Last news in Fakti

19 Май, 2024 22:30 2 188 14

Важните новини във ФАКТИ на 19.05.2024 г.

 • асен василев-
 • газпром-
 • волгин-
 • андрей новаков-
 • пловдив-
 • тракия-
 • линейка-
 • евтим милошев-
 • николай василев-
 • полина векова-
 • китай-
 • челядинка-
 • росен плевнелиев-
 • сливенска митрополия-
 • георги георгиев-
 • васил божков-
 • ваня григорова-
 • божидар божанов

„Колата” я карахме ние, а не ГЕРБ. Може да се е движела криво, но го правеше към Европа, заяви бившият финансов министър

Важните новини във ФАКТИ на 19.05.2024 г. - 1
Снимка: Нова телевизия

Асен Василев: Няма морален проблем в катастрофата край Аксаково, при която загина човек

Няма морален проблем в катастрофата с кола на НСО, при която загина един човек. В автомобила се возеше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. „НСО навърта милиони километри годишно. Това не е първият инцидент, за съжаление вероятно няма да е последният. Катастрофите не подпират партийни цветове, такива неща се случват”.

Енергийният министър скептичен, че "Газпром" ще плати на България

"Скептичен съм, че "Газпром" ще удовлетворят исканията на "Булгаргаз" за спрените доставки на газ. Вървим към стъпката арбитражно производство в Париж". Toва заяви пред "120 минути" по бТВ служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Петър Волгин: Ако спечелим изборите, ще инициираме референдум за членството ни в НАТО

Обнадежден съм, защото виждам много хора, които искат промяна. Обяснявам си го така - липсата на суверенитет е най-големият проблем както в България, така и в Европа. Когато попаднат във властта, някои хора се държат като колониални администратори. Ако спечелим изборите, ще искаме референдум за членството ни в НАТО. Това каза в студиото на "На фокус" кандидатът за евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин.

Приоритетите на Андрей Новаков след края на втория му мандат като евродепутат

Как ще се промени Европа след изборите на 9-и юни и защо във всяка трета държава от Европейския съюз крайнодесните сили взимат връх? В “Срещу течението” гостува третият кандидат в евролистата на ГЕРБ Андрей Новаков.

Лекарите от "Спешна помощ" за катастрофата с джипа-ковчег от Пловдив: Гледката беше ужасяваща

Подобрява се състоянието на двамата младежи, които пострадаха при жестоката катастрофа в Пловдив преди седмица. Тогава джип отсече две дървета на булевард "Руски" и буквално се разцепи при удар в трето. Други двама младежи, на предните седалки, загинаха при катастрофата. Лекарите от "Спешна помощ", които първи са пристигнали на мястото на инцидента, застанаха пред камерата на NOVA.

Военен камион удари бус в аварийната лента на АМ „Тракия”

Военен камион, движещ се в аварийната лента, удари бус с около 20 души на „Тракия”. По чудо инцидентът се размина без жертви, съобщи "Нова телевизия".

Блъснаха майка с двете ѝ деца на пешеходна пътека в Пловдив

Две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов" в Пловдив.

Евтим Милошев: Плажовете със "син флаг" този сезон са 23, с един повече от 2023 г.

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора.

Николай Василев: Първо драстични реформи, ако ще се раздават пари

Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира с драстични реформи в бюджетната сфера.

Гергьовден: Българско момиче "щурмува" Европейския парламент от Австрия

Полина Векова е родена в София. Завършва Първа Немска Гимназия и заминава във Виена, за да учи право. В Австрия се заражда и интересът и към политиката. Става член на младежката организация на Австрийската народна партия. Преминава през множество менторски и обучителни програми и изявява силен интерес към международните теми.

Пазарувате от китайски сайтове? Какви са рисковете и как да ги избегнете?

Ако пазарувате от китайски сайтове трябва да знаете какви са рисковете и как да ги избегнете. Предупреждението идва от основателя на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова, потърсена от медии за коментар по повод заведената от Eвpoпeйcĸaтa организация на потребителите (ВЕUС) колективна жалба до Европейската комисия срещу китайската платформа Temu.

"Търговците, които имат езикова версия на своя електронен магазин за европейска държава или от платформата им пазаруват граждани от Европейския съюз (ЕС), са задължени да спазват европейското потребителско законодателство по отношение безопасността на продуктите, нелоялните търговски практики и новия Закон за цифровите услуги“, посочи Руменова.

Спонсорираните страници в социалните мрежи и електронни платформи на китайски електронни магазини като Temu и Shein в дигиталното пространство бързо привлякоха вниманието и на българските потребители и ги убедиха да реализират множество покупки, включително в резултат на прилагани нелоялни практики. Рисковете при покупки от тях обаче са много - от липсата на сигурност относно безопасността на тези продукти до различен тип нелоялни практики, с които потребителите се заблуждават относно препоръките за тези артикули и коректността на отстъпките, както и стават жертва на нечестно стимулиране на продажбите.

Тя обясни още, че тези икономически оператори трябва да имат свой представител в ЕС, който да гарантира, че пуснатите в продажба продукти са преминали успешно тестовете за съответствие с европейското законодателство относно безопасността, и който да съдейства за изтеглянето на рискови стоки.

"Хората трябва да имат предвид, че произведените в страна извън ЕС продукти може да отговарят на местното законодателство относно качеството и безопасността, но не и на европейското и това да носи рискове за здравето и живота на потребителите“, разясни експертът.

И добави, че съгласно европейското законодателство потребителят има право да върне опасна стока и да получи парите си, както и да потърси обезщетение за претърпени вреди – нещо, което би било много сложно, когато търговецът не спазва европейските правни норми.

Причините за жалбата на ВЕUС срещу Temu са, че платформата често не успява да предостави важна информация на потребителите относно продавача на дадена стока, разчита на манипулативни практики за генериране на допълнителни продажби (потребителите получават различни, по-скъпи версии, след като щракнат върху конкретен продукт) или пък усложнява процеса на закриване на акаунта (изисква преминаване през препятствия).

В подкрепа на перманентно припомняните от "Ние, потребителите“ препоръки са и резултатите от наблюдения на някои от членовете на ВЕUС върху дейността на платформата Temu. Италия, например, е закупила от там и тествала козметични продукти, при което е установила, че те или не включват списъка на съставките, или го предоставят само частично. Германия пък е констатирала, че въпросната платформа съдържа подвеждащи отзиви за продукти или заблуждава потребителите с начина, по който показва ценови отстъпки.

Същевременно, много български потребители изразяват съмнение, че някои от предлаганите в китайски сайтове като Temu и Shein стоки се срещат и в българските физически и електронни магазини, но на значително по-високи цени.

Във връзка с това от "Ние, потребителите“ коментират:

"Ако български търговци предлагат за продажба продукти на производители от страна извън Европейския съюз, трябва да се уверят, че тези изделия съответстват на европейското законодателство, предоставят на потребителите цялата задължителна пълна, точна и вярна информация за продуктите и за употребата им и със сигурност производителят им има свой представител в ЕС. Същото трябва да съблюдават и самите потребители, за да се предпазят от рискове“.

Челядинката поскъпва най-малко с 30 лева от полето до пазара

Драстичен скок има челядинката от полето до пазара. Килограмът от вкусната и най-масова гъба тази година е с два лева по-скъп – ако миналата година се купуваше от берачи за осем лева, сега е десет. Но до сергията, независимо дали на пазар или върху кашон на земята, гъбата поскъпва няколко пъти, съобщава "Телеграф“.

Проверката на медията установи, че масово продавачите по тротоарите предлагат челядинките в разфасовки от кофичка кисело мляко, като за нея искат по десет лева.

Разфасовки

По 29,60 лева в търговската мрежа се продава килограм замразени челядинки, които след размразяването се спихват и стават много по-малко. По 24 лв. върви килограмът в друга мрежа от магазини, но там челядинката се предлага в пакети от по две и половина кила и не се дели. В Казанлък килограмът е 10 лв., във Велинград и Пазарджик - 12 лв., а в Кюстендил – от 15 до 20 лв. По магазините има и разфасовка от 125 грама пресни гъбки за 8,69 лв.

Покрай дъждовете реколтата от челядинки в момента е много богата. Повечето търговци рекламират стоката като набрана в екологично чист район, но както и при копривата никой не знае дали стоката не е откъсната в най-прашния участък до магистралата, така че се препоръчва гъбите да се мият добре, особено ако ще се сушат или замразяват, а не са за непосредствена консумация.

Данък

В края на април на второ четене в пленарната зала депутатите запазиха алтернативния данък за берачите на диворастящи гъби и трюфели. Предложението на ГЕРБ и ДПС той да отпадне беше подкрепено от 98 народни представители (на ГЕРБ, ДПС и ИТН), но 102 гласуваха против (ПП-ДБ, "Възраждане“ и "БСП за България“).

Ексминистърът на финансите Асен Василев пък обясни, че алтернативният данък бил въведен след четиримесечни разговори с берачи на гъби и трюфели и фирми, които се занимават с изкупуване и износ. Той изтъкна, че приетото с гласуването на държавния бюджет за 2024 г. законодателство включва пенсионно и здравно осигуряване на 4-часов работен ден за берачите на гъби и така 50 хил. души "излизат на светло“.

"От една страна, се запазват данъчните постъпления, от друга страна – имаме 50 хил. души, които са осигурени – здравно и пенсионно“, каза Василев.

Плевнелиев: България трябва да бъде безкомпромисна срещу „Сръбски свят“

„Сръбски свят“ няма място в Европейския съюз. Блокът имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди. Страната не е искрена в желанието си да бъде част от ЕС.

Станаха ясни двамата претенденти за Сливенски митрополит

42-ма епархийски избиратели излъчиха двама кандидати за Сливенски митрополит днес.

ГЕРБ: Васил Терзиев е виновен за затварянето на Симеоновския лифт! Искаме оставката на зам.-кмета по правни въпроси

Незабавно да се освободи заместник-кметът по правни въпроси на Столична община, защото с това поведение София ще си изгуби лифтовете. Това заяви пред журналисти Георги Георгиев, заместник-председател на Столичния общински съвет, член на ГЕРБ, по повод затварянето на Симеоновския лифт.

Васил Божков се обяви за легализация на канабиса

“Време е за легализация на производството, преработката и употребата на марихуаната”, заяви Васил Божков.

Ваня Григорова от Бургас: Нека заедно да спрем разграждането на държавата

Нека заедно да спрем разграждането на държавата, което тече с пълна сила през последните десетилетия. Това призова Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България" и водач на листите в 25 МИР в София и за европейски парламент. Тя представи кандидатите за депутати от коалицията в Бургас на събитие на сцена "Охлюва" в Морската градина. Преди това, заедно с водача на листата в морския град Иван Кирилов и част от останалите кандидати се срещнаха и разговаряха с граждани.

Божидар Божанов обяви инициатива срещу корупцията при регистрацията на МПС в КАТ

Регистрацията на автомобил в КАТ (вече "Пътна полиция") винаги е била символ на неефективните административни процеси в държавата. Това обяви във "Фейсбук" депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 ганев

  20 3 Отговор
  И ЩОМ ТОВА....БЕШЕ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР........БОЖЕЕ..КАКВО ТИ НАПРАВИХМЕ ЧЕ НИ НАКАЗВАШ...С ТАКИВА ИЗРОДИ
 • 2 знаем,

  18 0 Отговор
  Вие морал нямате, така че такъв проблем няма.
 • 3 Иван

  6 5 Отговор
  Внесоха нова светлина в живота младите, ако ги прогоним - ще останат - старата работа - дето ни набутаха - последно място в Европа. ГЕРБ са демоде.

  Коментиран от #4, #5, #6

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 плюс минус

  5 1 Отговор
  Доста много политици явно нямат чувство за морал.
 • 8 гумата

  6 0 Отговор
  Не е много тактично, а направо невъзпитано. Би звучало- НСО е убивало,, убива и ще убива, защото все ще стават катастрофи... Но не е така. НСО трябва да се съобразяват и да не карат по поръчка на пътниците си. До тук не е позволявано да се действа така. Не знам как така Кококрчо има такова самочувствие?
  Мисля, че трябва в знак на протест шофьорите от цяла България да обявят сряда за ден на НСО и никой да не излезе с колата си на пътя, за да може онези от НСО да се движат безпрепятствено. Лошото е, че онези пак ще намерят в какво да се блъснат.
 • 9 Ха ха ха ха

  5 0 Отговор
  Точно па това Нещо ще говори за морал. То е оперирано от такива чувства. На 100% е някое ГМО експеримент.
 • 10 кой говори за морал ?

  0 0 Отговор
  китката на пп ?
 • 11 бегай че меришеш на

  2 0 Отговор
  кафеви екскременти бе !
 • 12 Хахахаха

  1 0 Отговор
  Може да се движеше криво но към европа. Абе то и ойа ми може да се движи криво към предната дупка ама да влезе у задниу двор , резултата не е един и същ .....баааа йьорода
 • 13 КЪДЕ Е МОРАЛА В ЕДНОПОЛОВИЯ

  1 0 Отговор
  ОПИТ ЗА РАЗМНОЖАВАНЕ ?
 • 14 България

  0 0 Отговор
  Ще се оправи когато се махнат политиците и на тяхно място се изберат експерти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол