Last news in Fakti

13 Юли, 2021 06:40 6 918 32

Калоян Велчев: Слави прибърза

  • калоян велчев-
  • политолог-
  • има такъв народ-
  • герб

При ГЕРБ все повече трябва да се постави въпросът за лидерството. Форматът с харизмата на Борисов вече е изчерпан, смята политологът

Калоян Велчев: Слави прибърза - 1
Снимка: Личен архив

"Решението на Слави и ИТН е прибързано. Вероятно е този ход да се прави с идеята, че този кабинет няма да мине и ще ходим на нови избори през есента, като така Слави формално няма да носи отговорност за това, което ще се случи. Вероятно този кабинет все пак може би ще бъде одобрен заради страха от нови избори, заради страха от недобрите резултати, които регистрираха голяма част от формациите, заради ниската избирателна активност".

Това каза пред БНР политологът Калоян Велчев.

Според него има проблем, защото без уговорена подкрепа, кабинетът няма да може да осъществи нищо от обявените от Слави Трифонов приоритети.

"От ИТН се държат, сякаш са получили 120 мандата, което не е така. С тези 60 депутати те са силно зависими от останалите партии в парламента. Цялостната фрагментация в нашата политическа система е факт, оттук вече следва, че няма как да не се формира коалиционно управление, ако искаме да се формира някакво управление".

В предаването "Нещо повече" Велчев допълни:

"При ГЕРБ все повече трябва да се постави въпросът за лидерството. Форматът с харизмата на Борисов вече е изчерпан, ще трябва да се търси ново лидерство. Става проблемно, че под мощната харизма на Борисов личностите, които той създаде в партията си, се обезцениха. Партията може да претърпи още по-силен крах в близко бъдеще, но няма да спре да съществува".

За успеха на "Демократична България" политологът коментира:

"Те са с 30 000 гласа отгоре, това е добре, но не е нещо велико. Позитивната тенденция е формирането на по-твърд електорат и на все по-ясна идентичност. ДБ може да бъде този следващ кандидат за промяна, който да формира все по-сериозна подкрепа на следващи избори".

Въпросът с БСП е доста сложен, смята Велчев и посочи, че "вътрешните разделения в БСП стават все по-драматични":

"БСП успя да формира лява коалиция, въпреки това получи още по-нисък резултат, което е провал. Тази по-консервативна линия, която пое Корнелия Нинова, в дългосрочен план се оказа губеща, защото отблъсна голяма част от по-умерения център - либерално настроен електорат с по-социалдемократически възгледи".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    28 15 Отговор
    Слави ще формира правителство, но подкрепено от... ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #12

  • 2 КОТарАК

    14 45 Отговор
    бе кво е прибързал Слави бе- избирал ги е по качества , не по минало. от партиите на протеста какви са-цветя и рози ли? ако някой не се интересуваше от политика десетина години и погледнеше кои са вътре , щеше да онемее.

    Коментиран от #5

  • 3 иванчо

    20 6 Отговор
    тези дечица-политолози ...
    май по-добре да не им се сърдим; те са просто посредници на извора на безумието и глупостта; не са виновни те ...
    почти, като междузвездните българо-македонски войни на вожда ...
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 28 Отговор
    Не си правете -Труда да анализирате ход,който е обмислен от мнго по виждащи хора от вас,велчев и другите преди него..Вероятно сте вече титуловани.Слави,като Силен оратор просто ви го смъкна до съзнанието!Ходът е много силен и е насочен пак към загробване на гроб....Те това го съзнават,но нямат какво да противопоставят на него!

    Коментиран от #28

  • 5 иванчо

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    а миналото не разкрива ли истинските им 'качества' ?!?!
    разкрива и показва и доказва ...

    Коментиран от #14

  • 6 ДБ не просто трябва да се въздържи или д

    31 4 Отговор
    ДБ не просто трябва да се въздържи или да отсъства при гласуването на "кабинета" на Слави Т. Трифонов. Депутатите трябва до един да присъстват и да гласуват "против", за да е ясно кой подкрепя тази задкулисна игра и кой се обявява срещу нея. Ако някой иска подкрепа от ДБ, начинът определено не е демонстрираният от Слави днес, нито като форма, нито като съдържание.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ...

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДБ не просто трябва да се въздържи или д":

    Напълно подкрепям казаното.
  • 9 Асен Агов: Трифонов си вкара автогол с и

    22 2 Отговор
    Асен Агов: Трифонов си вкара автогол с изявлението си днес и нахалството си🙉🙊Аз съм смутен, на първо място - премиерският пост - Николай Василев участва навремето в продажбата на БТК, и по негово настояване се продаде, каза журналистът. Любо Дацов - той беше дясната ръка на Милен Велчев, който превалутира българския дълг в резултат, на което България загуби 800 млн. евро - НДСВ 2.", категоричен е Агов.Слави Трифонов е създаден от комунистите и службите им
  • 10 Ю.кортес

    18 2 Отговор
    Може и да мине с гласовете на чалгата ДПС мутрите и колкото не им достига ,от гласовете на ГЕРБ.Никито малкия Мук е известен с кражбата Булгартабак и БТК.За младите,той е само добре образован мениджър знаеш езици.
  • 11 Чети до Край

    19 2 Отговор
    Днешното изявление на Трифонов означава, че не иска да има правителство. Това е прах в очите на хората. И това е играта. А програмата, представена от Трифонов, е ирония.
    „Представи си - горе са в орбита българин и северномакедонец. И си представих как започват Междузвездни войни”,
  • 12 Реалист

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Jacques Yves Moineau":

    Абсолютно, депутатите на Тиквата гласуват ЗА, останалите партии се въздържат и цяла България ще му гледа сеира на чалгаря

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КОТарАК

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "иванчо":

    Н. Василев е свършил това , което му е наредено да свърши. мислиш ли че на своя глава се е забъркал в тия схеми? може да е безхарактерен , но е професионалист. по принцип и Слави ги избира такива да слушат.
  • 15 Вируслав

    15 1 Отговор
    Май сам Бацо Ви каза снощи ква е врътката! Това "правителство" с тези 27 - 30 годишни "министърки" няма да мине. Президентът този път не може да разпусне парламента в края на август защото има 3 месеца до редовни избори! Т.е. ще се извъртят пак бля-бля с проучвателните мандати, но реално това НС ще бачка и след Нова година в едно със сегашното служебно правителство, което вече ще е с правомощията на редовно с Парламент зад гърба си! Капиш бе неверници?! 'фатката е сегашното правителство да работи, а трите формации на промяната в следващата половин година да наберат още мощност!!!
  • 16 beast

    16 4 Отговор
    Славчо и ти си гола вода .... и боклук ...
  • 17 угодийка

    6 12 Отговор
    Ако не беше прибързал, щяхте да кажете, че се е забавил.

    Коментиран от #26

  • 18 Кой каквото

    6 3 Отговор
    И да направи Хиените се нахвърлят върху него и започват да го ръфат
  • 19 Джеферсън от Алабама

    3 7 Отговор
    Целта на кукловодите на Слави е да отхвърлят мандата на ИМН, после ГЕРБ няма да съставят, БСП ще бъде прескочено от Радев и ще даде мандат на ДБ! Там вече ще има правителство, посочено от ул. "Козяк"! Това е сценарият.
  • 20 асан

    5 9 Отговор
    Cлaви цeлия бългaрcки нaрoд cлeди изчeгърквaнeтo, нo дocтa гoлямa мaca oт тoзи нaрoд caм ceбe cи трябвa дa изчeгъркa, кoeтo нямa дa cтaнe, зaщoтo нe ca мaзoхиcти, a РOДOЛЮБЦИ и CРEБРOЛЮБЦИ.Брaвo Cлaви cтрaхoтeн фoкуc им нaпрaви, зa никoгo вeчe лaпaнe нямa!Ceгa пишaт кoлкo нeчecтнo e cрeщу другитe пaртии, нo щoм зaкoнa пoзвoлявa нe e нeзaкoннo cпрямo ДEМOКРAЦИЯТA.Пишaт кoлкo нeпoзнaти били нoвитe миниcтри, дa нe би нa Бoкo,трoйнaтa и НДCВ бяхa извecтни? Зa прeмиeрa caмo oт мeдиитe знaeм кaкви глупocти e нaпрaвил,нo кaк 9 гoдини ca му дaли дa рaбoти.Знaчи e дocтoeн зa примиeр.Cлaви c тeб cмe!!!
  • 21 Чакай чакай

    8 1 Отговор
    Защо няма да носи отговорност, ако този кабинет не мине? Защото не са го подкрепили ли? Защо трябва да го подкрепят? Той не може ли да преговаря с тях? Ми той и Христо Иванов може да си направи кабинет! И след това да каже, че Слави също не го е подкрепил! Когато нямаш мнозинство, се коалираш, а не прехвърляш топката на другите!
  • 22 наблюдател

    3 1 Отговор
    Тоя па кой e ?
  • 23 БАЦЕ И СЛАВИТУ...ВЕЛИКАНИ И...ПОБЕДИТЕЛИ

    1 6 Отговор
    ЗАЕДНО ВИ СМАЧКАХА....ЗАЕДНО СЕГА ЩЕ СА ОТНОВО НА КОРМИЛОТО НА ДЪРЖАВАТА...БАЦКАТА И СЛАВЧО...МАЧКАТ ЯКО...ТРЕСНАХА ВИ НА ИЗБОРИТЕ КОАЛИЦИОННО....БСП ИЗБОРЕН РАЗГРОМ. .РИСТЬО И МАЯ...И ХАДЖИГЕНЧО...ГЛЕДАТ В ЗАХЛАС...СЛАВЧО И БАЦКАТА...ОТНОВО НА ВЛАСТ....ДИДО ЛИКУВА ....ААМЕЕТ ТАНЦУВА...
  • 24 Още един

    2 2 Отговор
    политолоз... ако погледнете, всички лайн... това политолози, изсират едни и същи торове ! Истината е едничка и тя е простичка - Слави им го тури с 300 !

    Коментиран от #30

  • 25 asdf

    1 1 Отговор
    Харизмата на Борисов е балон с хелий. Още 2007 г. чувах случайни хора да го хейтят.
  • 26 111

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "угодийка":

    Писна ни от евтини циркове! Със сигурност телевизията не е мястото, където се обявяват такива неща. Уж искахте връщане на парламентаризма.
  • 27 добре

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Това заслужава Слави, добър коментар !
  • 28 Пея

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти ли бе си виждаш?
  • 29 кака Веска

    0 0 Отговор
    До анализаторите:
    Логично е да намалява подкрепата за БСП с всеки изминал ден, впредвид възрастта на основният им електорат. Всеки ден умират десетки пенсионери.
  • 30 оня третия

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Още един":

    За мен истината е друга , Слави си го тури с 300 .
  • 31 guest

    0 0 Отговор
    Не знам дали е прибързал или е действал целенасочено. Но в интернет има доста позабравени неща като тази статия от 2019г с Осман Октай цитирам:
    - От къде ще дойде новият месия? Слави Трифонов ли ще е новият фаворит?

    - Новият човек сигурно ще дойде от САЩ. Преди години никой не беше чувал за Кристалина Георгиева, например. Никой не познаваше и Милен Велчев също. Характеристиката на Слави Трифонов няма нищо общо с тази на избрания шоумен в Украйна. Новият политически проект, който ще бъде предложен, ще е подкрепен от Румен Радев, от Мая Манолова или от Слави Трифонов. Неслучайно се лансират тези хора по този начин в публичното пространство.
  • 32 Гришата

    2 0 Отговор
    партиите мижатурки и алчните крадливи калинки от герб ще играят общо хоро с партията ИТН ако западните партньори и САЩ подкрепът Слави Трифонов но герб изглежда са аут и ги чака разследване
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове