Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2022 16:38 4 668 15

Елена Йончева: България избра най-рисковия път за бежанците от Украйна

  • елена йончева-
  • северна македония-
  • бежанци-
  • украйна

България трябва да вдигне ветото за започването на процедурата по присъединяването на Северна Македония

България избра най-лесния път за настаняване на бежанците от Украйна, на пръв поглед той изглеждаше печеливш и за хотелиерите, но се оказа и най-рисковият. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Кой говори“ на Дарик радио, съобщиха от пресофиса на партията.

Приемането на бягащите от войната в 4- и 5-звездни хотели за 90 дни, не е устойчиво решение в дългосрочен план. Никъде в Европа не постъпиха така, посочи Йончева. Тя припомни, че ЕС отпуска средства както за настаняване, така и за интеграция на бежанците от Украйна. България трябваше да избере кое е приоритет – намиране на устойчиви решения, подпомагане на хотелиерите или на украинците, каза още евродепутатът. Елена Йончева призова за по-системни усилия от страна на управляващите, по-добра, макар и по-сложна организация, както и да се използват успешните европейски практики.

Още новини от Украйна

В повечето европейски държави местните власти са включени в процеса, като за настаняването се използват както общински жилища, така и частни домове. Европейското финансиране може да се насочи към подновяване на част от общинските сгради, но също и за интеграция на бежанците – езикови курсове, достъп до пазара на труда, осигуряване на детски градини и училища, закрила на децата, медицинска помощ и др., посочи тя.

Попитана за натиск от страна на Европейския съюз към България, за да започне евроинтеграцията на Република Северна Македония, евродепутатът коментира, че българските аргументи трудно стигат до Брюксел. Скептична съм към намерението на френския президент Еманюел Макрон да посредничи в отношенията и да бъде гарант за подписване на двустранно споразумение. България и Северна Македония имат договор, който Скопие не изпълнява, коментира Елена Йончева.

България трябва да вдигне ветото за започването на процедурата по присъединяването на Северна Македония, но само след като Скопие изпълни договора за добросъседство, категорична беше Елена Йончева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Матрософ

    11 12 Отговор
    Татко ти ли каза да говориш такива работи или Серго?
  • 3 И Йончева ли има

    19 9 Отговор
    Проблем с кожата, това е от некачествена храна. Гледам млади българи започнаха да страдат от "растителните масла" и липсата на силен контрол върху второкачествените храни на Европа и САЩ.
  • 4 Тази руска другарка пак бръкна

    16 42 Отговор
    в душата на един братски нам народ - украинският ! Руските кенефни вентилатори путинисти у нас са неспасяеми, но и тях един ден истината за рускосъветското минало ще ги "сполети" ! И тогава целият им лъжлив свят ще рухне върху главите им !
  • 5 Перо

    31 1 Отговор
    Каква интеграция,какви 5 лв.? Тази евродепутатка на СерГей,прави ли разлика между временно пребиваващ чуждене,бежанец и политически имигрант? Нейните думи се отнасят за вторите и процедурата е различна за вторите!
  • 6 Ама чекайте

    38 6 Отговор
    Повечето продължават да са в луксозните хотели по морето. Хвърлиха ни прах в очите с 200-300 човека преместени, а другите 70 000, къде са?
  • 7 Има нещо сбъркано

    26 14 Отговор
    Тая вместо да е в затвора, тя си живурка в Брюксел!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Много ви

    7 6 Отговор
    Уважавам. НО Е ХУБАВО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗЛАЖЕТЕ ЧЕ НИКЪДЕ НЕ ПРИЕХА ТАКА БЕЖАНЦИ. ДА ПРОВЕРИТЕ ИТАЛИЯ. СТРАНА КОЯТО Е ВТОРАТА КОЯТО ПРИЕМА ЧУЖДЕНЦИ В ХОТЕЛИ.
  • 10 Много ви

    1 2 Отговор
    Уважавам НО Е ХУБАВО ДА ПОГЛЕДНЕТЕ ОСВЕН НАСТАНЕНИТЕ В ХОТЕЛИ УКРАЙНСКИ ГРАЖДАНИ И БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ, КАКВО Е НАПРАВЕНО ЗА ТЕХНИТЕ ДЕЦА КОЙТО СА ПРИЕТИ В ЧАСТНИ УЧИЛИЩА.
  • 11 Божеее,

    11 4 Отговор
    Защо да питат Нищоправещия?!Каква читава позиция може да има този шапкар,който използва поста си,за да се разхожда с мутренската на наши разноски?!Да се повози на модерен изтребител,да се прави на важен,да се държи като монарх и последна инстанция по всички въпроси и ни лук ял, ни лук мирисал!А най-голямата наглост е от вчера!Мутренската ще мине по Ел Камино и НСО ще припка след нея!Е,няма такова безобразие!Нито едно читаво нещо не са свършили за 5 г.ей така,за кумова срама,!А вие ги избрахте за нови пет!!!Плащайте,може и да ви дойде акъла някога!А,дано,ама надали!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джо

    1 1 Отговор
    Една жена която губи детето си през 5 минути и настава паника няма какво да дава акъл. А е права само за това с 4 и 5 хотели,всичките до един собственост на руски мафиоти ,това явно не го е разбрала.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове