Last news in Fakti

23 Март, 2021 22:11 2 774 15

МЗ публикува медицинската информация на COVID ваксината на "Янсен"

  • джонсън енд джонсън-
  • янсен-
  • ваксина-
  • коронавирус

Ваксината на белгийската "Янсен" е показала 66% ефективност

МЗ публикува медицинската информация на COVID ваксината на "Янсен" - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването публикува листовката за пациента и кратката характеристика на ваксината на „Янсен“ и „Джонсън & Джонсън“ срещу коронавирус. Това е първият препарат, който се прилага само в една доза, като доставките му у нас се очакват през следващия месец.
Към момента ваксината се прилага при лица над 18-годишна възраст, като няма нужда от корекция при дозата на лица над 65 г. При бременните „има ограничен опит“ и се препоръчва приложение „само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода“.

Ваксината започва да действа около 14 дни след ваксинирането. Данните за ефективност показват над 66% ефикасност. По отношение на тежкото прекарване на болестта ефикасността е даже по-висока – 76,7% след 14 дни и 85,4% след 28 дни.

От компанията дават и данни за проучвания в САЩ, Бразилия и Южна Африка, като в последните две страни е известно, че вирусът е претърпял изменения. Най-слабо е предпазването от инфекция в южноафриканското проучване 14 дни след ваксината – 52%. Въпреки това, над 70% е ефективността по отношение на тежкото каране на COVID-19 и на трите места.

В кратката характеристика се посочва, че има случаи на анафилактична реакция и се препоръчва внимателно наблюдение на пациента най-малко 15 минути след ваксиниране. Препоръката е да се отложи ваксинирането при остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция, но не и при лека инфекция и/или леко повишена температура.

При около половината (48,6%) от участниците в клинично проучване се съобщава за болка на мястото на инжектиране. Сред нежеланите реакции много разпространени са главоболие, умора, мускулни болки и гадене. При 9% от участниците в изпитването е имало висока температура над 38 градуса.

Сред нечестите и редките реакции (по-малко от 1:100) са тремор, обрив и свръхчувствителност.

Ваксината дълготрайно се съхранява на между -25 и -15 градуса, но може да е в обикновен хладилник за 3 месеца, като не трябва да се замразява отново. Може да издържи 12 часа на до 25 градуса извън хладилник.

С кратката характеристика на продукта можете да се запознаете тук.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    10 4 Отговор
    Платена реклама на поредната отвара от казана на Сатаната.

    Коментиран от #13

  • 2 ваксини

    11 2 Отговор
    Ама тези не правеха ли сапуни и прах за пране.Май вече куцо,кьораво и сакато ни пробутва "одобрени ваксини"хахаха

    Коментиран от #6

  • 3 Ставате смешни

    6 2 Отговор
    ...... ваксини, локдауни и накрая 100 процента преминаване през вируса . Споко... всички ще го минем.
  • 4 Anonim

    6 6 Отговор
    Бай ганя не вярва той пие ракия и всичко знае
  • 5 Математик

    10 2 Отговор
    При тези проценти ефикасност, означава, че ваксината е от типа " Тука има, тука нема". Може и да оцелееш.
  • 6 ЕС УСА

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ваксини":

    условието е само едно-да са хамерикански
  • 7 Като дойде

    0 4 Отговор
    южноафриканският щам, ще видите къде зимуват раците.
  • 8 баба ти от бг

    4 1 Отговор
    тези с алергични шампоани за децаааааааааа? съжалявам за йенсен- силаг! защо са се събрали с тези мошенници Джонстън???????????????????от които всички деца в България се обриваха
  • 9 бай дън

    1 1 Отговор
    Най-опасен е американският щам клониран с украйнският.
  • 10 Hoho Boho

    1 0 Отговор
    След две години някой знае ли какво ще се случи с ваксинираните?
    Има много страшни прецеденти...
  • 11 Хахаха

    1 0 Отговор
    Данните не са впечатляващи, обаче.
  • 12 Kuku

    1 0 Отговор
    Утре почвам да ви давам жълт сняг, и при него изпитанията ще показват 80% ефективност, както си е и без него. Как е възможно с ваксина реално да увеличиш вероятността от симптоматично прекарване на болестта.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 факти

    1 0 Отговор
    По време на пандемия, когато няма ваксини, когато хората мрът като мухи , България става домакин на три военни учения на НАТО и САЩ . 13 000 войници от 16 държави ще практикуват бойни стрелби, противовъздушни операции, медицинска евакуация. Това е под егидата на министър Председателя Бойко Българоубиеца.
  • 15 ПОБЕДА

    0 0 Отговор
    И Слави Трифонов подкрепи Радев. Какво означава това?