Last news in Fakti

20 Април, 2021 15:45 3 560 33

"Емко" с писмо до Иван Гешев за оръжейните складове

  • емко-
  • емилиян гебрев-
  • чешки складове-
  • оръжейни складове

Чешки медии написаха, че оръжията от експлодиралото депо са били предназначени или за украинските бунтовници, борещи се с проруските сили

"Емко" с писмо до Иван Гешев за оръжейните складове - 1
Снимка: БГНЕС

„Покрай неотслабващия интерес около разкритията на властите на Чешката Република за взривовете в оръжейни складове там през 2014 г. се разпространяват и неверни твърдения относно вероятните причини, в т.ч. необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма „Емко“. Това обявиха от оръжейната фирма на Емилиян Гебрев по повод публикациите в чешки медии и в „Би Би Си“ от вчера. Те изпратиха и отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев във връзка с този казус.

Чешки медии написаха, че оръжията от експлодиралото депо са били предназначени или за украинските бунтовници, борещи се с проруските сили, или за бунтовниците в Сирия, биещи се срещу подкрепяното от Русия правителство на президента Башар Ал Асад.

Според източници на „Би Би Си“ пък боеприпаси на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев са съхранявани във взривените складове. От британската медия посочват, че шест месеца след експлозиите – през април 2015 г., Гебрев е бил хоспитализиран, където е бил лекуван в продължение на един месец, а след изписването му бързо се е разболял отново.

Писмото на „Емко“ до главния прокурор гласи:

„Някои от твърденията на официалните власти на Чешката република вероятно се базират на неточна или невярна информация. Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на „Емко“ са били предназначени за ре-експорт в Украйна, категорично не отговорят на истината. Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на „Емко“, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно.

На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества. Също така не ни е известно кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са „инспектирали“ там.

Считаме, че тези неточности в официалните изявления на чешките власти биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси- проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая.

За съжаление, досега никой не е потърсил фирма ЕМКО за информация по тези въпроси. В тази връзка сме изпратили писмо до Председателя на ДАНС, в което му предлагаме среща за да предоставим цялата налична при нас информация.

Ползваме се от случая да напомним, че срещу трима български граждани, през 2015 г. бе извършен терористичен акт с бойно отровно вещество от семейството на „Новичок“ от агенти на същата организация, за която днес се доказва, че е причастна и към гореспоменатите атентати. Всъщност, това са заключенията от разследването на ръководената от Вас прокуратура, на базата на които срещу трима руски граждани, предполагаеми агенти на въпросната руска организация, вие повдигнахте официални обвинения за престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.3, т.6, пр.1, алт.1, т.9, вр.чл.115, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.18, ал.1 от НК.

Ползваме се от случая да изразим надежда, че разкритията на терористичния акт в Чешката република ще дадат тласък на спряното отново от ръководената от Вас прокуратура разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия.

Към писмото до главния прокурор е приложено и копие от цитираното по-горе писмо до директора на ДАНС Димитър Георгиев, в което ЕМКО насърчават ДАНС да обърне внимание на случващото се, като предлагат среща, на която да представят наличната във фирмата информация.

С писмо до посланика на Чешката република в София „Емко“ изпраща и материали по случая, в случай, че не са били на разположение на разследващите власти в Чешката република“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    11 2 Отговор
    Чешки медии написаха, че оръжията от експлодиралото депо са били предназначени или за украинските бунтовници, борещи се с проруските сили🤔🤔🤔 ИЛИ КАКВО 🤔🤔🤔

    Коментиран от #2, #7

  • 2 честен ционист

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Нищо, просто чехите си измиват ръцете с фашистите българи, не че и те не са продавали на укропчиците. Руснаците сега няма да допуснат пропуск да го отровят наполовина.
  • 3 ФАКТ

    23 2 Отговор
    България търгува с терористи.

    Коментиран от #27

  • 4 нннн

    24 3 Отговор
    Производството и търговията на оръжие и боеприпаси трябва да са 100 процента държавни !

    Коментиран от #20

  • 5 фрог

    25 1 Отговор
    Фирма до Борисов и Пеевски забъркала чешката афера, а натопила пред ГРУ Гебрев
    Българската прокуратура също е била наясно с истината, но дълго време се държеше неадекватно, а Сотир Цацаров като главен прокурор обяви безумната версия, че Гебрев, синът му и директорът на едно от предприятията са отровени чрез салата от рукола, която са консумирали. (Оказа се, че въобще никой от тях не е ял рукола...) Няколко пъти разследването беше спирано, а възстановяването бе под натиска на чужди държави и на самия Гебрев.

    Коментиран от #30

  • 6 Демократ

    19 6 Отговор
    Гебрев влиза на топло за снабдяване на терористи сьс оръжие , добре , че чехите разкриха аферите му
    Ако отърве затвора ще призная , че няма правосьдие
  • 7 Шляхтиц

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Прочети статията до нейния край и ще разбереш. На исано е много ясно.
  • 8 GnG

    17 1 Отговор
    България ПОМАГА на ДЖИХАДИСТИТЕ в Сирия от 2012 г., когато Външния ни министър Николай Младенов, събра в Правец т.н. "опозиция" на ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО на Сирия !

    Това бе прецидент, понеже България се НАМЕСИ във ВЪТРЕШНИТЕ работи на СУВЕРЕННАТА държава Сирия, член на ООН !

    Коментиран от #29

  • 9 А сега кой как Манипулира цяла Европа

    22 2 Отговор
    Някой лъже много яко и намирисва на скалъпено обвинение за Русия. Кой ли може да е това? Чиърс!
  • 10 Монгола

    17 2 Отговор
    Мощенниците от Чехите се овъртяха в ла** до шията!
  • 11 Професора

    14 2 Отговор
    BBC са една фалшива соросоидна медия, а чехите са евтини слуги на кеаварите лъжци и клеветници!
  • 12 Гебрев, правиш се на Омряла лисица!!!

    7 2 Отговор
    Какви"материали" не боеприпаси или мини, а"Материали" е Съхранявала Ческата ферма в складовете си, собственост на ЕМКО???? За къде са били предназначени"Материалите" "???? Ти си ГЕБРЕВ, ЧАСТ ОТ ТЕЗИ" МАТЕРИАЛИ", БИЛИ ЛИСА ВЕЧЕ ИЗВОЗЕНИ ОТ СКЛАДОВЕТЕ???? И ЗА КЪДЕ???
  • 13 Фирма

    2 0 Отговор
    Фирма
  • 14 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Каракачанов чрез чехите продаваше крадени снаряди на Украйна срещу мирните хорица в Донбас.
  • 15 Карл Маркс искаше

    11 2 Отговор
    търговията с оръжие да бъде инкриминирана като престъпление N-1 във всеки национален наказателен кодекс.Но с алчни капиталистически говеда няма как да стане.Ако светът се обезоръжи,благодарение на Божиите Блага,които тя стопанисва,Русия е безспорният лидер на човечеството.Но капиталягите искат не мир,а пълни чекмеджета! И те така..
  • 16 Евпейския Съюз🇪🇺

    15 1 Отговор
    Чешката републиката се оказа една евтина лъжлива мошенгия!

    Коментиран от #26

  • 17 Бесен Язовец

    12 1 Отговор
    Това е междунатоден скамдал с който е замесено името на РБ сега ако има външно министерство трябва да реагира и да изчисти името на българската фирма,, Емко", а не да оставя чехите с краварските си ментори да окалвяат и България и Руската Федерация
  • 18 пешо

    3 2 Отговор
    тоя боклук няма ли кои да го разкара .
  • 19 Чичо Тони

    5 1 Отговор
    След като питат "какви други.." значи е имало и на ЕМКО. А трансфера на подобни доставки, като правило, минават през много посредници и дестинации преди да стигнат до крайния получател. Гебрев е стар служител на КИНТЕКС и е вещ в тези работи.
  • 20 Ребрев

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Кой е тоя ГЕБРЕВ?? Не е ли този,който го полуотровиха ЦРУ щото мъти водата на конкурентите му отвъд океана и си изтриха ръцете с " новичока"?? Ами тоя " новичок се произвежда и в САЩ по лиценз!!
  • 21 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    8 1 Отговор
    А плъховете трябва да се чистят !
  • 22 Професора

    12 1 Отговор
    То е ясно, че няма български оръжия в Чехия и руски агенти, а всичко е едно зле замислено амерско мероприятие на цереуто което струва 2 живота на чешки граждани! Ибаче и чешкото правителство е орестъпно защито не цени живота на собствените си граждани ами замита черни операции на собствена територия на чужди служби!
  • 23 Гошо

    5 0 Отговор
    А чехите не са ли открили още че Гебрев е участвал или подкрепял 68г интервенцията в Чехия
    Я да се поразровят може Инджев да питат или Антон Тодоров Той не може да няма някой документ Коритаров също нещо е знаел я да му прегледат архива
  • 24 Бг_язовец

    10 2 Отговор
    Значи от отвореното писмо става ясно, че оръжията са били предназначени са сирия - за "бунтовниците" срещу руското присъствие там.А тези въпросни "бунтовници" са ал кайда и идил. Излиза че този Тумбев има доста мръсен бизнес, да продава оръжия на хора които колят деца!!!!!!!
  • 25 Българин

    7 1 Отговор
    В Емко не знаят, но лъжливата щатско-турската натовска пропаганда продължава да се тиражира по послушни световни медии и да плюят по Русия.
  • 26 Рони

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Евпейския Съюз🇪🇺":

    И да кажа те никога не са ни били приятели.изпитал съм го на гърба си това
  • 27 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ":

    Терористите от ФАЩ
  • 28 Демократ

    3 1 Отговор
    Не трябва да се петни името на бьлгария с разни хора като - гебрев снабдяващи терористични групи сьс оръжие , дори не мога да разбера защо още не е арестуван за показания по чешките обвинения Човек от алчност стъпва ведньж на криво но падането може да е много лошо
  • 29 Не България,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "GnG":

    а 🎃-та и 🐖-то.
  • 30 Това ако е

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "фрог":

    вярно, 🎃 и 🐷 са "пътници". Може "да яде руколата" и дребнорибков.
  • 31 123

    1 0 Отговор
    Леее Леее ма смешници и чехи и българи САЩ ви направиха за смях ще ни набутат в някоя схема и ще стане като с папата да бере народа срамъ боклуци
  • 32 СССРБарета

    3 0 Отговор
    Всички знаехме че Емилиян Гебрев изнася оръжие за главорезите от ИДИЛ който колеха жени и деца и шашнаха целия свят! Разбира се Това което Всички знаем но все още не е оповестено е че Гебрев правеше това с покровителството на ЦРУ от онази държава дето страшно много се грижи за човешките права по света!
  • 33 подводницата

    0 0 Отговор
    Остай тия кьор фишеци ами кажи за новата -сатара българска подводница кога ще дойде? Кой ще я ремонтира, оборудва и въоръжава? Вече са и приготвили място да акостира преди да е назначено ново правителство !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове