Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 19:42 2 372 8

Пулев: Приемането на закона за личния фалит е ключово за второто плащане по Плана

  • александър пулев-
  • мп-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев апелира към бъдещите депутати за адекватно обсъждане и приемане на проектозакона

Пулев: Приемането на закона за личния фалит е ключово за второто плащане по Плана  - 1
Снимка: МИР

„Законът за личния фалит е ключов по отношение на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Ако той не се приеме, няма да има плащане“. Това бе един от трите акцента, които министърът на иновациите и растежа Александър Пулев изведе относно необходимостта за приемане на Закон за несъстоятелност на физическите лица по време на представянето на проектозакона в Министерството на правосъдието днес.

Вторият акцент бе относно липсата на законодателство за свръхзадлъжнялостта на гражданите. „България е единствената държава-членка на ЕС, която няма подобно законодателство. Ние искаме да бъдем третирани като европейци, а в същото време нямаме това важно законодателство, с което да подкрепим гражданите“, категоричен бе министърът.

Не на последно място той отбеляза, че проектозаконът ще подкрепи обикновения български гражданин, който е добросъвестен платец.

„Законът за частния фалит е една рамка за втори шанс на обикновения човек, който по една или друга причина е влязъл в дългова спирала и не може да води нормален живот. Той е изключен от системата, изключен е от пазара на труда, в някои случаи е изключен дори от здравеопазването. Това е втори шанс за семействата, които са поели риск да осигурят дом с ипотечен кредит за себе си и децата си, хора, които са инвестирали в образование на децата си, но по една или друга причина не могат да си обслужват задълженията“, каза Пулев.

Той подчерта, че е изключително важно да се намери баланс за всички заинтересовани страни в процеса и апелира към всички бъдещи народни представители за създаване на условия на работещ парламент, за да бъде обсъден и приет проектозакона. „Депутатите трябва да покажат нужната чувствителност към хората“, категоричен бе той.

Законът за личния фалит предвижда производство, което да опрощава задължения на изпаднали в несъстоятелност физически лица и да приключва в срок от три години. Той ще защитава добросъвестните длъжници, които не могат да погасяват задълженията си, поради настъпване на неблагоприятни събития като например временна или трайна загуба на работоспособност, болест, раздяла в семейството, загуба на работа или имущество и др. Производството ще бъде доброволно и ще се образува по искане на длъжника, предназначено само за добросъвестните длъжници, дефинирани в закона. Ако съдът обаче установи, че длъжникът е неплатежоспособен и няма имущество, производство няма да се образува. Предвижда се 10-годишен срок, в който да може да се предложи план за изпълнение и плащане към кредиторите, както и да поиска образуване на производство, ако придобие секвестируемо имущество. При задлъжнялост с повече от 10 минимални работни заплати и невъзможност за връщане в рамките на шест месеца, се предвижда право за задействане на производство по несъстоятелност.

Приемането на Закон за несъстоятелността на физическите лица (Закон за личния фалит) е заложен за България по изпълнение на Реформа 11: Разрастване България по Националния план за възстановяване и устойчивост, чиито основните цели са да способства икономическото и социално възстановяване от кризите и да създаде по-устойчива и справедлива икономика.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 епъ

    6 0 Отговор
    Това ли ни чака, щом е толкова КЛЮЧОВО?????????????
  • 2 Да,да ама не

    7 0 Отговор
    Не може никой да ме убеди , че в близките 10 години в Държавата на Мафията някой ще приеме такъв закон. Илотите в тази територия се държат и ще продължат да се държат в съвременно робство от мафиотските банки, фирмите за бързи кредити и политическата мафия която е свързана с тях. Примери много, дори да се приеме подобен закон, той няма да освободи обикновения човек, както е в нормалния свят.
  • 3 демагогия

    7 3 Отговор
    Безимотните лица са достатъчно защитени, защото от години в нашето законодателство е предвидена несеквестируемостта - не подлежат на принудително изпълнение доходите под минималната работна заплата, единственото жилище на длъжника и вещите за обикновено потребление от първа необходимост. Освен това има предвидена перемция на изпълнителните дела в рамките на 2 години, погасителна давност в рамките на 5 години... Защо е нужен този фалит, който вместо да помогне, ще усложни положението на длъжника? А давате ли си сметка как бързо и лесно ще се отърват престъпниците - убийци и насилници, от задължението си да платят обезщетение на близките на жертвите и пострадалите? Що за безумие е това?
  • 4 Истината съм аз

    7 2 Отговор
    Поредната измама ! От това ще се възползват големите и точно както на запад ще обявят фалит и ще си запазят къщите и колите и банковите сметки а за обикновените така е пак дърво.
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    9 2 Отговор
    Не искаме пари от никакъв план! За единия транш, да се налапат политиците, народа трябва да мине на свободния енергиен пазар и сметките да станат по 6-600 лева и повече дори. За друг транш трябва този закон, който реално се върти около това дали си добросъвестен, което е субективно и няма буква връзка с правото и освен това изисква сам да поискаш производство срещу себе си? Всяка стотинка от тоя план ще бъде опоскана от тикви и кирчовци, а всяко негово условие е смърт за народа! Вие за големи балами ни взехте бе! Бъркате търпението ни с глупост и ще настъпите котето накрая!!!
  • 6 Няма да има такъв закон, защото

    7 0 Отговор
    депутатите лобисти измислиха закон за ЧСИ-тата. А те имат още огромен бизнес.
  • 7 внасяме

    1 0 Отговор
    едни пари в ЕС и от там ни ги връщат ако си унищожим оръжието, армията, аец-а, ако си променим законодателството дори в разрез на Конституцията и още хиляди условия. И всичко за наше добро, напудрени и опаковани с розови панделки празни приказки. Пулев нали е от служебно правителство - подготвиха изборите, свършиха това за което ги назначиха. Хайде да не преработите - спрете се вече.
  • 8 хикс

    1 1 Отговор
    При въвеждането на този закон , който между другото го има навсякъде , тук разбира се още не. Испаня въвежда закона и 100 000 души връщат апартамените които са взели на ипотека и обявяват личен фалит . Тези 100 000 апартамента излизат на пазара и някои от тях се продават дори за 10-15 хиляди евро , като преди са стрували над 85-100 хиляди евро .Ако не вярвате попитайте някой който е живял в Испания тогава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове