Last news in Fakti

5 Март, 2020 16:45 4 595 22

НСИ коригира данните - растежът на БВП не е 3,5%

  • бвп-
  • нси-
  • брутен вътрешен продукт-
  • национален статистически институт

Ръстът за четвъртото тримесечие е 3.1%

НСИ коригира данните - растежът на БВП не е 3,5% - 1
Снимка: НСИ

"Растежът на брутния вътрешен продукт на България за последното тримесечие на 2019 г. е 3,1%, а не 3,5%, поправиха се от Националния статистически институт. Преди около две седмици от БСП обвиниха НСИ в манипулация и изкуствено завишаване на данните. Тогава от НСИ обясниха, че данните са експресни, а с по-голяма точност ще ги обявят именно днес. От института допълниха, че не са политически орган и нямат интерес от манипулация.

Брутният вътрешен продукт за 2019 г. е нараснал с 3.4% спрямо предходната година. Това показват предварителните данни, изчислени като сума от данните по тримесечия, обяви д-р Елка Атанасова, директор на дирекция „Макроикономическа статистика“, на пресконференция, която се състоя днес в НСИ. Ръстът за четвъртото тримесечие е 3.1%. Елка Атанасова обясни, че БВП се изчислява по три метода: производствен, метод на крайното използване и метод на доходите. Методологията, която НСИ прилага, е една и съща за всички държави от ЕС, а изменението на данните е комуникирано с Евростат. Водещ е производственият метод, но финалната/крайната оценка за БВП е балансирана между методите за изчисление на БВП.

С предварителната оценка за 2019 г. е направена ревизия на данните за БВП по тримесечия. В резултат БВП не се променя значително, но компонентите му по метода на крайното използване се изменят на базата на нова информация за вноса и износа на стоки и услуги, се посочва в уводната бележка на съобщението за БВП.

„Това, че част от вноса на нефт през миналата година беше отчетен по-късно, не означава, че този внос не е влязъл в икономиката. От него са произведени продукти, начислени са данъци и акцизи. Всичко това се отчита от производствения метод за изчисляването на БВП, който стъпва върху добавената стойност, създадена при производството на стоки и услуги от бизнеса у нас“, обясни председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Милен Колев, началник на отдел „Нефинансови национални и регионални сметки“, допълни, че е направена проверка и данните са засечени с предприятията, които са преработили нефтените продукти.

В рамките на пресконференцията експертите обясниха какви ревизии на данни се правят задължително, в какви срокове и причините за тези ревизии - например постъпване на нова и актуализирана информация.

Директорът на дирекция „Бизнес статистика“ Анастас Троянски поясни промените в новото европейско митническо законодателство, които се прилагат у нас от началото на миналата година. Според тях данните за стойността на вноса трябва да постъпват до 45 дни, но за определена група стоки, които се търгуват на борсата, понякога закъснението стига и 150 дни.

Предварителните данни показват, че БВП на България за 2019 г. е 118.669 млрд. лв., или 60.7 млрд. евро. На човек от населението това съответства на 8 678 евро. Брутната добавена стойност възлиза на 102.269 млрд. лв. и расте в реално изражение с 3%.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    11 52 Отговор
    Къде са червените подлоги да ни обяснят КОГА в цялата ни история сме имали БВП над 118 млрд или ако искате си ги приравнете в долари?

    Коментиран от #3, #4, #5, #12, #14

  • 2 Марин

    59 6 Отговор
    И толкова не е!! Някъде около 1% ако това го наричат растеж. Всеки знае, че НСИ лъже по нареждане на Падишаха, който си лъже каквото ди иска и където си иска. Лъжите са му генетично заложени, начин на живот и мислене е това.
  • 3 СссереМ

    11 37 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Само да допълня че в най добрите години през комунизма БВП на глава от населението не е надминавало 5 хиляди валутни лева .

    Коментиран от #8, #13

  • 4 КОГА КОГА

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    ПРЕДИ 31 ГОДИНИ.ПРОИЗВЕЖДАХМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЮЖНА КОРЕЯ БРУТНО.КЪДЕ СА ТЕ СЕГА С 1.4 ТРИЛИОНА $ И НИЕ СЪС 118 МЛРД ЛЕВА.НЕЩО ДА ПИШЕШ?

    Коментиран от #15

  • 5 ХА ХА ХА

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Разбираш от икономика , колкото свиня от кладенчова вода .
  • 6 До Сссере М

    32 1 Отговор
    А кога в твоята кратка памет животът е поскъпнал с над 500%? Например домат през лятото на 2019 - 4.80 лв/кг
  • 7 1234

    27 1 Отговор
    Значи 3.5 не е като 3.1. Хванаха ги да лъжат ПАК! Интересно е какво ще кажат евростат. Ако си замълчат значи са знаели но са мълчали. Ако реагират бай бах еврозона и не само
  • 8 Бабо

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Мендо , стига лъга ма !
  • 9 Доньо Донев

    24 3 Отговор
    Много се радвам че герберастите се осират ТОТАЛНО с изнасянето
    на фалшиви данни /отнасящи се за нашето икономическо равнище/,
    които се четат и от началниците в Брюксел.
    Това означава че мераците на Падишаха да ни вкара "в капана"
    на еврото, ще бъдат със сигурност "посечени" от ЕЦБ и ЕК.
  • 10 До 1

    32 2 Отговор
    Браво мишко, ти къде живееш? Инфлацията е толкова голяма и бърза, че обещаните увеличения на пенсиите отдавна са изядени. Близо 3 милиона са в чужбина, защото сме официално най-бедната и корумпирана държава в ЕС, управлявана от един полуграмотен чичо, с една прочетена книга но с богато бандитско минало. Докато е този чичо начело, ограбил нашия народ с над 30 милиярда които е изнесъл там където не се търси произхода на парите, ще сме бетонирани като най-лошо управлявана държава. Обграден от слуги и огромни охрани, този примитив не се интересува как живея тези близо 2 милиона под мертата на бедността. Слугува на ЕС и САЩ, ощетява България само и само са стои на власт. Накупил десетки неграмотници да го хвалят по сайтовете и телевизиите, куп журналистки които нямат достойнство и чест, безлични и вече омразни. Така ще е докато търпим това чучело, слуга на чужди интереси!
  • 11 Фактъ

    23 1 Отговор
    Растеж има само на цените, другото е утопия , манипулаций и PR .
  • 12 Бай Ши ле

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    От 8,7 млн българи останаха около 5млн, които постоянно живеят в страната! Около 2млн пенсионери и 1млн малолетни или на социални помощи! Приходите в България са 1,2 млрд евро, от живеещи в чужбина българи! А те 2х надвишават инвестициите в България! Ако Еврофондовете се броят за инвестиция, то те попадат в определена група хора! Фабрики и заводи, освен в оръжейната индустрия почти не работят! 80% внос на плодове и зеленчуци! Както и месопреработвателната индустрия работи на задоволителен минимум! От къде този прираст на БВП се чудя ?! " Аз вярвам единственно на статистиката, която лично съм я манипулирал!" - Уинстън Чърчил! А ти усрания, можеш само глупости да търсиш! Последно- с какви темпове се движи инфлацията в България! Там нещо дали ще има корекция?!
  • 13 сащ е тумора на планетата

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    да ама с 5000 валутни лева тогава можеше да си купиш десет пъти повече неща от колкото сега с 10000 валутни лева, схвана ли разликата сополанко евроатлантически разстроен джендър

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ОПАААА

    4 17 Отговор

    До коментар #4 от "КОГА КОГА":

    Троле посмали малко,затова ли комунистите ни фалираха ЧЕТИРИ ПЪТИ?

    Коментиран от #20

  • 16 СссереМ

    3 19 Отговор

    До коментар #13 от "сащ е тумора на планетата":

    Да, ама сега 5000 ги взимам за месец,а баща ми навремето бъхтеше една петилетка за тях,ИМА РАЗЛИКА НАЛИ КАСКЕТ.

    Коментиран от #17

  • 17 Абе ушанка

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    и една проста бабичка, която помни, може да ти направи сметката за инфлацията, а ти не я вземаш под внимание и се радваш, че вземаш 5000 (?!) на месец...Интересно от какво ги заработваш, като киснеш тук и драскаш.
  • 18 Интересно

    13 0 Отговор
    е да публикувате снимка на Председателя на НСИ - да запомним името му и физиономията му, така както знаем другите държавни мъже - Горанов, Кирилов, Караниколов... Каква е тази анонимност? Обидно е човекът да не е познат на обществото.
  • 19 Последния софиянец

    3 9 Отговор
    Комунистическата номенклатура са майстори на фалшивикациите.
  • 20 Иво

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "ОПАААА":

    А Бойко не ни фалира, така ли? За последните 30 години комунистите са били 10 години на власт само, а сме по-бедни от когато и да било. Технически фалит, замаскиран като просперитет и ръст. Думи на Бойко и подлогите му

    Коментиран от #21

  • 21 безпартиен

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иво":

    Нещо си в грешка бе човек!Комунистите не са пускали властта още от 9.9.1944 г.!!!Посочи ми само един човек от МС,НС,ВСС,ДАНС,ГДБОП на когото роднините му са осъдени на смърт от "народния съд",интернирани,със забрана за образование,забрана да заемат длъжности в МВР,МО !!!Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!!!За това ще се нагледаме да деца и внуци на АБПФК,ДС служители или сътрудници!!!Мачът за България свърши на 9.9.1944 г.!!!
  • 22 до март 2020

    0 0 Отговор
    Сега чакаме до март със скритите данни от вноса на петролни продукти от лукойл
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове