Last news in Fakti

20 Септември, 2022 11:27 1 168 23

Българите работят 4 часа повече на седмица спрямо другите страни в Европа, сочат данни на КНСБ

  • българия-
  • работно време-
  • 4 часа повече-
  • европа-
  • кнсб

В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Тодор Капитанов

Българите работят 4 часа повече на седмица спрямо другите страни в Европа, сочат данни на КНСБ  - 1
Снимка: БГНЕС

Единствено и само писмено се извършват промените в трудовия договор. Например, ако се увеличи броя на отпуската, то работникът трябва да се уведоми писмено от работодателя. Другата промяна в трудовото законодателство засяга изпитателния срок- ако договорът е до 1 година, то изпитателният срок е месец. Когато в един трудов договор не е уреден срок на изпитване, то се счита, че той е 6 месеца. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично.

В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Капитанов, цитиран от novini.bg. По думите му съгласно европейските директиви и Конвенцията на Международната организация на труда то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа. КНСБ беше първата организация, която направи коментар в България на промените в КТ, посочи Капитанов и уточни, че коментарът е публикуван на страницата на синдиката в интернет.
Капитанов припомни, че вчера КНСБ откри кампания за увеличаване на доходите и запазване на работните места. Едно от исканията е спазване на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, каза синдикалистът.

Липсва ангажиментът на държавата за правната регламентация на сумираното изчисляване на работното време, смята Капитанов.

Величка Микова, национален секретар КНСБ, заяви, че може да се уговори в трудовия договор забрана за допълнителен труд.

Що се отнася до новият отпуск за бащинство произтича от директива на ЕС за професионалния личен живот. Този отпуск се отличава от родителския отпуск за дете до 8-годинишна възраст. Той е платен и е за период за два месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антидържавата

    11 20 Отговор
    Стоим на работа... може би.
    Работим ... едва ли!
  • 2 И въпреки

    15 3 Отговор
    това България е най - бедната държава в ЕС , а и най - корумпираната ! Излишно ви хрантутят гърбещите хора , паразитиращи на техен гръб , другарю !
  • 3 Нееее, грешно е написано

    9 22 Отговор
    Навън хората работят като са на работа, а българите присъстват на работното си място. Още сме с манталитета "прая се че бачкам, те се праят, чеми плащат"
  • 4 провинциалист

    28 2 Отговор
    "Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично." - България е член на ЕС от 15 години... коментарът е излишен.
  • 5 !!!?

    15 6 Отговор
    "работят" !!!...личи си по направеното !!!?

  • 6 Пъци

    7 16 Отговор
    Когато българина е нает да работи(защото няма възможност например сам да си създаде работното място,фирма,занаят и т.н.по финансови или умствени причини) за него "работно време" и "работа" са две напълно различни неща.Работното време за българина е времето, през което не може да си свърши "неговата си работа" и стои на работното си място за да му платят,не за да работи. Национална особеност на съвременния комунистически и посткомунистически период на българина.
  • 7 123

    5 10 Отговор
    българина го мързи да гледа

    Коментиран от #11

  • 8 мани мани

    19 4 Отговор
    дефакто на бачкане сме по 9-10 часа на ден! почивката от 30 мин. и две по 15 мин. или 1 час обедна влизат в общият сбор! слагаме и минутите или час/часове разходка до раб. място на отиване и връщане ... и следва, че работника губи страшно много от времето си, за да бачка на оня ... всичко това е много несправедливо за бачкатора! наслагваме и че някои бачкат в съботите - и гадостта е на макс! а се работи все още масово за стотици единици лв. - от порядъка на 800-900лв. като цяло ... тия които са над 1000-та единици не са много в страната! не може да се говори за изчисляване на работното време, понеже ставката ни не е на час, а дни! овъртайм никой не ни заплаща! ден - да, но не си заслужава, не си заслужава да се раб. и на смени! нощният труд е нищожно заплатим у нас! питам: кой ше ви бачка, ва???
  • 9 Българин

    24 1 Отговор
    Работната седмица е 40 часа. Всичко останало е преработване и извънреден труд, който често не се плаща. В много фирми още не се плащат осигуровки на пълната заплата, което ощетява служителите от болнични, пенсии и майчинство. Никой нищо не прави по този въпрос.
    Резултатът е, че всички кадърни хора бягат в държави с уреден живот, а тук остават старите, болните и некадърните. Бомба със закъснител е това. Вече цели сектори на икономиката са оголени и са без кадри, да не опира човек в тези времена до здравеопазване, че там е страшно. Топим се със 100 000 на година - това е един голям град, който изчезва.
    София я видях преди дни - отвратително мръсна, презастроена и неуредена. Животът в този град е постоянен стрес. Хората там живеят в някакъв илюзорен показен блясък, без хабер да си имат какво става дори в града им. В Ловен парк попаднах в безумната гора наречена парк на вигвам от найлони, в който живееше човек. Това в центъра на София в 21 век.
    А провинцията пустее, при условие, че има прекрасни условия за живот. Но систематично се затварят училища, болници, пожарни и полиция, което обрича такива населени места на изчезване. Идете вижте селата в Румъния - кипи живот, има патрулки и линейки на най-затънтени места. Там Бързата помощ пристига за 8 минути навсякъде, включително и с хеликоптер.
    Тук загиваме от безстопанственост и безотговорност. Не са ни виновни ни Путин, ни САЩ. Те просто се възползват от тъпотата и разединението ни.
    Учете си децата, дано те

    Коментиран от #18

  • 10 браво браво

    12 1 Отговор
    Хем повече, хем за доста по-малко пари. Абе демокрация и евроатлантически ценности! 32 години "прогрес", за да сме много под дъното.
  • 11 мани мани

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    мързи го да гледа киpливите леое дето му подхвърлят! иска да бъде европеец с евра в джоба и то минимум 1500-2000 единици от ЕВРОТО! разбра ли сега защо не си отваря очите? процесът от години е започнал да ходят в чужбина за повече пари, а тук у нас от леглото не можеш ги извади за мизeрните стотици единици от киpливия лев! ептен няма да има кой за бачка за близкото бъдеще! щели да внасят отвън раб. ръка, ама виждаме ги какви са курортисти тия отвън дето ги внесохме, нали?!
  • 12 !!!?

    4 11 Отговор
    Драги сънародници, при соца нямахте право да основавате собствена фирма и затова ходехте на работа, а не да работите. Сега имате възможност - ставайте предприемачи...ама не искате !!!?

    Коментиран от #22

  • 13 плюс минус

    14 1 Отговор
    В първите 4 години на едноличното си управление ББ не индексира и не повиши пенсиите дори и с една стотинка. Та затова останахме с най-мъничките пенсии в ЕС. И с най- малките заплати.
    А и в България пенсионерите получават около 40% от заплатите си, а в Европа - между 60 и 80%. На първо място сме. Но отзад - напред.
  • 14 Миризлив пор

    7 4 Отговор
    Гледам повечето коментари са от типа че хората не работят и са мързеливи. Само се чудя, колко ли са тъпи работодателите за да дават пари на такива хора и да ги държат с години? Толкова ли е трудно да назначат кадърни хора?
  • 15 ...

    0 4 Отговор
    Работене или стоене на работното място. Две коренно различни неща.
  • 16 емигрант

    14 0 Отговор
    Няма такова нещо 52 часа, 56 часа, в Европа работната седмица е 40 часа, всичко над тези часове е екстра и се заплаща двойно на час или 1.5, зависи от работодателя как ще се разберете ! Работната седмица в Европа е пет дни, никъде няма работна седмица 7 дни както тези ваши "защитници" ви заблуждават ! По техните разсъждения излиза, че всеки работодател може да ви задължи да му работите 7 дни по 8 часа и никой няма да ви заплати екстра, в какъв строй живеете - РОБОВЛАДЕЛСКИ ЛИ ? Защо им плащате на тези членски внос, да ви защитават или да ви организират стачките ? Профсъюзите във всяка европейска страна защитават работника, защитават му заплатата, трудът, отпуската, стачката не е форма на защита, това е форма на протест ! В Европа участниците в стачка са заплатени от профсъюза не от работодателят им, парите от членски внос са точно затова когато стачкуваш да ти компенсират загубените дни които работодателят няма да ти заплати и за заплати на администрацията на профсъюза ! Това е формулата за профсъюза, а не както в България да ви изкарат на улицата и толкова, те са си свършили работата, стачката не е успяла, профсъюзът си е свършил добре работата организирал е стачка ! Държат ви далече от истината за демокрация и свобода, защото не се интересувате от живота на Запад, каквото ви кажат червените бояджии това е истина за вас, както ви измамиха, че здравеопазването в държавните болници на Запад е платено, а то никога не е било така, затова и хората бягат на Зап

    Коментиран от #19

  • 17 СЗО

    3 4 Отговор
    Работят или ходят на работа....има малка разлика.
  • 18 ААААААААаааааааааааааааааааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ми скачайте, девиза го знаете: КОЙ не скача е ....ДЕМОКРАЦИЯ. СДС СДС Пазарна икономика.
  • 19 ЩОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "емигрант":

    Е частно! Частно е! Ако беше държавно, какво СКАЧАНЕ ще има? Ама е ЧАСТНО и си налягат парцалите, робите?
  • 20 яяяя

    8 2 Отговор
    Лесно е да се каже пови собствен бизнес, ама като като нямаш капитал или нямаш вуйчо владика да препереш едни пари... Има си в България определени фирми, които се развиват мощно единствено и благодарение на държавните поръчки и европроектите. То не са къщи за гости, то не са скъпи джипове . Оттам е всичко. А на редовия гражданин му се казва - отвори си баничарница да забогатееш. Хахахахахаха.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Ти скоро фирма отварял ли си? Става много лесно. И после те почват. Искаш да произвеждаш нещо за ядене. Айде вади разрешения, търси помещение, плащай наем, ток, заплати, гориво, суровина. И за всяко нещо документ и от НАП само те дебнат да пропуснеш някой срок, за да те глобят. Една баба не може да си продаде копривата от градината, щото я водят в нарушение, че няма касов апарат. Ощетявала била бюджета. В същото време фирми въртят кух документооборот, за да точат еврофондове и да крадат ДДС от държавата безнаказано. Не е невъзможно да успееш, ама ти трябва добър бизнес план, добре да си пресметнал риска, да си написал домашното си да провериш къде какво ти трябва и пак работата е на кантар. Има успели хора, много се радвам за тях. Но са твърде малко. Повечето просто перат пари. Затова и нищо смислено не правят с тях. Ще ги познаеш по джиповете, мутробарока на къщите и хотелите им и мутресите им с джуките и силиконите. Толкова си могат...
  • 23 ОБЕКТИВНИЯ

    5 0 Отговор
    НА ВСИЧКИ Е ЯСНО, ЧЕ РАБОТИМ 4 ЧАСА ПОВЕЧЕ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПОЛУЧАВАМЕ 40/50% ПО- МАЛКИ ЗАПЛАТИ!
    ТАКИВА СА НИ "БИЗНЕСМЕНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ". ЗНАЯТ САМО ДА ВЗИМАТ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол