Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2022 14:37 5 585 53

Украйна няма да може да се възстанови от следващи руски удари срещу енергетиката

  • украйна-
  • инфраструктура-
  • руски удари-
  • енергетика-
  • русия

Украинското правителство предупреди западните съюзници

Украйна няма да може да се възстанови от следващи руски удари срещу енергетиката - 1
Източник: БГНЕС

Украинското правителство предупреждава западните съюзници, че очаква засилени руски атаки срещу енергийната инфраструктура през следващите дни и че Киев няма достатъчно резервни части, за да възстанови подаването на топлина и енергия, ако това се случи, според двама служители на Конгреса и един западен служител, информиран от разузнаването на САЩ, пише вестник Politico.

През последните дни украински официални лица поискаха от своите американски колеги и повече от половин дузина европейски държави помощ, за да се подготвят за продължителен период с ограничено електричество и газ – сценарий, който Киев очаква да усложни боевете на място и да превърне милиони в бежанци, признават служителите и съветник на украинското правителство.

Украйна се нуждае от ключови компоненти като генератори, тръби и клапани, за да ремонтира своята инфраструктура. В момента Киев се опитва да поправи повредената инфраструктура, но там се опасяват, че продължаващите атаки от Русия могат да направят почти невъзможно възстановяването на съоръженията, според високопоставен американски служител, запознат с проблемите пред украинското правителство.

Новите предупреждения, предадени на законодателите тази седмица чрез класифицирани разузнавателни доклади, идват в момент, когато Русия изстрелва постоянни ракетни баражи срещу Украйна, насочени срещу енергийната инфраструктура. Това се случва и на фона на руското изтегляне от териториите на десния бряг на река Днепър в Херсонска област.

Предупрежденията от Киев през последната седмица подчертават нивото на безпокойство сред висшите украински служители относно предстоящите зимни месеци и потенциалните последици от постоянни удари по инфраструктурите, пише Politico. Един ненадежден енергиен сектор може да има смъртоносни последици, казват украински служители. В последните разговори те добавиха, че това може да спре производството на храни и транспортните операции - критични услуги, необходими за подпомагане на военните операции.

"Това е един от най-критичните въпроси, които обсъждаме с американците и европейците в момента“, каза съветникът на украинското правителство, добавяйки, че някои украинци вече са избягали от страната от страх, че енергийната криза само ще се влоши. "Зимата ще бъде наистина тежка.“

Говорител на Съвета за национална сигурност не отговори веднага на искане за коментар.

През последните няколко месеца руски атаки удариха множество украински енергийни инсталации, оставяйки гражданите с малък достъп до вода и електричество. Мащабна атака от Русия през октомври остави милиони домакинства без електричество. Украински официални лица казаха, че около 30 процента от електроцентралите в страната са били унищожени в резултат на атаките.

Милиони украинци от седмици работят с малко или никакво електричество. По-рано този месец украинските власти казаха, че ще въведат постоянни прекъсвания в някои части на страната, за да стабилизират мрежата преди зимата.

Американски служители са изчислили, че ситуацията на място в Украйна може да стане по-опасна, тъй като Русия продължава да губи позиции.

САЩ от години се ангажират с Украйна чрез Министерството на енергетиката, за да предоставят техническа експертиза за производството, съхранението и транспортирането на енергия в страната, особено през зимните месеци.

Висши републиканци в Конгреса, които вероятно ще контролират Камарата през следващата година, предложиха САЩ да преоценят помощта си Украйна. Някои депутати от Републиканската партия посочиха, че така нареченият "компромис“ може да включва продължаване на военната помощ, но намаляване на икономическата помощ.

Демократите изразиха загриженост относно възможните съкращения на икономическата помощ, твърдейки, че това може да намали способността на Украйна да възстанови инфраструктурата си и да върне електропреносните мрежи към живот. Законодателите, информирани за ситуацията, казаха, че Путин измества целите си към политическо и икономическо унищожение на Украйна предвид неуспехите на армията му на бойното поле.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Михайло Подляк

    82 8 Отговор
    Нема ток, нема парно, нема зърно,ще се мре.

    Коментиран от #47

  • 2 Делю Хайдутин

    80 6 Отговор
    Според прогнозата идва сняг в Украйна.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ксаниба

    75 7 Отговор
    а времето цъка, а студа идва!! Днес в Киев и почти цялата оркраина вали сняг.....

    Коментиран от #49

  • 5 Мдааа

    21 67 Отговор
    Ако няма да могат да се възстановят, украинците ще превземат Русия и ще имат нова територия.
  • 6 1111

    88 7 Отговор
    Удари няма да има, защото според източниците на факти, реснаците свършиха оръжието преди 5 месеца :)

    Коментиран от #27

  • 7 Соломон Паси

    79 4 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ще се хвана за колесника на американския самолет.

    Коментиран от #39

  • 8 Мдаа

    85 8 Отговор
    Украйна е на командно дишане отдавна. Спрат ли животоподдържащите хапове ще е минало свършено.
  • 9 Верно ли

    82 6 Отговор
    А стига бе!Само преди един час некво укро-наци твърдеше,че вече били шапка на тояга и продължавали смело напред, а сега ново 20!
  • 10 Тома

    63 5 Отговор
    Ние на слънчака нямаме проблеми по хотелите и се чустваме много гуд
  • 11 Абе

    27 16 Отговор
    Политическо и икономическо унищожение не се връзват с неуспехи на бойното поле.

    Коментиран от #14

  • 12 Бесен - _Язовец

    71 11 Отговор
    Да взима химикалка Зеленски стига е бомбил Полша и да ходи да подписва капитолация.

    Коментиран от #24, #35

  • 13 666

    17 88 Отговор
    Такъв геноцид към народа на Украйна не е имало и от нацистка Германия. Света трябва да се обедини и унищожи окончателно фашистка Русия.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 Ксаниба

    31 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    т.е. успехите са глобални!!!!
  • 15 И на 🕯️ свещи и с фенери...

    8 61 Отговор
    Путин пак ще трепери...
    А ВСУ ще му го отпери...
  • 16 Холодомор

    31 3 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    а бе падат ини долари, шекели, дойчемарки!! шмъркамо у бункеро, не ми трябват командировки, киностудии,!! Пратинх нашите в тел Авив, купих един голям бункер до мексиканската граница в ЮЕсЕй. Те така, слава ухраине!
  • 17 Пешо

    48 6 Отговор
    Вече се обяви за разкритието на американски журналисти за откр.днатите пари които се превеждат на Зелдал за оръжие и наемници , а той е връщал в биткойни на Демократите и Джо бай дух ,а и останалите Евро лидери.FTX открад.ати милиарди.
  • 18 Иначе контраофанзивата продължава

    12 27 Отговор
    ДРУГАРЕ ! Вече се вижда Крим с просто око !
  • 19 Бъдещето на украйна е да бъде

    65 5 Отговор
    Разорана безлюдна пустош, служеща за буфер между Русия и запада, който наистина ще гарантира руската сигурност! А украинските тюфлеци ще плячкосват Европа! Да ви е честити!

    Коментиран от #25

  • 20 хохломор - мухомор

    36 2 Отговор
    падат едни пари, цъкаме ги в биткойни, на бидонов джиниър....
  • 21 Пешо

    14 22 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Не се различаваш от руснаците. Предлагаш геноцид върху всички които не са съгласни с теб
    Това да не ти е компътърна игра. Седнал пред екрана както си сега
  • 22 Д А Н С :

    8 56 Отговор
    НАТО смята да се включи....
    И с Русия да приключи....
    Това скоро ще се случи...

    Коментиран от #23, #32, #37, #51

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ......

    6 40 Отговор

    До коментар #19 от "Бъдещето на украйна е да бъде":

    Празнуваш руския държавен тероризъм, затова не реви, когато господарите ти бъдат застигнати от възмездието, което е неизбежно. Впрочем, ще трябва да се пренастроиш какво точно ще е останало от "Русия" след като тази война приключи.
  • 26 Ген. Гурко

    72 7 Отговор
    Още едно доказателство че трябва внимателно да се слуша какво говори руският президент. Преди няколко месеца той каза- ние по същество още нищо сериозно в Украйна не сме започвали. Друго важно да се знае за русите е, че при тях всяко следващо предложение е по-лошо от предходното. Всъщност в началото те искаха само да се спазват договореностите от Минск с гаранти Франция и Германия и Украйна да е неутрална държава, а не постоянен американски форпост, въоръжен до зъби и надъхан. Ситуацията беше нетърпима.Огромната Украйна, с излаз на море, най-добрата орна земя , множество заводи и тежка промишленост щеше да процъфтява и щяхме да и завиждаме. А се докараха дотам те да завиждат на нашата мизерия и да си загубят държавата. Това е всичко.

    Коментиран от #29

  • 27 .....

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "1111":

    Удивително е, че още има хора, които си мръдват пръста дори да гласуват за такава очевидна ид-на :)))))
  • 28 Арнолд Шварценегер

    3 17 Отговор
    УКРАЙНА БИ БЕК !
  • 29 .....

    9 47 Отговор

    До коментар #26 от "Ген. Гурко":

    Руския президент е фашистки диктатор. Единствената причина да бъде слушан е да се събират доказателства за времето, когато ще бъде съден.

    Коментиран от #40

  • 30 Бесен- _Язовец

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ще ти се":

    Аз имам ток в Окрайна нямат ток, на мен не ми е зор аз просто давам идеи

    Коментиран от #34

  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 19 Отговор
    Големи думи сте изрекли....Една няма истинна!Значи според вас спираш ел.енергията и ПИИИчелиш войната.....Хахахах!А,да видим след колко време ще млъкнете,като гласчето на мишел за херсона!!!Купих на промоция за 100лв луковици минзухар и лалета ,всякакви.....Това ще го направя пред блока макар вече а няма място.Луковици само слагам,не вадя.Дано ви облагороди красотата напролет за да не говорите такива простотии!Баровции,някой от вас така давал ли е по стотак всяка година и да се пона...веде да ги сади!

    Коментиран от #42, #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бесен- _Язовец

    19 2 Отговор
    Има и друго в Окрайна, не са вързали хубаво кабелите има някъде препилитане с оголване
    на фаза и нула и бушона изключва вс път като рестартират. Трябва акуратно да се проследят кабелите
  • 34 Теле

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен- _Язовец":

    Ще, ще
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Айде

    11 1 Отговор
    ГОЛЕМ КЕФ. ДА ПУКАТ.
  • 37 Медал за взятие Фашингтона

    19 2 Отговор

    До коментар #22 от "Д А Н С :":

    Давно запущены ракеты,
    И пепел в воздухе висит,
    Горит Нью-Йорк и Сан-Франциско,
    И штат Нью-Мексико горит.
    На почерневший пляж Майами
    Вареной рыбы нанесло.
    Прошли гигантские цунами,
    И в Кордильерах оттрясло…

    К лужайке перед Белым Домом
    Российский подошёл солдат,
    Присел на мраморну колонну,
    Поставил рядом автомат.

    Подвинул каску на затылок,
    Достал солдатский сухпаёк
    И заграничиную текилу
    Налил в помятый котелок.

    Потом прошел вперёд и прямо,
    Потрогал сапогом паркет:
    Ну, где барак то твой, Обама?
    И где овальный кабинет?!

    Собачка фирменной породы,
    Викторианская постель,
    Слуга носивший бутеброды
    И где жена твоя Мишель?!!

    На вечеринке в честь Бендеры
    Решил устроить феерверк!…
    Да перепутал спъяну кнопки
    И что же? Смех теперь и грех…

    Всплыло четыре Атлантиды,
    Волна пол Африки снесла,
    ЮАР столкнулась с Антарктидой,
    Европа под воду ушла.

    Из Крыма в ясную погоду
    Индийский виден океан,
    Слоны в Челябинск дали ходу,
    А в Тикси – стаи обезъян!

    За Сахалин заходит Солнце,
    А на Курильских островах
    Спаслись 143 японца
    И 30 тысяч черепах.

    Ведь, говорили папа с мамой
    Нельзя без спросу кнопки жать!
    Ну, что же ты, Баран Обама,
    Хоть научился бы читать!

    Хмелел солдат — слеза катилась,
    Хрипел трофейный саксафон,
    А на груди его светилась
    Медаль за город Вашингтон!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 цецо цветов

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон Паси":

    споко монка, букнал съм кенефа в транспортния на оперативните от цруто, ще те взема да ми мачкаш тоалетните хартийки, да не драска на колегите като бърша след лизинга.
  • 40 Дивуй

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от ".....":

    Знаеш ли за какво служат точките?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мишел

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Тук съм и чакам да засадиш градинката. Поне едно добро нещо да направиш. Останалото пред теб е компютърна игра.
    Гледаш на кафе или хвърляш боб.
    Отделните битки не решават войната.
  • 43 Коко

    17 2 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Къде беше вчера? Не се мяркаше във Факти. Тъкмо си бях помислил, че си се потопил дълбоко.
    Може да си бил в траур заради лъжата на ЗЕЛЕТО за ракетата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ПростоКирчо

    20 1 Отговор
    Тук съм да напомня само как Просто Киро преди няколко месеца обесняваше,че ще внасяме ток от Украйна..... хахахаха
  • 46 веселяк

    13 1 Отговор
    Ще се жертвам! Готов съм да топля една украинка...може и две!
  • 47 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Михайло Подляк":

    Има що лъжеш бря, виж коментар 6.Алоо жорналистите тука нали кви бяха там хамарси ло химарси имаха 100%ефективност
  • 48 Църковнославянско

    5 1 Отговор
    Споко фашаги всичко ще си дойде на мястото
  • 49 да де

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ксаниба":

    Ама на хаймерса ток и парно не му трябват там е белата.
  • 50 123

    0 1 Отговор
    Някой руски трол да обясни защо ушанките продължават да взривяват всико след тях, за "довиждане"?Нали щяха да спасяват мирното население от наркоманите и фашистите?Давайте разни опорки копейковци!

    Коментиран от #53

  • 51 Сърмат

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Д А Н С :":

    Да се молим да не смеят
    Гъбите да не изгреят
    Че Сърматите любими ,
    Са кат двайсет Хирошими
  • 52 Пешо

    1 0 Отговор
    Окрайна се оплака на жителите на Огнена земя и те обещаха да им изпратят малко Огнена земя. Ще ги топли и ще се чувстват огнени в любовта.
  • 53 Рожко

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "123":

    Кофти , че не си разбрал.Когато порастнеш ,ще почнеш да ги разбираш тези неща.Питай до навършване на 12 годишна възраст, а после ,ако пак не разбираш, пак питай.
Новини по държави: