Last news in Fakti

23 Март, 2023 12:56 1 283 24

КЗК се активизира: Разследват участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор

  • кзк-
  • дистрибуция-
  • сектор храни

Опитите за дискредитиране в публичното пространство на предприетите от Комисията законови действия пречат на работата ѝ и целят създаване на негативна представа за институцията

КЗК се активизира: Разследват участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор  - 1

Комисията за защита на конкуренцията по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от ЗЗК, под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия. Това съобщи БНТ.

Разследват се следните участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения:

„СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ“

„БИЛЛА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

„ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД

„КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД

„МАКСИМА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

„ПРОМАРКЕТ“ ООД

"ФАНТАСТИКО ГРУП"

„МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“

СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО“

"АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ“

СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“.

Преди дни комисията за защита на конкуренцията със съдействието на служители на МВР, извърши изненадващи проверки на място в офисите на Лидл България, Сдружение „Съюз на птицевъдите в България“ и Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите“.

Проверките бяха извършени със съдействието на МВР и след получени съдебни разрешения от Административен съд – София с цел да се обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор Храни, посочват от комисията.

От офисите са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор Храни.

Мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък, уточняват от КЗК.

Въпреки мащабното проучване, с оглед обществения интерес, който има към него, КЗК ще направи всичко възможно в рамките на законовата си компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок.

След приключване на проучванията при установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите, посочват от КЗК.

Секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините. Всякакви опити за дискредитиране в публичното пространство на предприетите от Комисията законови действия възпрепятстват работата ѝ и целят създаване на негативна представа за институцията сред обществото, посочват още от КЗК.

От там напомнят, че комисията е независим орган, който разполага с пълна оперативна самостоятелност относно способите за събиране на доказателства и начините на реализирането им в рамките на законовите си правомощия, като намесата в работата на КЗК е напълно недопустима.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това дистрибуцията....е

    10 0 Отговор
    по-опасно от на разпространението на .....Бееееее😁

    Коментиран от #13

  • 2 тикви продажни

    27 0 Отговор
    Много безхаберни комисийки лапащи комисионни и много корумпирани, все хора ня някого!!!
  • 3 истина ти казвам

    32 0 Отговор
    КЗК се активизира: Разследват участници........ Ма тва КЗК до сега не е ли било активно?

    Коментиран от #7

  • 4 лидл

    25 0 Отговор
    смях в залата !!!! КЗК !!!
  • 5 гост

    19 0 Отговор
    Всички са мафия точка
  • 6 Красимир Петров

    27 0 Отговор
    Никой нормален човек не вярва ,че ще има някакви положителни резултати .
  • 7 Пепи

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "истина ти казвам":

    Не беше ама взимаха заплати.
  • 8 ТОВА

    23 0 Отговор
    Е МАЙКАТА НА ДЕПУТАТА ОТ ГЕРБ НЕНКОВ,ТИКВАТА Я НАЗНАЧИ ПРЕДИ ГОДИНИ НА ЯСЛАТА И СЕГА ИМИТИРА РАБОТА.БРАВОС.

    Коментиран от #18

  • 9 Бау бау

    13 0 Отговор
    Плашат гаргите с некомпетентността си - всичко е толкова видимо, че чак дрънчи на кухо... Как така се допуска мениджър от една верига да се назначава на същото ниво в друга верига... Ето един елементарен пример...
  • 10 Миризлив пор

    8 1 Отговор
    Най лесно е да се прегледат договорите, вътре има клауза "най-ниска цена". Уж са конкуренция и договорите са тайни, като дадеш по ниска цена на друг и веднага ти се звъни и заплашва че не си си спазил договора.
  • 11 Бай Иван

    5 1 Отговор
    ще им пръднете на дедовия....
  • 12 квя

    15 0 Отговор
    Както се казва: Отчитаме дейност!
  • 13 Мнение

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това дистрибуцията....е":

    В тази връзка, може ли някой да ми каже каква е добавената стойност на агенциите за покупко-продажба на недвижими имоти?

    Опитах се да разбера за какво са ни тия т.нар. посредници, но уви не можах да си отговоря на въпроса за смисълът от тяхното съществуване в бизнеса с недвижими имоти!!!
    Нито носят отговорност за измами от страна на продавач или купувач, нито ти оправят документите по институциите, нито ти гарантират качеството, те дори много често те карат да ги забереш с личния си автомобил за оглед (за който си разбрал сам, чрез търсене онлайн) на съответния имот!

    Твърде много пиявици се навъдиха, редно е държавата да се включи и да ги регулира, чрез проверка на добавена стойност!
    Някои хора казват, аз сам определям цената на продукта си, а който го купи начи можел да си го позволи?!
    А щеше ли да си купи потребителят Х стока У, ако я има като алтернатива с доста по-ниска цена?!
    Картелирането в България е факт и е редно да бъде сложен край на тази практика!
    Както при храните, при горива, при лекарствата, така и при мобилни оператори и месечни възнаграждения!!!
    Време е някой да започне да мисли за народа, докато народа не е започнал да мисли за някой!!!
  • 14 В КЗК мин рушвет е 100 000

    15 0 Отговор
    Страшни корумпета !
    Лъжат балъците че правят нещо
  • 15 Дрън дрън та пляс

    7 0 Отговор
    Мии бой по каските, кво ги жалите
  • 16 Гост

    10 0 Отговор
    Забравихте кавичките на думата активизираха, КЗК са подразделение на мафията
  • 17 УРА,,УРА

    12 0 Отговор
    Личи си,че идват избори. Тиквун е активирал всичките си,институции да покажат, че работят за хората и против монополи и картели. Къде бяха КЗК десет години и нищо не чувахме,за техни санкции? Със сигурност след изборите всичко ще си продължи по старому. Типично за ГЕРБ.
  • 18 паметливко

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТОВА":

    По Бай Тошово време баща и беше посланник в една азиатска държава , а мъжа и - бившия съдия Румен Ненков. Както се казва - няма случайни неща
  • 19 Мнение

    14 0 Отговор
    КЗК трябва да ги разследват за бездействие първо, да ги поподновят малко премахвайки служителите на хранилка, които бездействат и всичко ще си дойде на мястото и цените също.
  • 20 Страх

    12 0 Отговор
    Плюх си в пазвата като я зърнах !
  • 21 Име

    2 1 Отговор
    Пълни глупости, всеки иска ниски цени - обаче - как ще някараш някой да свали цената.

    Не е измислен такъв начин.
  • 22 Павел пенев

    4 0 Отговор
    В КЗК работят симпатични,корумпирани некадърници. От там получаваме указания как да пишем жалби до тях, без да поемат отговорност че ще бъдат разгледани. При това ако имаме личен проблем,но ако е обществен не може. Ето днес в Лидл-Ст.Загора констатирах, че всички шпекови салами съдържат пилешко месо. Най вероятно от Полша или Германия от където е иззето заради наличието там на салмонелоза или птичи грип. Въпроса ми е КЗК работи ли в екип с БАБХ за да проверят качеството и цените на тези продукти? Стига са дрънкали за борба с инфлацията. По добре да си купят екипи и да се запишат в някой спортен клуб по борба.
  • 23 Минало несвършено

    2 0 Отговор
    Пенсията ни зове отдавна, ама....
  • 24 СМЕШНА СТАТИЯ

    1 0 Отговор
    Тая госпожа я слушах по радиото какви глупости плещи. Сега съм убеден не 100, 200 процента, че тия са за закриване. Безделници на дъ.жавна хранилка.
    Ще гласувам за този политик, който прояви смелост и разум да закрие всички тези безброй агенции и комисии. Да хубаво е да получаваш заплата за нищо и при това дълги години, но народа вече изнемогва. Няма ли да се появи един, който да има чест и доблест.
    Те срам и морал нямат. Затова са в политиката.......
    УЖАС!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове