Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 13:59 3 410 4

Новият патриарх е Неофит

  • новият патриарх-
  • неофит-
  • избираме патриарх
Новият патриарх е Неофит - 1
Снимки:БГНЕС

Русенският митрополит Неофит е новият патриарх на Българската православна църква. Той бе избран законно и канонично с 90 гласа на втори тур. За ловчанския митрополит Гавраил са гласували 47 делегати и една невалидна бюлетина, от общо гласували 138 делегати. Това бе оповестено с камбанен звън.

Имаме патриарх, Неговото име е Не-о-фит, избран от клира и народа. За пръв път  от 600 години патриарха бе избран не в робство и тиранство. Да ни е честито. Радвайте се.  Това заяви митрополит Йосиф.

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15.10.1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г.

От  септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение" при Московската духовна академия.

От 01.09.1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София.

На 03.08.1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий. На 15.08. с. г. патриарх Максим го ръкополага в иеродяконски чин, а на 25.03.1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя" и за йеромонах. От 30.09.1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор. а от 15.07.1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г. По време на това негово служение, на 21.11.1977 г., в столичния катедрален храм „Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 01.01.1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 08.12.1985 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски" и  е назначен за втори викарий на Софийския митрополит. От 01.12.1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, а на 26.07.1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01.07. с. г. Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г. От 27.01.1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски". На 27.03.1994 г. е избран, а на 03.04. с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит .

В храм Александър Невски е президента Росен Плевнелиев, делегации на православните църкви, политици, както и миряни.

 В 14,31 часа новоизбраният патриарх тръгна от Светия Синод към храм Александър Невски в шпалир на военни от различни видове войски.

Към 15,00 часа бе извършена церемонията по интронизацията, след като три пъти бе произнесено "Достойни", Достойни", "Достойни". От името на Свещения събор се отправи Богословение, след което патриарх Неофит произнесе и първата си молитва на духовен водач на нацията. В 15,44 часа патриархът седна в патриаршеския трон, което има юридическо значение.

Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи

Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Неофит направи обръщение към присъстващите в храм-паметника "Свети Александър Невски", в което изрази смирение, отбеляза като светъл пример покойния патриарх Максим и изрази надежда, че държавата ще се грижи за храмовете.

 "Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение". Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен. Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа. Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити, каза патриарх Неофит.
Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта. Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете, каза патриарх Неофит. Той благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстват днес.

Президентът Росен Плевнелиев изрази искрената си радост, като се обърна към новия патриарх Неофит с респект, и заяви, че се надява гражданската енергия да доведе до нещо по-градивно, повече свобода. Той отбеляза, че патриархът е свободно избран и достоен да пребъде Неофит. Плевнелиев призова да приемем патриарха в сърцата ни и той да ни води в духовния ни път. Дали се е опазило сърцето на българското православие само вярващите миряни могат да дадат отговор, каза Плевнелиев и подчерта, че на българският патриарх е отредено православното единство и укрепване на българската църква. Президентът призова да запазим и достолепието на институциите.

Неочаквано реч бе произнесена и от министъра на външните работи в оставка Николай Младенов от името на министър-председателят в оставка Бойко Борисов.  Живеем във време с много предизвикателства - състоянието на икономиката, духовната криза на нашето общество поставят и духовните лидери в ситуация да се търси начин за преодоляване на трудностите и намиране на най-верния път. Преодоляването на трудностите заема изключително важно място в демократичното развитие на България. Бог да пази България.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глуа ку4ка у бъзе

    0 1 Отговор
    избраа новиа патрихар- ихуууу,давайте яденье и пиенье...

    Коментиран от #2

  • 2 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "глуа ку4ка у бъзе":

    ti si ateist
  • 3 баба Илийца

    1 0 Отговор
    Благ,мъдър,говори като божи служител,а не като политик или бизнесмен.Той ще бъде достоен патриарх.
  • 4 Камората

    0 0 Отговор
    Повечето от днешните попове служат не на господ а на сатаната.Наблюдавайте ги внимателно и ще се убедите в това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове