Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 11:24 5 410 13

Дефицит на дървата за огрев, браншът печели навън

  • дефицит-
  • дърва-
  • огрев-
  • бранш-
  • печели-
  • навън

В момента има огромно търсене на международния пазар не само на необработена дървесина, но и на продукти от дървесина, казва директорът на Агенцията по горите 

Дефицит на дървата за огрев, браншът печели навън  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургаско. Цената е повишена от средата на месеца, а с първите по-хладни дни зачестяват и заявките. Те обаче се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, разказа търговецът Велизар Василев пред БНР - Бургас.
Като дърводобив тази година от горите излиза повече дървесина, отколкото миналата. Не би трябвало дефицитът да идва от самия дърводобив, каза пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.
Нашите предприятия, които произвеждат, издърпват цялата дървесина, защото има голямо търсене на международния пазар, поясни Дунчев в предаването „Преди всички“.

„В момента има огромно търсене на международния пазар не само на необработена дървесина, но и на продукти от дървесина. Голяма част от нашите дървопреработватели в момента имат много добър отворен пазар и търсят, засмукват от пазара всичката налична дървесина да я преработват и с висока добавена стойност я изкарват като готов продукт на международния пазар.“

Ако държавата предоставя на местното население дървесина на цена около 50 лева на кубик с доставката, то предприятията вече са готови да плащат по 20-30% отгоре, с което завишават тази цена и всички дърводобивни фирми са по-склонни да карат към големите преработватели, вместо на местното население , подчерта Александър Дунчев, като уточни, че това е така от началото на годината.

„Местни хора още от пролетта споделяха: чакат си дървата – няма ги, няма ги. Фирмите се оправдават, че първо ще закарат на големите преработватели.“
Самият износ на необработена дървесина не е големият проблем, категоричен е Дунчев.

Много често почтеният бизнес не стига до тръжните процедури и става дума за „наши фирми“, заяви още Александър Дунчев.

В момента подобни реализират огромни печалби, защото в началото на годината са спечелили на много ниски цени кубик дърва, допълни Дунчев.

„Държавата януари е продала цялата дървесина за добив. Половината дървесина в България се продава на корен. (…) Много често това води до страхотни нарушения. Два пъти повече нарушения се допускат, когато фирмата е закупила дървесината още на корен, като дърво в гората. Тя си сече повече, отколкото трябва, защото там контролът вече е занижен заради тази схема.“

Възможността първо да предоставим на местното население вече е изгубена, каза Александър Дунчев. От думите му стана ясно, че дърводобивните фирми решават на кого да дадат и дават първо на преработвателните предприятия.

„И това ще го променим. Готвим пакет от мерки.“

„Ако искаме държавните гори и държавните горски предприятия да реализират и публични функции, освен чисто търговски, трябва да гарантираме финансовата стабилност на тези предприятия, не да продават на под пазарни цени на местно население. Вероятно трябва през социални фондове да се субсидира местното население и то да си купува на реална пазарна цена дървесината“, коментира Александър Дунчев.

До ден-два ще бъдат внесени предложения да се прекрати тази продажба на корен, която спъва горските предприятия да решават кога и какви количества да отиват за местното население.

Дунчев изтъкна, че на второ място следва да се прекрати неравнопоставеността между „големи наши фирми“ и малките и средни дърводобивни фирми, които често изобщо не могат да стигнат до дървесината.

Като мярка се планира конкуренцията между местните фирми да се отвори на областно ниво, защото сега са затворени на ниво община, където няколко фирми се договарят на ниски цени и правят „страхотни печалби за сметка на държавните горски стопанства и на местното население“, обясни шефът на ИАГ.

По думите му последният сигнал е от района на Велинград, където 20 фирми от региона се оплакват, че заради политически налагани ограничения се затваря кръгът на фирмите, които могат да участват в търговете, до 2-3-4 фирми, свързани с кметове и общински ръководства.

„И реално те печелят на едни начални цени, няма наддаване. Наддаването е няколко лева. Докато когато участват 20-30 фирми от цялата област, там цените скачат двойно-тройно и държавата печели много повече от ресурсите си.“


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дървената Мафия сее вкоренила здраво

    33 1 Отговор
    В дърводобива!! Там нищо несее променило от много години!! Фирми на бивши и настоящи шефове на Горите "Печелят търгове те, заедно с фирми на Висши чиновници и Политици" Горската мафия!!

    Коментиран от #8

  • 2 Съпруг на рускиня

    7 2 Отговор
    В Коми има много дървие. Кат няма газ да пращат дървие.
  • 3 Display

    28 1 Отговор
    Това безумно изсичане трябва се забрани вече........
  • 4 Квоти трябва

    8 1 Отговор
    За да има дърва за населението , и да им разрешят на хората да си събират дънер и сухо на 5лв кубика.

    Коментиран от #7

  • 5 мафия

    19 2 Отговор
    Ако можеха и водата ще пренесат в чужбина , ако там я изкупуват по-скъпо. Долна гербаджийска мафия.
    Българина много да внимава вече за кого да гласува. Да спре да се води мо мачовци и майсторкючеци, а да избира кой ще ни управлява благата по по-стойностни критерии. Прировсните блага в тази територия са на всички българи и да престанат да ни говорят за печалби за които цената я плащат обикновените българи. Пет гъби вече не може да си наберем от гората без разрешение .
  • 6 kvy

    14 1 Отговор
    Ами държавата да подпомогне хората да си пуснат газ и да си направят инсталацията, никой няма се мъчи с тези дървета. Но докато всичката загриженост за природата и хората е само на хартия.....няма се оправят нещата.

    Коментиран от #9

  • 7 не става

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Квоти трябва":

    Как ще си ги събират старите баби на село????
    Дървата трябва да са на достъпни цени за населението, защото горите са природен ресур на всички българи, а не на гербаджийските фирми. Тези хора откраднаха цялата държава.
    Софиянци изреваха за 50 лв. на месец за парно, при което няма цепене, внасяне , чистене на пепел и боядисване всяка година , плащене отделно на ток за топла вода , а хората по малките села и градове дървата за отопление на една печка вече им излиза по 150 лв. на месец с доставката рязането , цепенето и внасянето.

    Коментиран от #10

  • 8 И са предимно гербаджии

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дървената Мафия сее вкоренила здраво":

    Тия.
  • 9 пенсионер

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "kvy":

    В момента и газта е на космически цени. Не става за пенсионери.
    Дъщеря ми е на газ, на зимата това ще и излиза над 200 лв. на месец за 80 кв. апартамент.

    Коментиран от #11

  • 10 Както и до сега

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "не става":

    Са ги събирали. Питай ги.

    Коментиран от #12

  • 11 kvy

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "пенсионер":

    Писах в случая за газта, защото за това става дума в статията. Но за мен целият сектор Енергетика е затънал в корупция, шуробаджанащина и далавери. Има геотермални води, термопомпи, пелети и т.н. неща в които държавата може да помага и да развива. Но при нас за жалост държавата се намесва само тогава, когато има далавера за нея. Ако няма ..... хората да с спасяват поединично! Няма логика токът в "бедна" Швеция да е по евтин от "богата" България.
  • 12 само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Както и до сега":

    За кое населено място пишеш, защото тук няма кого да питам . В Странджа всички си ги купуваме, глобите са солени , но същевременно непрекъснато се изнасят дебели трупи за някъде.
  • 13 Патриот Амужа

    2 0 Отговор
    Демокрация тази дума е синоним на кражба, лъжа.,измама , в този свят народа, обикновения човек е обречен глад, студ и мизерия. Истината боли много.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове