Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 09:52 4 095 56

Преименуването на 24 май: когато си сам срещу света, ставаш важен

  • 24 май-
  • кирил и методий

Остава сега да махнем Кирил и Методий, защото никога не са стъпвали в България, пише проф. Ивайло Дичев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преименуваме 24 май, защото езикът си е само наш. Остава сега да махнем Кирил и Методий, защото никога не са стъпвали в България, пише проф. Ивайло Дичев.

Комунистите се прочуха с преименуването - от улици и градове до цял един етнос. Тази традиция продължават днес управляващите националисти. Бяха стигнали до там да искат да се преведе името на връх Мусала, което породи забавни идеи за преименуване и на господата Контрера, Сиди и Джамбазки.

Новото двайсет, с което се опитват да отвлекат вниманието ни от кризата, в която властта е изпаднала, и катастрофалния спад на подкрепата за техните формации, е преименуването на любимия на всеки българин 24 май. Обезумели от всестранните атаки, на които са подложени, ГЕРБ явно пропуснаха това предложение през първо четене, уж за да имало широко обсъждане. Ами добре, да обсъдим.

Утре може да поискаме авторско право от руснаци и монголци

Причина за нелепото решение е друга една отчаяна битка, която етно-националистите водят с македонския език – ако празникът бил посветен на славянската писменост, значи признаваме, че е и на други славянски народи, ерго – признаваме съществуването на македонски език. Обаче езикът си е само наш, ще пускаме в него само който си решим. Дето се вика, утре можем и от руснаците и монголците да поискаме авторско право, по определен брой копейки на употребена кирилска буква.

По научната несъстоятелност на подобна национализация вече взеха позиции сериозни учени от БАН, например от Института за български език или Кирило-Методиевския център. Според тях нашата азбука, макар и адаптация на гръцкото писмо към тукашния говор, е историческо продължение на глаголицата, създадена от светите (византийски) братя за моравските славяни, а тия братя, горките, дори не са стъпвали в България. Остава сега да махнем Кирил и Методий от 24 май, защото твърде глобални ни идват!

Да припомним и това, че азбуката идва не за да шашнем света и да влезем в книгата на Гинес, а за да се християнизират езическите населения по нашите земи като се преведат свещените книги. А противно на това, което пишат в учебниците по история за пети клас, християнството не е имало за цел да опази българщината, а обратно, да възпитава в универсално-човешкото. Както казал Онзи „Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека дигне кръста си, и нека Ме последва". (Мат 16:24).

Основната цел е поляризация

И понеже целта на вносителите е отново да разделят нацията и да насъскат едни групи срещу други, не е пропуснат мъчителният въпрос за това славяни ли сме или не – въпрос, който при всяка промяна на геополитическата констелация излиза на дневен ред.

Славянството ни за този вид идеолози е резултат единствено от руска имперска политика; езикът ни си е (старо)български, а руснаците по някаква причина са го възприели за църковна употреба. Най-фантастични теории можете да чуете по темата; основният патос на дигиталното опълчение е, че прабългари и траки са всъщност едно и техният общ език се е разпространил чрез кирилската азбука на север и запад. После, едва през 19-ти век, сме почнали да възприемаме някои славянски русизми и сърбизми. И който го отрича е комунист, точка.

Така или иначе, напуснали сме отдавна научните селения. Въпросът, който стои пред националиста, е коя от двете сладости му е по-мила. На едната страна е мисълта, че тук се е развила една славянска книжовност, която после е възприета от много други народи и е станала световен феномен. На другата - че ние сме си уникално-башка, автохтонни, неподражаеми и, понеже така и не ни признават, ще можем вечно да тропаме с крак и да се сърдим. А когато си сам срещу света, ставаш важен, нали така?

Не знам дали средновековният език следва да се нарича черковнославянски или старобългарски, но знам, че тия неща се решават по научни форуми, не от поместни политици. С новия дебат обаче навлязохме в нов етап. С удивление слушам медийни мислители да разсъждават дали кирилицата да не почне да се казва например „българска писменост". За компенсация, че пощадихме Мусала вероятно.

Когато невежи хора заемат отговорни постове

Впрочем ако върнем времето назад, „нашата теза" най-добре можеше да се защити, ако бяхме нарекли този език и писменост „Преславски" по името на школата, където са практикувани. Само дето някои, въоръжени с други изследвания, ще викат „Охридски" - и ето ни пак в изходното положение, което цели някак да прецакаме братята македонци.

Показателно е, че абсурдната тема избликва в момент, в който Европейският парламент обсипва България не само с критики, но и с презрение. Към корупцията се добавиха и лъжите около Истанбулската конвенция, хомофобията, отношението към малцинствата и какво ли не. Знак, че тази страна все повече се възприема като чужда на ЕС. Защо ли? При толкова изхарчени пари всяка година за реклама на България - за лога ту с розички, ту с плажни чадърчета? Ами защото позволяваме на невежи хора да клатят устоите на живота ни и да разиграват публично детинщини, достойни за забавачката – мое си е камиончето, мама ми го е купила!

И после се чудим, че проф. Иван Илчев, член на многострадалната българо-македонска комисия, се оплака, че „Европа не ни разбира". Ами и аз не ни разбирам.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еразъм

    25 22 Отговор
    Отдавна не бях чел такива големи глупости! Каквато държавата, такива и професорите й.

    Коментиран от #6, #20, #23

  • 2 Коко

    20 9 Отговор
    Всичко мара втасала та имената. Но пък има резон. В Турция данеби да има наши имена. Пример Одрин - едирне, в Гърция Солун-тесалоники.....
  • 3 Ей, професора

    23 14 Отговор
    Онези може да не са стока, но теб като те слушам, сякаш не българин, а “европейскосъюзен” си се родил!! Все едни и същи, сте готови да се продадете на всяка външна сила и идея, без значение, дали е комунизъм, фашизъм, интернационализъм или евроатлантизъм! Само наше българско да не е.

    Коментиран от #24, #33

  • 4 Жоро

    21 2 Отговор
    Дойче веле да пишат как Германия след 100 години ще стане халифат.
  • 5 Доротея

    9 11 Отговор
    Съвсем правилно когато сте били съюзници на Вермахта, този ,,празник" е бил забранен до 1944 година!

    Коментиран от #54

  • 6 на Кирил

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Еразъм":

    брат му .
    "Глупости" - защото и ти не си наясно с нещата.
  • 7 Олееее

    16 10 Отговор
    Колко държавен ресурс и нерви от учители са потрошени, за да се произведе този професор! Все едно да хвърлиш милиони за автомобил, а да получиш запорожка!
  • 8 Наум и Сава

    18 9 Отговор
    На какъв ли език са говорили руснаците по онова време ? Според нашите "професори и политици" - сигурно са били глухонеми.
    Пълни простотии за избиване на комплекси.
    24 Май си е ден на Славянската писменост и култура.
    Иначе утре Македонците могат да кажат че езикът е техен , защото паралелно се работи и в школата в Охрид .

    Коментиран от #9, #12, #43

  • 9 И кой ви прати

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Наум и Сава":

    В Охрид?

    Коментиран от #13

  • 10 трябва да се

    10 2 Отговор
    знае и помни историята !

    Настоятел на византийския манастир „Полихрон“, на планината Малък Олимп (край днешна Бурса) е Методий Моравски. Там с негова помощ и участие брат му Кирил създава глаголицата – първата славянска азбука. Групата от последователи на Кирил започва да се образува през 856 г. още в манастира. Повечето от просветителите са южни славяни и знаят родния си славянски език.

    През 863 г. по покана на княз Ростислав – владетеля на Великоморавия, се установяват в неговата столица Велеград, където превеждат на славянски език евангелия, псалтири и други църковни книги.
  • 11 Българка

    11 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Преименуването на 24 май: когато си сам срещу света, ставаш важен" ИЛИ ИЗЛИШЕН! ДОКОГА ПСЕВОПАТРИОТИТЕ ЗАРАДИ ПОДКРЕПАТА НА ПРЕСТЪПНОТ УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ НИ ТИКАТ ОЩЕ В БЛАТОТО? ДА БЪЛГАРИТЕ СМЕ ДАЛИ МНОГО НА СВЕТА - И ГОЛЯМАТА ЗАСЛУГА НА БРАТЯТА Е СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ. НЕКА БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ!
    ОСТАВКА НА МУТРИТЕ!
  • 12 Гост

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Наум и Сава":

    По времето на Климент Охридски, Охрид е в България и Климент е българин.

    Коментиран от #15, #27

  • 13 само питам

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "И кой ви прати":

    Наум , Сава , Климен , Ангеларий първоначално пребивават в Моравия.
    Трябва ли сега Чехите за претендират за славянската писменост ?

    Коментиран от #19, #30, #41

  • 14 РЕАЛИСТ

    14 5 Отговор
    Колкото повече се спори за Кирил и Методий, толкова повече информация излиза и разбрахме, че двамата нито са славянски братя, нито имат нещо общо с България. Двама византийски мисионери пратени от императора да създадат азбука за Моравия, за да я откъснат от западното влияние.
  • 15 Ангеларий

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    То после и ние сме били 500 години в състава на Турция. Трябва ли турците да имат претенции за славянската писменост ?
    Или и ние сме дали писменост и на тях ?

    Коментиран от #22

  • 16 Генерал 🇧🇬

    18 5 Отговор
    Какво е това "византийски"?
    Византийска империя, Византия са въведени през XVI век съвременни названия, обозначаващи източната част от Источната Римска империя, просъществувала до 1453 г.
    Даже си го пише и официално.
    Гърция е държава от 1830 г. и не е наследник на византийската култура.
    Пoнятиe кaтo грък и гърци нe cъщecтвувa...дo oтнocитeлнo cкoрo.
    Cв.Cв. Кирил и Мeтoдий нямa кaк дa ca визaнтийци, а 60 % oт нaceлeниeтo нa Изтoчнaтa Римcкa импeрия ca били бългaри-трaкийци.
    Кирил и Методий са българи, с български рожденни имена- Църхо и Страхота, и има поне пет исторически извора за това.
    Кирилицата не е славянска, а българска азбука, създадена по българско нареждане!
    Много често тя бива наричана славянска... Но в старобългарската книжнина е запазен произходът на тази азбука, а тази "славянска" азбука, се използва от Таджики, Молдовци, Казахи, Узбеки, Киргизи и други народи... Какви славяни са те, и защо тогава ползват уж славянската азбука, която не се позлва в чистославянските Чехия, Словакия и Полша, на чиито територии(не само), са живеели древните славяни.
    Как може да се пишат подобно глупости и то от професор? Че Проф. Дичев е изявен българофоб, е ясно, но фобия и невежество идват в повече.

    Коментиран от #17, #26, #31

  • 17 РЕАЛИСТ

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал 🇧🇬":

    Абе генерален, откъде ги извади тези глупости. Бащата на Кирил и Методий се е казвал Лео и е бил военен с висок ранк във византийската армия. Майка им е Мария и са родени в Солун. Кирил е роден като Константин, а Методий, като Михаил. Вземат по късно монашеските имена Кирил и Методий. И сега ще променяме ли всички учебници по история и исторически филми в България, щото не било Византия, Източно Римската империя. Какви да наричаме сега двамата братя, римляни ли?

    Коментиран от #28, #39, #46

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не забравяй

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "само питам":

    че оттам ги гонят католиците! И спомен от делото им там не е останал! И Троя е гръцка, ама къде е!

    Коментиран от #25

  • 20 Удивен

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Еразъм":

    А мс ти можеш да четеш ! С стига бе! Неможе да бъде!
  • 21 Удивен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "КеNерн":

    И по зле даже
  • 22 А ние трябва ли да имаме претенции

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ангеларий":

    към тях! Как от черни въглища, станаха бели, че и със сини очи? Кръвния данък добре е избелил чернилката! Еволюция братче, остава хубавото, и грозното се изгубва във времето!
  • 23 Ами като

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еразъм":

    имаш проблеми на ментално ниво... Впрочем - колкото е по-тъпа дадена личност, толкова повече смята, че може да оценява другите. /Това не е мое откритие, а резултат от научно изследване на учени от Кембридж!./
  • 24 И кой ти е

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ей, професора":

    критерият за "българин" - вероятно - да лъже като Борисов и да е прост като Караянчева?
  • 25 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не забравяй":

    Има паметник на Кирил и Методий в Моравия, така че не са забравени. Между другото познавах един програмист и като го питах , откъде е, ми рече: от Моравия. Не признаваше ни Чехия, ни Словакия.
  • 26 Вие двамата

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал 🇧🇬":

    сте родени в Солун, а в Солун се говори чисто славянски..." - знаеш ли откъде е този цитат? И преди да кажеш нещо за проф. Ивайло Дичев, попрочети кое-що, виж кой и как го цитира... Що се отнася до т.нар. кирилица, би ли посочил кой е дал това нареждане, къде са доказателствата... и как си обясняваш доста съмнителната близост с гръцкото писмо отпреди нея /най-вече т.нар. "унциално"/ ... В този смисъл как ти звучи и фразата "без устроения", част от един текст, датиран около, но не преди 9. век? Когато патриотарствато се самообяви за абсолютен критерий, няма наука, но и патриотизмът става нефелен...

    Коментиран от #50

  • 27 Хисторик

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Климе т е родом от Солун и изобщо не е българин, а византиец също както са византийци Кирил и Методи. Азбуката е писана за всички славяни не е писана за българите Климент прави фейслифта който също не е спец за българите. Не е патриотично ама никак да си присвояваш история!

    Коментиран от #34

  • 28 С уточнението

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    че нито Кирил, нито Методий са "нашенски" имена. Чехите са по-директни - единият се е казвал Църхо, другият - Страхота /можеш да провериш в чешките ономастични речници какво означават тези имена./
  • 29 павел пенев

    5 3 Отговор
    Какво искаш пак от комунистите ! Нали си станал професор от учебниците и книгите,които си учил издавани при социализма.Преименувахте улиците на имената на разни полуидиоти и откровени монархофашисти,объркахте датите на официалните и религиозни празници,съсипахте икономиката и селското стопанство.Какво искате повече?

    Коментиран от #37

  • 30 така е

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "само питам":

    Те са изгонени от Велика Моравия...
  • 31 ти си

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал 🇧🇬":

    клъвна нещо ,като кокошка на просо...
  • 32 От Лукавого

    0 3 Отговор
    Напишете в колона финикийската,гръцката азбука и кирилицата във първоначалния и вариант на Климент Охридски. Сравнете буквите. Видно е,че кирилицата е адаптираната гръцка азбука за звуците на славянския език. Където за някой славянски звук е нямала гръцка буква се е наложило да се измисли нова буква. През 9-ти век има българска държава,има православие и тепърва са започнали усилията да се оформи български народ - кирилицата е един от иструментите. Тя и затова е приета от руснаци,сърби и белоруси,защото пасва на звуковата система на тези езици. Всичко друго,което се плямпоти е от....Лукавого.
  • 33 Stormtrooper

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ей, професора":

    Защо професора не направи сравнение с латиницата и каже коя държава има проблем, да я нарича с истинското и име-Латиница? Може би има проблеми с българското, и понеже счита, че има монопол над науката, ни сервира научен мармалад с цел да докаже, че няма българско. Жалки хора жалки идеали!
  • 34 Лустрация

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хисторик":

    Както и ние сме били османци 500 години но това не отменя факта че сме етнически Българи.

    Коментиран от #48

  • 35 гошо

    6 0 Отговор
    А проф. Ивайло Дичев не е бил и никога няма да бъде българин.
  • 36 БЕ...НЕЩО НОГО.. ЛИБЕРАЛНО МИ ИДЕ..

    5 1 Отговор
    ТАКА...НЕКАКСИ..ХОМОСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ И...ИНТЕРНАЦИОНАЛНО, БЕ ДЕЕЕВА.С....ДЖЕНДЪР..ОТТЕНЪЦИ
    АМАН ОТ. .. БЪЛГАРОМРАЗЦИ...

    Коментиран от #45

  • 37 Любен

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "павел пенев":

    "И най-умния си е малко прост"Обикновено простите хора обявяват това което те не знаят за измислица.
    Точно така, Дичев тълкува доказателствата за връзката между "предчерноморското", "черноморското", предтракийското, римското/като граждани на римската империя само/ и ранно българско население на българските земи
    - като прост човек, шоп който смята, че "от Искъро по- дълбоко нема и от Витоша по- високо нема". Защото знанията му не се простират по-далеч от руско-гръцките описания на миналото и от интересите на DW, която го ласкае като му предоставя трибуна.
    Дичев много си е повярвал. Но вие не му вярвайте. С пренебрежението си към прозренията на много по-големи умове от неговия кокоши ум и към родолюбивите и искрени постижения на десетки стари и млади български и световни археолози, историци и исторически ентусиасти Дичев сам лишава от безпристрастност и обективност, т.е. от надеждност всички свои други, иначе "модерни" твърдения и оценки.
  • 38 Ежко

    2 0 Отговор
    Създаването на Българицата, е било държавна политика на княз Борис l. Избити са огромен брой животни, така че кожите да послужат за превод и разпространение на писмеността. Това, че азбуката, е наречена в знак на уважение на Св. Кирил философ кирилица не означава, че това не е Българска азбука. Наричането и с истинското и име, с какво е в конфликт със славянството и останалите, които я използват?
  • 39 Любен

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Римляни от български/тракийски/ етнос са. Кирил и Методий са били нещо като днешните ни евродепутати или чиновници в Брюксел. Граждани на Источната Римска империя.Каквито са били всички траки-българи южно от Дунава.
    Съществуват безспорни но укривани от гъркоманите и рублоядите, доказателства, че баща им е бил български благородник от Неврокопско, който се изместил да живее в Солун. Църхо и Страхота са българските им имена.
    Българинът, източно-римски историк и писател Йоан Цеца, когато коментира Илиадата изрично прави връзка между мирмидонците на Ахил и българите. "И пристигна в ахейския кагер Ахил с неговите 2500 мирмидонци ",СИРЕЧ БЪЛГАРИ"...
  • 40 българка

    0 0 Отговор
    УЧЕНИТЕ ИМАТ ДУМАТА! Еднокнижниците да не сквернят историята, не им ли стига, че оплескаха настоящето, а може би и бъдещето на България!
  • 41 Любен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "само питам":

    Не, защото пишат не на българската, а на латинска азбука.
  • 42 Dante

    2 0 Отговор
    Този една дума не казва за княз Борис l. Не казва, защото тук е истината. Както приемането на християнството, така и създаеането на българската азбука е държавна политика, а не просто частно дело на просветителите. Също така, създаването на книжовна школа, превод и разпространение на литература. Кой друг е имал интерес да имаме своя писменост, при положение, че не ни е позволявано да имаме богослужение на друг език освен гръцки? И защо са били против да имаме автокефална църква, още повече, че приемаме християнството преди руснаците? Къде е тук славянската култура на русите, като борбата на църквата е била огромна за да е независима?
  • 43 Любен

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Наум и Сава":

    По "онова" време руснаците са говорили на туземски угро-фински език, на който и сега говорят в затънтените краища на Русия. Старобългарската писменост е възприета първоначално като религиоц
    зен, църковен език, а с течение на времето е станал престижен език на върхушката и после та до ден днешен като книжовен руски. Модерно е било да се говори и пише на старобългарски, по пътя на подражанието.Точно както се налага английския сега. Славянска писменост не е имало никога, защото азбуката е била и е българска. Появата на "славянска" като определение е дело на българомразите около нас, с цел да се принизи българското. Комплексарските присвоявания на чуждо величие не бива да ни пречат да защитаваме нашето си.
  • 44 Добре

    3 0 Отговор
    Като изключим "братята македонци", които в действителност са братята българи с македонско самосъзнание, формирано от българомразци и като изключим любовта на Дичев към Истанбулската конвенция, която узаконява всякакви мерзости, омразни на Бог, който Дичев споменава по-горе, статията е връщане към разума и реалността.

    Защото, ако кирилицата (и глаголицата) бяха "български" азбуки, то българският Княз Св. Борис-Михаил I, щеше да ги кръсти "български"още по времето на приемането им за превод на гръцките църковни книги, на езика на езичниците, които стават новите християни, чрез преведеното Божие СЛОВО.
    От СЛОВО и народ на Божието СЛОВО, най-вероятно, идва и названието СЛОВЕНИ/СЛАВЯНИ обединяващо всички племена в тогавашната българска държава, империя по своя характер, вкл. и дошлото с кан Аспарух 1/5 от племето на Кубратовата Велика България, ведно с племето Севери (говорещо на езика на заварените 7 племена в Мизия, които днес наричаме славянски).

    Българският Княз Св. Борис-Михаил I е обединил всички племена в Първата българска държава по тези земи чрез Божието СЛОВО и още тогава сме станали единен и целокупен народ на СЛОВОТО – СЛОВЕНИ/СЛАВЯНИ.
    Днес, някакви палячовци, измамни и лъжепатриоти ни връщат към времената преди покръстването на всички племена на Балканите – към времената разделените по етнос езичници , обединени от Княз Св. Борис-Михаил I в единен народ.
    ВМРО, НФСБ и ГЕРБ не се спряха да разделят българския народ на СЛОВОТО Божие. Позор!

    Коментиран от #49

  • 45 ELINA CROW ♀️

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "БЕ...НЕЩО НОГО.. ЛИБЕРАЛНО МИ ИДЕ..":

    Обичам шведска бисексуална тройка с мъж и жена 👧👩👩. Мечтая си за такъв тип секс тройка 🧒🥒🍓🙎🍓🙎.
  • 46 Генерал 🇧🇬

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Защо ме карате да ровя и предоставям информация, след като сте на ниво образованост И.Дичев .
    Докога ще вярвате на гърците, че Кирил и Методий не са българи?
    Точно Климент Охридски го казва в прав текст ясно в “Успение Кирилово” :
    Авторът Климент Охридски пише -“Родното място на преподобния наш отец Кирил е многопрочутият и голям град Солун. Там той е роден. ПО РОД И РОЖДЕНИЕ ТОЙ Е БЪЛГАРИН.”
    Кирил и Методий са българи, с български рожденни имена- Църхо и Страхота!
    За деянията на Кирил и Методий в Чехия имаме интересната сбирка от сведения, съобщена от Павлов И. (8 декември 1979) Църхо и св. Страхота, О писменах, София, бр. 2:
    1. Хавел Салански (1567-1621), Проповед за Ян Хус: „...Бог изпратил на чехите двамата апостоли: Църхо и Страхота”.
    2. Павел Странски (1583-1657), Чешката държава, Глава 6: „...Епископът с гръцка вероизповед Страхота, тоест Метудиус или Методиус”, и по-нататък, че по-старото църковно управление на страната било устроено „според гръцка или, което е същото, българска насока”.
    3. Ян Амос Коменски (лат. Comenius, 1592-1670), Тежките сблъсквания на чешката църква, Глава 1: „...Страхота, значи Методий”.
    4. Пастор Матей Вацлав Щейер (1683) Чешки канционал: съдържа химн за двама светии Църхо и Страхота. Същият химн е отпечатан през 1727 и в съчинението „Citara novgo sakona” от Антонин Копиаш. Там „Църхо и Страхота” са означени като светци патрони на Чехия и Моравия.
    5. Божидар Димитров открива във Ватиканск
  • 47 Генерал 🇧🇬

    7 1 Отговор
    5. Божидар Димитров открива във Ватиканската апостолическа библиотека, във фонда „Биржиано Латини“, една досега неизвестна хроника на италиански език от XVI в. за моравската мисия на славянските апостоли. Там рожденото име на Методий е отбелязано като Страхота, Димитров Б. (2002) България и папството, Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия, София, стр. 22."
    Удивително! Онези, които са имали непосредствен контакт с двамата апостоли ги зоват без съмнение с българските им имена.
    В житието на Кирил изрично е посочено, че Кирил е БЪЛГАРИН, а това е така, защото майка му е доказано 100%, че е Българка, а баща му е на добра византийска служба, но за етноса му няма информация, важното е, че самосъзнанието на братята е, че са Българи, то затова те и създават глаголицата въз основа на българските говори, а в последствие самата кирилица бива усъвершенствана в Плиска, а не в Охрид, просто се развива в двата книжовни центъра. Отделно тези земи са си били 100% Българска територия по това време.
    Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.
  • 48 Обаче

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Лустрация":

    Глаголицата и кирилицата не са създадени като етнически азбуки за прабългарския етнос, който е дошъл в Онгъла и е говорил на прототюркския език, който говорят и днес в Татарстан и Чувашия, а са създадени за преобладаващия език на езичниците, които чрез СЛОВОТО са станали народ на СЛОВОТО - СЛОВЕНИ/СЛАВЯНИ. А прабългарите на Аспарух са възприели преобладаващия език по нашите земи и с покръстването и преведените от гръцки книги на Божието СЛОВО, също са станали част от НАРОДА НА СЛОВОТО - СЛОВЕНИ/СЛАВЯНИ.

    СЛОВЕНИТЕ/СЛАВЯНИТЕ СА НАРОД НА СЛОВОТО ОБЕДИНЕНИ ОТ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА. ЕДВА ПО-КЪСНО СЕ ОФОРМЯТ В РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ КАТО РАЗЛИЧНИ ЕТНОСИ.

    АЗБУКАТА Е ЗА ЕЗИЧНИЦИТЕ И ЧРЕЗ СЛОВОТО НА БОГ ГИ Е НАПРАВИЛА СЛОВЕНИ/СЛАВЯНИ И ЗАТОВА СЕ НАРИЧА СЛАВЯНСКА, И НИКОЙ НЕ Е ОСПОРВАЛ ТОВА, ДОСЕГА.

    Намериха се лъжепатриоти и разединители на СЛОВЕНИТЕ/СЛАВЯНИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ, като еврейската жилка Сиди и др. антибългари от ВМРО, НФСБ и ГЕРБ.

    ВМРО,НФСБ и ГЕРБ плюха на делото на великия княз обединител на народите в Първата българска дунавска държава - на делото на Княз Св. Михаил-Борис I.
  • 49 Dante

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Добре":

    Къде има противоречие? Това, че писмеността е наша-българска, не означава, че не е и славянска. Българи-разпространители на словото и културата. . Думата българска ли трябва да зачерктнем, за да се харесаме на някой?

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Генерал 🇧🇬

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Вие двамата":

    Ами ако "елините" са си направили азбука, от древнобългарската азбука?

    "Ключът за разчитане на пръкналите се от старо-европейския/прототракийски/ езици е старобългарският! Всеки затънал в дешифрирането на древните езици е пренебрегвал българския. Ренфю е видял това за да каже "Тракийският език се говори и днес в България"...

    Британския археолог Колин Ренфрю споменава това на стр. 176 на книгата си "Archaeology and Language, The Puzzle of the Indo-Europeans"
  • 51 Езиковеда

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Dante":

    За това съм писал и преди, но читателите не го разбират.
    Освен писмеността, българите са дали и много други неща. Като обогатяването и развитието на културата на славяните, чрез погрешно наречената старобългарска книжнина( която е църковнославянска), защото е написана на църковнославянски език, а не на старобългарски, но е написана от български книжовници. Затова е по-добре да се нарече българска църковнославянска книжнина. Старобългарски е езикът на българите отпреди хилядолетия, а не този, наложен за официален литургичен, с приемането на християнството през 9 век. Това не е началото на българската народност, език и писменост, и се отнемат хилядолетия от историята на България.

    Коментиран от #53

  • 52 Добре

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Dante":

    Прочети отново моя пост по-горе.
    Българите сме част от славяните/словените, обединеният от Христос нов народ на Словото Божие.
    Ако не беше така, българите възродители на българската идея за държавност и за освобождение от турско робство - възрожденците - нямаше да наричат азбуката ни "славянска азбука" (прочети Под Игото от Ив. Вазов), а щяха да я наричат "българска", но не я наричат "българска", а я наричат "славянска", защото са българи-славяни, славяно-българи, както е писал и Паисий Хилендарски; защото азбуката, на която пишем, не е етническа азбука, а е духовна Божия азбука; защото не е създадена специално за един етнос - българският етнос - а за всички непокръстени етноси, а те по обща численост явно са превъзхождали Кан Аспаруховия прабългарски етнос, който няма основание да се счита, че е бил повече от 1/5 от етносите на прабългарите в Кубратовата Велика България. (Които, впрочем ,са говорили на прототюркски език и все още са ползвали прототюркския си език по времето на Цар Тертер – когато отлично се разбират с татаро-монголската Златна орда, която не опустошава Второто българско царство тук.)

    Коментиран от #56

  • 53 Dante

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Езиковеда":

    Календарътна българите е признат, като най-точния календар В СВЕТА. За това няма спор! И при него ли трябва да премахнем думата български, за да се натъкмим към нещо, или харесаме на някой? Трябва да си сложим ръка на сърцето и си признаем, че винаги се опитваме нещо да нагаждаме и следва ефекта на пеперудата, или създаваме някакъв Франкенщайн. Пример за това е обликът, който се създава на славянството в 19 в. у нас и от царска Русия. Ефекта е такъв, че изцяло се изключват части от българската Народност и по този начин се променя историята. Защото българите не сме етнос, а Народност.Главното, което се игнорира - по разбираеми причини от какво е съставена тази народност. Чак на последък започнаха да излизат книги по тази тема, включително и от такива отричащи преди, което пишат сега. Историята трябва да се изучава с всички факти, без значение кое ни харесва и кое-не. ИСТОРИЧЕСКА КРИМИНАЛИСТИКА. Защото, иначе не е никаква история!
  • 54 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Скъпа, няма как да си съюзник на Вермахта!:) Все едно да си съюзник на БА , макар че ти не знаеш какво означава това!:) Не ти и трябва!:) По-добре наблегни на устните подробности!:) Сигурен съм че там ще се справиш отлично!:)
  • 55 божидар чеков

    0 1 Отговор
    Отлична констатация! С Джамбазковци напред и в залата не остава никой! Хриостос е българин, но само ВМРО го знае.
  • 56 Любен

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Добре":

    В познанията ти по история са тюрлюгювеч от имперските съчинения на руснаците, които са ти набити в главата още от детските ясли, от старо комунистически постулати, които са съчинени от рублоядните русофили комунета и от откъслечни прочити на някои нови исторически книги на стари руско гръцки подлоги с дадени им научни звания от комун-русоблизите.
    Защо не структурираш малко историческия мерак като прочетеш творби на българофили историци бе човече...
    Раковски например, Ганчо Ценов например, Цани Гинчев например, генерал Владиков например, Георги Сотиров, Павел Серафимов, Стоян Тодоров...!?
    Защото техните публикации не са така лъскави както на платените от руснаци и гърци исторически лъжци като Андрей Пантев, Георги Марков, Овчаров.
    Всеки народ на света се е постарал да формулира миналото си в непрекъсваем, родолюбив, правдив, романтичен и до колкото може обективен разказ на една вълнуваща история за себе си. Всеки, но без българския, който двеста години папагалства написани му от чужденци обидни за истината и за естетиката мантри. Били сме тюрки, татари, иранци, монголци, алтайци, руснаци, пущуни и какви ли не според враговете ни. Но никога и деца на тая земя която ни храни и която тъпчем от хилядолетия!? Защо бе "пишман историци" вярвате на лъжите на платените чужди агенти, а презирате своите...?