Last news in Fakti

7 Август, 2012 09:28 14 072 87

От днес караме с включени фарове през цялата година

  • фарове-
  • пътища-
  • закон

От днес моторните превозни средства през цялата година ще трябва да се движат с включени фарове през деня. Това задължение е записано в промените в Закона за движение по пътищата, обнародвани в "Държавен вестник". Сериозни стават санкциите за някои нарушения.

Целогодишното шофиране с включени светлини ще е заради предотвратяването на пътните произшествия. От Пътна полиция засега посочват, че глобите за неспазване на мярката ще бъдат 50 лв.

С 50 лв. ще се разделят и пешеходците, ако преминат през огражденията на пътя.

До 200 лв. може да стане глобата за шофьор, който преминава на червено или не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека. При първо нарушение глобата ще е 100 лв. Тя ще става 200 лв., ако нарушението е повторно. При повторното нарушение за месец ще бъде отнемана и шофьорската книжка.

Санкции ще има и за шофьорите в нетрезво състояние. При концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила водачът ще се наказва с глоба до 1000 лв. и отнемане на книжката до 12 месеца. Същата е санкцията, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян водач.

За първи път отказът от проверка с дрегер ще става наказуем. Санкцията за водача ще е до 2000 лв. и забрана да шофира 2 години.

С промените светлоотразителната жилетка става задължителна за велосипедистите извън населените места и тъмната част от денонощието.

Публикуваните  в бр. 60 на „Държавен вестник” от днес, 7 август 2012 г.  влизат в сила от  същата дата, подчертават от МВР. Ето и точните промени в текстовете:

В член 12 на Закона се създава нова алинея 6.

„(6) На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане времетраенето на светлинния сигнал.”
/само тази промяна влиза в сила 1 година след обнародването в „Държавен вестник”/.
В чл. 70 алинея 3 е изменена така:    

„(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.”
Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им  от опасни маневри и действия.
Санкцията за неспазване това  задължение  е глоба до 20 лв.,по чл. 185 от Закона.
Член 80 се изменен така:
„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част от денонощието  и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”
Санкциите за  неспазване на задължението по т. 1 е глоба10 лева по чл. 183, ал. 1, т.5 от Закона; по т. 2 - глоба до 20 лв. по чл. 185  от Закона, а при създадена непосредствена опасност за движението - глоба от 20 до 150 лв. / по. Чл 1801 ал. 1, т. 1 от   Закона.
 
В Принудителни  административни мерки на Закона, чл. 171,  т. 2. - Временно спиране от движение на пътно превозно средство, са създадени нови текстове в букви „з” и „и”:
з/ на собственик, който управлява моторно превозно средство без да притежава съответното свидетелство  за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над  0,5 на хиляда  или друго упойващо вещество за срок до един месец;
и/ на собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец.”
Създава се нова алинея 4:
„(4) В случаите по чл. 171, т. 2 , букви „з” и „и”  свидетелството за регистрация на моторното превозно средство  се изземва  със съставянето на акта за установяване на административното нарушение на лицето, управлявало моторното превозно средство, и се връща на собственика на превозното средство по ред, определен от министъра на вътрешните работи.”
 
В чл. 174 от  Закона алинея 1 е изменена така:
„Чл. 174 (1)  Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.”
Изменена е ал. 3.
„(3) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.”

В чл. 177 са направени изменения в алинея 4.
Завишават се глобите при случаи на повторно извършване на нарушението „управление на МПС без правоспособност”.
„(4) Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно, наказанието е глоба от 300 до 1500 лв., а за повторно нарушение по ал. 3 наказанието е глоба от 1000 до 5000 лв.”

Създаден е нов член на Закона  178д,  с цел улесняване паркирането на автомобилите, обслужващи хората с увреждания или управлявани от тях.
„Чл.178д. Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което без да има това право,  паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора  с трайни увреждания.”
В чл. 183 се създава нови алинеи 5 и 6.
„(5) Наказва се с глоба 100 лв. водач, който:
1. преминава  при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
2. не осигури  предимство, когато преминава през пешеходна пътека”
(6) Когато нарушението по ал. 5, т.1 или 2 е извършено повторно, водачът се наказва с глоба в размер 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец.”
В чл. 184  е създадена нова алинея 2.
„(2)  С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който:
1. преминава през огражденията от парапети и вериги;
2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на  регулировчика.
  (3) С глоба 20 лв. се наказва пешеходец, който наруши правилата за движение, извън случаите  по ал.2.
  (5) (Когато в резултат на нарушения по ал. 1, 2  и 3 са причинени вреди на пътното превозно средство, на пътници или на други лица, нарушителят се наказва с глоба от 20 до 50 лв.
В член 177 е променена алинея 3.
Завишава се глобата за нарушаване на нормите за движение на МПС, чиито размер, маса и натоварване на ос са над допустимите норми:
„(3) Който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, които надвишават нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, без да спазва установения за това ред, се наказва с глоба от 500 до 3000 лв.”
За повторно извършване на това нарушение /в рамките на 1 година от първото/  глобата е от 1000 до 5000 лв. /според изменението на алинея 4/.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ilyan

    4 5 Отговор

    Коментиран от #15

  • 2 полудех от нерви

    11 4 Отговор
    Докога ли ще мълчи народа пред това грабливо нахално и безумно тъпо правителство ???
  • 3 gost

    11 2 Отговор
    наближава момента при който в България ще започнат да правят като в Америка с публичните разстрелит...хората започнаха да не издържат,и им превъртат мозъците
  • 4 Georgiev

    16 5 Отговор
    Управляват ни кръгли ИДИОТИ! Къде се е чуло и видяло африканска държава да има скандинавски закони?!?

    Коментиран от #5

  • 5 Васил

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Georgiev":

    Уникален коментар,страшно ме кефи :Д
  • 6 Ale

    10 5 Отговор
    За стъпване на пътя глоба, за излизане от вкъщи глоба, за пиене на вода глоба. Време е да ги глобиме с оставащата част от мандата им. Или драги моля ви следващия път не давайте цялата власт на едни и същи. Време е да се научиме

    Коментиран от #44

  • 7 един дискриминиран

    14 1 Отговор
    Аз пък да питам защо ме дискриминират спрямо едни други участници в движението, които според мен са много по-опасни, отколкото аз да не си паля фаровете денем? Онея с каруците между селата какво ще светнат и няма ли най-после някой да се сети да забрани движението им по главни пътища като нямат технологично какво да светнат? това си е дискриминация идиоти с идиоти дето приемате тъпи закони. Като е закон трябва да е за всички! Защо все става така, че закона в БГ е само за определени хора, а за други не важи? Това Закон ли е?
  • 8 полицая

    3 12 Отговор
    абе леваци такива закони трябват щото повечето сте с гоуфове който дигат 200 километра и като утрепате някой треа да има последствия затова съм съгласен и на по строги наказания всеки който е пил или кара над ограничението да бъде изнасилван и бит пред свидетели!!!

    Коментиран от #24

  • 9 Боби

    5 13 Отговор
    Много разумна мярка от която се видя, че има безспорна полза!!! Винаги карам на светлини и наистина така автомобилите (особено тъмните) се виждат от далеко! Поздравления за това разумно решение! Сега остава да се вземат мерки и срещу десния волан! Това с велосипедистите също е много премерена мярка, при това с оптимално решение кога и къде да се носи жилетка. Карам и колело и наистина трябва да сме видими за шофьорите! Друг е въпроса, че съм оборудван със предни и задна светлина и каска!

    Видя се, че има полза да се кара на светлини и катастрофите намаляха и веднага след като падна ограничението за летния сезон, голяма част от хората започнаха пак да си карат без фарове през деня. Аз лично винаги си ги включвам и много се радвам, че тази мярка е приета!

    Една толкова малка "стъпчица",
  • 10 Захарче

    4 6 Отговор
    Най-после нещо разумно !
    Да внимават вносителите на автомобилни крушки с цените !
  • 11 полудех от нерви

    9 4 Отговор
    Опаааа - полицая по - долу се кефи ..... Е как не - нали ще има още за какво да скубе оскубания народ и като се прибере да е щастлив някак си посвоему .....и неразбираемо за нормалния човек !!! Ей хора тези от правителството ни имат за толкова кьорави че при 40 градусови жеги да си светим ... та ако може ида дозатприм та дори и с малко ! Имам предложение и ще им го изпратя на малоумниците ! Нека всеки пешеходец задължително в джоба да има свирка и да ходи с миньорска каска с включена лампа ! Еми вечер на ги виждам по тротоара хората ! ....Не може така !!!!
  • 12 comment

    12 1 Отговор
    И мигачите да си пускаме, това няма да спре камикадзето, ковто се прави на Шумахер, опитвайки се да изпреварва и принуждавайки ме да се хвърля в канавката за да исбегна кълбовидна ситуация. А какво правим с каруците, които са често срещано явление, може би люта чушка в ауспуха на кончето или магаренцето, та да му се включат късите?!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Георги Димов

    2 3 Отговор
    А БЕ ДА Е.. И ТЪПАЦИ!!!
    НЕЩО ДРУГО НЯМА ЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ!
    КУКИТЕ СТОЯТ В ГРАДА И ДЕБНАТ ЗА КОЛАНИ,ДОКАТО ТИРОВЕТЕ МИНАВАТ ИЗ ГРАДА СЪС 90 КМ (ХАРМАНЛИ)
  • 15 Име Фамилия

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ilyan":

    1. Ясно е, че ГЕРБ се взе твърде насериозно, предвид ниското интелектуално ниво на членовете му!

    2. Авторите на статията - мерките влизат в сила 3 (ТРИ) дни след публикуване в Държавен вестник!
    Тоест - Караме с вкл. фарове ОТ ПЕТЪК!

    Коментиран от #19

  • 16 Ale

    3 4 Отговор
    Ще си купя кирка и чувал с трици и така ще карам колело. А кола с прожектора от националния стадион.
  • 17 JOE

    4 4 Отговор
    Май ще се наложи да си вземам дневни светлини, че няма да насмогна само крушки да си купувам.
  • 18 Буден

    4 3 Отговор
    Е,те това сме Българите-като се опита някой да вкара няяякакъв ред в нещо,веднага скачаме и започваме от сто кенефа л...а да вадим и да ги мятаме на всякъде.Защо не мрънкаме като пътуваме в Европа и виждаме там как е-но там май ни е страх,а тука сме големи ербапи.Крайно време е да се научим че има правила и трябва да се спазват-добри или лоши,все пак са ПРАВИЛА!!!

    Коментиран от #25, #36

  • 19 Nadya

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Име Фамилия":

    Заключителни разпоредби
    § 30. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на § 1, който влиза в сила една година след обнародването на закона в „Държавен вестник“.

    т.е. днес
  • 20 kjbf

    3 4 Отговор
    Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крака
  • 21 пророка

    2 4 Отговор
    от днес ще се повиши статистиката на самозапалващи се автомобили и в края на краищата застрахователите ще лобират за отстраняване на този закон поради голямити щети които ще се отчетат
  • 22 гост

    0 3 Отговор
    Влиза в сила след 3 дена от обнародването,тоест в петък!
  • 23 тснд

    3 1 Отговор
    те тези и да измислят и закон да летим пак ще има катастрофи като не мисли човек като се качи на колата , ето само днес има 4-5 жертви
  • 24 asdf

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "полицая":

    да се сложат някакви нормални ограничения и аз бих бил съгласен... ама на еднопосочен път с ленти да ми слагат 50 ... просто отвратителна работа. иначе това за фаровете си е много добре щото има и хора, които не са много добре с очите... :D
  • 25 Слави Божинов

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Буден":

    Към Буден когато казваш в Европа как е, да там е така, но пътната маркировка се вижда от сляп човек, уличното осветление е като по стадионите а пътя е гладък като обръснат с самобръсначка Жилет с пет ножчета и много други удобства, а при нас дупките са с размерите на вулканични кратери и безброй други неудобства който изнервят шофьорите. И не е редно за ПТП да се хвърля вината само на водачите, общината на която плащаме да поддържа пътищата има по голямата вина. В Европа ако си потрошиш колата в някоя дупка осъждаш общината да ти плати ремонта а опитайте това в България, в България даже ще те глобят за несъобразена с дупката скорост.
  • 26 ИВОМОТО

    4 0 Отговор
    защо не наврът в задника на всеки пешеходец любител на екстремното пресичане по един син или червен буркан ..... така и ние водачите по лесно ще ги забелязваме ...
  • 27 Китко Стронцов

    4 2 Отговор
    Никаква логика ...Дано им дойде акъла по скоро,абсолютно неадекватно решение е това за фаровете.То в Швеция има защо, деня почва в 9 и 16 часа се стъмва ..като постоянно са мъгли и дъждове...просто няма аналог..огледайте се и не пишете глупости как било в Европа..защото просто в Европа не е така.Сега направо да направят червеният цвят на колите задължителен,че се вижда по от далече.
  • 28 гост

    8 0 Отговор
    Ех господата управници, кога ли ще разберат че каквито и глупости да вкарват под формата на закони докато не променят манталитета на българския шофьор и не му създадат нормална атмосвера за каране нищо няма да се промени.
  • 29 много се чудя

    2 1 Отговор
    много се чудя сега кое е вярното от двете :
    1."Целогодишното шофиране с включени светлини ще е заради предотвратяването на пътните произшествия. От Пътна полиция засега посочват, че глобите за неспазване на мярката ще бъдат 50 лв."
    или
    2."(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.”
    Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им от опасни маневри и действия.
    Санкцията за неспазване това задължение е глоба до 20 лв.,по чл. 185 от Закона."
    Последно 20 или 50 лв? Който знае да казва и което е грешно да се коригира.
  • 30 нтхэ

    8 0 Отговор
    Карал съм в почти цяла Евпопа. Най некомфортното шофиране е в БГ. Няма маркировка на асфалта той ме пита за жилетка в багажника .За 4г в Кипър не са ме спирали нито веднъж. От БГ до Испания и обратно видях точно 4 патрула. Ние сме най голямата имитация и фалшификат.
  • 31 Име Фамилия

    5 1 Отговор
    Да-а-а-а

    Оказа се, че това изменение и допълнение към ЗДП, освен с неадекватността си, се отличава и с начина си на публикуване - с указ на плевнелиев ...
  • 32 Cls_63

    0 2 Отговор
    http://www.avaaz.org/en/petition/Say_NO_to_the_mandatory_allyearlong_DRL_Daylight_Running_Lights_in_Bulgaria/?cGinrdb
  • 33 azsamsuobiknoven4ovek

    4 0 Отговор
    За фарове съм но 50лв е мн висока глоба :(
  • 34 Захарче

    3 1 Отговор
    Мисля си , че в най-скоро скоро време за пешеходците ще бъде задължително да носят светлоотразителни "джаджи" по дрехи и атрибути . Така в справедливо за двете страни на участващите в пътното движение - пешеходец и водач ! За малоумните шофьори не важи !!!

    Коментиран от #38

  • 35 Захарче

    1 1 Отговор
    Допълнение :" За малоумните шофьори не важи !!! и пешеходци"
  • 36 шепо

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Буден":

    В Европа ние страх да престъпим правилата, защото там има кой да следи за тези правила. Тук мотивацията на контролните органи не мисля, че е следене за спазването на закона, а по-скоро финансова!!! Народа има право да е недоволен, особено, когато закони и разни поправки са идиотски и безсмислени! Смятам, че карането на фарове е последното нещо, което ще намали катастрофите, така смятат и управниците на други държави, но не и на нашата...
  • 37 wise

    3 3 Отговор
    поредната глупост на нашите управници... така било в швеция... простотиите български край нямат!
  • 38 шепо

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Захарче":

    Ще станем едно 24-часово светлинно шоу, в което, който не издава светлинен, или звуков сигнал, ще бъде прегазен! При което средата за шофиране ще стане още по-неблагоприятна, което от своя страна няма да доведе до нищо добро!
  • 39 Гост

    0 2 Отговор
    http://www.avaaz.org/en/petition/Say_NO_to_the_mandatory_allyearlong_DRL_Daylight_Running_Lights_in_Bulgaria/?crDKHcb

    Подпис
  • 40 lmnj

    3 2 Отговор
    Ще стане по лошо. Освен горивото и акомулатора при 40 градуса и каране на къси защото нямаме дневни разбирай обръчите рефлекторите ще изгорят така че и зимата да не виждаме нищо.Отделно всички с десен волан си карат без да са си сменили фаровете а те светят точно в насрещния. Не че и останалите са с регулирани фарове.
  • 41 Пловдив

    3 3 Отговор
    Тая малоумна тъпотия ще изяде главата на гЕРБ,както стана с касовите апарати по пазарите на Муравейчо,които събориха СДС на времето. Но в тоя случай няма никаква мисъл за безопасността на хората,а само отчитане на дейност и напомняне "кой командва (или си мисли,че командва) тук. Така "било в Европа" - ами то в Европа пътищата нямат дупки. В Европа това да вземеш книжка без изпит е нечувано,тук е масова практика. В Европа кретените на пътя плащат 2-3 пъти по-големи застраховки от нас нормалните водачи,з разлика от тук . Що не коригират тези три неща,щом са такива радетели за безопасност?! Защото така току виж секнало кранчето на всевъзможните лапачи,на които ББ и другите са проститутки. Ама когато могат да дерат народа,все ще измислят как. Не мислех,че ще дойде ден да го осъзная,но е факт - при Тройната коалиция поне някак се живееше. А гЕРБ явно са решили да ни затрият окончателно - ако не стане и тоя път,нищо чудно да опитат с ДДТ!!!
  • 42 6789

    2 3 Отговор
    Пожелавам ви при връщане от морето колона от светещи фарофе пред вас и зад вас. И слънцето в челното стъло приятно пътуване.
  • 43 Булгаристан

    4 3 Отговор
    само като видях че глобата е 50 лева за фаровете ми стана ясно защо са го направили този закон .... ще изкарат милиони от тези глоби ... всичко е само за да вземат още повече пари. по глупав закон не бях виждал ама то май е тенденция тука в българия да се правят тъпи закони за да си пълнят джобовете с пари
  • 44 Осман Алиев

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ale":

    6e pulnat gu6ite pak
  • 45 А.С.А.В

    1 1 Отговор
    Ушев затваряй си устата че осмърдя форума
  • 46 мирослав борисов

    6 2 Отговор
    няма такива тъпаци като гербаджиите ама от прости хора какво да очакваш НЯМА ДУМИ С КОЙТО ДА СЕ ОПИШАТ КОЛКО СА ПРОСТИ (БУКВАЛНО НАИСТИНА СА ПРОСТИ ) ТИЯ парламентарни

    няма ли да задължите всички коли да са със климатик или ............
  • 47 kjhg

    3 2 Отговор
    Първите 3м. половината ще забравят да ги включат поне по веднъж.защото късите не са вързани със старта на двигателя.А това си е чиста предпоставка да те спре.А като те спре????/ се започва.
  • 48 ALe

    3 1 Отговор
    Wsichki s klimatik na shofiora da ne mu e jega po bezopasno, zadyljitelno da e pil kafe, da e ql v mcdonalds, jena mu s..ka da mu e napravila predi pyt. Da ima novi chistachki i da rabotqt postoqnno i ne na posledno mqsto torba s krushki v bagajnika
  • 49 ЗЗЗ

    9 2 Отговор
    САМО СИ ПИШЕМЕ ДАВАЙТЕ ДА СЕ ВДИГАМЕ И ДА СВАЛИМЕ ТЕЗИ ОТ ТАЯ ВЛАСТ БЕ ХОРА
  • 50 пенчо

    1 2 Отговор
    Не казвам друго,но като си светна фаровете автоматично ми се затъмнява таблото,бордовия компютър и радиото.Смятам,че не е правилно!
  • 51 PlimP

    2 2 Отговор
    пак ви казвам, просто всички не трябва да го спазват, както никой не спира на СТОП според правилника (демек преди знака), кво всички ли ще глобят, леко да не стане, но винаги ще се намерят известно количество п.тки, които послушно ще се надупят и в съзнанието си ще се мислят за големите "еврпеици" и ще спазват плътно всеки закон, колкото и да е тъп той, само да вметна, че има доста коли, които нямат индикация по таблото дали си на къси или габарит и глобата за пешеходците трябва да е равна на тази за шофьорите! от къде на къде аз ще нося по-голяма отговорност, щото разбииш ли, на някой си там не му пука дали ще скапе неговия и чуждия живот, на тва му се вика възпитание и първи 7 години
  • 52 николай маринов

    6 2 Отговор
    Ако потърпим още малко тия простаци нищо чудно да ни накарат да плащаме и затова че лягаме при жените си.
  • 53 Иван Костов

    5 1 Отговор
    Chudayat se samo kak da vzemat parite na horata
  • 54 Хасан

    5 1 Отговор
    "Публикуваните в бр. 60 на „Държавен вестник” от днес, 7 август 2012 г. влизат в сила от същата дата, подчертават от МВР."
    Има закони и дори тиквите на ЦЦ трябва да ги спазват - срока за влизане в сила е 1 месец СЛЕД обнародване в Държавен вестник.
    Сега Осрам могат да почерпят, не знам колко подкуп са платили за тоя "закон"...
  • 55 3765

    5 0 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови. Видял някой някаде че през деня карат на фарове. да но това са LED светлини или дневни Не харчат ток не нагряват и не заслепяват.
  • 56 Михаил Михайлов

    5 0 Отговор
    обява- спешно купувам дрегер и палка /може и разкалиброван.
  • 57 999911

    8 0 Отговор
    А пешеходците задължително да имат фар и мигачи? А сигурно и пожарогасител и аптечка и за тях!
  • 58 ццц

    7 0 Отговор
    пускайте си само габаритите,никои не задължава да се кара на къси.глобата според написаното в закона е 20лв. принтираш си страничката и никой не може да ти пише по-висока глоба,след като не допустима от закона за такова нарушение. не се цакайте да карате на къси.не сте задължени.
  • 59 свободен човек

    10 0 Отговор
    Има една поговорка: "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони"

    Приликата на тази поговорка с реалността е поразителна - веднага давам пример:

    Ако не си включиш фаровете и си без колан и примерно нямаш гражданска отговорност и си пил 2-3 бири излиза, че си терорист, взимат ти книжката и колата, влизаш в затвора и т.н. - тоест ти си частта от поговорката "за кокошка няма прошка"

    В същия момент мутрите в парламента, не мога да ги нарека по друг начин защото са имено такива - карат с кортежи, газят деца, възрастни и каквото им попадне по пътя, пушат цигари без бандерол в парламента, докато в същия момент приемат закони за фарове и говорят че били заловили контрабандни цигари. - Както се досещате, те с частта от поговорката "за милиони няма закони"

    Знам, че това което написах е пределно ясно за всеки разумен човек, но аз го написах СПЕЦИАЛНО, за хората които защитаваш нововъведените промени и казват, че законите трябвало да се спазват и т.н. бла бла бла.... омръзнало ми е буквално роби да ми казват, че съм глупак и че не съм прав като не спазвам закона. Та този коментар е поздрав за тях. Мишки!
  • 60 Явор Кръстев

    3 0 Отговор
    Аз нали казах за майката?
  • 61 112

    5 0 Отговор
    От утре всички с коса до кръста и на плитка искам да ви виждам като холандци. Да се сведе за испълнение. подпис Б.тиквата заместник Цв. Цв.
  • 62 Jack Western

    7 0 Отговор
    Герберастите се оказаха най-тъпите парчета от целия "преход" до момента. А това не е никак лесно ! Да ги поздравим и изпратим бързо !

    Коментиран от #63

  • 63 Явор Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Jack Western":

    Амин
  • 64 ..............

    3 0 Отговор
    Аз не разбрах само светлините на задната скорост и те ли трябва да са включени ?????????
    Вече започнах да включвам лампите у дома и през деня,защото се опасявам да не ме глобят.
  • 65 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Здравейте на всички от форума,аз наистина подкрепям коментара на 333 докато пишеме и се нервиме на тия тъпи закони които са направени само да ни смучат парите-постоянно ще ни е.ават.Казваме кога и излизам със 10те си автомобила на фирмата.В БГ се рекетира яко и законно затова не може да се увеличат заплатите на работниците докога ще е така просто нямам идея.Целта на управляващите е да сринат бизнеса и да останат големите вериги зщото са по добри комисионни.Същото е с фаровете ,ще ни вземат и последната спестена стотинка тия.
  • 66 цветомир маринов

    2 0 Отговор
    да измислят и един закон да си сложим очила с диоптъри та да може да виждаме по добре или някакви халогни на купетоот горе да може да се осветяваме по добре
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 mnbv

    1 0 Отговор
    Представете си колко забравени фарове ще има поне в началото. 2 крушки по 50 вата и 2 по 10 е 120 вата за два часа акумулатора е под 10 волта. А падне ли веднъж под 10 волта си в магазина за нов.

    Коментиран от #70

  • 69 Стефан

    1 0 Отговор
    През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.”
    Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им от опасни маневри и действия.
    Санкцията за неспазване това задължение е глоба до 20 лв.,по чл. 185 от Закона.
    Последно 20 или 50 лева е глобата.......
  • 70 anhhhhhhhhh

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "mnbv":

    Ти Москвич ли караш че да нямаш сигнализация за забравени фарове?
  • 71 Hammer

    1 0 Отговор
    po t1p zakon ot tozi ne s1m vijdal do sega tova e napraveno s cel da ima pove4e aktove 6to za bezobrazie e tova v koq druga d1rjava ima tozi zakon prez cqlata godina da kara6 s vkliu4eni svetlini prez denq tova e ne6to unikalno samo v b1lgariq ima takiva 4udesa ne naprazno sa kazali 4e b1lgariq e stranata na 4udesata nqmam dumi
  • 72 боклука

    2 0 Отговор
    вие ли ще ми купувате крушки и ще ми правите ремонт на генератора , ами акумулатора, тапа ..и такива кой ва избра от утре всички с каски
  • 73 ГОСТСПЕЦА

    2 1 Отговор
    Това за светлините са пълни глупости! Естествено, че се прави за по-голям разход на гориво и амортизация на генератора и крушките на автомобила. Никъде няма обосновка за тази глупост. Щели да намалеят катастрофите? А, защо не се изкара една статистика, която да включва следното:
    1. С какви модели автомобили и от кои години на производство стават най-често катастрофите;
    2. С какъв стаж са техните водачи;
    3. По колко нарушения имат тези водачи;
    4. При какви скорости на движение най-често са катастрофите; 5. Кои правила за движение са нарушени най-често при катастрофите;

    Ако се появи такава статистика(макар, че я крият) всички ще се убедите, че фаровете нямат нищо общо с дневните катастрофи. Още повече денем. Както знаете, ние сме от малкото държави в Европа в която ще се кара с включени светлини! Сигурно другите европейци са по-прости от нас! Всъщност и у нас също има много прости хора. Виждам го във форума. Чак намаляха катастрофите за един ден. Егати просташкото изказване. Ето го крайния извод:

    Всичко се прави за да се увеличат печалбите на:
    1. БЕНЗИНДЖИИТЕ
    2. ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРОДАВАЧИ НА КРУШКИ
    3. ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРОДАВАЧИ НА АКУМОЛАТОРИ
    4. АВТОЕЛЕКТРИЧАРИТЕ-ЗА АЛТЕРНАТОРИ И ГЕНЕРАТОРИ

    Коментиран от #83

  • 74 mnbv

    0 0 Отговор
    До ан нннннн Казва се зумер а не сигнализация и 50 процента от колите го нямат
  • 75 niki

    1 0 Отговор
    Of of ot den na den vse po golemi prostotii az v tazi skapana darjava ne chuvam da izmislqt neshto osven GLOBI vdigane na zastrahovki danaci , pregled na MPS e ok a patishtata v BG kade sa to nqma magistrala deto da ne e cqlata v dupki i neravnosti koga shte kajat vdigame zaplatite , pravim nqkoq specializirana clinika za lechenie na tejko bolnite hora a ne nedai si boje chovek kato se razbolee da se chudi ot kade da nameri bezumnite ceni za lechenie v chujbina vsichki dosega se u.iraha no tezi sa varha poneje naroda e mnogo bogat i ima hora koito se chudqt kak da si pokriqt nujdite za meseca tezi gledat kak i nai malkoto neshto da im vzemat parite koito sa izkarali s maki v tezi goreshti dni ama na teq im e lesno klimatika visokite zaplati pochivkata im pochivka a horata neka mrat NQMAM DUMI NE ISKAM V TAZI ANARHIQ!
  • 76 mnbv

    1 0 Отговор
    Карам кола от Италия 98г и няма зумер. Тези от Германия и Холандия може и да имат.
  • 77 пхахаха

    1 0 Отговор
    prsoto oshte dve prichini da ne si kupuvash kola ot bg : Izogoreli krushki I zaminali chetki na generatora!! sledovatelno kakto si karash v 23h i ti trqqat farove i po edno vreme sichko izgasva i se grumvash v purvoto darvo ;x bg prostaci sa nashte politici ama kuto sedim ne otivame da gi biem kakto stana v italiq da vlezem v parlamenta i boi boi boi !!
  • 78 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    tova e porednata glupost.nie v bg sme po golemi evropeici ot evropeicite.
  • 79 Ивайло Иванов

    0 0 Отговор
    Абе аре бе големия ви проблем да си щтракнете фаровете като трагнете на някаде.. що не ви е проблем да пускате CD-тата..и п осигорно е по тоя начин и по добро си е
  • 80 sstoianov

    0 0 Отговор
    така както е записан текста излиза че може да се кара на халогени и дали не противоречи ана забраната денем да си на халогени. и защо да не може денем на халогени като пак се виждаш а не блестиш на насрещните
  • 81 митко

    0 0 Отговор
    тъпотията в тази държава е брутална ,може ли да ми искат винетки и нз си какви правила и изисквания към колата а пътищата да са си все едни и същи разбити ,мръсни и не маркирани като хората,знаците не се виждат от дърветата.......
  • 82 Hammer

    0 1 Отговор
    a we prez denq svetlinite na vtomobila ne se vijdat ti po tozi na4in samo habi6 akomulatora kakva ti sigurnost we kogato 6te mi izgorqt kru6kite ti li 6te mi kupi6 novi kogato akomulatora mi otide po dqvolite pak li ti 6te go kupi6 ili nqkoi ot pravitelstvoto
  • 83 Hammer

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "ГОСТСПЕЦА":

    ГОСТСПЕЦА evala ti kazvam za komentara ot tiq farove prez denq nqma nikak1v efekt ij tova e napraveno s cel da namaleqt katastrofite zna4i idiotite si karat s po 180-200 km v 4as te iskat katastrofite da namaleqt pu
  • 84 Ивайло Иванов

    0 0 Отговор
    Hammer глупости говориш особено в по сивите градове сивите коли почти не се забелязват в травика и фаровете са си мн добра идея доста често ми се е случвала да ми светне фар и чак тогава да го видя.. да не говориме че едни крушки са 5-6 лева МАКС! и кво ми говориш за акомулатора глупости Радиото данеби да ти хаби по малко енергия?? или парното? Само си намирате тапи оправдания щото сте бай ганиовци...

    Коментиран от #87

  • 85 niki

    0 0 Отговор
    Sigurno si kiorav kolkoto i dalech da e ne mi se e sluchvalo da ne vidq avtomobila.
  • 86 Mitak

    0 0 Отговор
    От 2016 год. всички шофьори трябва да имат : 1. Каска 2. Бронирана жилетка 3. Обувки с метални бомбета 4. Каската да е боядисана във всички цветове на дъгата без значение на сексуалната ориентация 5. На двете уши да има щипки със мигащи лампички със синя червена оранжева и пембяна светлина 6. Мъжете да имат гипсов на______ик да не си чешат _____ по време на движение 7. Жените да носят железни гащи да не си бъркат в _____ по време на движение А от 2020 год. всички коли ще са на трупчета - няма движение - няма катастрофи. Да живее славния европейски съюз.
  • 87 Hammer

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Ивайло Иванов":

    a we q se gr1mni pa ti we v koq druga d1rjava ima takiva sme6ni zakoni v nikoq druga samo v b1lgariq ima takiva 6...ni zakoni
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове