Last news in Fakti

30 Март, 2021 06:42 5 317 31

Планинари: Проблемът с моторните шейни вече става социален

  • планинари-
  • моторни шейни-
  • проблем

12 организации излизат с обща позиция

Планинари: Проблемът с моторните шейни вече става социален - 1
Снимка: БГНЕС

12 организации излизат с обща позиция по проблема с моторните шейни в планините, предаде БНР.

Тази седмица представителите на планинарската общност у нас ще търсят максимална подкрепа на исканията си, а после ще изпратят позицията до ресорните институции - МОСВ, Министерство на туризма и управляващите защитените територии в България.

Сред организациите са Асоциация “Планини и хора”, Българската федерация по катерене и алпинизъм, Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил, Българската асоциация по алтернативен туризъм, Българска скайрънинг федерация, туроператори, спортни клубове.

"Надяваме се това да е стъпка в посока към законово решение и ефективен контрол, защото от чисто екологичен проблемът започва да се превръща в социален", казва един от авторите на позицията, планинският водач Любен Грънчаров.

След репортаж на БНР за моторните шейни, управлявани в нарушение в националните паркове, са получени редица сигнали от възмутени слушатели, срещали се неведнъж с тези превозни средства в планините. От институциите обаче не пожелаха повече да коментират темата. А случаите зачестяват. Всеизвестно е, че моторните шейни, АТВ-тата и моторите се движат свободно там, където е забранено, там, където дивите животни живеят, и там, където туристите изилизат, за да се любуват на спокойствие сред природата.

Петя Колчева е първата българка, изкачила Еверест и първата българка, изкачила 7-те континентални първенци, повечето - със съпруга си Камен Колчев. Миналата година двамата попадат в конфликтна ситуация с водачи на моторни шейни в Рила. Няколко шейни започват да преследват Камен Колчев, да се опитват да му чупят ските и да го заплашват със саморазправа, след като той им прави забележка (на някои от шейните родителите са качили малолетните си деца) и им напомня, че в националния парк карането на моторни шейни е забранено. Семейството подава сигнал на телефон 112, от там ги свързват с полицията в Самоков, откъдето обещават да отправят предупреждение на шофьора на един от заснетите от Камен Колчев джипове. Години наред преди този инцидент, а и след това, семейството става свидетел на редица нарушения, извършвани от моторни шейни в националните паркове.

Огнян Кузманов, планински спасител към отряд "Осогово", Кюстендил, отбелязва, че през последните години се увеличава броят на моторните шейни там, макар в Осоговската планина това да не е забранено. Само в Кюстендил вече има 17 частни шейни, чиито собственици, за разнообразие, отскачат и до националните паркове.

Лъчезар Станчев, доброволен планински спасител към отряд "София" (база "Алеко") разказва, че почти няма излизане в планината, без да засече моторни шейни. Последният случай е от миналия петък, 26 март, когато вижда няколко да навлизат в зони с най-висока защита на Витоша.

Трябва да се засили общественият натиск, за да се вземат по-крути мерки - смята Алекс Дунчев от ЮЗДП, който от години работи за решение на проблема. Според него има няколко необходими стъпки: да се въведе регистрационен режим за тези моторни превозни средства; да се направи по-добро зониране най-вече на защитените територии, което да направи контрола по-лесен, и държавата да влезе в ролята си на стопанин на горите и защитените територии. Институциите са инертни, когато няма политически интерес, затова е важно да има обществен натиск, сигнали и искане тези проблеми да бъдат решени, защото само тогава институциите ще заработят, подчертава Алекс Дунчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епави

    55 4 Отговор
    Съгласен. Не само моторни шейни и АТВ, но и мотореткаджии. Всичко за тях е оф-роуд. Елате вижте около х. Здравец - екохотел Здравец - Бяла черква

    Коментиран от #5

  • 2 John Doe

    37 2 Отговор
    Противно племе!

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    42 3 Отговор
    Защо мутренско‼ Аз си спомням един министър какво направи с мотошейна‼

    Коментиран от #25

  • 5 Странно

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Епави":

    е,че бивш министър загуби детето си управлявайки такава шейна в нарушение а въпреки това не се взеха мерки.

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 6 Буко Баламата

    32 3 Отговор
    Да им конфискуват пърпоретките и ще бръмчат с уста.

    Коментиран от #10

  • 7 Калитко

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Странно":

    Те дори не го съдиха ти мерки искаш.
  • 8 Просто човек

    19 4 Отговор
    Държавата отново отсъства... така е при ГроБ..
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "Странно":

    Не го " загуби", а го уби ‼ Уби своя син ‼
  • 10 qwerty

    29 5 Отговор

    До коментар #6 от "Буко Баламата":

    тия с кросовите мотори се чуват от километри. лошото е, че пърпорят и по републиканската пътна мрежа без регистрации и застраховки.
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    22 5 Отговор
    А с какво велосипедисти ( над 18г) каращи по тротоарите са по-различни‼

    Коментиран от #14

  • 12 Хахаха

    21 0 Отговор
    И за награда го пратиха представител на България в Черноморската банка.
  • 13 Още

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Странно":

    по - странно е , че мургавелкото го изпратиха на супер сладка и яко платена служба в Солун, където живот си живее ! Леж , па яж ! И пий !
  • 14 MainaTown

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й‼":

    С това, че няма алеи.

    Коментиран от #20

  • 15 Анархия

    29 2 Отговор
    Шейни освен спасители и лекари, изследователи, учени не трябва да има.Другото е келешлък на "богати крадци" и отрочетата им.
    Съсипаха БГ за 32 години.

    Коментиран от #16

  • 16 Петър

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анархия":

    За съжаление си прав.
  • 17 Точно това е проблемът!

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "John Doe":

    Шейните можеш да спреш, но довчерашни бедняци, видели се с малко пари - никога!
  • 18 арто

    15 1 Отговор
    Институциите работят само по партийна поръчка. Ако трябва да се накаже политически опонент се задействат със скоростта на светлината.Пример, ако получат сигнал,че с моторната шейна е някой кадър на друга политическа сила, веднага ще реагират с полиция,медии и т.н.
  • 19 ВЕДНАГА

    9 4 Отговор
    налага се ВСЕ ПОВЕЧЕ МУТРАТА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА !
  • 20 БАЙ Х@Й‼

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "MainaTown":

    Ами има ЗзДП‼ В който пише , че по тротоара могат да карат велосипеди деца до 12г. ‼ Другите са участници в движението ‼ Липсата на велоалея не е оправдание за каране на велосипед по пешеХОДНА пътека‼ Така наречените ел.скутери пък по ЗзДП са си чисти МПС ‼ Но контролните и законодателни органи не им дреме за тази категория водачи ‼ Нужна е или промяна на закона в тази му част или контрол за спазването му . Но явно се чака тежък инцидента , та да се хванат за главите с " Ах и Ох " ‼

    Коментиран от #23, #26

  • 21 Просветен илюминат

    6 1 Отговор
    Откакто има и самолети и небето успя да о.ере човек.Нясякъде се вижда как човек до каквото се докосне от природата,тя се съсипва и унищожава.
    Всеки търси адреналин и разнообразие,дори и да му коства живота.
    Печелят се добри пари от производство на хоби стоки,защото човек за това блъска да печели пари,а накрая виждате къде свършват повечето такива.
    Това е живота дами и господа.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Просветен илюминат

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":

    Освен това масово не се ползват и жилетки за да се виждат особено в тъмното,защото нямат никакви светлоотразителни елементи повечето от хората,които виждам с колелета извън града вечер късно където има силен трафик.
    Малките деца дори скачат от по високите тротоари без да се оглеждат и пазят от автомобилите.
  • 24 гошо

    2 2 Отговор
    Един от герберастката хунта даже уби собственото си дете на джета.
  • 25 и пак неразбрах

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    защо да не е мутренско ??? каква разлика има министър в бг от мутра в бг ???
  • 26 MainaTown

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":

    OK, има ЗзДП, но питам, как се кара велосипед безопасно, особено ако няма условия и не си опитен. "Толерентните" шофЕри няма и да ги коментирам.

    Коментиран от #27

  • 27 БАЙ Х@Й‼

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "MainaTown":

    Това значи ли, че когато баба държи внучето за ръка и върви с него по тротоара е нормално някой тридесетгодишен( примерно) велосипедАЛ да дрънка със звънеца си за да се преместят за да мине той‼
  • 28 Антон

    0 0 Отговор
    Аз знам, че черните мерцедеси нямат мигачи, защото винаги са с предимство. Може би поради същата причина мутрошейните нямат номера!?
  • 29 Biker

    1 2 Отговор
    Аз не мисля че една моторна шейна създава проблем на природата повече отколкото един автомобил. Шейните се карат само върху сняг, тежестта на машината се разпределя равномерно и нищо не се мачка, дори една тревичка. АТВ-тата и моторите са по-голям проблем, ако се карат извън горските пътища, но най-големия проблем са тълпите от хора, които се качват с лифта, например на Рилски Езера и тъпчат навсякъде, къпят се в езерата, свинят навсякъде ...

    Ако ще говорим за екология, то трябва голяма част от пътищата към планината да бъдат затворени за автомобили. Например пътя до хижа Вихрен, пътя до Рилски Езера, дори самия лифт. Който иска туризъм - тръгва пеша от долу, и докъдето стигне.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Теления

    2 0 Отговор
    Решението е просто и евтино - здрава и тънка стоманена тел, опъната между две дървета, малко клони за правилно насочване и....това е ! :-)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове