Last news in Fakti

16 Януари, 2022 04:12 2 081 17

16 януари 1920 г. САЩ налагат тотална забрана на алкохола

  • алкохол-
  • сух режим-
  • сащ

Накрая Рузвелт казва: „Това, от което Америка има нужда в този момент, е питие!”

16 януари 1920 г. САЩ налагат тотална забрана на алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

На 16 януари 1920 г. в САЩ е въведен сух режим. Мярката е въведена с 18-та поправка на Американската конституция и забранява производството, продажбата, вноса и износа на алкохол на територията на САЩ.

Сухият режим обаче съвсем не насърчава трезвеността - контрабандни барове, наречени „спийкизи”, сервират алкохол, коментира dariknews.bg. Ограничението всъщност помага и за формиране на мафията в САЩ, която започва да контролира нелегалния му внос и разпространение. Център на незаконния алкохолен внос става Чикаго, а гангстери като Ал Капоне и Бъгс Моран печелят милиони от продажби на уиски, бира и др. В края на десетилетието Капоне контролира цялата верига на внос и дистрибуция от Флорида до Чикаго.

От времето на забраната в историята са останали редица интересни истории. Съдебни заседатели по дело за трафик на алкохол в Лос Анджелис са подведени под отговорност, защото са изпили доказателството. Оправданието им е, че са проверявали дали течността съдържа алкохол и след многократно преглъщане заключението е, че съдържа. Обвиняемият обаче е оправдан, защото от доказателството срещу него не остава и капка.

Докато законът е в действие има истински бум на разходките с кораби, които се рекламират като „пътешествие доникъде”. В момента, в който корабът навлезе в международни води, започва да се върти в кръг, а пасажерите се отдават на алкохолно опиянение.

Любопитен факт е, че напълно уверени, че заедно със Сухия режим идва и краят на престъпността изобщо, някои американски градове леко наивно продават затворите си.

Критикът на сухия режим - конгресменът от Ню Йорк Фиорело Ла Гуардия, обаче изчислил, че федералното и местните правителства губят повече от 1 млрд. долара годишно от данъци върху нелегално продавания алкохол. По думите му тази сума отивала в джобовете на контрабандистите и на длъжностните лица под формата на рушвети.

Нарастващото убеждение, че сухият режим е един скъп провал, води до отмяната му. Забраната е отменена на 5 декември 1933 г. с подписа на новоизбрания президент Франклин Рузвелт. Режимът, често е определян за „най-голямото недоразумение в историята на САЩ”, продължава 13 години, 10 месеца, 19 дни, 17 часа и 32 минути. Накрая Рузвелт казва: „Това, от което Америка има нужда в този момент, е питие!”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    15 4 Отговор
    И какво са постигнали сащците с тази тотална забрана на алкохола?
  • 2 Уса

    17 8 Отговор
    Наркоманизират децата от малки,като се започне от личния лекар и се стигне до улицата.Толкова бедност и просяци не съм виждал никога и никъде в България,каквато съм виждал и виждам в САЩ.Най-бедните градове са Ню Йорк и Лос Анжелис,накъдето всички световни диви селяни се бутат да мизерстват в това число и българските
  • 3 Джок Съдбата

    12 5 Отговор
    Ами да кажем тогава наздраве на ранобудните :D
  • 4 лапай бахура

    2 12 Отговор
    тия ранобуднитекато вас, рано се наквасват и сутрин почват да дават акъл по форумите.
  • 5 Хари

    13 5 Отговор
    Когато гледате американски филми, обърнете внимание на това, че главните герои пият алкохол по всяко време на деня и нощта. По всеки повод и непрекъснато се наливат. И това ако не е зарибяване на народа...

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Медев

    9 2 Отговор
    Кат малък пиех кат смок а са едвам лизвам нещо ми стана с възрастта ама ако пия едно нормално количество на другия ден съм за болница,

    Коментиран от #9

  • 7 Медев

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хари":

    Аз също съм се чудил но този факт, дали наистина пият толкова или е само на филмите ?
  • 8 Традиция е

    10 5 Отговор
    най - гадните неща да идват от фащ. Още от създаването си.
  • 9 В такива случаи като твоя

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Медев":

    Татко казваше "слаб материала"! Татко ми почина в мазето до бъчвата, преди да изсъхне заръчал на майка ми," да се грижете за лозето"!

    Коментиран от #15

  • 10 Мето

    2 1 Отговор
    То всичко им е отлично та са налагали забрани за алкохола. Ама е така. Който след като пие не може да бъде нормален, така се прави.

    Коментиран от #12

  • 11 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хари":

    Като гледам у бг то след 6 часа у блока не пил човек няма:) па камо ли имахме стандарта на американеца, руснаците щяха бок да ядът пред българите:)

    Коментиран от #14

  • 12 ами така се създава ундърграунда бе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мето":

    то е простичко но не за всеки…
  • 13 не се научиха

    2 0 Отговор
    Сухия режим създаде мафията. По-точно я направи много, много по-силна. В същото време не постигна нищо. Само направи твириалната пиячка нещо още по-атрактивно.
    Сега имаме инжекционен режим. Ефектът му няма да е по-различен.
  • 14 Огнян

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Явно живееш сред тинята.
    В моя квартал не мога да видя нито един пиян човек посред бял ден. И вечер много рядко се случва.
    Случвало се е - ама примерно за 20 години 10 пъти най-много.
    Няма шумове, кавги, търкалящи се бутилки, мръсотия иликаквото и да е от този сорт.
    Виждал съм чичковци лятото да си поркат бира покрай магазини или в заведения - само лятото и нито един пиян. Нито един скандал не съм видял на пиянска основа за 20 години.
    Освен това не познавам нито един човек, който да не може да си закупи толквоа пиене, колкото би искал да изпие. Познавам и хора които прозивеждат в пъти повече от това, което могат те и близките им да изпият и никога не съм ги виждал пияни. Така че и втората ти теза е пълен бошлаф.
    Не те обвинявам в лъжа. Приемам ,че живееш в някакво гето.

    Коментиран от #16

  • 15 Медев

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "В такива случаи като твоя":

    Това "Материала" го измисли Бате, как че го е казвал татка ти ? Нещо друго Ще да е казвал ?
  • 16 Медев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Огнян":

    Проблема у БГто е че пият ракия, Ракията е лош алкохол, Дестилацията не е лесен процес, дори направена от кранобат, Пещера . . . ОТ друга страна и "вносния" алкохол у нас ако не е менте то не е същият като на ЗАпад. А българите освен че пият лошо пият и много. Познавам стотици ракиджии.
  • 17 2121

    1 0 Отговор
    Брутална ,впиянчена и извратена измет-Богомил Райнов,"Нощни булеварди.Ясно и точно определение да тъпите сащ.