Last news in Fakti

23 Март, 2022 22:56 8 340 26

Цветан Василев: Гешев е бил съучастник още в началото на ликвидацията на КТБ

  • цветан василев-
  • ктб-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • руски интереси-
  • булгартрансгаз

"Основни кредитори на “Булгартрансгаз” за 'турски поток" са руски банки. “Булгартрансгаз” може да се окаже руска собственост", посочи Василев

Цветан Василев: Гешев е бил съучастник още в началото на ликвидацията на КТБ - 1
Кадър: Честно казано с Люба Кулезич

"Не смятам, че поведението на Иван Гешев е негово собствено желание. Той е човек, ориентиран към властта и много алчен, но е и много слаб човек. Предполагам, че е държан със страхотни компромати от Пеевски и Борисов. Свободният живот и кариерата на Иван Гешев биха приключили на секундата, ако Борисов и Пеевски извадят компроматите срещу Гешев".

Това каза банкерът и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ - Цветан Василев, в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” по телевизия “Евроком”.

"Упражнението с ВСС е по-скоро да се покаже степента на деморализация на ВСС. Не би трябвало управляващата коалиция да си губи особено времето с това, че ВСС ще промени мнението си, те също не са свободни хора. Трябва да се постави ударение върху ликвидирането на онези структури, които са най-големите бухалки на Прокуратурата. Важно е на Прокуратурата да ѝ бъдат орязани възможностите да използва спецпрокуратурата. Важна е промяната в структурата и функциите на КПКОНПИ. Тя също е бухалка, знае се много добре как действат в тандем Гешев и Цацаров. Съдебната реформа не се заключава с Гешев и Цацаров, но от друга страна съдебна реформа с Гешев и Цацаров е невъзможна", каза още Василев.

Според Василев до разследване на сигнали срещу Гешев може да се стигне, ако на КПКОНПИ бъдат дадени разследващи функции.

“Винаги се опира до прокуратурата. Затова се провалят грандиозни разследвания, в които нещата са видими от космоса и то с просто око”, посочи бившият банкер.

Попитан за сигналите на гражданско сдружение “БОЕЦ” срещу главния прокурор, Василев отговори: “Това, което прави впечатление е евентуалното включване на Иван Гешев на един много по-ранен етап в сценария по ликвидирането на КТБ. Аз мислех, че той е включен през лятото, когато банката е поставена под специален надзор, с определена цел - да обвини мен, да прикрие следите на Пеевски и да постави чадър над кражбата на активи. Оказва се, че Иван Гешев е бил включен още в началния етап с т. нар “убийство на Пеевски”.

“В бързината си господата са направили много грешки, а явно са били и много притеснени от анонсираното от “БОЕЦ” за близките връзки между един от тримата заподозрени за “убийство на Пеевски” - Красимир Методиев, и Иван Гешев с посредничеството на един прокурор - Бисер Кирилов.

Не знам колко близки са връзките между Красимир Методиев и Иван Гешев, но знам колко са близки връзките на Методиев с Бисер Кирилов. Бях запознат с това лице - Бисер Кирилов, в един град между Белград и Ниш. Той се представи като много близък приятел на Иван Гешев, каза, че са делили една стая в следствието, после в СГП. Каза, че Гешев много се е изменил откакто е поел делото КТБ и куп такива нелицеприятни неща за неговия приятел Гешев. Чувствал се обиден, пренебрегнат, защото Гешев растял в кариерата, пък той стоял в една мръсна стая. Накрая ми предложи да купя компромат за Гешев - една флашка, която според него съдържала излияния на Гешев по повод ангажимента му към Пеевски за КТБ.

Бисер Кирилов, Иван Гешев и Красимир Методиев се снимат заедно по време на посещение в меката на Коза Ностра - Сицилия, през 2012 година. После Гешев обяснява, че това били случайни хора, с които попаднал там. Това са пълни глупости - самият Бисер Кирилов ми каза, че той и Красимир Методиев са семейни приятели от 15 години и това през 2018 година, към момента на срещата ни”, разказа Цветан Василев.

Припомняме, че Красимир Методиев беше един от задържаните за т. нар. “убийство на Пеевски” през 2014 година. Малко след това се случи фалитът на КТБ. Снимките, за които Василев говори, бяха публикувани от “БОЕЦ”. Месец след публикуването им, сдружението публикува документ, в който Иван Гешев заявява, че не познава задържания през 2014 година Красимир Методиев. В студиото на “Честно казано с Люба Кулезич” Василев на практика посочи, че тези твърдения на главния прокурор са лъжливи.

По-късно в разговора Цветан Василев обясни, че не е сигурен дали опитът флашката с компромати да му бъде продадена не е бил постановка на Гешев. “През 2018 г. цялото правителство на Борисов е било под пара от страх Пеевски да не бъде санкциониран по “Магнитски”, след като подадох сигнала срещу него и Цацаров през 2017 г. Известни са данни за совалки и активности от членове на правителството на Борисов, известно е пътуването на Николина Ангелкова до САЩ, говори се за доклади, които Екатерина Захариева е пращала директно на Държавния департамент на САЩ, подобен доклад е писан и от хората на Гешев.

Не изключвам възможността историята с флашката да е била опит за капан, за да видят първо, ако приема да платя такава цена, откъде биха дошли парите. Второ, този човек ми каза: “Ще ме атакуват, искам да знам какви хора можеш да ми дадеш, за да бъда защитаван”. Залагам поне 90% вероятност това да е бил опит за капан”, каза още Цветан Василев.

Той обясни още, че разказва тази история, за да добави “нюанс към обстоятелството, че Гешев е бил съучастник в началото на ликвидацията на КТБ, защото очевидно връзката с Красимир Методиев през Бисер Кирилов е била много, много по-близка, отколкото се опитват да я опровергаят”.

Василев определи случващото се в България като война. “Тази война не е случайна, тя има своя руски привкус, като знаем коя е Петата колона на Русия в България. Петата колона не са шпионите по смехотворните разследвания, а хората, които направиха възможни всички национални предателства в полза на руския интерес. Ясно е, че това е основно правителството на Борисов, подкрепяно от неговия явен партньор Пеевски и ДПС. Говоря за “Турски поток”, за “Виваком”, за ВТБ. Руската банка ВТБ е санкционирана от 2014 г. Официализираните партньори на ВТБ - Милен и Георги Велчеви, Красимир Катев и Спас Русев, през 2018 г. правят сделка с ВТБ и при това официално. По това време ВТБ е санкционирана”, коментира той и посочи, че съпругата на шефа на ВТБ е получила българско гражданство именно през 2018 г.

В края на разговора Цветан Василев каза, че за него е без съмнение, че зависимостите на България ни правят толкова нерешителни по въпроса с войната на Путин в Украйна. “Най-големият парадокс е, че има много сериозна опасност “Булгартрансгаз” да банкрутира заради огромните задължения, поети по “Турски поток”. Основни кредитори на “Булгартрансгаз” са руски банки. “Булгартрансгаз” за мен в момента е в технически фалит заради огромната си задлъжнялост. Да приемем, че никой няма интерес от това. В един светъл период обаче може да се окаже, че “Булгартрансгаз” ще стане руска собственост”, алармира бившият банкер.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ти ела

    30 71 Отговор
    Пред съда и говори. Още един престъпник се изказа. Гешев подгони Мафията и стана не удобен.
  • 2 Митко Зашев

    46 6 Отговор
    Какви схеми какви кражби, аз се чудя защо в провинцията е безработица и глад
  • 3 Ха па ти

    24 36 Отговор
    Да бе, да. Ти за това се криеш в Сърбия. И там безплатно те пазят... 😆
  • 4 Кой

    48 16 Отговор
    не знае,че Бойко е руска слуга.С Теменужка трябва да са арестувани и следствени и когато върнат скритата карта на Руски поток,вероятно заради клаузите вътре направо в дранголника.Гешев ти ще търкаш също наровете не си мисли ,че ще ти се размине.Пречиш на правителството и го саботираш,но ще си платиш.ОСТАВКА НА ГЕШЕВ И РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА РОЛЯТА МУ ДА ЗАМИТА СЛЕДИТЕ НА ШИШИ.
  • 5 Цецко

    9 7 Отговор
    Тея от приказки не разбират. Инвестираш смело в хард вендета и ти става благо на душата, за мен удоволствието също ще е голямо.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бацо Гацов

    16 28 Отговор
    А бе що се дава трибуна на крадци, които се укриват в Сърбия и ОАЕ? Ако беха читави щяха да седят в България, а не да се оправдават, че щели да ги убият. Тези дето работят по полетата що не ги плашат с убийство, тези дето работят по строежи и т.н. Все богаташи ще убиват. На всеки е ясно, че в сивия сектор е така. Лъжеш, крадеш и след това олово. Всеки сам избира къде да се инсталира. Стига се вайка, а върни парите на хората и ела в Бг да те съдят, а не да се криеш и да казваш колко си честен. Измамник неден. Виж си сурата и тогава говори.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххх

    5 1 Отговор
    Един дол дренки.
  • 10 СТРЕЛЕЦЪТ

    15 5 Отговор
    РУСКИЯ ШПИОНИН ВИКА-ДРЪЖТЕ РУСКИТЕ ШПИОНИ...
    ...А ГА ЯДЕ КИФТЕАТА...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нямам Срам

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бацо Гацов":

    Явно помни много добре Георги Илиев и подобни хора какво им се случи ... А някои се самоубиха с два изстрела.. един плюс един контролен

    Коментиран от #20

  • 13 ТраШка коня

    5 0 Отговор
    Ние сме като скакалците - отдето минем, всичко опоскваме и живот не остава.
  • 14 гумата

    8 8 Отговор
    Липсват едни милиони от КТБ какво стана с тях и защо се крие този човек в Сърбия? На крива ракте, космосът да пречи не що не е наред.
  • 15 гумата

    6 4 Отговор
    Липсват едни милиони от КТБ какво стана с тях и защо се крие този човек в Сърбия? На крива ракета, космосът да пречи не що не е наред.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стига

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "гумата":

    Едни други обаче откраднаха над 4.5 милиарда от КТБ. Нали затова я фалираха.
  • 19 Динко

    5 4 Отговор
    БГ Мадоф да обясни първо за неговата банка определена от световни и европейски водещи икономисти за абсолютна пирамида.Пък после да се занимава с Гешев,не че и той е цвете за мирисане ама такива хора да искат да го свалят като Василев и Божков е несериозно.
  • 20 Бацо Гацов

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нямам Срам":

    Помня много добре. В наркобизнеса, хазарта, проституцията и т.н. е така. Разправят, че и там имало правила, които да не се прескачат. Тук случаят е явна кражба на моите и на други пари.
  • 21 емигрант

    0 1 Отговор
    Преобладаващата простотия отново е изкачила върхът герберски !
  • 22 Оракула

    1 1 Отговор
    След като и истината ,
    казана от Цветан Василев не помага ,
    то какво ни остава всъщност???
    Поясни много добре Банкера Цветанов!
    "Булгартрансгаз" може да стане Руска собственост,
    а тя отдавна си работи като такава,
    дали и газопроводите не са на Булгартрансгаз???
    Иване ,Иване къде си Иване Гешев ,
    явно, че и женати да откраднат, ще питаш Доган ,
    Борисов ,
    може ли да започнеш да разследваш случая!...!
  • 23 Хахахахаха

    2 2 Отговор
    А ти бе мишленце, защо даваш онтервюта по Скайп, а не дпйдеш в България на живо да обясниш, че не си престъпник.. Хахаха... Вси0ки сте смешници и ти и Божката.....
  • 24 За Боби

    1 0 Отговор
    Боби и Шиши и Геши и Нинова и други подбрани индивиди колко ще е добре да ги наредим до стената с вързани очички и да си пробваме производството от ВМЗ Сопот.... Ау колко прекрасно...
  • 25 Тед.

    1 1 Отговор
    Защо не си дойдеш големи разбирачи сте с Божков ама се криете вие олигарсите трябва да бъдете съдени и да върнете всичко откраднато
  • 26 Мартин

    1 1 Отговор
    Кога доказан престъпник и измамник като Цветан Василев ще бъде вкаран в затвора, където му е мястото, заради фалита на пирамидата КТБ?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове