Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 10:10 2 124 20

България бави преразпределянето на енергийните свръхпечалби към домакинствата

  • газ-
  • енергетика-
  • електричество-
  • ирур-
  • българия-
  • ес-
  • печалби-
  • домакинства-
  • георги тошев-
  • росен христов

Водената от служебния министър Росен Христов политика поставя под риск България

България бави преразпределянето на енергийните свръхпечалби към домакинствата - 1
Снимка: БГНЕС

Министерство на енергетиката все още не е разработило механизми за преразпределяне на свръхпечалбите на частните и държавни производители на електрическа енергия. На 1 декември влиза в сила Регламент 1854, който задължава правителствата да пренасочат тези средства в три направления: намаляване на консумацията на електрическа енергия чрез активно прилагане на мерки за енергийна ефективност; подпомагане на домакинствата по социални критерии, включително и чрез директни плащания; подкрепа за малкия и среден бизнес.

Институтът за развитие и управление на ресурсите - ИРУР счита, че водената от служебния министър Росен Христов политика е в нарушение на Регламента и поставя под риск България да бъде санкционирана. Според Министерство на енергетиката всички пари от свръхпечалбите трябва да бъдат пренасочени отново към едрия бизнес, който в момента е защитен и получава субсидии от държавния бюджет. В допълнение Народното събрание прие бизнесът да плаща до 200 лв. вместо 250 лв. за /МВтч., а разликата до пазарната цена да продължи да се поема от държавата.

В писмо до парламентарната Комисия по енергетика министър Христов признава, че все още не са разработени методики за преразпределяне на тези свръхпечалби. Нещо повече той настоява да бъде нотифицирана ЕК за средствата, които би следвало да бъдат преразпределени по Регламент 1854. Това предложение е в пряко нарушение на европейското право, тъй като няма законова процедура да се нотифицира Европейската комисия за прилагането на Регламент с пряко действие, който е изготвен от нея и важи за всички държави членки без изключение. Министър Христов прави внушение, че с оставането на домакинствата на регулирания пазар за електроенергия, те са защитени и нямат нужда от допълнителна подкрепа. Философията на Регламент 1854 обаче се базира на това, че трябва да се дадат допълнителни средства на домакинствата. Успоредно с тях правителствата могат да продължат действията на вече въведените бюджетни мерки. Целта е да бъдат подпомогнати гражданите, които най-тежко понасят бремето от инфлацията. Този Регламент е задължителен общоевропейски инструмент на здравия разум и солидарност, създаден за подкрепа на домакинствата.

ИРУР настоява в най-кратки срокове да бъде създадена и работна група с участието на неправителствения сектор, която да разработи методики за енергийна ефективност насочени към бизнеса. До сега бяха раздадени над 10 млрд. лв. под формата на субсидии без ясни критерии, нито предвидени задължения за бизнеса да въвежда технологии за спестяване на енергия. Апелираме правителството да приложи Регламент 1854 в цялост и да не се губи повече време тъй като домакинствата имат нужда от тази подкрепа за да се справят с кризата на цената на живота.

Адв. Георги Тошев, председател на Института за развитие и управление на ресурсите


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р.Овч

    15 6 Отговор
    Всичко е разпределено вече
  • 2 Българка

    17 2 Отговор
    В момента подпомагане на калпак си е прахосване на държавните пари. Трябва да има разумни и справедливи критерии, по които да се определят наистина нуждаещите се от подкрепа.
  • 3 България

    15 6 Отговор
    Некомпетентност
  • 4 Деветата дупка

    13 2 Отговор
    е в края на кавала..
  • 5 По - голям

    17 4 Отговор
    мошеник и по - некомпетентен от тоя нямаше ли ?
  • 6 уaйтнoйз

    12 1 Отговор
    ше земете от встенките и кравите свръх големио. без никаков възелин и даже нема ви събуват.
  • 7 Симо

    20 3 Отговор
    Сега последно, ЕС е нова форма на комунизъм??? или имаме пазарна икономика!!! Дерективата задължава държавите, под заплаха на санкции, да вземе пари от частни компании и да ги "даде" на други частни бизнеси!! Интересно!! Да живее Европейската Комунистическа Партия.

    Коментиран от #10

  • 8 никой

    13 1 Отговор
    А защо допуснахте да имат такива свръх печалби,а не им кротнахте цените когато трябваше!
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    КРадев иска да папка от свръхпечалбите.....
  • 10 Държавата,

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Симо":

    Изкуствена вдигна, не според търсенето и предлагането, непазарно цените на ел. Енергията, горивата , и всичко останало.
  • 11 Ток, води, пощи, железници, гори,

    7 2 Отговор
    полезни изкопаеми и всякакви дейности от особено значение за националната сигурност на държавата, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. А на времето когато започна великото разграбване, наречено приватизация, по времето на Мавъра от ДрагаУевци, като мантра повтаряха, че държавата е лош стопанин. Да , като не можеш да си правиш каквото искаш.
  • 12 Бамбука

    5 4 Отговор
    Какви адекватни мерки, щом този субект ни е министър.
  • 13 А ААА

    5 0 Отговор
    ОТ ДА ГИ ДААТ ГАТ МООТ А ГИ ОТКРАДНАТ.
  • 14 Демократ

    5 1 Отговор
    Ако държавното управление спре да краде,ако приближените им енергийни фирми законово бъдат санкциониран за огромните далавери като започне с Лукойл,вместо да се прегръщат с руснаците, ако използват държавната златна акция за прекратяване на грабежа, ако премахне ДДС, защото е криза и намали акциза, защото това са държавни такси,които увеличават с 50% цената, ако се въведе истински пазарен принцип и се прекрати монопола на Булгаргаз и пазара,а не Иван Иванов КЕВР определя истинската цена, тогава ще разберем,че има промяна.

    Коментиран от #18

  • 15 Съвет

    6 1 Отговор
    Гешев,не оставяй Кирчо,Кокорчо и сие да избягат от България!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Брей

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Съвет":

    Много бързо забравихте как мутрата Бойко доведе до дъното България за 12 годишното си управление и повтаряте като папагали думите му, че са виновни Кирил Петков и Асен Василев за 7 месеца управление. Понеже извадиха на бял свят една част от огромните им кражби и лъжи веднага мафията трябваше да свали редовното работещо правителство.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Поздравления

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    За реалността в България вие сте УТОПИСТ!
  • 19 ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ КЪМ ДОМАКИНСТВАТА В

    1 0 Отговор
    ПРЕВОД ЗНАЧИ ОТКРАДВАНЕ НА ПАРИТЕ ОТ КРАДЦИТЕ И ТОВА НЕ СА ДОМАКИНСТВАТА !
  • 20 НЕ СА САМО КОРО И КОКОРА КРАДЦИТЕ - НИТО

    1 0 Отговор
    Е САМО БОЙКО НИТО СА САМО ЧЕРЕПА ДОМУЗА ПЕЕВСКИ И ТН ! МНОГО СА ДРУГАРИТЕ ЗА КЛОНИРАНЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове