Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 21:06 3 647 124

Калин Манолов за ФАКТИ: Антикомунизмът е борба за истината и дълг на всички честни и морални хора

  • мемориал на жертвите на комунизма-
  • антикомунизъм-
  • лустрация-
  • калин манолов

"Без лустрация и декомунизация няма възможност за истинско демократично развитие в нито една страна", категоричен бе журналистът

Калин Манолов за ФАКТИ: Антикомунизмът е борба за истината и дълг на всички честни и морални хора - 1
Калин Манолов, снимка: ФАКТИ

На 1-ви февруари почетохме жертвите на комунизма. В този ден обикновено тъгата на загубилите роднините и приятелите си е преобладаващо, а у други, като мен, които нямат близки пострадали от зверствата на комунистическия режим в България, се настанява състраданието. Достатъчно ли е това обаче? Като че ли не. Но за да не вземам думата от днешния събеседник на медията, ще спра дотук с уводните думи. Още повече, той просто даде абсолютно цялата картина на проблематиката.

От ФАКТИ потърсихме журналиста и убеден антикомунист Калин Манолов относно въпроса: Достатъчно ли е просто да помним и почитаме жертвите на комунизма, особено на надигащата се вълна, засега локална, на комуно-фашистки лозунги. Попитахме го също за "'феномена" соцносталгия, както и за вероятността България да се отклони от цивилизационния си избор.

Казаното от Калин Манолов четете в следващите редове:

"Аз приемам поклоненията пред Мемориала на жертвите на комунизма като един символичен акт, в някакъв смисъл като съживяване на паметта за тези хора, които комунизмът не само уби, но искаше да заличи и спомена за тях. Този акт е едно малко възкресение, но то е само символика и по никакъв начин не отменя дълга ни - пред нас самите и особено пред следващите поколения - да се отърсим от комунизма. В противен случай обществото няма да може да върви напред поради самата същност на комунизма и отпечатъкът, който той остави върху българското общество. Комунизмът не е само форма на партийно съществуване, а начин на мислене. Според самите комунисти е отстояване на идеи. А какви са тези идеи - основно атеистични, което е много важно, защото това означава аморални, тъй като се отричат ценностите на християнството и традиционният морал. Няма друг начин един такъв строй като комунизма "да бъде построен", както те се изразяваха, без да се отрекат традиционните ценности и да се наложат техните, да се промени историята и даже културата на нациите, които комунизмът е завладял.

В нашето COVID време бих нарекъл комунизма вирус, но вирус не на една преходна болест, която се надяваме всеки момент да си отиде, а по-скоро като дребната шарка, която всички изкарваме, вирус, който се е насадил от най-ранна детска възраст в съзнанието на хората и е станал начин на мислене, който им пречи да гледат нормално на света в зрялата си възраст. Точно заради това този начин на мислене трябва да бъде променен и това не може да стане с едно поднасяне на венци", обстоен и категоричен бе Калин Манолов.

Нямаше как да не го попитаме за соцносталгията, която във времената на различни, тежки за преживяване кризи, в които живеем, се засилва у някои хора. Коментарът на журналиста по този въпрос бе следният:

"Не знам дали това е точно носталгия по строя. Лесният и доста точен отговор е, че това е жалба по младост на поколенията, които са живели в комунизма, който им гарантираше сигурност, но сигурност като в затвор. Системата нищо не искаше от тях, но в същото време им взимаше всичко. Не искаше от тях усилия и самостоятелно мислене, напротив - самостоятелното мислене беше един от най-тежките грехове и дори престъпление в това време. На много хора им е по-лесно да не взимат решения за живота си и съответно да не носят отговорност за тях, а да чакат, както е популярно да се казва, някой друг да ги "оправи". Когато се наложи да се оправят сами в едно нормално и свободно общество, на тях им става трудно и започват да съжаляват за времето, когато някой друг ги е "оправял". Това е психология, мисловна нагласа, която не бих идеологизирал.

Тези хора съществуват във всяко едно общество, в което като им се поставят някакви задачи за решаване, а те не могат или не искат да ги решат, започват да съжаляват за някакъв вид тоталитаризъм. Освен това, генетично комунизмът сам по себе си е един много еснафски обществен строй и хората, които са в този смисъл еснафи, тоест затворени в малката общност, пасивни, непредприемчиви, хора, които не искат да взимат решения за живота си, те се припознават в еснафщината на комунизма, защото тези хора, комунистите, много им приличат на тях. Особено с възрастта тази прилика, която вие наричате носталгия, става все по-голяма и хора, които по принцип не отговарят на този психологически профил, започват да се чувстват близки с комунистите.

Носталгията е лесно преодолима, просто трябва да се има за акцент промяната в мисленето, и то индивидуалното мислене, не толкова някакви социално-психологически характеристики на цялото общество, защото става въпрос за индивидуална психологическа нагласа. Също така аз не мисля, че младите хора са носталгици по едно минало, което, за съжаление - това е един от нашите грехове, те не познават, защото много малко им разказваме. Те могат да бъдат заблудени от един фалшив разказ за комунизма, който им го представя в изцяло положителна светлина, най-вече по отношение на сигурността, на възможността да се живее с една заплата, да се ходи на евтини почивки и всичко останало, като се спестяват много други подробности като липсата на свободно придвижване и най-вече на свободно мислене. Когато тези неща не се разкажат, а се изтъкват само някакви мними предимства, един млад човек лесно може да бъде убеден, но в днешния информационен свят с мигновен достъп до всякаква информация тази заблуда не би могла да трае дълго.

Като цяло не мисля, че младото общество е комунизирано. Друг е въпросът, че светът олевява и това е процес от години. Той олевява в икономически смисъл, което дори е малко по-жалко от това, ако беше идеологическо олевяването, защото комунизмът се срути най-вече заради неработещата си икономика. И когато едни световни лидери на проспериращи доскоро и все още страни тръгват натам, откъдето ние се връщаме, е много жалко да се гледа, защото хора като нас, които са живели в подобни времена, горе-долу знаем какво ще се случи, но пък не можем да предупредим, защото не ни чуват. Знаете, хората, които разполагат с власт и възможности, рядко се вслушват в мнението на тези, които смятат за малко по-бедни и малко по-неинтелигентни от себе си.

Една от мисиите на източноевропейските страни както в Европейския съюз, така и в НАТО, която поне до този момент не e e изпълнена, е именно да бъде върнат олевяващият свят към либералните си корени, като под либерални аз разбирам свободата във всичките нейни измерения - икономическа, политическа и т.н. Ние, които сме живели комунизма, трябваше да се опитам да попречим на тези, които не са, но вярват в неговите лъжливи идеи, за да не тръгват в тази посока. Всички бивши комунистически страни се оказахме слаби, разединени и явно недостатъчно влиятелни. В крайна сметка обаче обществото и хората се учат по трудния начин, така че най-вероятно ще се случи това, което се казва в нашата хубава приказка - "Що яде солта и тоягите като накрая пак плати"? Но нямаме избор - ще го преживеем".

В общественото и най-вече в политическото пространство от няколко години антикомунистическата мисия е много слабо застъпена. Същото важи и за дясната политика в нейния икономически, но и не само смисъл. Прозападна ориентация на България пък е само декларативна, колкото да я има, а в същото време антизападната реторика в различни направления и в полза на ретроградния изток, разбирайте преди всичко Кремъл, е все по-агресивна и печелеща влияние сред обезкуражените по различни причини българи. В този смисъл, попитахме Калин Манолов има ли опасност България да бъде отклонена от своя цивилизационен избор да е част от семейството на цивилизованите държави в НАТО и Европейския съюз, като той ни отговори така:

"Тази опасност е по-реална от всякога през последните 30 години и то най-вече заради ескалиращото напрежение между Запада и Русия, докато ние все още, за съжаление не сме се отърсили от статута на колониално владение, на потенциална 16-та република. Видяхте и вчера интервюто на руската посланичка Митрофанова, която се държа като генерал-губернатор, а все още няма никаква официална реакция от страна на Министерството на външните работи или от Комисията по външни работи в Народното събрание на този тип назидателно-покровителствен тон, който тя си позволява не за първи път. Аз мисля, чe нейното изпращане тук в началото на миналата година не е случайно, предвид и миналото ѝ.

За жалост, на реалната опасност не се противопоставят дори самоидентифициращите се като прозападни и антикомунистически формации, колкото и малко да са те. Не намирам адекватни причини за липса на такова противопоставяне, явно си правят временни политически сметки. Всъщност, със сигурност си ги правят.

Опасността от излизане от НАТО и Европейския съюз не е реална, но опасността от отклоняване от пътя е реална. Отклоняването от пътя не означава поемане на друг път непременно, а означава много по-бавно ходене, залитания, лутания, неща, които губят ценно време за обществото и трябва да бъдат наваксвани след това.

Ясно е, че Русия не може да предложи никаква алтернатива - нито военна, нито икономическа на Запада, и това, разбира се, е нещо, което може би "оправдава" липсата на активно противодействие на всички хибридни атаки, които от десетина години се случват в България. Някак се стига до заключението, че антикомунизмът отживял времето си, че не е престижно да бъдеш антикомунист, че даже е смешно, защото ситуацията сега е радикално променена. С това аз в никакъв случай не съм съгласен. Ако говорим за типичните комунистически нагласи, с които започнахме, те са вечни и се репродуцират непрекъснато, защото са ирационални. Комунизмът е една голяма емоция, една квазирелигия и винаги ще има хора, които ще са склонни да го прегръщат като една красива идея, без да се интересуват от начина, по който тази идея може да бъде осъществена, а този начин е единствено с насилие.

Антикомунизмът е дълг не само на определящите се като десни, а на всички честни и морални хора от абсолютно всички партии, защото за мен това е борба за истината. Неговото рационално и обосновано отхвърляне, за съжаление е било присъщо на малцина. За съжаление, защото този рационален поглед е рядък. обикновено отхвърлянето, както и приемането на комунизма, е емоционално. Ако бъде рационално и ако се прави от много малко хора, то някак си се губи в пространството. За това според мен просветените антикомунисти са длъжни най-после да дадат тон за един рационален и аргументиран дебат за комунизма и за нанесените от него поражения върху обществото. Това не може да се случва само посредством няколкоминутни интервюта в телевизионни студия, нито само на определени дати от календара, и то предимно по формален начин. Този дебат за преодоляване на комунистическото минало трябва да се води, както се водеше в Германия след Втората световна война дебатът за нацизма. И той не трябва да бъде само на думи, а най-после да се проведе лустрация в България, за да има гаранции, че това осмисляне и преживяване на миналото е било наистина разбрано и че това минало повече няма да пречи на развитието на страната в бъдеще. Напоследък лека-полека започва да се разбира и отново да се артикулира нуждата от лустрация - нещо, за което пледирам от много години и смятам, че никога не е късно.

Лустрацията по никакъв начин не е погазване на човешки права, а справедливост и застраховка, че едно свободно общество няма да бъде отклонявано от пътя си от хора, които идват от едно несвободно и недемократично минало и които не знаят нищо друго освен това, което са правили през комунизма. А това, което правят те в едно свободно общество, е да внасят разкол, да разделят и да владеят, да пречат на нормалното развитие просто защото не могат нищо друго - не могат да градят, а само да рушат".

"Имаше анонс от "Демократична България" за конституционна промяна, която да гарантира провеждането на лустрация за бивши ръководни кадри на БКП и тоталитарните ѝ служби, а от друга страна и на корумпирани политици и чиновници от по-ново време. Криминалната лустрация е също толкова необходима, колкото и политическата.

За да не бъде отменяна от Конституционния съд под претекста, че нарушава човешки права, лустрацията трябва да бъде вписана като възможност в Конституцията ни. Надявам се и очаквам "Демократична България" да си спомнят за това си предизборно обещание, дори мисля, че беше започнато писането на някакъв законопроект. Надявам се той да бъде завършен и приет", добави журналистът относно лустрационните норми.

"Лустрацията не е измислена след падането на Берлинската стена и не е отмъщение към комунистите. Тази практика е от 1945 година, когато се приема и започва да се прилага Законът за денацификацията на Айзенхауер, закон, който е част от един много по-голям следвоенен план, който се нарича 5Д и е бил съгласуван в Потсдам през лятото на 1945 година. 5Д включва денацификация, демократизация, демилитаризация на по правило много въоръжените тоталитарни общества, децентрализация на тоталитарната държава, която имаше един център за всичко, и демонтаж на икономическите системи на тоталитарната държава. Всичките тези 5Д трябва да се случат най-после и в бившите комунистически страни. Това е лустрацията - един мащабен план за нормализация на едно поробено преди това общество. Ако тези неща не се изпълнят в своята цялост и взаимосвързаност, обикновено се случват нещата, които наблюдаваме през тези вече над 30 години, и то не само в България - отклонения от пътя, залитания, връщания назад.

Смятам, че тази лустрация трябва да бъде не само самоцелна, не само една-единствена дейност на някого или някакъв орган. Тя трябва да стане в един по-голям мащаб, в една рамка, която може да бъде очертана чрез приемането на закон за български институт за национална памет. Така или иначе Комисията по досиетата вече 2-3 години работи с изтекъл мандат и не е подменян нейният състав и като дойде ред за това, а то скоро ще дойде, мисля, че трябва да се помисли за надграждане на тази комисия и прерастването ѝ в това, което обикновено се нарича институт за национална памет по модела на полския институт. Този модел не е единствен и не е директно приложим в България по ред причини. Но ако в България имаме такъв институт - една от дейностите, на който трябва да е продължаване разкриването на принадлежността на различни хора към бившите комунистически тайни служби и изкарване на имената им, когато те пожелаят да заемат някоя обществена длъжност, надграждането трябва да се състои посредством образователна дейност, която да действа в посока не само обявяване на имена, но и преосмисляне на цялото минало - с научни изследвания, с пълен достъп до всички данни за всички агенти - тоест дигитализиране на архива на комисията и качването му в интернет без каквито и да е ограничения.

Едно трябва да е ясно, без лустрация и декомунизация няма възможност за истинско демократично развитие в нито една страна. Настоявам, че е крайно време да се стигне до този етап от разграждането на комунизма - чрез лустрация и осигуряване на достъп до пълната информация. Всичко да се знае за всички. За последното дори няма законови пречки и е изключително необходимо за нормалното развитие на обществото. Не трябва да позволим и този път огласяването на такива информации да бъде единствено и само в ръцете на политиците, защото те със сигурност злоупотребяват.

Само след като истински си припомним за комунистическото минало и осъзнаем цялата истина за него, можем да си простим и да се помирим, понеже непрекъснато се говори за разделението на обществото. То е разделено, защото никога не е направило усилието, за което говорим досега, и защото в християнството прошката следва след покаянието", каза в заключение антикомунистът Калин Манолов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мразядебили

    67 12 Отговор
    В същото време фашистки милиции близки до Борисов и Гешев изтезават хора в България!

    Коментиран от #8, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Комунистите са зло

    30 88 Отговор
    Избивали са десетки хиляди невинни хора у нас, и са затваряли други стотици хиляди в затворите, защото просто са техни роднини. В Русия цифрите са били десетки милиони. Това продължава и сега и всички сме свидетели на това. В Китай убийствата на неудобните на режима са буквално ежедневие. Това не са престъпници. Те просто не са съгласни или имат различно мнение по някой въпрос Комунистите са безповечни, зли психопати. Те са чумата на нашият свят.

    Коментиран от #7, #44, #62, #94

  • 4 010101

    87 17 Отговор
    Тези лоши комунисти и в сънищата ви преследват бе. Лекар трябва за тази работа.
  • 5 Румен

    91 13 Отговор
    Калине, съгласен съм с теб. Да живее Комунизма. Щото при него си завършил за журналист. Айде бегай у лево че пречиш
  • 6 бойко б. се ос💩ра

    12 40 Отговор
    Перверзникът бойко борисов искаше да ни наложи путинския модел на управление .

    Коментиран от #13

  • 7 Ако в китай е спорно дали е ежедневие,

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "Комунистите са зло":

    В Северна Корея е наистина е едневие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    79 9 Отговор
    Кога ще почитаме жертвите на 32 години американо-турска власт , която обезкърви България. ?
  • 10 Тоя пък

    64 9 Отговор
    Идиот!
  • 11 6969

    47 6 Отговор
    Честните са се борили по време на комунизма, а нечестните са били комунисти и са се ползвали от облагите на режима, но днес са демоНкрати и го плюят.

    Коментиран от #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Путин беше

    5 35 Отговор

    До коментар #6 от "бойко б. се ос💩ра":

    ментор и наставник на Борисов.
    Борисов за благодарност за съветите и подкрепата му отчиташе част от откраднатото от еврофондовете и му подаряваше огромни подаръци., за които плащахме и продължаваме са плащаме ние. Като допълнение на благодарността си позволи стотици хиляди съмнителни русници да закупят огромно количество недвижимост и да вземат наше гражданство. На руските фирми им подариха монопол на нашият пазар на горивата и не им беше търсен никакъв данък. Русофилите като него позволиха на руснаците тихо да окупират и източват финансовият ресурс на българите и европейските фондове. Ние сме троянският кон на Русия в Европа. Заради русофилите предатели.
  • 14 jorj

    17 48 Отговор
    Комунистите като чуят за ЛУСТРАЦИЯ и им се спича лай....! Ще минат през труповете на майка си и баща си това да не се случи. Затова най-накрая българинът, трябва да разбере, че има работа с убийци, които непрощават на никой!!! Ще сме най-бедни докато непроумеем тази истина и неизхвърлим комунистите на бунището.
  • 15 Иван Грозни

    37 3 Отговор
    Лошо е да се убиват хора без доказани престъпления от съда. Нека обаче се почита паметта на всички загинали равностойно.Както на убитите от комунизма, фашизма, царизма и ислямисма през вековете. Сега доказани престъпления нямат адекватни наказания. Всички факти показват, че съда никога не е бил независим. В годинити назад политически, а сега и политически и най-вече финансово обвързан/корумпиран/.
  • 16 3.14К

    63 10 Отговор
    Най-лошото наследство от преди 89г., са всички подобни на Калин екземпляри. Тия нямат никакъв идеал в главите си, освен див антикомунизъм и гнусно печалбарство.

    Коментиран от #25

  • 17 BOBO

    35 5 Отговор
    НЕМА ДА МИНЕМ И БЕЗ ДЕФАШИВИЗАЦИЯ, ЩОТО КАКВИТО СА КОМУНИСТИТЕ ТАКИВА СА И ФАШИСТИТЕ СТИГА СТЕ РЕВАЛИ
  • 18 Аз залагам

    32 4 Отговор
    на антикапитализма

    Коментиран от #48

  • 19 Дуай Липа

    43 4 Отговор
    не искам да смущавам дедото, но единственото ни спасение от там, накъдето вървим 32 години, е нов народен съд. Иначе изчезваме.

    Коментиран от #28

  • 20 Чеп

    19 3 Отговор
    Законен ли е бил комунизма?Законен е бил.Същото е и сега с ковидиотизма,ЗАКОНЕН бил.И ЗС бил законен ама то и фашизъма бил законен.Ама сега неморално било да се протестира,незаконно......
  • 21 Антигербер

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мразядебили":

    те са чисти комунисти
  • 22 майката на костов

    20 4 Отговор
    Борбата с комунизма навлиза в своята решителна фаза! Следва борбата с Византия и селджукските турци! Може да е късно, ама няма нищо! Абсолютно нищо, като в главите на здравков и тоя другия келе6!
  • 23 Замфир Яшаров

    2 18 Отговор
    Аз съм влашки циганин и избивах българи по волята на масква
  • 24 демокрация

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "фбр":

    м@иризлив колхозин, няма отърване от вас като хлебарките сте!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Национално богатство

    5 1 Отговор
    Помогнете ми да заживея смислен и хубав живот!
    Може ли?
  • 27 Леле,леле

    8 5 Отговор
    Въртеното на кучета и кукерите,са баш християнски ценостти.Дивашки ритуали.После комунистите били атеисти.
  • 28 Така е !

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дуай Липа":

    Статистика :

    Вече от няколко години на 60% от новородените майчения им език НЕ Е българският...
  • 29 Цеко

    18 1 Отговор
    Абе най младите комунисти са на 50 и то се броят на пръсти .Повечето гонят 70 +- демек пенсионери.Ква лустрация 30 години по късно.Децата на комунистите вече управляват от различни партии.Станишев шеф на ПЕС и министър председател Христо Бойкикев шеф на най дясна партия.Абе я се спрете само конкурси за постъпване и заемане на длъжност с мандат ама с поне двойни заплати за да се движат из цялата страна.Така е в Европа .Навремето при СДС имаше конкурси за областни управители и недоразумения нямаше от типа сервитьорка и детска учителка на по 20 години или пенсии на 75.

    Коментиран от #41

  • 30 Ох майкооо

    17 1 Отговор
    Чуйте го
    "А какви са тези идеи - основно атеистични, което е много важно, защото това означава аморални, тъй като се отричат ценностите на християнството и традиционният морал.

    Атеистичните идеи били аморални, защото отричали традиционния морал.
    Ама чак такива каламбури на човек да му прилошее
    Сега когато са налице християнските ценности За какъв морал въобще може да се говори
    Не бяха ли християните които изгориха милиони вещици на кладата учени глави организираха стогодишната война организираха 30-годишната война седемгодишната война кръстоносни походи какви ли не зверства
    В момента се правят на миролюбиви но само се правят бъдете убедени че е така ако имат възможност отново ще тръгнат на походи и ще се сблъскват с другите религии както всъщност винаги е ставало
  • 31 Босия

    17 3 Отговор
    Думкай стария тупан Калине , аз и Йоло те подкрепяме !
  • 32 no name no face no number

    9 1 Отговор
    Да бе, честни и почтенни ама в кавички
  • 33 Комунизмът

    15 5 Отговор
    Е една Светла идея която обаче е неосъществима поради егоистичната природа на човека
    Истински комунизъм не е имало никъде по света с изключение на израелските кибуци но и там е просъществувал за определен период и постепенно и плавно е отшумяла все пак е изиграла положителна роля за установяването на еврейския народ на неговите традиционни земи

    Коментиран от #36, #40

  • 34 "Жертвите"

    22 8 Отговор
    на"комунизма"са просто фашисти,предатели и изверги,заслужаващи си съдбата.За да говорят сега наследниците им,означава че народния съд не си е свършил перфектно работата си.За съжаление!

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гражданин

    3 15 Отговор

    До коментар #33 от "Комунизмът":

    колко е егоист човек, че иска да си запажи живота вместо да бъде убит от червени престъпници, смятай какъв си иди@т.
  • 37 ффф

    22 9 Отговор
    Комунистите щурмуват небесата , комсолците след тях вървят , пионери , пионери , славен път ви чака , трудов път .....хубави времена бяха , спокойни , всички работеха и живееха спокойно ,хората си плащаха сметките и всяка храна беше достъпна за работниците . Като сте искали да заличите комунистите от съзнанието на хората , да бяхте крали по-малко за да осигурите добър стандарт на живот на всички в тази държава Сега се сърдете на себе си , че ви проклинат “демокрацията“ и хората гледат с носталгия на Изток .
  • 38 глупако

    7 7 Отговор

    До коментар #34 от ""Жертвите"":

    фашизъм е имало в Италия.
  • 39 Честен и морален

    17 4 Отговор
    Къде е този Комунизъм , че да отида да се боря с него бе Калинко ?
  • 40 Само да питам

    14 9 Отговор

    До коментар #33 от "Комунизмът":

    Ти бил си в Китай или Виетнам ? Хората бачкат и са щастливи,за разлика от българина.Вечно намръщен и недоволен.
  • 41 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #29 от "Цеко":

    Лустрация на цялата им фамилия до 9-то коляно и отнемане на имуществата им.
  • 42 Човек с памет

    23 6 Отговор
    Къде е видял Манолов комунизъм, че да се бори с него? В бившия източен блок се строеше социализъм, с много използвачи, нагаждачи, изроди и тирани - обречена работа. Социализмът и комунизмът са голяма работа, но не са за говеда. Имайте предвид че подмяната на понятията (фалшивите етикети на явления) са висша форма на лицемерие. Добре се е научил Манолов от "хегемона".
  • 43 корекция

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "6969":

    ... нечестните хора не са били комунисти, а са били членове на партията, за да я използват. Има тънка разлика между същност и фасада.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 tato

    21 3 Отговор
    Този демократ за каква честност и морал ми говори. В демокрацията 3% от населението са червиво богати а другите мизерстват. Да не си мисли че честно са си изкарали парите. За какъв морал говори. Морално ли е да караш кола за 100 хил лева а хората около теб едва да връзват двата края. Морално ли е да имаш 20 имота и да си сам вълк а семейство с 3-4 деца да живее в гарсониера
  • 46 Марина

    6 18 Отговор
    100 милиона убити от комунизма!

    Коментиран от #83

  • 47 тони

    17 2 Отговор
    Откъде ги вадят такива недоразумения?!? А и козяците им плащат за тъпотиите.Ще получат само обратен ефект
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Царски ум

    3 2 Отговор
    Човек за да стани честен, значи добри хора трябва да го вразумят и да му помогнат да се промени към добро и хубаво !

    Коментиран от #51

  • 50 Милев

    11 2 Отговор
    А борбата срещу фашизма какво е?
  • 51 Разбирате ли ме?

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Царски ум":

    Трябва да го направят и богат, трябва да има жена и деца за в бъдеще!
  • 52 Отегчен

    12 2 Отговор
    Бедата на България са Калинките , които всъщност са въшки .
  • 53 Бебчо

    5 0 Отговор
    Човек за да спре да бъди токсичен и негативен, значи хора трябва да му помогнат да се изчисти и да се чисти през определен период от време!
    Поумнейте и не бъдете алчни!
    Бъдете добри хора!
  • 54 И двете

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "мдаааа":

    неизбежно водят до икономически кризи и войни
  • 55 Реалист

    0 0 Отговор
    Аз мога да направя жена истински щастлива, когато аз съм наред в живота!
  • 56 Стефан Петров

    11 5 Отговор
    Малко след 10 ноември разговарях с един германец, продължително време работил в България. Той ми каза /помня го като сега/ "Вие няма да се оправите никога,защото много се делите. Ако ние в Германия не се бяхме обединили след края на хитлеризма страната ни никога нямаше да е това, което е сега".
    Толкова години след края на т.н. "комунизъм" този човек изгражда жизнената си философия на негова основа. Жалко. Човек, когато е обсебен толкова от миналото, не разбира настоящето и не е готов да посрещне бъдещето.За каква лустрация бълнува? 99% от активистите на БКП, служителите на ДС и техните помощници отдавна са мъртви или на преклонна възраст. Все едно да иска лустрация за агентите на турската власт, предали Левски. С хора като този човек България няма бъдеще.

    Коментиран от #111

  • 57 Грантаджиев Соросоид

    11 4 Отговор
    Нищо не работи, нищо не умее, няма връзка с реалността, над 30 години плюе по нещо дето го няма, що е то?
  • 58 Царски ум

    9 3 Отговор
    За да се оправи България, значи трябва да стани ЖИВКОва!
  • 59 Асан

    4 1 Отговор
    Зарежи го тоя команизам не ни даваха да крадем милицията биеше а сега до 600 лв. Не е кражба берем си всичко бием пенсионерите, че не се опъват. При Демокрацията е най добре не те карат да работиш не те питат откъде са парите с коит си направил къща на 3 етажа. Рахата е сега. В затвора ако попадбеш случайно ми тан са все като тебе щ те научат някпе друго сандже да правиш като излезеш да си изкарваш пари от балъците които се вържат.
  • 60 Феодал

    4 8 Отговор
    Ха, Путинофили, не е като като да разтягате локуми и дитирамби за Азиатска Русия.Тази материя-комунизма не сте я чели и учили.Тази болест подобна на шизофрения не ви е ясна, нито признаците за нея.Понеже ви е мноото сложно, просто си го обяснете със замяната на бухалката със пистолети и танкове.
  • 61 Реалист

    4 0 Отговор
    За да има истински рай , значи и аз трябва да съм в политиката !
    Бъдете разумни хора !
    Не вярвайте на антихристи и расисти !
    Те искат вечно да управляват над христианите !
  • 62 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Комунистите са зло":

    И сега сте се навъдили много такива "каймак на обществото". Скоро ще си го получите.
  • 63 Национално богатство

    2 1 Отговор
    Поумнейте и осъзнайте че и аз трябва да съм в политиката!
    Съвсем сериозно ви казвам, че моето място е в политиката , но може би не ми личи!
  • 64 Национално богатство

    3 3 Отговор
    Ленин е измислил и създал комунизмът !
    За Русия това е било вреда, както и за други държави !

    Коментиран от #118

  • 65 Изък

    8 4 Отговор
    Много люде умряха пред стълбите на болницата , и не можаха да видят твоята велика борба Калине - жалко .
  • 66 Хаах

    3 4 Отговор
    Вече ги нямало комунистите.Я пак.
    И не е нужно човек да влиза в Президентството, нужно е само да мине покрай него, за да го усети и чуе.След това да мине и покрай позитано.Там отвън не се усеща, ама ако влезе, все ще се натъкне на някой още неизметен от Нинова.
  • 67 Царски ум

    2 1 Отговор
    Ванга е казала че всички българи трябва да се върнат в България най късно до 2025 !
  • 68 Млад и страстен

    1 1 Отговор
    Моля ви уредете ме в политиката и спрете да ВЪРВИТЕ срещу природата!
  • 69 Съвършен

    4 2 Отговор
    Неудачник
    А другите, другите които имат близки...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Отврат

    1 4 Отговор
    А оная парламентарна група на Възраждане са модерните български
    национал - комунисти или както кратко ги нарече Хазарта гальовно.....-вие си знаете как.
  • 72 Умен или тъп

    1 1 Отговор
    Всякакъв вид робство всъщност е омраза към определена нация !
    Има много примери !
    Най добре да няма никакви видове робство!
  • 73 ...

    3 9 Отговор
    Рядко се пише за комунизма, тъй че да може да бъде разбрана античовешката му същност. Тази статия прави опит точно за това. А също така, статията споменава и за посткомунистическия синдром на мислене, вкоренен в съзнанието, благодарение на "социалистичиския начин на живот". Този синдром съществува във всички бивши социалистически страни, но за съжаление, в България е най-видим и разпространен. Трагичното е, че влиянието му се разпростира по особен начин и в поколенията на социалистите-комунисти, които навремето чакаха да ги оправят за апартамент, използваха връзки да си купят части за москвича и които си пооткрадваха от държавното, за да си направят вила на село. Дребният тарикатлък, липсата но елементарни свободи, силно ограниченият лицемерно-социалистически светоглед, сведен до елементарен битовизъм, еволюираха през поколенията и като резултат възникнаха чалга-културата и редица други негативни феномени във възпитанието на младото поколение, които трябва да са предмет на специално изследване...но пък на някого пука ли му...

    Коментиран от #77

  • 74 Превъзпитан

    0 2 Отговор
    Аз не съм част от политикатa, а трябва!
  • 75 Български фашист

    7 3 Отговор
    След като е антикомунист този лумпен значи е фашист.Двете идеологии са противопоставящи се.
  • 76 Лудница

    9 5 Отговор
    Имайте си я сегашната честна и справедлива демокрация. Лицемерна!
  • 77 Реалист

    5 10 Отговор

    До коментар #73 от "...":

    Комунизмът е вид робство !
    България е била добре , когато е ВЪРВЯЛА с Германия ! Само тогава България не е била поробена !
  • 78 Човешка даденост

    0 2 Отговор
    Аз трябва да съм от значение възоснова на определени факти !
  • 79 Национално богатство

    1 2 Отговор
    Извинете, може ли да ме уредите в политиката, иначе съм загубен ?!
  • 80 Непобедим и незаменим

    1 2 Отговор
    Много ви моля осъзнайте и разберете, че и аз съм човек !
    Аз съм човек с чувства !
    Аз съм човек за обработка и реализации в живота!
    Поумнейте съзнателно много ви моля!
  • 81 Не може ли

    1 2 Отговор
    Антикомунизма да е антикомунизъм и борбата за истина да е борба за истина. Пък нека имаме различни политически виждания и се разбираме въпреки това.
  • 82 Браво

    3 3 Отговор
    Айде пак комунистически наследени разбирания втълпявани от малограмотници.
    България винаги когато е била с Германия е следвало национална катастрофа.
    България никога против Русия, е следвалоТРАГЕДИЯ.
  • 83 Марина

    4 5 Отговор

    До коментар #46 от "Марина":

    100 000 милиона убити от комунизма!
  • 84 Национално богатство

    3 0 Отговор
    В България трябва да се създаде национална институция, която да помага на българската нация!
    От години и векове българите сме незначителни хора !
    По време на Османската империя, всъщност Варна е била без квартали, била е с махали, а те са ромската, турската, арменската, гагаузката, гръцката , както и българската махала !
    Та така де !
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ИСТИНАТА

    9 2 Отговор
    Комунистите, с борина ще ги търсите, вервайте ми, с борина!!! Ама няма да ги намерите никога вече, никога!!! А яште сега бананите на демокрацията-демонагъзацията!!! Да ви е сладко, и да не рИвете, ей!!!
  • 87 Турбо

    7 0 Отговор
    Дефинирай "комунизъм"? После седни и приказвай приказки от под шипковия храст
  • 88 Моралните шпицкомандоси

    7 1 Отговор
    Доктор Стамен Илиев е роден е на 8 октомври 1883 г. в с. Железна. Първоначално е учител, след което завършва медицина в Женева. През Първата световна война е военен лекар в Струмица, а по-късно градски лекар във Фердинанд. По време на въстанието е главен лекар на въстаническата болница. Там той приема и лекува еднакво ранени и болни от двете воюващи страни – въстаници, цанковистки властници и военни. Болните от противниковия лагер се гледат с особено внимание. Когато в битката настъпва обрат и въстанието отива към разгром, д-р Илиев нарежда да се окачи на покрива знамето на Червен кръст, за да не обстрелват болницата. От персонала му казватт: „Да бягаме, ще ни избият като дойдат!” Отговорът на гл. лекар е: „Вървете, аз оставам! Докторът трябва да бъде край болните си. Но мисля, че няма да ни закачат. Лекували сме еднакво както въстаници, така и военни...” Скоро офицери и войници нахлуват в болницата с натъкнати на пушките си щикове. Още в пъвата стая един от болните се надига и се обръща към полк. Кузманов. „Г-н полковник, разрешете да ви се представя. Капитан Попов!” Следва въпросът: „Кажете, капитане, крият ли се тук комунисти?” „Тъй вярно, г-н полковник, тук всички са комунисти, начело с гл. лекар д-р Стамен Илиев.” Кап. Попов завежда групата в Превързочната. Там Ст. Илиев обработва рана. Като ги вижда, той се досеща защо идват, но остава спокоен. Когато офицерите се надвестват над него, той им казва : „Дръпнете се, ще замърсите раната!” Военните несъз
  • 89 Разум като атомна бомба

    1 0 Отговор
    Бъдете реалисти и научно доказани специалисти!
  • 90 Моралните шпицкомандоси

    7 2 Отговор
    Когато офицерите се надвестват над него, той им казва : „Дръпнете се, ще замърсите раната!” Военните несъзнателно се отдръпват и чак след това се окопитват... Арестувани били д-р Стамен Илиев, д-р Б. Бочев и други медицински работници, останали в болницата. При разпитите д-р Илиев се мъчи да оправдае всички останали: „Аз съм началник на въстаническата санитарна служба. Всичко, което другите са извършили, са го извършили по моя заповед. Като лекари ние обслужвахме еднакво всички ранени и болни.” Започват инквизициите. Палачите са вбесени от мъжественото поведение на главния лекар. Разстреляли го през нощта на 30 септември край Огоста над града. На 20 октомври 1923 г. „Работнически вестник”, издаван във Виена, пише: „Когато Фердинанд бе превзет от въстаналия народ, паднаха убити трима блокари и двама симпатизанти, и то в сражение. Сега, от 27 септември до 11 октомври, почти всяка нощ убиват комунисти и земеделци, и то по 20, 30 и 40 души... Д-р Ст. Илиев е убит при изпълнение на служебния си дълг. Рязали са му ушите, извадено му е едното око и след дълги безчовечни гаври е убит...” Лекуваният с толкова грижи и внимание кап. Попов се „отплатил” на гл. лекар. По фашистки! Ако д-р Стамен Илиев беше избягал при идването на блокарите, щеше да остане жив. Но не съмо лекарският му дълг и гражданската му съвест и човечност не му позволяват да се укрие

    Коментиран от #112

  • 91 Дар от БОГ

    0 1 Отговор
    Хора, моля осъзнайте факта , че и аз съм човек и трябва да заживея смислен и стойностен живот !
    Моля ви помогнете ми да живея добре!
  • 92 Дар от БОГ

    1 1 Отговор
    Аз съм човек за политиката, но може би не ми личи !
  • 93 Фен

    2 0 Отговор
    Люси -Кристални сълзи
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Тотото

    8 0 Отговор
    Колкото и да триете коментарите, няма да изтриете алтернативното мислене.поздарви на факти
  • 96 да те светна

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "мдаааа":

    Империализмът е последният, загниващ стадий на капитализма. Чист, домонополистичен капитализъм на свободната конкуренция в света отдавна няма. Поограмоти се и тогава пиши тук.

    Коментиран от #116

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Дар от природата

    0 1 Отговор
    Човек, който знае изумително много неща, това означава, че притежава феноменална дарба !
    А хора, които не ме харесват, това е така , заради моите диагнози и заради това че съм българин!

    Коментиран от #108

  • 100 наблюдения

    8 1 Отговор
    А жертвите на капилизма кога ще почитаме? 32 години капитализъм намали населението на България с 1/3, т.е. с 3 милиона близо.
    На 27 януари цял свят почете жертвите на фашизма и холокоста, ама тогава нямаше дълги статии на първа страница.
  • 101 Дар

    1 0 Отговор
    Защо хората мразят хора , които се отличават от масата ?
  • 102 Перо

    7 2 Отговор
    Брътвежи на обикновен селянин и закъснял “демократ” с крайно неолиберално, джендърско убеждение, който зад “философията” прикрива най-елементарни амбици за живот под слънцето, да живее и се устрои в София. Всичко му е Барба Ганьос!

    Коментиран от #106

  • 103 Реалист

    0 1 Отговор
    Света не е много добре, заради хора, които обичат да правят УМИШЛЕНИ проблеми на други хора!
    Тва трябва да спре да е така!
    Аз заслужавам да живея добре, а не да си губя времето,!
    Помогнете да се въведат в ред и да съм спокоен !
    Човешки хора бъдете!
  • 104 Царски ум

    2 0 Отговор
    България е перла в короната на Христа и не трябва да е поробена!
  • 105 Млад и страстен

    1 0 Отговор
    Аз съм кокиче за момиче !
  • 106 Бебчо

    0 1 Отговор

    До коментар #102 от "Перо":

    Аз съм от големият град, не съм от село!
  • 107 ГруЮ

    5 3 Отговор
    Калин Манолов
    Съсобственик на Издателска къща “МаК” ООД (осн. 2004), публикувала на български всички значими произведения на Айн Ранд, Лудвиг фон Мизес, Фридрих фон Хайек. Опаа...и този се е начел на "правилната" литература. Ако беше с няколко години по-стар по време на социализма, щеше да е пламенен издател на избраните съчинения на Маркс, Енгелс и Ленин.
  • 108 Царски ум

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Дар от природата":

    Става въпрос за човек, който никой не го информира за нищо !
  • 109 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Комунизъмът е неизбежен..Даже и Старата Европа си сложи Юръп Комунити.Живот в Комуна..Защото там е ,свободата равенството и братството.Пикая на религията ,и на Христос и Мохамед,Буда и Баптистите,и протестантите..Католиците и свещениците педофили .Да гният в Ада !.Там им е мястото .

    Коментиран от #119

  • 110 Жалко... мадам калинке

    7 1 Отговор
    Жалко е, че не могат да поднесат цветя на 1.2. избитите деца ястребинчета, отрязаните глави и набучени на колове, Вапцаров, Гео Милев и хилядите дали живота си за България....
  • 111 Lukaшенко

    7 1 Отговор

    До коментар #56 от "Стефан Петров":

    Правилно ,мъж,..!Подкрепям.Таквиз тикви ,като тоя за некви лустрация,плещят нон стоп ,а пък избираха три пъти Тиквата Баш комунист ,кариерист,човек от силовите структури .Да ви еее.ааа и демократите.
  • 112 Така е !

    6 2 Отговор

    До коментар #90 от "Моралните шпицкомандоси":

    Цитат от Антон Страшимиров - писател :

    "Клаха народа, както турчин не го е клал."
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Млад и страстен

    1 1 Отговор
    Може ли да ми уредите живота?
  • 115 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Комунизмът е обратното на феодализма.по принцип.От време на време ,светът се тресе и превива ,щото богатите стават много нагли и лоши ,а пък беднотията расте и убива..И затова има смяна , Система,ред,живот ,.И после почва от начало.Така е дорде свят светува.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 мчн

    1 9 Отговор
    Ама тука имало и борци против фашизма бе.Младежи, на колко лета сте.Нямало нужда от лустрация а.Тръгнали да ни ограмотяват за зверствата на измишльотината фашистки режим и измишльотината, въстание инсценирано и организирано от болшевиките от Империята на злото.Зверства и мародерство на психопати, седнали да ги преписват на Модела или властта по онова време.Обирджии на МАНДРИ, тръгнали да се борят за правата на собствениците на мандрите.
    Що не земете да се ограмотите. В момента в 2022 година в Комунистически Китай на един етност, какви техники пролагат властите.Без съд в лагери, хора се държат за медицински материал за донори на сърца всички други органи, като същестременно жените ги стирилизират.В Африка на места децата в училище ги държат с вериги по чиновете.Я по леко с пропагандата за комунизма и фашизма в Б-я.
  • 118 Хрис

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Национално богатство":

    ПррЕАтел, ма ти действително си истинско "национално богатство" щом твърдиш, че Ленин е измислил комунизма! Към тва твое гениално прозрение.ще направя само едно не толкова сществено.утчнение. То е: Ленин е роден през 1870 г., а през 1848 г. излиза от печат "Манифест на комунистическата партия", на немски език, философски труд на Маркс и Енгелс.
  • 119 Христо Ботев-гениален поет и публицист

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "В.В.П.":

    СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!

    Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

    И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

    И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

    И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

    Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

    Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.



    Галац, 20 април 1871 г.
  • 120 Държавна Сигурност

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Туй ли ще лустросваш бе каиш":

    Как сме го пропуснали този фашизоид а не сме го умъртвили още в зародиш.Народен хляб е яла гадината,не е от новите фашисти.
  • 121 Поп

    5 0 Отговор
    Ако ги слушате такива като този - то фашисти в България не е имало и партизани и ятаци не са избивани! Аман от ултрадесни маниаци!
  • 122 Око за око

    1 0 Отговор
    2700 е трагичната цена, която България плати за двете национални катастрофи и 27000 убити след Септемврийското антифашистко въстание 23-та година. Справедливостта на тази дата е, че не съвпада с 2 юни, когато честваме паметта на другите, истинските герои, паднали за свободата на България.
  • 123 АНТИКОМУНИСТ

    2 0 Отговор
    САМОУНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ВИДНО....,,А ЛИЦ€М€РНИТ€ НИ "$ъюзници"- циони$ти $ащ(нато) ги У$ТРОЙВА М€$ТНИТ€ КОМУНЯГИ(Б$П, ДП$,Г€РБ) ДА НИ МОРЯТ, $ТИГА $АМО АНТИ-РУ$КАТА Г€ОПОЛИТИКА НА $ащ(нато) ДА $€ ПРИЛАГА $ ПО$ТОЯН$ТВО!
    ЛУСТРАЦИЯТА ВЕЧЕ Е ЗАКЪСНЯЛА И ПОЧТИ БЕЗСМИСЛЕНА, Ч€РВ€НИТ€ ОЛИГАР$И ИМАТ ВИНАГИ ГОТОВИ ЗА ПО$ТАВ€НИ "лица" (НА В$€КИ КИЛОМ€ТЪР $А)!!!

    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДАЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ НЯКОГА НОВА РЕВОЛЮЦИЯ , НОВА КОНСТИТУЦИЯ И НОВ НАРОДЕН СЪД !?!?!?!?!?
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове