КАТ дава гратис до събота за фаровете

Публикувана: 8 Август, 2012 14:27
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4768
КАТ дава гратис до събота за фаровете
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ

Шофьорите ще имат още няколко дни гратисен период, докато служителите на "Пътна полиция" започнат да ги санкционират за шофиране без включени фарове. Глобите ще бъдат налагани от събота, заяви главен инспектор Иво Кирилов - началник на Първи сектор в отдел "Пътна полиция".

"Предвиждаме един гратисен период от няколко дни, докато шофьорите се настроят на вълната, че трябва да ползват непрекъснато къси светлини", каза Кирилов. "От събота натам ще бъдат санкционирани всички водачи вече, които се движат без включени фарове", допълни пред „Фокус“ той.

Главният инспектор обясни, че законът дава право санкциите да бъдат налагани веднага, но още няколко дни пътните полицаи само ще предупреждават шофьорите, които не се включили фаровете и не са извършили други нарушения.

Промените в Закона за движение по пътищата влязоха в сила с обнародването им в Държавен вестник във вторник. Едно от най-важните изменения задължава водачите на автомобили да се движат целогодишно с включени фарове през деня. Всеки шофьор, който пропусне да включи късите светлини, от събота рискува да бъда глобен с до 50 лв.

Другите новости в закона включват отнемане на шофьорската книжка между шест и 12 месеца за шофиране с алкохол от 0.5 до 1.2 промила. В този случай паричната глоба е от 500 до 1000 лева. Толкова е и глобата за преотстъпване на колата на неправоспособен или пиян водач.

Ако шофьор откаже проверка с дрегер, глобата е до 2000 лв. и отнемане на книжката за две години.

С промените светлоотразителната жилетка става задължителна за велосипедистите извън населените места и тъмната част от денонощието.


Публикуваните в бр. 60 на „Държавен вестник” от днес, 7 август 2012 г. влизат в сила от същата дата, подчертават от МВР. Ето и точните промени в текстовете:


В член 12 на Закона се създава нова алинея 6.

(6) На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане времетраенето на светлинния сигнал.”

/само тази промяна влиза в сила 1 година след обнародването в „Държавен вестник”/.

В чл. 70 алинея 3 е изменена така:


(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.”

Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им от опасни маневри и действия.

Санкцията за неспазване това задължение е глоба до 20 лв.,по чл. 185 от Закона.

Член 80 се изменен така:

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:

1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част от денонощието и при намалена видимост;

2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”

Санкциите за неспазване на задължението по т. 1 е глоба10 лева по чл. 183, ал. 1, т.5 от Закона; по т. 2 - глоба до 20 лв. по чл. 185 от Закона, а при създадена непосредствена опасност за движението - глоба от 20 до 150 лв. / по. Чл 1801 ал. 1, т. 1 от Закона.

В Принудителни административни мерки на Закона, чл. 171, т. 2. - Временно спиране от движение на пътно превозно средство, са създадени нови текстове в букви „з” и „и”:

з/ на собственик, който управлява моторно превозно средство без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество за срок до един месец;

и/ на собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец.”

Създава се нова алинея 4:

(4) В случаите по чл. 171, т. 2 , букви „з” и „и” свидетелството за регистрация на моторното превозно средство се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение на лицето, управлявало моторното превозно средство, и се връща на собственика на превозното средство по ред, определен от министъра на вътрешните работи.”

В чл. 174 от Закона алинея 1 е изменена така:

Чл. 174 (1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.”

Изменена е ал. 3.

(3) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.”

В чл. 177 са направени изменения в алинея 4.

Завишават се глобите при случаи на повторно извършване на нарушението „управление на МПС без правоспособност”.

(4) Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно, наказанието е глоба от 300 до 1500 лв., а за повторно нарушение по ал. 3 наказанието е глоба от 1000 до 5000 лв.”


Създаден е нов член на Закона 178д, с цел улесняване паркирането на автомобилите, обслужващи хората с увреждания или управлявани от тях.

Чл.178д. Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания.”

В чл. 183 се създава нови алинеи 5 и 6.

(5) Наказва се с глоба 100 лв. водач, който:

1. преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;

2. не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека”

(6) Когато нарушението по ал. 5, т.1 или 2 е извършено повторно, водачът се наказва с глоба в размер 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец.”

В чл. 184 е създадена нова алинея 2.

(2) С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който:

1. преминава през огражденията от парапети и вериги;

2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

(3) С глоба 20 лв. се наказва пешеходец, който наруши правилата за движение, извън случаите по ал.2.

(5) (Когато в резултат на нарушения по ал. 1, 2 и 3 са причинени вреди на пътното превозно средство, на пътници или на други лица, нарушителят се наказва с глоба от 20 до 50 лв.

В член 177 е променена алинея 3.

Завишава се глобата за нарушаване на нормите за движение на МПС, чиито размер, маса и натоварване на ос са над допустимите норми:

(3) Който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, които надвишават нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, без да спазва установения за това ред, се наказва с глоба от 500 до 3000 лв.”

За повторно извършване на това нарушение /в рамките на 1 година от първото/ глобата е от 1000 до 5000 лв. /според изменението на алинея 4/.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.