Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 11:34 3 774 29

Велизар Енчев: Светска държава ли е България?

  • деца-
  • коран-
  • велизар енчев

Главното мюфтийство прави курсове за деца

Велизар Енчев: Светска държава ли е България? - 1
Снимка: Фейсбук

Районно мюфтийство - София даде началото на Коран-курсове за деца между 4 и 6-годишна възраст. Официалното откриване беше съпътствано с молитва за здраве и успех на малките ученици.
Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед, съветникът по социални въпроси в Посолството на Република Турция Мехмет Генч и зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Абдуллах Трабзон бяха сред официалните гости, които поздравиха децата, родителите и преподавателката на курса Сибел Мехмед.
Домакинът на събитието - районният мюфтия на София Бейхан Мехмед, пожела на децата и техните преподаватели много успехи.
"Нека освен възможност да изучават повелите на Аллах Теаля от най-ранна възраст, Коран-курсовете да бъдат място, където децата ще споделят своето щастие и ще усвоят нови знания, докато се забавляват", заяви Бейхан Мехмед. Той поздрави и родителите, затова че от най-ранна възраст възпитават децата в ценностите на Исляма...
--------------------------------------------------
КОМЕНТАР:
Вгледайте се в тази снимка!
Член 11, ал 4, от Закона за закрила на детето постановява, че
"Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности".
Но в Чл. 14. , ал.1, се уточнява, че "Отношението на деца до 14 години към религията се определя от техните родители или настойници".
Още по-либерален е чл. 6, ал. 2, в Закона за вероизповеданията, който посочва, че "Родителите, настойниците и попечителите имат право да осигуряват религиозно възпитание на децата си в съответствие със собствените си убеждения..."
На снимката от церемонията по изучаване на Корана виждаме млади жени-майки на невръстните дечица от 4 до 6 години със ... забрадки. Които очевидно ни демонстрират ортодоксалното си верую, разминаващо се със светската държава.
Значи ли това, че техните малки дъщерички, които ще четат Корана още преди да са стъпили в първия училищен клас, само след десетина години ще бъдат забрадени?
Такава ли ще е съдбата на тези момиченца? Това ли ги чака?
Нормално ли е проговорили преди година и половина дечица, очакващи първия учебен ден, да навлизат в дебрите на религиите?
Не трябва ли да има промени в двата закона - за закрила на детето и за вероизповеданията, забраняващи въвличане в религиозна дейност на деца в предучилищна възраст?
Апропо, България светска държава ли е?

Велизар Енчев, Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лозан

    25 31 Отговор
    Съветска, не светска.
  • 2 Дългият

    28 12 Отговор
    Те това са хората на Бойко. Вижте се, пък тогава ме агитирайте предизборно.
  • 3 Има по важни работи за писане

    21 16 Отговор
    Кражбите на Толупа . Кражбите на Доган.
  • 4 Иво

    20 6 Отговор
    Вероизповеданиета ако не възпитава радикална идеология не е забранено от никой закон.Всеки може да заведе детето си на църква или джамия.Другото са глупости за превличането на електорат по изборите.На всички ни е ясно вече че ДПС и тнр.пАтреоте си правят услуги за стягане на електората.
  • 5 Ерол

    4 41 Отговор
    Да гласуваме за нашият президент Мустафа за да върне исконните имена на нашите села и градове, сменени от комунистите.

    Коментиран от #24

  • 6 Мошев

    25 2 Отговор
    Неам думи! Наистина неам! Ми да четат корана и на бебетата!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КЪРДЖАЛИЯ

    22 1 Отговор
    Мошев, ти къде живееш? Те наистина четат Корана на бебета, говоря за семейства, които изповядват радикален ислям. В едно кърджалийско село това се правело масово.

    Коментиран от #10

  • 9 йух

    26 2 Отговор
    Да палят самолета и към анадола като толкова харесват забрадките и чалмите.
  • 10 мъка

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "КЪРДЖАЛИЯ":

    Подготвят територията за новите владелци. България е под 6 милиона вече, а Турция след 15г. ще е 100. Ти как мислиш, тук празно ли ще остане?
  • 11 Българин

    3 10 Отговор
    Съветска
  • 12 Територията

    7 8 Отговор
    е съветско - феодална. Четете по бързо докато не са ме изтрили. 112 място сме. Истината ни е чужда.
  • 13 Баба Тонка

    15 4 Отговор
    Възпитавайте децата в любов към Бога и Отечеството! Нищо друго не е по-важно от това. Българките да стават майки, а момчетата да предлагат законен брак и да се грижат за семействата си. Само така можем да противодействаме на друговерците и да запазим държавата си. През лятото видях съседка, омъжена за сириец, която водеше 7-те си деца. Би ли ги родила от българин? - Не, защото той нямаше да иска толкова деца - отговори тя.
    Кой ни е виновен? Вие как смятате?

    Коментиран от #17

  • 14 Истината

    23 0 Отговор
    Това е единствената причина, поради която исляма съществува ! Ако тези деца, бъдат оставени сами да изберат, когато мозъка им е достатъчно способен за това, то просто няма начин, някой да избере подобно подтисничество, особено жените
  • 15 Световрачене

    6 3 Отговор
    Джиткам си тука.Тупа-лупа малко бокс...после може и секс ...24 часа и пак съм си вкъщи..Светска казвате ааааа...Я повтори пак авторче.....
  • 16 адаша

    10 2 Отговор
    Дечицата са малко повечко русички-изобщо така, общо взето да се каже. Забрадките са бачкали в Шведско...
  • 17 Проблем

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Баба Тонка":

    Няма такова нещо ,,любов към Бога,, стига със залъгалките и лъжите, казва се ,,страх от Бога,, ! От къде на къде човешкото същество ще бъде принуждавано да проявява любов към криещи се зад облаци узурпатори ? Пазете ,,Бъг,, за себе си и престанете да разпространявате измамата

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Велизар Енчев?? България е Мафиотска

    6 2 Отговор
    Държава, и каквото и да се случи, винаги е "законно" Такава е държавата!!
  • 22 Пипи Чорапчето

    7 5 Отговор
    Aми, Енчев, джипкобибитков щедро раздаде парите на данъкоплатците и на църквите - а за да не се сърдели "братята мюсюлмани" - и на джамиите.
    Нищо че по конституция и двете са независими или автономни от държавата и притежават достатъчно имоти, за които не плащат данъци.
    Така че що да им се сърдим сега, че с нашите пари си изучават корана. Къде е БПЦ в тази ситуация - да отговори и тя по аналогичен начин?
  • 23 Баба Тонка

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Проблем":

    Казва се любов към Бога, а на страх от Бога.
    Ако не вярвате, че силата, която ви е създала, ви мисли доброто, и ви помага, животът ви ще бъде депресивен. Вярвайте, че можете, правете нещо реално и ще постигнете целите си.
    Но страхът наистина е вреден. Той блокира потенциала на човека. Лично вие имате голям потенциал. Не вярвайте, когато ви смаляват, за да ви пречат да повярвате в силата си.
  • 24 КОЙ

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ерол":

    Споко турчин и твоя видов ден ще дойде.
  • 25 Ххх

    9 1 Отговор
    ПРОЕКТ НА ТУРСКИТЕ СЛУЖБИ
  • 26 Долна Пияница

    9 2 Отговор
    турците в БГ не са желани защо не си тръгват не разбирам, явно ще трябва да им се помогне.
  • 27 Кико

    1 0 Отговор
    Не знам ГЕРБ да е работил с ДПС ,но знам че БСП са били коалиция с ДПС! Даже комунистите го бяха предложили за министерски пост!
  • 28 ТУРЧУЛЯ

    0 0 Отговор
    ВЪВ СВЕТСКА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРЕЗИДЕНТ С ИМЕ МУСТАФА ИЛИ ГЕРДЖИКОВ - ТОВА СВЕТСКИ ИМЕНА ЛИ СА - НЕКА СИ ГИ СМЕНЯТ ПОНЕ ПРЕДИ ДА КАНДИДАТСТВАТ ! !
  • 29 Nicky

    0 0 Отговор
    Ако аз вярвам в законите на Гандалф, морално ли е да си набутвам лудостта в училищата и на малки деца, които още нямат оформено критично мислене? Боговете са невидимите небесни другарчета на капсуловано общество, те си принадлежат само на тях и витаят само в главите на конкретната общност. Защо трябва да се налагат насила и чрез светските училища на всички? Ами дръжте си боговете в главите си и помежду си. Както свободните от религиозни догми не ви се мотаят в общността и не ви налагат своите виждания, така и вие си стойте в храмовете и джамиите, без да ни пречите и да ни се налагате. Уж традиции!!! Какви традиции, като това си е чиста форма на индоктринация и промиване на мозъци. Затова и се целят в малките деца. Тия над 18 години, които са се измъкнали между капките вече не им представляват интерес и не са им таргет. Защото момента е изпуснат а те вече имат изградено мнение и критично мислене. Само секуларизъм ще оправи нещата - набожните да си стоят в храма, и ТЕ да си плащат на водачите и пастирите, а не да паразитират върху бюджета на уж светската ни държава. Та.Енчев -в никакъв случай не сме светска държава. Живеем в тежка форма на теокрация, на едно ниво с Русия, Молдова и Румъния. Но Разумът вече се е пробудил, а процесът е необратим.Ще се оправят нещата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове