Last news in Fakti

16 Декември, 2021 13:28 1 449 23

Гьоков: COVID добавки трябва да има до края на извънредното положение

  • георги гьоков-
  • ковид добавки-
  • извънредно положение

След преизчисляването от 25 декември и увеличаването на минималната пенсия на 370 лева, хората няма да получават по-малко от 420 лева, обясни социалният министър 

Гьоков: COVID добавки трябва да има до края на извънредното положение - 1
Снимка: Нова телевизия

„Очакванията в социалната сфера са огромни, започваме с помощта за енергийно бедните, въпреки че в България нямаме определение за енергийно бедни и повече от 10 години искаме да го дефинираме. До момента цифрата на подпомогнатите, след разширените критерии за достъп до енергийна помощ, са 290 000 човека, това е най-голямото число в новата ни история. Ние сме призвани да преведем народа си през тази тежка криза - здравна, икономическа, политическа.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в ефира на Bulgaria ON AIR.
В предаването “България сутрин“ той увери хората в бедстващите райони в момента, че няма да остане човек, който да не бъде подпомогнат.
Георги Гьоков обясни, че при преговорите от БСП са настоявали за по-различно и паралелно преизчисление на пенсиите от това, което ще се направи от 25 декември.
„Нашето предложение беше преизчисляването на пенсиите да е със среден осигурителен доход за 2018 г. Като решение записахме анализ на пенсионната система и след него вземане на решение как да се сближат по-рано отпуснатите пенсии с новите“, заяви той като беше категоричен, че решение за пенсиите трябва да има.

"От 25 декември ще се случи едно преизчисление, но на друга основа. То ще бъде преизчисление със замяна във формулата за изчисляване на пенсията на всеки един пенсионер като тежестта на всяка осигурителна година се умножи с 1.35, вместо с 1.2“, каза още министърът на труда и социалната политика.

Относно ковид добавките за пенсионерите Георги Гьоков заяви: „Те не са част от пенсията, а временна мярка във връзка с ковид кризата и хората трябва да ги получават, докато има ограничителни мерки. С тях изкарахме много пенсионери от бедност, затова ще ги продължим, докато има извънредно положение."

Гьоков обясни, че след преизчисляването от 25 декември и увеличаването на минималната пенсия на 370 лева, хората няма да получават по-малко от 420 лева. „Това означава, че ковид добавката ще бъде минимум 50 лева, а аз имам уверението на финансовия министър, че ще бъде малко по-висока“, каза още Гьоков.
Той коментира, че е абсолютно възможна мярката за безплатни детски градини и ясли, още повече че няма да струва много и коалиционните партньори са се договорили за това, а на местата, където децата остават без място в детските заведения, трябва да се помисли за компенсация на родителите: „Спряхме се на ваучерна система, която могат да ползват за частна детска градина, например. Паралелно се договорихме в образователната част на споразумението, че не само ще се търсят, но и ще се строят нови детски градини“, обясни той като уточни, че мярката за безплатни детски градини и ясли може да влезе в сила още от 1 януари.
Във връзка с втората година от майчинството Гьоков обясни: „Преди последното увеличение беше 380 лева, а сега обезщетяването трябва да осигурява доходи, съизмерими с това, върху което са се осигурявали. В момента е равна на минималната работна заплата - 650 лева. Нашият стремеж е всяка година втората година от майчинството да бъде равно или от порядъка на минималната работна заплата“, каза още той.

Друг проблем в пенсионната система според министъра е максималният осигурителен доход. „Пенсията е обезщетението, което трябва да бъде заместващ доход. В цял свят пенсията замества доходите около 70%, в България е около 35-40%. Няма как да нараства минималната работна заплата, да нараства средната работна заплата, а максималният осигурителен доход да не мърда. Говорили сме с партньорите той да бъде пряко свързан с нарастването на средната работна заплата“, коментира Гьоков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    14 1 Отговор
    А кога ще е края на извънредното положение?!

    Коментиран от #4

  • 2 Превод

    5 2 Отговор
    Гьоков-Гьолов
  • 3 Девети септември

    11 2 Отговор
    Спирайте тоя цирк, че мнооого кьотек лежи у вас.
  • 4 ......„ОТ ТУК ДО

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "CoV TV":

    КРАЯ НА СВЕТА”✊
  • 5 Голям XУР ви чака

    8 5 Отговор
    Ей тоя е от радетелите на ковидиотизма.
  • 6 Гьотоф

    6 4 Отговор
    кога ще има за тези които получават минимална заплата и вземат по малко пари от някои пенсионери по 50 кинта ва

    Коментиран от #12

  • 7 гражданин

    6 8 Отговор
    Само адмирации на новото правителство .Работят за народа ,и не хвърлят пари от дЖипки за раята , които ни третираше боко !!!!
  • 8 ДЯДО

    4 0 Отговор
    Симеончо има много гражданства.
  • 9 Грульо

    5 3 Отговор
    Само за ковит ли ще има добавки? За сърдечни и други здравни проблеми защо не давате? Трябва и за грип да давате, той е същия, като ковит, ако изключим, че не е на мода и медиите не го отразяват. :D
  • 10 7й7х

    9 0 Отговор
    Нанасяте секирата по хората с увреждания, ще премахнете ТЕЛК, а твърдите, че имате големи надежди за социалната политика. Постоянно се оправдавате с фалшивите ТЕЛК-ве, но не правите нищо да спрете точно фалшивите ТЕЛК-ве, вместо това ощетявате всички инвалиди наред. Покрай сухото гори и мокрото. Премахването на ТЕЛК и орязването на процентите не е решение за изчистване на фалшивите инвалиди.

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    7 2 Отговор
    Аха,значи сега който е взимал 470 с всички добавки и надбавки,вече ще взима 420лв.ЧНГ ! Мика Зайкова хубаво ги говореше жената,ама кой да чува...
  • 12 Чорбара.

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гьотоф":

    Когато спреш да взимаш но ръка.
  • 13 някой си

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "7й7х":

    Ще карат инвалидите да ходят на работа.Интересно къде и какво ще работят хората с увреждания,след като сега масово като чуят ТЕЛК във фирмите и се изприщват. На тях им трябват здрави р...и,дето примерно петима да работят за десет. Щото бизнеса все ,,не върви" достатъчно добре , ковид-мовид,а сега и с този висок ток.....32 години все нещо ,,пречи" на нашенските предприемачи.Е,не на всички,но масовката е така.Параграф 22 заложен още в началото на 90те. Ама те създавали работни места,развивали икономиката и пр.дивотии,сякаш някой насила ги караше навремето.Ето ви демокрация и капитализъм .Свиквайте.

    Коментиран от #16

  • 14 ТАНГРА

    3 0 Отговор
    Аспарух е БЪЛГАРИН .Всички други са с мн гражданства.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 7й7х

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "някой си":

    Никой не иска инвалидите на работа. Ще ги вкарат в схема. Някой работодател уж ще ги назначи на работа, ще започне да ги тормози директно или чрез свои подставени лица, или ще иска да му се работи по 12-14 часа, 6 дена в седмицата, така ще принуди инвалида да напусне сам работа. И ще остане без никакъв доход. Целта е да спрат доходите на най- уязвимите и беззащитните. ЗА ДА ИМА ПАРИ ЗА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вечна дружба

    0 2 Отговор
    Факти
  • 19 ВАКСИНИРАН1403

    3 5 Отговор
    КОВИД ДОБАВКИ САМО ЗА ВАКСИНИРАНИ !!!
  • 20 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    3 2 Отговор
    Пак удариха тия пенсионери които са се осигурявали на макс !!! Кажи ГЬОКОВ тия пенсионери вземаха 1560 лв. със досегашните надбавки .....след 25 декември ще вземат 1500 лв. не им давате тавана на пенсиите , не ги компенсирате за тия 60лв. които губят сега !!!! КРАДЕТЕ от техния труд за да покажете на другите , колко сте загрижени за тях и СПРАВЕДЛИВИ!!!! А СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е ТОВА ?

    Коментиран от #21

  • 21 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА":

    Комунист и справедливост , не съществува ! Ще поизлъжат , ще замажат ......идват пари от Европа , трябва да се усвояват , я във неговата сметка , я при Кирчо......!!!!!
  • 22 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Един съвет от един твой познат. Опитвай се да работиш честно и почтено без излишни пози за важност и значимост,независимо че няма определение за енергийна бедност. Има обаче определение за материална финансово-икономическа бедност и точно по него ние сме на последно място в Европа. Вижте евреите от EVN с какви свързани фирми от Австрия работят, какви фиктивни разходи отчитат и как изнасят цялата печалба там. Така те винаги доказват че са на загуба, а ние си играем на липса на определение за ен. бедност. Много е глупаво и смешно,почти като в цирк. Не давай да те правят на клоун.
  • 23 Мим

    3 0 Отговор
    Най правилното е пенсиите да се преизчислят на базата на 2020 год.,щото тези които са се пенсионирали преди 10.,15.,или 20 години ,ще са ощетени,щом ще се преизчисляват на същите заплати.Пак ще има големи разлики.Това не трябваше да допускате...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол