен

    15 3 Отговор
    Тия изроди са за разстрел!
    70 години вече рекетират хората.
    Кога ще има възмездие и наказание за тази измет?
    През турско не е имало такава гавра с хората.
  • 17 ДДР

    10 0 Отговор
    КАТ нямата сметка да оправят бакиите, не те се разкарват насам-натам, а и винаги може да капне нещо отгоре!!!
    Така че , да караме внимателно, че да не плащаме два или повече пъти някоя глоба :):):)
  • 18 ГНГ

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ганчо":

    Ганчооооооооо, две години е давността, а абсолютната давност е три години по ЗАНН, по който са и НП от МВР.Познавай законите и тогава коментирай.
  • 19 ГНГ

    4 1 Отговор
    И всички глоби по НП и електронни фишове задължително се плащат по банков път от ваша сметка към сметка на МВР, така в банката остава история и не си длъжен да пазиш платежни нареждания и винаги можеш да докажеш плащането , освен това не е скъпо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 а така

    10 1 Отговор
    тия гьонове от КАТ не се ли питат аджеба как в сметката им едни пари дето никой не знае от къде са дошли
    или тия пари са прехвърлени в някоя банка за лихви
    едни 9-10 милиона ще имат лихва 200000 на година
  • 22 иван

    11 1 Отговор
    ДА СЕ ЗАКРИЕ РЕПРЕСИВНАТА СЛУЖБА КАТ
  • 23 kkk

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Приятелю (както казва един политик от ДПС), никой няма интерес да се прави това. Видно е, че тези пари са идвали по сметките и безотчетно са заминавали по "стабилността". Естествено преди това са били отчитани таксичките за банката на генералчето Гоцев от ДС и неговата лирична муза (нали й бил посветил стихове).
  • 24 Morgoth

    1 0 Отговор
    Разработчици в МВР :)
    При нивата на заплащане на разработчиците и нивата на заплащане в държавните институции все ми е на акъла, че там разполагат с нещо повече от излъгал се студент, който не са го искали в нито една от частните фирми и някой застаряващ оракалски админ, който иска да си изкара последните годинки на спокойствие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове