Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 15:08 2 470 48

Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни мерки

  • корнелия нинова-
  • бсп

Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим, каза лидерът на БСП

Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни мерки - 1

От няколко години лидерът на БСП Корнелия Нинова изведе като приоритет в своята работа борбата с неравенствата.

На срещи със световноизвестния нобелист по икономика Джоузеф Стиглиц двамата обсъждат най-подходящите мерки, които могат да бъдат въведени в България, за да се затвори ножицата между бедни и богати и да има устойчиво икономическо развитие.

На една от първите им срещи Нинова му дава програмата на партията, която е преведена специално на английски, за да може той да ѝ даде своите бележки.

Част от препоръките му по време на разговорите им са залегнали в днешните конкретни решения, които тя предлага по отношение на тази ключова за всяка развита икономика политика, съобщават от пресцентъра на БСП.

"Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим. Имаме готовност и можем да ги решим. Ние казваме - единият от най-големите проблеми е бедността и неравенствата. Имаме доказателство само от миналата седмица от доклада на БНБ - по един милионер всеки ден в последните три месеца и в същото време - намалели 483 хил. депозити до хиляда лева в банките. Това означава, че хората с най-малки депозити са си ги изтеглили, защото не могат да оцелеят в кризата, а милионерите са се увеличи. Това означава увеличаващо се неравенство. Това не е партиен проблем, а държавнически и проблем на националната сигурност. Имаме предложения да го решим.

Идентифицирахме групите на най-засегнатите - млади семейства с деца и възрастни хора. За младите семейства предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъците за родители с деца, които работят и се осигуряват.

За възрастните - преизчисляване на всички пенсии. Това означава увеличаване на всички пенсии трайно с 20-30%, а не предизборно с по 50 лв. Предлагаме прогресивно подоходно облагане за физическите лица без промяна в корпоративния данък. Това е справедливо и се прилага в цял свят. През данъчната политика могат да се смекчават неравенствата", обясни Нинова вижданията си по БНТ.

Джоузеф Стиглиц e икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за 2001 г. Бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и „фундаменталистите на свободния пазар“.

На български има няколко издадени книги. Най-известната от които е "Цената на неравенството – как днешното разделено общество застрашава бъдещето ни“, подарена лично на Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе вече чакам............

    22 13 Отговор
    Кака Кури да нъ упрай .
  • 2 Софиянец

    34 35 Отговор
    Ако вземат властта червените нискочели очаквайте граждански бунт и безредици. Ще си заминат безславно като Орешарски.
  • 3 ТаУмВзе

    28 22 Отговор
    Тая говори Глупости, яко! И как ма? Мутропитека и след това Още по Зле. Нищо, че се правеше на луда до сега. Идват Уж изборчета и ПАК Лъжат. Всичките.

    Коментиран от #11

  • 4 Ахххххх

    38 19 Отговор
    Вие създадохте неравенствата, сега пък ще ги поправяте. Парадокс.
  • 5 Нищо

    21 16 Отговор
    няма да стане ! Трай , коньо , за зелена трева !
  • 6 250

    30 10 Отговор
    Приватизира ли с бонове, а не с пари? ДА. Дай и аз да приватизирам ще станем равни. Може и на земенки да го ударим.....
  • 7 Българка

    14 24 Отговор
    За да се намалят неравенствата, трябва да се въведе прогресивен данък за облагане на физическите лица. В развитите икономики, който получава по-високи доходи, плаща и по-голям данък. Притеснява ме, че се омесват социалните политики в икономиката. Не приветствам семейно подоходно облагане. Ако искат да подпомагат семействата с деца, то нека да е през социални лостове

    Коментиран от #23, #45

  • 8 Българка

    13 8 Отговор
    И в сега действащото законодателство има данъчно облекчение/ намаление на данъка за всяко дете. Изчаквам да видя какво разбират под семейно подоходно облагане от БСП
  • 9 пожелание

    21 30 Отговор
    Мисля ,че Нинова ще е много по добър управник от крадеца боко !!!
  • 10 Муце по лесно ше ти е да

    13 11 Отговор
    Се помолиш за отмяна за визите за саш и да емигрираме и няма да ви пречим да си правите далаверите тука
  • 11 ТаУмВзе

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    До сега преброих, около 10 бушона на Мутрата, които си заминават. И на Уж изборчета, ще ви го Нарисувам, вместо глас.
  • 12 МЪЛНИЯ В ПИГ

    3 9 Отговор
    ДЖОУЗЕВ СТИГЛИЦ--НЕЗАКОНЕН ВНУК НА СТАЛИН И БЕРИЯ ,МАЙ ?
  • 13 Техноимпекс

    20 5 Отговор
    Другарката Нинова е много "кадърна "
  • 14 hdhr

    14 5 Отговор
    Много загрижета бе така за предизборна реклама толковя сте смешни да можехте да се видите отстрани хахха

    Коментиран от #20

  • 15 ПУТИН

    11 12 Отговор
    НЕРАВЕНСТВАТА МОЖЕ САМО БОЙКО ДА СМЕКЧАВА, КАТО ИЗЗЕМЕ ИМОТИТЕ НА ЧЕРЕПА, МИНЬО, БАНЕВ, ВЕТКО, БОБОКОВ,ЦВ ВАСИЛЕВ, И ДРУГИ ОЛИГАРСИ И ДАДЕ ОЩЕ ПО 50 ЛВ. НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ! СЪЩО ТАКА И НА НИНОВА, ГЕРГОВ, МАНОЛОВА И ДРУГИ МИЛИОНЕРИ ОТ БСП! НА КОСТОВ, ПРОКОПИЕВ, НА ДОГАН ....
  • 16 По Маркс,

    12 6 Отговор
    Нинова, съотношението между минимална, към максимална заплата трябва да е едно към три! Не знаеш ли?! И всичко е решено в икономиката на РБ! Но не ти изнася....
  • 17 Behemoth

    12 6 Отговор
    Ей гу Кака се среща с нобелов лауреат ,а Баце обикаля къра да търси по прости и от него...
  • 18 Криеш името си страхливец

    5 3 Отговор
    Равенство между държавите и България ще стане богата като Германия и Великобритания. Равенство между градовете и бюджета на Каспичан по брой население ще е равно съпоставим със София. Равенство между хората, носи данъци за ниско платените и високи за богатите. Лельо, искам да ти кажа нещо, стига със заблуди! Не сме умряло и не сме в рая.
  • 19 Е..и им майките!

    8 7 Отговор
    НИНОВА АКО НЕ СВИЕ НОЖИЦАТА В ПЕНСИИТЕ НА БАЗА ПРАГ НА БЕДНОСТ, СИ ЗАМИНАВА ОЩЕ ПРИ ПЪРВОТО ПОДУХВАНЕ НА ВЕТРЕЦА! ТЯ,ВСЪЩНПСТ, НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИ, ЗАЩОТО СА СКАЧЕНИ СЪДОВЕ С БОКО ТИКВАТА. ПЛОСЪК ДАНЪК В ПОЛУЗАГИНАЛА ИКОНОМИКА, БЕЗ ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ!? САМО В ПЛОСЪК МОЗЪК МОЖЕ ДА СЕ ЗАРОДИ ТАКАВА ИДЕЯ, ....НО В КОРУМПИРАН СЪЩО МОЖЕ!
  • 20 °|°

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "hdhr":

    пръдла!:)))))...духаш ли на снимката на Бат ти Бою Симитлийски ?:))))))
  • 21 бадженак

    18 8 Отговор
    ще смекчим неравенството когато ти и олигарсите от бсп вэрнете заграбеното при хайдушката преватизация при костов
  • 22 ВЯРВАМ

    11 14 Отговор
    В теб НИНОВА. Работи за благото на
    НАРОДА. Изгони катилите ОТ БСП.
    БЪДИ СМЕЛА. Жените по някога
    сте по смели от някои мъже.
  • 23 Георги

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Тоест да повишим данъка на работещите хора(ДОД), а данъците на милионерите(корпоративен и данък дивиденти) да не ги пипаме?!
  • 24 шопендар

    14 5 Отговор
    неравенствата между кой и кои,между теб и другите 80%.ниновааа,да не си решила да припишеш половината от импекса на социални грижи.и за популисти вече не ставате.айде на бунището.гергов червеният олигарх го каза.нинова ще ликвидира бсп,аз го казах преди 5 години.никога вече червената мафия няма да докопат държавата
  • 25 Не съм икономист

    7 11 Отговор
    Нито макроикономист.Но съм ровичкал в нета,за материали по тази тема.Преди това: нека веднъж завинаги,да спрем с тези безплодни политически препирни,кой от коя партия бил,какъв бил, защо е бил.Безполезно,дори вредно! Обсъждаме конкретни предложения.Нали на база предложожени политики,ще избираме следващо НС ,и правителство? Връщам се по темата: Няма държава ,която да има силна икономика и натрупани финансови активи във фиска,със нашия модел на данъчно облагане.При плоския данък, дори да се прескачат инвеститори,да има глад за работна ръка,с 10% данък винаги ще сме в края.Всички водещи държави( визирам в Европа) имат прогресивна ,данъчна скала.И най важното: При тях,базовия,най нисък доход за страната,не се облага изобщо,или е символично.Следващите са в строго фиксирани прагове на облагане.Това е единствено вярна методика,за последващо все по голямо нарастване на фискалните ни резерви.Това гарантира спокойно растеж на пенсии, разходи за здравеопазване, образование.Повече средства в населението.Повече вътрешно потребление, което завърта всички видове бизнес.Не виждам нищо лошо в това предложение.Отделен е въпроса,дали ще го приложат.Съпротивата на крибчовци,домусчии и други и сега е яростна,дори при споменаване за промени.

    Коментиран от #27

  • 26 Пенсионер от БГ

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим, каза лидерът на БСП".

    Ами като знаеш Нинова,напиши си програмата и в нея черно на бяло да видим,че още през есента при приемането на бюджет 2022 година ще преизчислите всички стари пенсии със средно осигурителния доход за 2020 година.В противен случай пенсионерите ще ви бием шута!
  • 27 Жоро

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Не съм икономист":

    Крибчовци,домусчии и други не плащат ДОД, а плащат корпоративен данък и данък дивиденти. За тях обаче никой не говори, а се говори само за прогресивен ДОД - тоест да се повишат данъците само на работещите хора, а на собствениците на корпорации и фирми да се оставят ниски...

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Матей

    4 1 Отговор
    С частични мерки ,които на всичкото отгоре ще помогнат само на някои прослойки,не може да се разчита на сериозен успех.Трябва да се вземат изключително крути мерки,директна конфискация на средства депозирани над определен размер,както и недвижими и движими имущества над определен размер.Пакета от социални мерки е твърде постен за да изкуши широките народни маси.Както казах,трябва да се прибегне до твърди икономически мерки,социална революция,разследване по бързата процедура на всички милионери откъде имат богатството и немедлено осъждане.пакет от мерки за пряко и непосредствено подпомагане на бедстващи граждани и техните семейства,данъчна реформа ,по всички параграфи и тотално преразглеждане на данъчната политика,без козметика.
  • 29 пенсионера

    12 1 Отговор
    на приказки е лесно, ама зависимостите пречат, ако преизчислиш пенсиите ща черпя 3-ка кебапчета с бира Хайнекен !!!
  • 30 Ей,ама много

    2 5 Отговор
    ошашавен народ се извъди.И нараства в прогресия.Показател е и тук- в сайта.Чул,видял,не видял,все на куха политическа препирня го избива. Като го попиташ, ниски ли са доходите почва да лае,да плюе наред.Но когато някой му предлага работещ вариант( проверен в " белите държави) , същия пак търси на геврека дупката.Ами не квичете тогава, когато от 800 лева,получите 650 лева,( с другите удръжки) а онзи със 80 хиляди получи 72 хиляди,и плаща осигуровките върху 2400 максимална,а не като " лаещите" върху цялата сума.Седи у кереча тогава.Тези с милионите се крепят , точно на такива.

    Коментиран от #31

  • 31 Георги

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ей,ама много":

    БСП не предлага вариант като в "белите държави":
    1) БСП не предлага неболагаем минимум
    2) БСП предлага корпоративния данък и данък дивиденти да останат същите - 10% и 5%. В "белите държави" тези са по 30% 40%, защото това са данъците, които се плащат от милионерите с фирми.
  • 32 Трудов договор

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    И ДУК са по 10 процента , облагаеми, а корпоративен 10 плюс дивиден 5 процента, прави 15! Познай как се декларират богатите, отдавна.
  • 33 Няма се предвид

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    Крибчо и домусчии.Там всеки знае,как е.Но те са единици.Стотици холяди са в " сянката" на 10% ,със сериозни доходи в различни видове бизнес.Не са корпоративи,холдинги или други.Имат работници,служители.Но плаща 10%. Колкото и бачкача със заплата примерно хиляда лева.На запад, при другата система,същия със абсолютно същите условия,приходи,ще плаща в пъти повече данъци.

    Коментиран от #36

  • 34 Бай Курти

    9 1 Отговор
    Ох ,като знам какви ги вършите като управлявате по добре е да спечелите.
  • 35 Жоро

    6 1 Отговор
    Богатите си купуват мерцедесите по 300 бона на името на фирмата и ги отчитат като разход, в следствие на което не плащат никакъв даънк върху тези 300 бона.
  • 36 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Няма се предвид":

    Ама те всички фирми плащат корпоративен данък и всички собственици данък дивидент, не са само крибчовци и домусчиеви.
  • 37 Град Лом

    10 2 Отговор
    Другарката ще управлява с ГЕРБ. Това ше бъде здравата коалиция с подкрепа на ДПС.
  • 38 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    9 1 Отговор
    ШЕ ПРОДАДЕШ ТЕХНОИМПЕКСА И ШЕ НАХРАНИШ ГЛАДНИТЕ
  • 39 Каруцата,

    2 0 Отговор
    Е пред магарето, защото преките данъци са в пъти по ниски процентни стойности от процентите за осигуровки. Създават политиците сива икономика. Заплати “ под масата”, защо?
  • 40 Рашка с прашка

    9 2 Отговор
    Както винаги, ще направите всички еднакво бедни, без вас естествено.
  • 41 МОЧА трябва да се разруши!

    7 1 Отговор
    Корнелке, вие финансите на една партийка на може да оправите. Доносника Гечев, фалира държавата , а ви е най големия капацитет. Този път няма да ви се получи номера с размяната на столовете с БКП-ГЕРБ , като кремълските бандити Тутин-Медведев .
  • 42 Коцалиев

    7 2 Отговор
    Корнелия нищо общо няма със социализма, а още по малко сьс справедливостта. С редица сметки и имоти в чужбина, едва ли ще впечатли бедните истински социалисти
  • 43 Неравенството,

    3 2 Отговор
    Остава! Декларира Нинова , ама може да е по меко. Както през соца. Едни са по равни. 😳
  • 44 Гост

    3 0 Отговор
    Нищо нама да се промени. Тя няма как да повиши пенсиите защото тези пари няма от къде да дойдат. Трябва работеща икономика,много работещи ,които да внасят осигуровки за да има за пенсии.От къде ще дойдат тези пари я ми кажи? Като ми вдигнеш данъците за да може да обеднея аз работещия за сметка на окриващите доходи и мафията ,която точи ДДС.Не благодаря не ви щем управлението.
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 46 До 45

    1 0 Отговор
    Червения трол наречен "българка няма как да разбере това.Той(тя) работи за надника.
  • 47 Веченечакащов

    1 0 Отговор
    ТОЯ ПЪТ ПЪРВО СИ СВАРШЕТЕ РАБОТАТА РЕШЕТЕ ПРОБЛЕМИТЕ НАБОЛЕЛИ И ДР. И ПОСЛЕ ЩЕ ГЛАСУВСМ .ДА ВИДИМ НЯКАКВА ПОЛЗА ОТ ВАЗ!? ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ ВЕЧЕ НЕ.
  • 48 FraDya

    0 1 Отговор
    Дори Кака Кури , разбра зсщо не трябва да пипа Корпоративния данък или Дивидентите... Да ги увеличиш, означава да обложиш и зсплатите на работещите още преди да са ги получили. Познайте, как ще расте заплатата при повишаване на Корп. Данък
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове