Last news in Fakti

24 Август, 2022 12:52 1 595 44

Мартин Димитров: Азерският газ е в пъти по-евтин от руския

  • мартин димитров-
  • руски газ-
  • азерски газ

Не можем да искаме компенсации за спрения газ, ако сега приемем да плащаме в рубли

Мартин Димитров: Азерският газ е в пъти по-евтин от руския - 1

Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин. Евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор. Той е в пъти по-евтин от руския, защото зависи от петролния компонент. А служебният кабинет тръгна директно към Москва. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за „Твоят ден”.

Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ. "Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти на много високо ниво, за да се договарят капацитети. При такива ситуации се разговаря на ниво премиери и щяха да осигурят слотове за разтоварване", сподели той.

Според него имаме конкретна причина за поскъпване на горивата - целенасочената руска политика към ограничаване на доставките. "Няма фиксирана цена на газа. Тя зависи от текущата борсова спот цена. Русия нарочно ограничава доставките и цената постоянно расте. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера, защото тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава отвъд Океана", подчерта Димитров.

По думите му Москва е поискала едностранно плащане в рубли, но служебният кабинет сега може да постави България в трудно положение при евентуален арбитраж. "Ако сега се приеме плащане в рубли, ще се прескочат евросанкциите и ЕС може да отговори с мерки към нас. При арбитраж не можем да имаме претенции в компенсации, ако вече решим да приемем плащане в рубли", посочи той. И уточни, че намаляването на потреблението на газ може да се случи чрез две тарифи на парното и плавно преминаване към други горива.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние българските простаци

    43 12 Отговор
    Ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Преди гласувахме за атака

    Коментиран от #17, #26

  • 2 Радев

    16 36 Отговор
    Лъжа.По хубав газ от руския няма.Скъп е малко ама пък какви комисиони дават руснаците за сметка на това.
  • 3 Ванко шемета

    13 19 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 който ползва да духа супата 🤣

    Коментиран от #27

  • 4 Псевдо демократче

    46 12 Отговор
    Азерският газ е 40% руски така,че няма как да чак толкова евтин.

    Коментиран от #38

  • 5 Сократ

    50 11 Отговор
    Малтинчо, я погледни картата. Къде е Азербайджан, къде сме ние? От къде минават тръбите? Азерския газ е пак руски, ама с азербайджанска надценка. Да не забравим и турците. Та не знам как го докара по тънко, не ми стана ясно. Но те соросите всичко знаят.

    Коментиран от #8

  • 6 Българин

    10 44 Отговор
    Прав е. А що се отнася до цените на GaZпром и отказаните танкери:
    До коментар 5 от "Наблюдател":

    Цена на танкер от Henry Hub влючително транспорт и разтоварване към момента - 175$KWh;
    Сигурност на доставките 100%; Комисионни за наши хора - 0%;

    Цена на Газпром експорт към момента = 205$KWh; ( 70% TTF + 30% петролни деривати);
    Сигурност на доставките - клонящи към 0%; Комисионни за наши хора - предостатъчна, че да слушат %, допълнителни щети - всякакви;

    Коментиран от #16, #33, #36

  • 7 крис

    41 8 Отговор
    още един така наречен "ЕКСПЕРТ" се включи с небивалици
  • 8 Българин

    2 16 Отговор

    До коментар #5 от "Сократ":

    Според данните, в структурата на добива на газ, на дела на компанията SOCAR се падат 3,9 млрд. куб в газ, от блока Азери-Чираг-Гюнешли - 6,9 млрд. куб м асоциран газ, от находището Шах-Дениз – 12,6 млрд. куб м природен газ. - Къде тук Русия. Всичко е в южната част на каспийско море
  • 9 днес

    34 6 Отговор
    То ПарапетО казА, че хамериканският е четири пъти по-еФтин, амо кевър-ът вдигнА цената на топлото, заради газа.... Явно нещо се губи в сметката, не в превода....
  • 10 Мартин Димитров!? Пополист и лобис

    36 8 Отговор
    На ЧСИ и Колектори!? Тоя локумджия и нищоправец колко години вече се върти като шугаво магарецв НС!? Тази Есен Народа ще ги подреди под опашката на Коня!!? От там ще гледат НС!?
  • 11 Путинофил

    8 27 Отговор
    Нашите путинофилски политици се услушват като пръднал заек и не завеждат дело срещу руснаците.
  • 12 Кажи

    8 2 Отговор
    го на Бою и на Бърньо Хаскьойския крадльо !
  • 13 Демократ

    7 27 Отговор
    Това е тъжната истина.Служебният кабинет изпълни задачата,поставена от Митрофанова и извърши национално предателство,цената на което ще плаща цял народ дълго време,създаде хаос.Това е целта на Путин -война в Украйна и хаос в Европа.КГБ евроатлантиците в България свалиха маските.
  • 14 Голем смех

    11 23 Отговор
    За родните путлераци, всичко хубаво на този свят идва от рушляците. Газът е най-малкото. Като почнеш от елегантните москвичи, минеш през 80 килограмовите телевизори, които на ремонт ги мъкнеха четирима души в одеало и стигнеш до братската помощ на заводско обурудване, което си беше абсолютен брак. Мускувията е пародия на държава, от която трябва да се отдалечаваме с първа космическа...

    Коментиран от #35

  • 15 реру

    10 1 Отговор
    "... Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ..."

    Няма как да е гаф, след като има алтернатива...

  • 16 Колега!

    13 18 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    На нашите русополи и с цифри да се аргументираш, все тая. Зомбирани слепоци.

    Коментиран от #24

  • 17 Ама, че си простак.

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ние българските простаци":

    Като те гледам, по-прост няма накъде.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Мишел

    11 4 Отговор
    Така си постлахме, че ако имаше евтин газ, ние щяхме да сме последните, на които щяха да го продадат.
    Ситуацията е такава, че няма будали да продават евтино.
  • 19 ама няма комисионни

    5 6 Отговор
    и потупване по дупциту от мацква
  • 20 Ами простак съм си

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ама, че си простак.":

    Ама ще вкараме Константин в парламента.Ние българските простаци!Не друг.
  • 21 До силноумний

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ама, че си простак.":

    За съжаление сме прост народ .Даже доказано IQ 86 Наистна много жалко
  • 22 Бай Лисан

    14 1 Отговор
    Много енергийни експерти, много нещо.
    Вървят по два за долар.
  • 23 Минувач

    11 1 Отговор
    Абе стига с този азерски газ - то е много хубаво, ама НЯМА наличности, каквито искаме. Максималното, което ни дават е само 1/3 от целия ни необходим газ. ОК, това го договорихме, дайте да помислим за останалите 2/3. Този соросоид продажен само си плямпа заученото, ама не казва за останалите 2/3. Да каже, ако някой преди нас е резервирал слотовете, то на каква цена ще ни ги преостъпи. Това е обичайна практика в много области. Примерно за строеж на кораби - в момента има огромен глад за нови кораби, ама корабостроителниците имат заявки за няколко години напред. Има и такива цели бизнеси със заявките - компания с пари, отива и резервира строеж на кораб и ... само изчаква, дори без да има истински намериения да купува кораб. Не след дълго се обявява тази резервация за препродажба на някого на зор, който иска корабът му да започне да се строи сега, не след 5 години и онзи плаща. Първата компания си взема печалбата и чао. Това е РЕАЛНА ситуация в момента, не хипотеза. Няма да се очудя, ако и със слотове е така, това е бизнес. Така че, нека да не се спекулира без да се знаят детайлите по сделките със слотовете. И друго - това с танкерите не са сигурни доставки в дългосрочен план, особено за бъдещата цена. Кой ни гарантира, че сега САЩ умишлено не държат ниски цените си, за да са атрактивни на пазара и не се сключват дългосрочни договори с конкурентите на пазара и на по-изгодни цени, кой гарантира, че след някоя година те няма да си увеличат цените, когато Русия
  • 24 Мда

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Колега!":

    Това им е спуснато и това повтарят. Не можеш да ги убедиш с никакви аргументи, а няма и смисъл. Надяват се простаците да клъвнат на опорките им.
  • 25 Стига лъга

    6 3 Отговор
    аутист
  • 26 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ние българските простаци":

    Костака чака с нажеженуй:)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    10 3 Отговор
    Цялата им партия /Дъ Бъ/ е съставена от експерти - газовици. Хеле тоя е специалист по всичко /пенкилер/ само да не изпусне яслата на Козяк!
  • 29 Стига сте се упражнявали

    6 2 Отговор
    В неща,за които не сте наясно!Дайте трибуна на истински,доказан,независим енергиен експерт,специализирал точно в газовата сфера.С тези ваши изявления само обърквате хората и излъчвате разнопосочни сигнали.Изход вероятно има,но нека наистина чуем ЕКСПЕРТИТЕ!
  • 30 Евро-джендър Малто,

    11 5 Отговор
    недей рива. Вече е решено - руски газ със сигурни достаки и добра цена. Финито! А ти, грантаджийче, бегай бързо да се оплачеш на Шорош и Бай ти Дън.
  • 31 Да, да

    7 1 Отговор
    Умният и красив райски газ, който ползваш, е по-евтин и от азерския.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Благодаря, че за пореден път доказа, че евроатлантиците в междуушието имате само вакуум:) Цена на танкер от Henry Hub влючително транспорт и разтоварване към момента - 175$KWh хахахаха
    Абе джендър, правиш ли разлика между мегават и киловат:) При 175$KWh ще плащаш за парно около 200 000 лева на месец:)
  • 34 Мавтинчо

    5 7 Отговор
    спви се нищо не вазбиваш от газ.
  • 35 Бравос

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смех":

    А ти като голям европеец ползваш китайски телефон, гледаш сингапурски телевизор, караш автомобил западна марка, но с китайски части, сглобявана в Източна Европа и живееш в панелка по руски модел от миналия век:))) Добре, че са гей парадите, забраната за къпане, бустерите и маймунската шарка та да се почувстваш истински европеец:)))
  • 36 Абе пъпеш

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Henry Hub e във Флорида бе, обгазен!
  • 37 Към Ванко шемета

    3 0 Отговор
    Ванко без газ оставаш безработен!!!
  • 38 ще има и още

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдо демократче":

    Че то цената на газа не зависи от себестойността му. Поне не все още. Русия може да го продава на азерите на в много пъти по-ниска цена. Цената на газа днес е единствено и само геополитика. Газ има в изобилие но доставките са изцяло обвързани с вътрешни и външни политики и кой кого и с колко ще прецака..........и разбира се - кой и колко дебело ще намаже корупционната газова филия ....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дядо Боби

    3 5 Отговор
    Мартине скрий се омръзна ми от теб.
  • 41 сирене

    4 5 Отговор
    Ей не се научиха, че си имаме договор на стари цени до края на годината и можем дори и сега да си купим всички количества по него, стига да използваме одобрената от ЕС и Русия схема.
  • 42 Дръвчо

    1 0 Отговор
    Няма азерски газ. В тази държава има петрол. Няма газ. Газта пак е руска. Тръбите са руски. Интересно ми е защо само в България се говори за митичния азерски газ. В Германия не говорят такива глупости.
  • 43 Анонимен

    0 0 Отговор
    Паразит
  • 44 Бирано дьо Сиренежак

    0 0 Отговор
    Малтинчо, Малтинчооо ... я извади от общото европейско потребление руския газов внос и кажи как ще го заместиш с годишния азерския добив, как 30% се заместват с 3% ? Руския газ може да се замести само със студ, свит и неконкуренто способен бизнес у еуропа, кир и мръсни гащи и чорапи ... и ти това го знаеш, но работиш "предател", та те - така ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове