Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 09:45 5 350 14

Психолог: До 72 часа след завръщането на доброволците и спасителите ни от Турция да им се окаже психологическа помощ

  • турция-
  • спасяване-
  • доброволците -
  • спасителите-
  • психологическа помощ

Днес 12 планински спасители се завръщат в България от Турция, следващата седмица се предвижда в България да се завърнат и 47 доброволци от сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“

Психолог: До 72 часа след завръщането на доброволците и спасителите ни от Турция да им се окаже психологическа помощ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 72 часа след завръщането на доброволците и спасителите ни от Турция е силно препоръчително да им се окаже психологическа помощ. Това каза в интервю за БТА психологът Станислава Савова. По думите ѝ те ще се нуждаят от дебрифинг – вентилиране на напрежението, което се постига с говорене, обсъждане на преживяната ситуация и емоции.

Очаква се днес 12 планински спасители, които заминаха преди няколко дни, за да помагат в търсенето на оцелели от разрушителните земетресения в Турция, да се завърнат в България. Следващата седмица се предвижда в България да се завърнат и 47 доброволци от сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“.

Стресовите ситуации за спасители и доброволци по спасяване

Стресовите реакции се обуславят от вида на произшествието и от това доколко хората, които са на терен, са раними. Тези хора се намират в ситуация, която възниква внезапно и носи заплаха за живота – за физическата цялост, както и за психическото равновесие и то не само на един човек, а на голяма група от хора. Освен това ситуацията се развива в последователност и с прогресиращо нарушаване на структурата на цялата система на градовете и селата, засегнати от земетресенията. Степента на ранимост на спасяващите зависи от актуалното състояние на човек и в каква форма е бил, попадайки в критичната ситуация. Обичайно реакциите са свързани с физически и емоционално-познавателни поведенчески проявления. Интензивността на честотата намалява от една до три седмици, като хората, които са изложени на критично събитие, може да не проявят в еднаква степен симптомите. При някои реакциите може да са силно изразени, а при други може да липсват, допълни тя.

Стресът на терен

Когато започнат работа на терен, спасяващите могат да усетят обърканост, липса на контролирани чувства, апатия, паника, хиперактивно поведение, да започне повръщане, треперене, замаяност, учестено дишане, потене. Когато настъпят такива реакции, може да се приложи дифузия на място, като човек, ако е обучен, може да я направи сам, но може да се приложи и от негов колега. Дифузията означава, че човекът на момента временно се отстранява от събитието и е най-добре да разкаже какво се случва, за да може да вентилира стреса веднага. Колкото и да е подготвен предварително човек, когато е на терен, тези усещания може да се появят. Ако в рамките на 15-30 мин. тези реакции не отшумят, той трябва да бъде оставен да почива за няколко часа или за целия ден. Обичайно в рамките на половин час хората се възстановяват и се връщат на терен. Дифузия може да се направи и в края на деня с цялата група, работила на терен. В идеална ситуация, преди групата да започне работа, би трябвало ръководителят да подготви хората, да обясни какво предстои, да ги окуражи и мотивира да свършат работата си.

Подготовката на спасяващите преди да отидат на терен е разностранна, но обикновено се започва с това, че ако искат да са ефективни и да подкрепят пострадали хора, трябва да се научат да контролират емоционалния си свят. Колко устойчив е човек зависи от това какво му се е случвало до настъпването на критичната ситуация, от житейския му опит.

Когато има тежки събития, каквито са войните или земетресенията, психическото възстановяване на цялото общество отнема 8-12 години.

Дебрифинг

След завръщането им в България, ако са били група и са работели заедно, е добре отново да са заедно, за да вентилират цялото напрежение от всичко случило се. Ако не съумеят да стигнат до последната фаза, в която човек рационализира това, което му се е случило и успешно да излиза от кризата, тогава може да настъпи посттравматичен стрес. Достигането до последната фаза може да отнеме шест месеца.

Дебрифингът на групата е психологичен и обучителен групов процес, който е замислен да въздейства на критичното произшествие чрез говорене за него. Той е свързан с обсъждане на това какви реакции са имали и какво са си мислели, докато са се случвали нещата на терена, на който са били, а след това се обсъждат симптомите, дава им се информация какво може да очакват като емоции, както и че следва стадий на възстановяване. Това трябва да се случи от 24 до 72 часа след травмиращото събитие, тъй като в тези рамки е най-ефективна процедурата. След този период ефективността на дебрифинга не е толкова голяма.

Когато вече са в България, не е добре да бъдат непрекъснато разпитвани и посочвани като герои, защото някои от тях може да не се възприемат като такива и е възможно травмата им да се задълбочи.

Доброволците, които са обучени, много скоро след една стресова ситуация биха могли да участват в друга, но ако не са обучени, трябва да мине определен период. Нужно е да се дистанцират от повтарящите се спомени, от преживяното и от последствията. Това се случва средно до около шест месеца след ситуацията, в която са попаднали. Младите хора възприемат този травматичен опит като житейски опит. Ако емоционалните или поведенческите проявления пострадат, означава, че човекът има закъсняла реакция от травмиращото събитие, обясни психологът. Връщането на доброволеца към ежедневната му работа би трябвало да стане след няколко дни почивка и организирана подкрепа, каза още Савова.

Работа с близките на пострадалите от земетресение

В идеалната ситуация, когато има организация, специалистите трябва да са сред хората. Обичайно разговор с близките или просто сядане до някой, очакващ вести за пострадалите, изслушване, хващане за ръка, е подкрепа. В такива критични ситуации хората са склонни да си помагат, да се подкрепят и да загърбят всякакви различия и доскорошни вражди. Би трябвало на тези хора да се осигури подслон, храна и вода.

Савова изрази благодарност към спасителите и доброволците за отзоваването им на ситуацията в Турция, както и за всичко, което направиха в България през последната година.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По - скоро

    23 2 Отговор
    те могат да окажат помощ на някой психолог , гол теоретик !
  • 2 Боруна Лом

    26 2 Отговор
    ВИЕ ТОТАЛНО СТЕ БЕЗПОЛЕЗНИ! АКО ИМАШЕ ФАЙДА ОТ ВАС, ЩЯХТЕ ДА ВИ ИМА И ПРИ СОЦА

    Коментиран от #12

  • 3 737373772772

    15 1 Отговор
    Пази Боже ,мвн от психолизи ,щото ще трябва да ги лекувам.
  • 4 Тра-ла-ла

    28 3 Отговор
    Често се чудя как човечеството е оцеляло вече хилядолетия без психолози и смартфони
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    24 4 Отговор
    Нашите момчета са корави , и нямат нужда от такива помощи ! Но психолозите имат остра нужда от държавни пари ! Иначе , българите оправят психологията с ракия , не с психолози.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Боруна Лом

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Раданч Татлъту":

    И ТО МНООООООГОО ГОЛЕМ!
  • 10 Истината съм аз

    18 2 Отговор
    Егати брутаталната наглост ,веднага психолог за да могат тия кърлежи да говорят празни приказки и да взимат заплати и хонорари...
    Тоя психолог ако влезне в някоя операционна сигурно ще припада всяка минута от страх ..
    Бе много нежни души в тоя свят имало ...ударил си пръста и хайде на психолог.
    Повечето психолози са по луди от пациентите си !
  • 11 св. Трифон

    4 1 Отговор
    Нароиха се психо лози- и гроздето им кисело...
  • 12 АААА НЕ СИ ПРАВ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Боруна Лом":

    ТОГАВА ИМАШЕ....
    ПАРТИЙНИЯТ СЕКРЕТАР
    ПРОФ.КОМИТЕТЪТ
    ДКМС..........☝
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пази Боже

    0 0 Отговор
    Като почетох коментарите под публикацията разбрах, че вече е твърде късно за психология. Психиатрия трябва. Тъжно, но факт! Прост народ - слаба държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол