Last news in Fakti

23 Март, 2023 11:22 1 925 73

Експерт по европейско право: Заповедта за арест на Путин е ясен знак, но тя няма да е последната

  • заповед за арест-
  • путин-
  • войната в украйна

Очевидно Русия не води цивилизовано война в Украйна, има много факти за посегателство над мирно население, нарушаване на правилата за военнопленниците, казва Христо Христев

Експерт по европейско право: Заповедта за арест на Путин е ясен знак, но тя няма да е последната - 1

"Всички държави - страни по уредбата на Международния наказателен съд, са обвързани - ако в следващ момент лицата, срещу които е издадена такава заповед, попаднат на тяхна територия, да ги задържат и предадат на МНС. Това ще бъде изпитание, доколко е устойчива и се прилага ефективно уредбата на този съд". Това коментира пред БНР Христо Христев, преподавател по европейско право в СУ "Св. Климент Охридски".

Според него това няма да са последните заповеди за арест, които ще бъдат издадени:

"Очевидно Русия не води цивилизовано война в Украйна. Има много факти, свързани с посегателство над мирно население, цивилна инфраструктура, нарушаване на правилата как се третират военнопленници. Няма това да са последните заповеди. Някой ден, ако тези лица бъдат предадени, ще има процес. Дали ще бъдат предадени, ще видим".

Според него има възможност за задочен процес, но трябва да се види как ще се развие случаят.

"На първо място се търси да бъде даден ясен знак, че тази международно-правна уредба, която съществува и която забранява като военни престъпления или престъпления срещу човечеството определени действия, не е някакъв празен лист хартия, който може да бъде нарушен във всеки един момент, особено от държава, която претендира да е водеща световна сила. Вероятно някой ще интерпретира тези заповеди и като изолиране на руското политическо ръководство и на Руската държава в международен план. Дали тези или други лица ще бъдат предадени, няма как да имаме отговор в момента. Съмнявам се да се стигне до хипотеза, в която руският президент да бъде предаден на МНС", коментира Христев.

Той смята, че това е само началото на разплитането на целия кръг от ужасни неща, които се случват в Украйна.

По думите му ще минат години, преди да видим окончателно какъв кръг от субекти ще бъдат изправени пред Международния наказателен съд. Това обаче, че руският президент Путин е първи, е ясен знак, който се надявам да бъде разчетен адекватно от руското ръководство, отбеляза Христев.

Той обясни самата процедура:

"Имаме прилагане на правно установена процедура от международен юрисдикционен орган. Тя е закрепена в международен договор в статута на Международния наказателен съд, с който са обвързани 123 държави. По реда ѝ е преценено, че са налице достатъчно обстоятелства за издаване на заповед за арест срещу 2 лица - президентът на Руската федерация и член на правителството. От другата страна имаме класически политически маневри от органите на държава, която не можем да считаме за демокрация. След началото на войната в Украйна, Русия е тоталитарна държава, в която няма никакви гаранции за справедливо правосъдие. Те могат да издават каквито искат заповеди срещу когото искат. Никой друг не може да приеме насериозно подобни политически маневри, които руското политическо ръководство извършва, за да се опита да даде политически отговор на обстоятелството, че президентът на Руската федерация е обвинен за извършването на военни престъпления".

По думите му МНС не признава имунитет на физически лица, които са извършили престъпления, уредени като относими към юрисдикцията на този съд:

"Той затова е създаден - за да не могат физически лица, които са заемали висши държавни длъжности, да се крият зад държавната си функция, за да избягат от отговорност за варварски действия, извършени под тяхно ръководство и квалифицирани под една или друга форма като военни престъпления. Друго предимство на МНС е, че може да бъде преследвано физическо лице, гражданин на която и да е държава, независимо дали тя е обвързана или не със статута на съда, ако са налице достатъчно факти, че съответното лице е свързано с престъпления на територията на държава, във връзка с юрисдикцията на държава, която е страна по конвенцията, или респективно на държава, която чрез декларация е определила, че поставя нейната територия под действието на статута на МНС".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не бе Бате😂😂😂😂😂

    79 5 Отговор
    Снимката говори сама за себеси

    Коментиран от #3, #9, #27

  • 2 Верно ли

    99 7 Отговор
    Колко мъка има по този свят... "Очевидно Русия не води цивилизовано война в Украйна" - се изока "експертът". Я тоя и.иот да ми посочи една "цивилизована" война - руснаците поне свеждат жертвите до минимум, за разлика от "цивилизования" запад и набезите му в Сирия, Ирак, Виетнам и т.н.!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путин

    14 54 Отговор
    Колко кв.метра ще ми е килията,ще има ли тренажор,баня и сейф за "куфарчето" ми?
  • 5 Да се чете

    85 5 Отговор
    Експерт по усвояване на грантове изкривява европейско право според това, за което му се плаща
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Как се води

    61 3 Отговор
    Цивилизовано Войн.....разкажи Ни експерте
  • 9 Ц Ц Ц

    70 4 Отговор

    До коментар #1 от "Не бе Бате😂😂😂😂😂":

    Голям експерт е, няма що! Щом пренебрегва факта, че Международният наказателен съд има юрисдикция само в държави и техните граждани, които са подписали споразумението, с което е създаден съдът, а САЩ, Украйна и Русия не са сред тях.
  • 10 Ани

    69 4 Отговор
    В Ирак ЦИВИЛИЗОВАНА ЛИ БЕШЕ? Нали се появиха клипове как изтезават и се гаврят с военнопленници? Някой нещо да коментира или щом е за САЩ и армията от наемници ( защо емигранти стават професинални войници за да получат американско гражданство и да не ги депортират от където идват) бързо се забравя? Тъжна и лицемерна история.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Голямо веселие

    29 3 Отговор
    Пада тук 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #32

  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    29 2 Отговор
    Ристю да не намира в гардероба си баширов и другия ,ъмм ?!?!?!

    Полиркоректни по.м и яри !
  • 14 КовидманЯк

    44 2 Отговор
    Христев, върви му връчи заповедта в Кремъл лично, с ако не иска да дойде в Хага го арестувай.😂

    Коментиран от #29

  • 15 за инф.

    29 3 Отговор
    МУНЧО - УТЕПЛЯК

    Коментиран от #17

  • 16 ами

    37 2 Отговор
    да вместо да вземе пример от цивилизования начин на война на краварите по света
  • 17 Така е

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "за инф.":

    Такъв е
  • 18 Перо

    45 3 Отговор
    Само унтерменши преподаватели останаха в СУ, а обучаваните са джендърия с мозък на пиле! Води се наказателно разследване срещу прокурора и тримата съдии, издали тази заповед нон сенс и неприложима за арест и юрисдикция над страни и граждани, които не членуват в този съд и не го признават. Този съд е само един пропаганден орган!
  • 19 дискавъри ченъл образование

    40 2 Отговор
    Експертизата на експерта показва нивото на образованието след 30 години реформи от фондациите на шорош.
  • 20 Антиексперт

    40 3 Отговор
    Този експерт, колко добре познава практиката на МНС? И знае ли, че това е едн НЕЗАКОНЕН съд, създаден на твърде спорно правно основание! Този съд е като бостанско плашило, нищо повече, 95% от обвинените сърби са невинни или обвиненията са оттеглени. Експерт бил, може, но кой го определи за такъв ... майка му ли, баща му ли, аман от неграмотници.
  • 21 ами

    28 2 Отговор
    всъщност заповедта дойде на време таман сащ казаха, че мирът е неприемлив, сега и да искат украинците няма с кой да преговарят
  • 22 Съда в Хага е Пародия!!

    36 4 Отговор
    Едно ОПГ от марионетки!! Путин хич не го приема на Сериозно, какво са, Казали тея, Чиновници! ОЩЕ ПО МАЛКО НЯКОЙ ОТ НАШИЯ СУ Кл Охридски, които отиде на 1300 място в Световната класаци наред с Банановоте Републики! Университет, който произвежда Недоразумения, които си плащат Таксите редовно!!
  • 23 Некой си

    31 1 Отговор
    Опитах се да открия коментари на Христев за войните в Ирак, Афганистан и Либия, както и за отношението към военнопленниците в Гуантанамо.
    Без успех.
    Някой дали може да ме насочи към неговите международноправови анализи по горните теми?

    Коментиран от #64

  • 24 Аз съм от ссср

    26 3 Отговор
    Само Сащ води цивилизовано война егати и логиката.По добре да дойде края на света .
  • 25 Българин

    23 3 Отговор
    Жалки евробюрократи на тлъста еврохранилка която плащами и ние бедните българи.
  • 26 До всички “експерти”:

    31 3 Отговор
    Вашите смешни правила вече не важат! Русия написа нови правила! Вчера Китай заяви, че ги харесва и приема! Иран, С. Корея и Близкият Изток са зад тях, също и Африка! Индия още не е сигурна, не дали, а кога да ги подкрепи!
    Тааа, това е новият свят, в който смешните англосаксонски правила са вече на боклука!
  • 27 Читател

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не бе Бате😂😂😂😂😂":

    Този "експерт", преподавател по европейско право в СУ напълно се вписва в казаното от адв. Екимджиев: “У мен се създава впечатление, че на гърба на шепата истински учени, световни интелектуалци, които се броят на пръсти в нашите висши учебни заведение, вегетират орди посредствени хора с научни титли, произведени на конвейер в същите висши учебни заведения. Впечатлението, което се създава е, че тези хора се окопават в катедри, в Катедрени съвети, че целта на университетите е не толкова да обучават студенти и да поддържат жив академичния дух, а просто да се осигурява препитание и издръжка на тези посредствени преподаватели и служители. Впечатлението е, че науката и просвещението са последна грижа на нашето висше учебно заведение, че тези хора не просто си осигуряват една зона на комфорт и източник на препитание, но възпроизвеждат и облъчват студентите със собствената си посредственост, ограниченост и провинциализъм."

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хаха

    4 24 Отговор

    До коментар #14 от "КовидманЯк":

    Путин да иде в чужбина, като е отворен, ама го е шубе!

    Коментиран от #31, #37

  • 30 Да ви и европейското право,

    20 2 Отговор
    Да ви и експертите!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Отчаяните русофили

    5 26 Отговор
    Раша са унизени,президента теросрист евреина шаломов-Путин е обявен за военнопрестъпник ,Ина заповед за ареста му в 123 държави,като Садам и бин ладен

    Коментиран от #34

  • 34 Перо

    23 4 Отговор

    До коментар #33 от "Отчаяните русофили":

    Путин ще си го премести от някаква заповед, без последствия и правен интерес! Ционисткият шут Зеленски да му мисли, как ще се оправя с войната!
  • 35 Мъжа на урсула

    22 2 Отговор
    По тая нашата територия експерт до експерта мила моя майньо льо
    Имаме експерти по всичко в клета Майка България
  • 36 грант

    20 3 Отговор
    Концлагера "Гуантанмо" на буш-младши и барака.

    Задържане и мъчения на иракски и афганистански граждани без правно основание, разследване и решение на съда.

    Каква е експертизата на експерта от су, меката на сорос грантовете.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Къде се покри

    0 3 Отговор
    УмственоБезпомощният от Трети Коментаррррр......Туй е Въпросът
  • 39 Перо

    23 1 Отговор

    До коментар #27 от "Читател":

    Отвориха се много университети с чужди пари и политики, но за да имат необходимите щатни преподаватели за подръжка на изискуемия минимум се произвеждат “професори” на тон. И тоя индивид е от тонажа и талаша!
  • 40 След разпада на ссср следва раша

    3 19 Отговор
    Терористи и военнопрестъпници извършили геноцид като Садам ,Путин ,бин ладен ,муамар,Милошевич ,Адолф ,солеймани приключват по един и същ начин
  • 41 Аматйор

    18 3 Отговор
    Късай дипломата и отивай да пасеш овцете.Правото се прилага от по силния как може да не си осмислил такова фундаментално нещо.Следвайки от това може да се каже че тия дето искат да съдят Руския президент те може да се окажат на подсъдимата скамейка пред Руския съд а ако много шават пред съда на свети Петър.За да се направи това заключение се ползва още едно твърдение че Русия е армия номер едно заради смазващото превъзходство при ядрените оръжия

    Коментиран от #48

  • 42 Тиква

    18 2 Отговор
    Поредната у.трепка. Взимащ голяма заплата и нищо не правещ!
  • 43 Момъкът от фотото

    15 1 Отговор
    е типичен ГейопеецТа недейте критикува......такова Явно ще е "бъдещето"
  • 44 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Тоя защо не вземе да си хвърли дипломите и научните степени?
  • 45 НЯКОЙ

    19 1 Отговор
    И МНС и ЕС и НАТО и всички организации и съюзи в Европа а и САЩ вече нямат авторитета и доверие за един пробит долар или рубла, както ви харесва.Тежеста и авторитета на така наречените международни институции се разпада като къща от карти със всеки акт, изявление или процедура които извършват, защото са насочени само в една посока и това е видно. Значи преди години когато същите тези съдии отвориха дело срещу САЩ за , отново, малтретиране и депортация на иракски деца към Америка, американците заплашиха съдиите със санкции и заявиха че не признават юрисдикцията им. Сега обаче ни приглушиха ушите с приветствията си. За щастие има медии и канали от които хората да се информират и да имат представа кое е лъжа и кое не. Ако евакуираш някого от зона на военни действия, как това се покрива с термина ,,отвличане" МНС не дава обяснение.И всички знаем защо. Този съд и останалите ,,международни"... каквото си искате, са инструменти за натиск в ръцете на американците.Ако не беше така и Буш ( и двамата) и Тони Блеър и Байданови ( баща и син ) струва ми се Обама също, въпреки Нобела, отдавна трябваше да бъдат изпратени на подсъдимата скамейка. И при тях говорим за МИЛИОНИ, не за десетки или хиляди. Хората на Европа ще се изправят срещу всичките тези лъжи, фълшификации и манипулации и този процес започва да се вижда все по ясно. Никоя лъжа не е издържала дълго.
  • 46 Гайда техно

    17 1 Отговор
    През 2002 г. САЩ приеха закон, който доби гражданственост на Запад под названието „Закон за нахлуване в Хага“. У нас изобщо не го споменават. Четем: „Законът упълномощава президента на Съединените щати да използва „всички необходими и подходящи средства, за да постигне освобождаването на всеки американски или съюзнически персонал, който е задържан или хвърлен в затвора от, от името или по искане на Международния наказателен съд“. Това разрешение породи разговорното наименование на акта „Закон за нахлуването в Хага“, тъй като актът позволява на президента да нареди военни действия на САЩ, като например нахлуване в Хага, където се намира МНС, за защита на американски служители и военен персонал от преследване или спасяване от ареста“.Законът също така забранява военната помощ на САЩ за страни, които са страни по МНС. Т.е. ако изобщо си признал Международния наказателен съд към ООН, ще бъдеш наказан от САЩ! „Допускат се обаче изключения за помощ за членове на НАТО, основни съюзници извън НАТО, Тайван и страни, които са сключили „споразумения по член 98“, съгласявайки се да не предават граждани на САЩ на МНС“.Това е закон за поставяне на САЩ над закона. И за оседлаване и на тази международна институция.
    В заключение МНС е едно правно нищо, защото в работата му не участват "ан блок" повечето постоянните членове на Съвета за сигурност към ООН.
  • 47 Бабаму на тоя Суек го е произвела

    10 1 Отговор
    "Експерт по Европейско Право" !!
  • 48 асдфг

    4 8 Отговор

    До коментар #41 от "Аматйор":

    Ей неграмотник .На собсвения си език не можеш да пишеш,даваш съвет по международно право."аматьор се пише с"ь", не с "й".
  • 49 Руския цървул скъсан

    3 13 Отговор
    Той и Милошевич се смееше ,не можели да го арестуват ,накрая гузната съвест го уби в килията в хага,чучелото Путин го чака същата съдба
  • 50 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Кирчовеца на кадрото ще му "отива" каска и АК в ръката окалян в укр. степи да пази статуквото на корпор.ации-те.

    Такива като този суе.к навремето бяха доносниците в училище,армията и университетите.
  • 51 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Евроурод
  • 52 случаен

    11 1 Отговор
    европейското право най право,ама що ли сащ им казаха 2020,че са пародия на правосъдие,що не го коментира пишман експерта
  • 53 Още един дето си ИЗЯДЕ

    7 1 Отговор
    М А / Н А Т А !
  • 54 нормален човек

    11 1 Отговор
    Аз , ако изглеждах така, въобще нямаше да дам да ме снимат, а и да го питам този жендър, войните на щатите в Ирак, Сърбия , Виетнам и въобще по света , там където имат "жизнено важни интереси" - цивилизовани ли бяха ?
  • 55 Тунгус от Сибир

    9 1 Отговор
    100% ще се запознаем с тлъстите ви задници хагски прокурорчета
  • 56 Що е това

    9 1 Отговор
    Европейско право? Има ли Африканско, Азиатско и т.н.?
  • 57 лъчо тека

    3 1 Отговор
    а на Борисов пък е незаконен нали така прокурорчета има Видовден и за вас и за Борисов Помнетее!
  • 58 дидо тира

    4 2 Отговор
    Зеленски да му мисли той вече е зависим и е на яслата на чичо Сам а от там оправяне няма а Путин леко ще си премести за дибилите тук
  • 59 Грантаджиев соросоид

    9 1 Отговор
    Палячовци, сър.
    Пробвайте се да арестувате Путин, ако ви стиска.
    На Брюкселските комсомолци чавка им е изпила акъла, щом предизвикват ядрена супер сила.
    Какво стана със санкциите? Всички цени в Европа скочиха, производства започнаха да спират и да напускат Европа. Банки започнаха да фалират и хората в момента стачкуват и протестират. 5 европейски правителства паднаха. Но идиотщините спират, сега всички пращат оръжия и пари, увеличават военните бюджети, с което още повече си забатачват държавите.
    И какво постигнаха - едно голямо нищо. Войната продължава и украинците ядат бой от руснаците.
    Навремето правихме другарски съд на Рейгън, тия са същите идиоти като комунягите и са от същото котило. Експерт бил, ти да видиш...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Експерте

    11 1 Отговор
    казваш "Очевидно Русия не води цивилизовано война в Украйна." Ами хайде кажи, според европското право, кое е точно "цивилизована война" Укрите с цивилизовани оръжия ли се бият!?
  • 62 А бе момче

    12 3 Отговор
    кой ти даде диплома на теб! Това,което говориш са пълни глупости,неверни твърдения и лъжи!Кажи кой ти плаща,за да ти кажа какъв си!
  • 63 Ссср фалира и се разпадна следва раша

    1 7 Отговор
    Неолибералния джендър режим на Путин ,обслужи Сорос и Ротшилд ,и сега следва фалит и разпад на раша,
  • 64 Търси ли

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Некой си":

    в отдел цивилизовани войни?
  • 65 Коко

    5 2 Отговор
    Защо западът вижда само тази война? Другаде невинни хора не се избиват всекидневно?

    Коментиран от #66

  • 66 А не бе

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Коко":

    БогоОмразното племъ ,сигурно прави нещо колтурно в Арабският Сват
  • 67 Ала Бала

    6 1 Отговор
    Аз лично много се смях , и забавлявах . Предаването "Комиците " пасти да яде .
  • 68 Жалки

    7 2 Отговор
    смешници с големи заплати.
  • 69 Да попитам

    6 2 Отговор
    Господин преподавател ,ти вярно ли си мислиш че някой ще посмее да арестува президента на Русия
  • 70 Гого

    1 1 Отговор
    Ице вземи прочети нещо за Нюрнбергският процес!
  • 71 МалкоЛогика

    0 0 Отговор
    Ясният знак е, че в ЕС не зачитат принципите на ООН. Много далеч отиват в слугинството, ще има неприятни последствия - ще им излезе име на тъпи подлоги.
  • 72 сноу

    1 0 Отговор
    Това празно плямпало се е взело на сериозно ,че се и накиприло като баба вуна на мегдан ..Само дето не се омотало в тях, белким го вземат за нещо...Смешко..
  • 73 Перо

    0 0 Отговор
    Путин си го премести, след като Русия и маса други държави не признават измисления съд!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове