Last news in Fakti

29 Март, 2023 08:22 1 766 16

Проблемът не е в контролните точки, а в нивата на корупция в МВР

  • кат-
  • контролни точки-
  • пътна полиция

Ще дисциплинира ли шофьорите новият регламент за отнемане на контролни точки?

Проблемът не е в контролните точки, а в нивата на корупция в МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Влизат в сила измененията, залегнали в Наредбата за контролните точки. Наредбата разширява нарушенията, заради които ще се отнемат контролни точки.

Сред тях са неосигуряване на предимство на пешеходци и автомобили, говорене по телефон без устройството за свободните ръце, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици.

Заместник-председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Петър Вутов смята, че по-високите санкции ще доведат до резултат, но е необходимо да са създадат и по-добри условия на пътя, които да не са предпоставки за инциденти.

"Имало е ремонт, не е премахнат знакът за ограничение на скоростта. След този знак се създава предпоставка да се санкционират шофьорите, които преминават с по-висока скорост. Трябва да има по-високи глоби, за да може да се реагира на тези катастрофи по пътищата, но от друга страна трябва да се направи ревизия на "Знаково стопанство" – да се проверят тези места, където знаците не съответстват на даденото положение. Сега ще се разлистят дърветата, много от знаците ще бъдат скрити, няма да се виждат от водачите."

Отнемането на точки е добра превенция и има ефект върху спазването на правилата на пътя, подчертава Вутов.

По отношение на отнетите контролни точки водачите трябва да бъдат информирани колко точки им се отнемат, за кое нарушение и колко им остават в талона, допълва експертът.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е на мнение, че отнемането на контролни точки при нарушения на пътя ще бъде превантивна мярка при системните нарушители, за които не е трудно да плащат глобите, независимо от техния размер.

През годините размерът на глобите нарасна много, сега има наваксване с отнемането на контролни точки, отбелязва Тодоров.

По думите му за системните нарушители на пътя плащането на глобите не е проблем, но когато освен глобата се вземат и точки, на даден нарушител ще може да се отнема и шофьорската книжка, тоест ще има оздравителен ефект.

"Проблемът не е в контролните точки, а в нивата на корупция в МВР, в Пътна полиция и в слабия контрол на назначаването на служители там", казва шофьор.

"Трябва да се премахне морално остарелият син талон. Всяка европейска държава има онлайн система, достъпна до шофьорите. Има толкова опасни шосета и участъци в българската пътна инфраструктура, за които се знае, че са причина за ПТП-та от години. къде е този бюджет, в който всичките глоби отиват? Трябва да виждаме къде отиват парите от тези глоби за подобрение на системата", коментира друг водач.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щрак щрак

    35 1 Отговор
    В бг, съдът не признава видеозаписи като доказателство, обаче за снимка от камера с радар, на която има няколко автомобила, глобата може да достигне хилядарка.
  • 2 хаберих

    35 0 Отговор
    95% от населението у нас, страда от затлъстяване на политиците!
  • 3 Обективно погледнато...

    38 0 Отговор
    ...движението без извършване на нарушения е невъзможно.
    Цялата пътна инфраструктура е пълна с конфликти чието избягване е почти невъзможно - знаци, маркировка, липсата на такива и т.н.
  • 4 свидетел

    23 0 Отговор
    в много случаи проблемът е във фалшивите знаци за ограничение на скоростта ! след ремонт ги държат с години на пътя, а GPS- навигаторите не отразяват ограничението, а реално разрешената скорост.....пример - някои варненски булеварди и конкретно пътят оброчище - кичево.
  • 5 адаша

    32 1 Отговор
    Ама как така корупция в мвр?! В кат?! Не може да бъде! Изумен съм! И кво праим сега?!
  • 6 дядото

    20 0 Отговор
    проблемът е навсякъде,само не в политическото и властово безхаберие,липсата на правно регулиране и правораздаване.не е виновна и корупцията в политическата и управленска система,в хаоса царящ в държавата,в липсата на политическа воля за промяна,в подържаната мизерия и бедност.
  • 7 АБВ

    15 0 Отговор
    Имам нямам точки пак ще си карам а за плащане на глоби да забравят има давност аман от този гнусен рекет на тази скапана държава
  • 8 Гост

    14 0 Отговор
    Само да Ви кажа, за което "експертите" мълчат, че всяка санкция от КАТ /глоба или контролни точки/ влиза в сила след като е връчено наказателно постановление и то не е обжалвано в законоустановеният срок пред съда. На колко водачи ще бъде връчено наказателно постановление и колко постановления ще бъдат потвърдени от съда?!
  • 9 Кауун

    11 1 Отговор
    По малките населени места богаташки синчета освен че карат пияни и дрогирани даже си позволяват да псуват полицаи
  • 10 Любо

    15 0 Отговор
    Пътища няма а само глоби
  • 11 Димо

    12 0 Отговор
    Корупцията в кат тръгва от политическо ниво защото началниците им се назначават от тях
  • 12 СЗО

    16 0 Отговор
    Точките добре......вдигнахте глобите, ама кога ще оправите пътищата и ще вкарате в затвора тези дето крадоха от асфалта и мантинелите?
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    12 0 Отговор
    На тези не им дреме за пътната безопасност, те дремят зад храсти за да опрасКАТ поредния водач , за да се харесат на началството съд съДрани кожи на повече водачи отколкото колегата ‼️
  • 14 Ала-бала

    10 0 Отговор
    Празни приказки. Ще се пълнят гушите на автошколите за възстановяване на точки и на пътните полицаи. Това няма да спре войната по пътищата. Санкцията трябва да е мигновенна и да се събира ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, в най-краткия възможен срок.
    Механизми за това безброй. Желание от законодателя - НЯМА. Всичко друго са несполучливи експерименти.
    На водачите на МПС, нарушили закона, но са чужди граждани колко точки ще им се отнемат, питам? Това не е ли дискриминация спрямо българските водачи.
    Да не говорим, че тях въобще не ги санкционират. Да речем турските тираджии. ЗАЩО питам?
    Водачи с глоби за хиляди левове си карат и не им пука. ЗАЩО, питам.
    Защо ТОЛ камерите да не фиксират такива и да им се връчват незабавно и да се плащат. Ако санкцията отпадне, тогава да им се връщат парите и то, ако няма други неплатени глоби.
    Не е толкова трудно. Ако не знаете, питайте тези, които знаем.
  • 15 Цялото МВР да бъде закрито

    7 0 Отговор
    ... и то не само заради КАТ. Няма ден без новина за арестуван полицай. И това са само случаите, които стигат до медиите. Това е една прогнила система, която се самовъзпроизвежда. Трябва да се закрие заедно с ДАНС и да се започне на ново с напълно нови служители. Да не говорим, че се напълни с любовниците на този и на онзи, които е ясно, че за друго не стават и къде къде в МВР.
  • 16 ИСКАМЕ ЛИМИТ НА ГЛОБАТА ,

    1 1 Отговор
    НАРЕЧЕНА ,,СА КО ША ПРАИМ" - НЕКА ДАВАТ БЕЛЕЖКА С КОД КОГАТО ВЕЧЕ СА ВЗЕЛИ ПАРИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове