Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 12:11 2 309 34

Средната брутна работна заплата у нас нараства

  • нси-
  • заплата

Данни от НСИ

Средната брутна работна заплата у нас нараства - 1
Снимка: БГНЕС

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2021 г. намаляват с 16.2 хил., или с 0.7%, спрямо края на септември 2021 г., като достигат 2.27 милиона.

Спрямо края на третото тримесечие на 2021 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10.2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 5.7%, и „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“ - с по 1.0%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 1.5%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1.2%, съобщиха от НСИ.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20.8 и 17.0%.

В края на декември 2021 г. в сравнение с края на декември 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 37.2 хиляди. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9.6 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8.8 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.0 хил., а най-голямо намаление - в „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети - с 1.9 хил., и в „Добивна промишленост“ - с 1.6 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10.1%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9.4%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5.7%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Добивна промишленост“ - със 7.6%.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2021 г. е 1 581 лв., за ноември - 1 579 лв., и за декември - 1 676 лева.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата e 1 612 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2021 г. с 6.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 15.1%, „Образование“ - с 14.6%, и „Добивна промишленост“ - със 7.4%. Намаление на заплатите е регистрирано в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 3.4%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0.5%.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 23.5%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 18.9%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18.8%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаост

    27 2 Отговор
    Щом средната брутна заплата нараства, трябва да нарастне и МИНИМАЛНАТА.
  • 2 ШЕКЕЛ

    34 5 Отговор
    Когато има инфлация,не може да се говори за нарастване на заплати !

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    22 1 Отговор
    Средната работна заплата основно зяради вдигане възнаграждения в държавния/ бюджетния сектор, който все по-малко и все по-бедни данъкоплатци издържат. Крайно време е да започне затваряне на ножицата между богати и бедни. За съжаление това не е заложено в бюджет 2022 г. Нормално е по-богатите да внасят като физически лица и повече данък в хазната. Така е в развитите страни

    Коментиран от #10

  • 6 МногоВярно

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "ШЕКЕЛ":

    Много вярно, една закуска от тесто поскъпна 30-40 стотинки, а струва лев и нещо, те ми говорили че заплатата порастнала с някой лев. Ами че то процентно това оскъпяване си гони 40% за няколко месеца даже, не и година, какво порастване ги гони не знам. А и статия обяснява именно колко много сектори са съкратили хора, пък после тя порастнала, не просто са съкратени хора от тези, които се осигуряват на минимална: хотели и ресторанти
  • 7 Лош материал

    17 1 Отговор
    Едни хора ни пускат вируси и дрънкат оръжия за да се вдигне цената на енерго-носителите и да се намали населението на планетата.
    Да ви е честита. българо- американо-руска дружба.

    Коментиран от #8

  • 8 Забравяш

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лош материал":

    ... Украйна в дружбата!!!
  • 9 зеленчук

    8 0 Отговор
    пак ме поливат с нитрати
  • 10 Qwerty

    4 12 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ами то е така? Сега всеки с по висок доход внася повече, от този с по нисък такъв! Въпроса е, че този с по ниския, не се знае с колко е по нисък, заради плащането извън ведомост! И най голямото ‘реване’ е точно от тези хора! Равното подоходно облагане трябва да стимулира хората да работят за по високи доходи, а обратното е несправедлива данъчна политика за попълване на бюджета и изхранване на търтеите!
  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    3 2 Отговор
    😀😀😀 те и пенЦионерите викат , че им дигнаха пенсиите 😉😉😉
  • 12 Луд

    9 15 Отговор
    2017 година Бате Бойко за който никога не съм гласувал каза ,че 2021 г средната заплата ще е 1515лв.Тогава изглеждаше мираж.Обаче тя си стана толкова още в началото на 2021 когато още нямаше инфлация.Сега тези ще я вдигнат с 5 процента ,но при инфлация 20 процента ,тя реално намалява.Та какво казахте за лошия Бойко ,който яде хора.От една година не е на власт.Някой от вас живее ли по -добре.Аз не.И въпреки това пак не бих гласувал за него.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    ИЗВИНЕТЕ това ВИЦЪТЬ на ДЕНЯ ли е
  • 20 Иво

    1 1 Отговор
    малиии така нараства че се не мога разбера кога икак
  • 21 Чочо

    0 2 Отговор
    Поредното.....дрън,дрън,бля,бля,бля!!!!!
  • 22 БУРМОВ

    2 1 Отговор
    ГОРАНОВ Е ТИПИЧЕН БЪЛГАРСКИ КОМПЛЕКСАР. МАЛКОТО БЕДНО МОМЧЕ ДЪЛГО Е ТАЯЛО ОМРАЗА КЪМ БОГАТИТЕ ЧИЧКОВЦИ И ТАЙНО Е МЕЧТАЕЛО ДА ДОСТИГНЕ ЛУКСОЗЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН. МЛАДЕЖЪТ ЗАВЪРШВА ПРЕСТИЖНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ В СВИЩОВ, КОЙТО ПРОДАВА ДИПЛОМИТЕ СИ ОТ ПОДВИЖЕН ОФИС, ВЕДНАГА НАТОЧВА ЗЪБИ И СЕ ПЪХА В ГАЩИТЕ НА БАТКОВЦИТЕМАФИОТИ. СЛЕД КАТО БАТКОВЦИТЕ ПРИДОБИВАТ, ЧРЕЗ КУПЕНИ И КРАДЕНИ ГЛАСОВЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ, ФИНАНСОВОТО ИМ ОТРОЧЕ ПОЕМА КРАТКИЯ ПЪТ НА ДЪРЖАВЕН ФИНАНСИСТ. ТАКА БЕДНОТО И ОЗЛОБЕНО МОМЧЕ, БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ В ЖИВОТА, СЕ СДОБИВА С ПОСТА НА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР. И О-О-О БОЖЕ, МЛАДЕЖКИТЕ МУ КОМПЛЕКСИ ИЗБИВАТ НА ПОВЪРХНОСТТА. ТОГАВА ТОЗИ ИНДИВИД СЪС СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ, ОГРАНИЧЕНИ МИСЛОВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И МАФИОТСКО ВЪЗПИТАНИЕ НЕ МОЖЕ ДА УСТОИ НА НАПИРАЩИТЕ ГО КОМПЛЕКСИ. ДЪЛГО ТАЕНАТА В НЕГО ЗЛОБА СЕ ПРЕВРЪЩА В ПЪРВОБИТЕН СТРЕМЕЖ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ, ЧРЕЗ ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ЗАВИСТ У ОКОЛНИТЕ.
  • 23 Гришо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "пенсионер русофил":

    А ти за 35 години колко открадна.120 000лв?
  • 24 Горски

    1 1 Отговор
    Изключително объркан анализ... - За да няма толкова празни приказки, просто трябваше да приложат една табличка. А анализа е нещо съвсем друго.
    Не виждам нещо много важно и то е какво е изменението на заплатите на чиновниците и какъв е относителният им дял в това проучване. Щото аз увеличение на заплатите спрямо нивото на заплатите 2008 година не виждам
  • 25 Мухаа,хаа!

    2 1 Отговор
    Кой подава данните за СРЗ- онези от нсито.А те какви са- от държавната хранилка,нали?И там,както цяла глутница от чантаджии зависи единствено от СРЗ.Там е заровено кучето!
    Президентство,МС,Депутати,Агенции( цяла дузина)Прокурори,съдии,ВСС,Конституционен съд,КЕ(ш)ВР,и много още .Няма правителство до момента,при което да не " нараства" СРЗ поне два пъти годишно.Защото тяхното " папкане" е вързано с СРЗ.От 1,5- до 4,5СРЗ за отделните групи.Да обвържат техния коефициент с МРЗ- ама не става.Тогава дупетата ще е под два бона чисто.А е и опасно,ако вдигат минималната през 6 месеца.Домусчо и компания ще ги разчекнат.А така е лесно: Дреме им на крибчовчи колко е СРЗ- те не е дават почти никъде.Само фиксирана ,часова ставка- по браншове е решението.А не домусчо и велевци да ми определят робуването колко струва.
  • 26 Машала

    3 2 Отговор
    Стига с тия простотии. Средната нараства, защото богатите стават по богати. Всичко друго е майка плаче, грамофон свири!
  • 27 Програмист

    1 0 Отговор
    ПАз вече съм на 8 К и ми дреме за бедняците.
  • 28 Тити

    1 3 Отговор
    Пак се почва с измисленият фактор средна брутна заплата с който Бойко лъжеше народа с сега продължава Киро Ментата
  • 29 Истината

    3 0 Отговор
    Минималната заплата трябва да е поне половината от средната❗❗❗Значи ако средната е - 1 676 лева, то МИНИМАЛНАТА трябва да е - 840 лв. ❗❗❗
  • 30 Истината

    2 0 Отговор
    Трябва да се направи механизъм за автоматично вдигане на минималната заплата като се обвърже със средната - 1/2 от средната!!!
  • 31 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    0 1 Отговор
    ЧЕ ТО ЦЕНИТЕ СКОЧИХА ДВА ПУЪТИ,А ЗАПЛАТИТЕ С 20%...ТИЯ ЗА ГЛУПАЦИ ЛИ НИ МИСЛЯТ
  • 32 Боровил

    0 1 Отговор
    На мен само топура ми расте при секси жени заплатата намалява ...така е на практика и в живота ни
  • 33 ПЕТКО

    1 0 Отговор
    КОГАААА!!!!!!!
  • 34 Амии

    0 0 Отговор
    Ще нараства ,вие вместо по пет започнахте да ядете по 10 кюфтета ,средното се вдига ама пропорционално на алчността ви
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове