Last news in Fakti

4 Април, 2019 10:09 2 738 22

„Артекс“: Строим „Златен век“ законно

  • златен век-
  • артекс-
  • строеж

Строителната компания спазвала закона

„Артекс“: Строим „Златен век“ законно - 1

Използваме възможността отново да заявим, че проектът „Златен век“ притежава валидно разрешение за строеж и строителни книжа.

Компетентен орган с контролни правомощия относно законността на строежите от първа, втора и трета категория е ДНСК, откъдето потвърдиха, че строежът е законен.

Това се посочва в официалната позиция на „Артекс“.

Ето и позицията на строителната компания...

Уважаеми госпожи и господа,

Използваме възможността отново да заявим, че проектът „Златен век“ притежава валидно разрешение за строеж и строителни книжа.

Компетентен орган с контролни правомощия относно законността на строежите от първа, втора и трета категория е ДНСК, откъдето потвърдиха, че строежът е законен.

Цитираното от ИК „Лозенец“ решение на ВАС по дело 4156/2019г. не е относимо към проекта „Златен век“. В това решение става въпрос за вече изтекло (към датата на влизане в сила на промените) разрешение за строеж и за приложимата уредба относно срока за подновяване.

Изразяваме своята загриженост към появилите се в публичното пространство неверни твърдения. Бихме искали да проведем конструктивен диалог с представителите на ИК „Лозенец“ и местната общност, за да бъдат изяснени всички въпроси, свързани със строежа.

Прилагаме и хронологична справка за проект „Златен век“:

. . . . . . .

Разрешението за строеж № 134 от 26.01.2007 г. за изграждане на 34 етажна сграда е издадено, съгласно визата за проектиране, одобрените проекти и действащите към онзи момент законови разпоредби. Разрешението за строеж е за 34 етажна сграда на името на ЕТ „Румен Марков - Джоинт Билдинг Инвестмънт“ и ЕТ „Джи Би Ай - 91 – Жанета Младенова“. Сграда „ЗЛАТЕН ВЕК“ е втора категория по ЗУТ. Тъй като разрешението за строеж е издадено преди влизане в сила на Закона за устройство и застрояване на Столична община /ЗУЗСО/ и Общия устройствен план на София /ОУП на СО/, по отношение на строежа не важат разпоредбите на ЗУЗСО, ОУП на

СО и правилата и нормативите за неговото прилагане /§2, ал. 7 от ПЗР на ЗУЗСО/.

С разрешението за строеж от 2007 г. се дава 34 етажна сграда, т.е. етажността не е регламентирана от нас и за нас, а тя е регламентирана още с визата за проектиране от 2004 г. на ЕТ „Румен Марков - Джоинт Билдинг Инвестмънт“. Ние сме заварен случай и законодателят се е съобразил с този заварен случай. Със Заповедта за презаверка от месец ноември 2012 г., на основание чл.153, ал.3 от ЗУТ, Разрешението за строеж е презаверено с 5 /пет/ години до м.11.2017 г. След влизането в сила на изменението на ЗУТ от 07.02.2017 г. и по-конкретно изменението на чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ се установява нов срок на валидност на разрешенията за строеж за първа и втора категория строежи. Към момента на промяната разрешението за строеж е валидно - оставали са повече от 9 месеца до изтичане на срока на презаверката.

Изменената норма на чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ е материалноправна. Тя има действие за в бъдеще и се прилага както за нови разрешения за строеж, така и по отношение на правните последици на валидни разрешения, издадени преди влизане в сила на промяната /заварени случаи/. Касае се за т.нар. „несъщинско ретроактивно действие“ на закона, възприето в практиката на Конституционния съд.

С други думи: Измененията в чл. 153 имат действие занапред, но не само за нови разрешения за строеж, но и за действащите към момента на публикуване на поправката в държавен вестник. Презаверката на нашето разрешение за строеж настъпва след тази дата - към ноември 2017 г. , което означава, че новата поправка в чл. 153 е валидна и за нашето разрешение.

Цитираното от ИК „Лозенец“ решение на ВАС по дело 4156/2019г. не е относимо към проекта „Златен век“. В това решение става въпрос за вече изтекло към датата на влизане в сила на промените разрешение за строеж и за приложимата уредба относно срока за подновяване.

Арх. Здравков, в качеството си на Главен архитект на Столична община, има правомощията да одобрява инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да ги допълва, както и да постановява мотивирани откази за това. Такъв отказ за нашия строеж няма издаден. Напротив – Главният архитект е издал поредица от заповеди по чл. 154 от ЗУТ за допълване на разрешението за строеж, очевидно изхождайки от разбирането за валидност на разрешението за строеж, което се допълва с тези заповеди.

Предвид гореизложеното можем да заключим с убеденост, че Разрешение за строеж № 134 от 26.01.2007 г. е валидно до 11.01.2020г. и строежът на сграда „ЗЛАТЕН ВЕК“ се изпълнява в съответствие с всички нормативни актове на действащото българско законодателство. Всяко друго тълкуване на закона би поставило под сериозен въпрос не само защитата на интересите на частните субекти, които инвестират средствата си в България, но и целия установен правов ред у нас.

С уважение,

Екипът на Артекс Инженеринг АД


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    18 2 Отговор
    Касичката на власта.
  • 2 Наивен

    22 1 Отговор
    Естествено, че ще е "законен" те за това промениха закона. Аз отново ги питам да покажат изчисленията за транспортната натовареност на заобикалящата инфраструктура от транспортната комисия.
  • 3 Бай Бохос

    20 1 Отговор
    Преди време имаше една реклама на банка: "Клиентите са ни скъпи".
    Всички знаем какво стана с тази банка!
  • 4 Наивен

    16 1 Отговор
    Архитектът издал разрешителното за Този "петохуй" да си скъса дипломата. Това ще паметник символизиращ среден пръст на властта към избирателите за винаги
  • 5 Фактолог

    3 1 Отговор
    Там е важното, де, че герберските институции са създавали закони и документи/кои законни, кои не/ във ваша и на други приближени фирми полза. Вашата позиция и интереси са разбираеми, но не е луд който яде зелника, а който му го дава
  • 6 ИСТИНА ЗЛА

    8 2 Отговор
    Превърнаха думата ЗАКОННОСТ във ФАЛШ ! Цялото управление от 10 г е един ГОЛЯМ ФАЛШ !!!!
  • 7 Фалшив герой

    3 2 Отговор
    Имам голямо подозрение че истинския собственик на АРТЕКС е Винету !
  • 8 Наивен

    7 2 Отговор
    Гл.Архитект на София да обясни тази черна дупка в ОГП на квартала. Когато е очевидно, че нещо не е редно, независимо от разрешителните и промените, които са направени заради нещото, е редно да се вземе корективно решение, което да възстанови общия ред
  • 9 Наивен

    4 1 Отговор
    Г-н Борисов да каже ако нещо не го иска народа, избирателите, столичани, а само Цветанов. ЩО Е ТО?
  • 10 Джудже

    7 0 Отговор
    Разбира се, че всичко е законно! "Аз на тебе, ти на мен". Някои хора си получават апартанентчета, а вие си получавате абсолютно законните разрешителни.
  • 11 Све

    7 1 Отговор
    Неграмотните граждани си избраха партията на НЕГРАМОТНИТЕ !!! Перверзен филм, коментиран от проф. Иво Христов - 80% животни за евтаназия, глухи и слепи за милиарди... Няколко млн ги посъбудиха. Спасението е ВЪЗРАЖДАНЕ

    Коментиран от #15

  • 12 Наивен

    4 1 Отговор
    И ако заради тази фирма Артекс и този петохуй " златен век" половината власт си подаде оставката, какво още трябва да се случи с останалата половина та да се спре тази грозна недомислица и да изчезнат такива фирми "гьон сурати" изобщо от пазара ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Психо Доктор

    3 0 Отговор
    Д се проверят всички сделки на Артекс и при установяване на несъответсвие между действителните цени и декларираните в договорите да сеприложат законните мерки за събиране на невнесените суми с лихвите и глобите по Закон без отстъпки и отсрочки. Да се проверят и източниците на финансиране и къде отсяда разликата в цените.
  • 15 Джудже

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Све":

    "Не си прави фашиви кумири и не не им се кланяй", спасение няма, а още по-малко "спасители" (месии) "Всички са мекерета".
  • 16 име

    2 8 Отговор
    Тези които живеят в района и не им харесва проекта са много прости хора,защото с тази красива сграда до тях цената на техният имот ще се вдигне поне двойно.А тези другите безделници те си протестират по принцип и за всичко - Витоша,Банско,нещо друго

    Коментиран от #18

  • 17 яко

    3 0 Отговор
    По документи е законно.На дали наистина е законно е друг въпрос.Само да се поразпита кой , как и защо им е узаконил проекта и ще лъснат нещата.
  • 18 Джудже

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "име":

    Абе, ако живееш срещу липсваштата "Деница", където се строи " Гаранти Коза", означава ли, че цената на жилището ще ти се вдигне, или по-скоро означава, че пътуването ще е още по-бавно, а и хептен няма да има къде да паркираш. От това следва, че цената на имота не се покачва, а намалява.
  • 19 123

    1 0 Отговор
    Като метнат по някой мазонет наляво и надясно , всичко ще е топ. Няма по законно.
  • 20 Спас безделника

    0 0 Отговор
    До #16: Не те знам кой си, но имотите на лозенчани затова държат цена, защото собствениците им не позволяват на разни отрепки да се упражняват върху облика на квартала. Като ти чета глупостите, стигам до извода, че си от някъде си, където да построиш "виждаща се отдалеч" модерна сграда е връх на урбанизацията . Затова, запази разсъжденията си за... да речем с. Дивдядово Шуменско. А иначе, не е тайна факта, че от тази простотия са се облажили и кмет, и гл. архитект и още доста "палавници". Ама то, следствието, е затова, да ги намери по подписите и оттам да се отправят по етапен ред...
  • 21 Калин

    0 0 Отговор
    Просто няма какво да стане след като всичко е законо и фирмата е читава ;) Продължават да строят, а хейтърите просто да замръзнат !
  • 22 Антон

    0 0 Отговор
    Ами да като цяло г-н Борисов е човекът които ще каже кое как да бъде и дали ще се строй или не ! Щом всичко е нормално няма да има проблеми според мен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове