Last news in Fakti

21 Април, 2023 06:45 2 472 16

Зинаида Златанова: Обвиняват ни за експлоатацията и предлагането на натуралните минерални води

  • зинаида златанова-
  • минерални води-
  • транспорт-
  • обвинения-
  • европейска комисия

ЕК съди България за невъвеждането на чисти автобуси и електронно таксуване, заяви бившият министър на правосъдието

Зинаида Златанова: Обвиняват ни за експлоатацията и предлагането на натуралните минерални води - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз по три случая, свързани с европейското законодателство. Какви ще са последиците от това отговаря в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Зинаида Златанова, бивш заместник министър-председател и министър на правосъдието и ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

"Това е една съвсем обичайна практика. Тя се основава на договорите за Европейски съюз и Договора за функциониране на Европейския съюз, и мисля че широката общественост вече е доста запозната с т.нар. наказателни процедури. Съдебната фаза всъщност е вторият етап от наказателната процедура. В административния етап първо се отправя запитване до потенциалната държава нарушител. След като Европейската комисия получи този отговор, в зависимост от това дали той е задоволителен или не, или се прекратява процедурата в административната ѝ фаза, или се преминава към втората част на административната фаза, когато Европейската комисия излиза с обосновано становище затова, че смята себе си за права, а не съответната държава потенциален нарушител.

В нашия случай, вече сме в съдебната фаза, на два пъти сме обяснили на Европейската комисия нашата позиция, тя не е приета и затова вече Европейската комисия отнася спора към Съда на европейските общности. Т.е. ние се намираме в последната съдебна фаза. И това означава, че досега не сме успели да обясним или пък не само да обясним, но и ефективно да въведем, или да приложим някакво законодателство, в случая говорим за тези три европейски акта, за които вече широко се разбра", поясни Зинаида Златанова.

Ако ние междувременно, докато тече съдебното дело в Съда на европейските общности срещу България, въведем тези 3 директиви в националния правен ред, делото ще се върне в административна фаза процеса и ние ще нотифицираме към Европейската комисия, че сме изпълнили вече изискванията. И ако Европейската комисия каже, че няма повече нарушения, тогава няма никаква опасност делото да приключи с вреда за България. Ако това не се случи, делото ще си продължи и такива дела обикновено завършват с глоби към съответната държава. Каква ще е тя, не може все още да се каже.

Златанова обясни още, че два от нормативните акта, които са в транспорта, са съответно от 2014, 2019 година. Т.е. имало е достатъчно време да бъдат въведени в националния правен ред. Двата акта в транспорта са съответно за чисти автомобили и за електронно таксуване, като цяло те имат много важно бизнес измерение. И тук България не е изпълнила целта за определеното количество поръчка на чисти автобуси, което е в услуга на всички нас, тъй като въздухът ще бъде по-чист в градовете без съмнение, а това ще допринесе за декарбонизацията. А във втория случай - електронното таксуване не сме сами, а заедно с Полша сме изправени пред съда. Това затруднява свободното движение на търговския трафик на територията на Европейския съюз, тъй като България и Полша са въвели свои собствени режими на таксуване, които не са съвместими с европейските.

Комисията отчита и неизпълнение на правилата за експлоатация и предлагането на пазара на натуралните минерални води. Това е малко странно обвинение за нас. Това е въпрос, по който България отдавна спори с Комисията, десетилетия вече. В този спор е замесен вътрешен търговски въпрос. "Това, което е важно да кажем, е, че това неизпълнение няма пряко отношение към здравето или правата на потребителите, както и към качеството на минералната вода", поясни Зинаида Златанова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    42 6 Отговор
    ГОСПОДИ, избави ни от ЕСЕС!

    Коментиран от #4, #12

  • 2 И водата

    39 3 Отговор
    Искат да ни вземат тия извратеняци.
  • 3 Мляко Елена

    28 2 Отговор
    Ек действа като бухалка. Западен търговец си плаща и лапа нова концесия за вода. Суверенитет
    Нула. Корупция в ЕК и поръчки.
  • 4 Пешо

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    От статията не става ясно за същността на въпроса. Насажда се мнението , че ние не сме изпълнили ЕС закон, но не се разбира каква е същността на закона. Дали той е в наша полза или не. Разбита се обаче, че ще плащаме глоба. И тик се проявява същността на ЕС. Идеята не е за свободното придвижване на стоки и хора, а икономически интереси от глобално спуснати директиви. И питам аз... в един парламен където броят депутати е на квотен принцип спрямо населението на държавите, колко депутата имат малките страни и колко големите?! Ако има закон положителен за БГ и отрицателен за Франция, дали френските депутати ще гласуват против собствените си интереси?! Например пакета мобилност!!! Той пряко ограничи свободното движение в Съюза ;)))
  • 5 Сух

    26 1 Отговор
    Някой от европейските господари е хвърлил око на водата ни..
  • 6 Сандо

    14 2 Отговор
    Нищо хубаво не сме получили от този фашистки съюз.Те ни съсипаха икономиката и не ин дават дори глава да надигнем.Те и тяхните купени слуги в България.Репертоарът им от видими и невидими репресии спрямо държавата и народа ни е многообразен и безкраен.А затъпялото от пропаганда и евроатлантически ценности стадо продължава да блее и дружно и безпаметно да се движи към кланицата.

    Коментиран от #11

  • 7 Хоп

    4 1 Отговор
    Кучето е заровено в лисабонския договор,който Станишев подписа.
  • 8 Валентин

    3 0 Отговор
    Не разбрах какъв е проблемът с водата ни? Удобно е спомента в края на статията без подробности, докато за еко-автобусите и ел-таксуване има обстойно и логично обяснение. Та дали не са омешани умишлено темите: 2 второстепенни - за които е ясно, че трябват действия; и една - за която не става ясно, но засяга жизнен ресурс. Да не ни спретнат някоя "концесия" тип Дънди прешъс и на водата?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Валентин":

    Проблемът е прост:в недалечно бъдеще водата ще по-скъпа и от златото!Сам можеш да си представиш каква сила ще притежават тия,които владеят водоизточниците.Между другото една от причините за западния кръстоносен поход срещу Русия е именно богатството и от сладка вода,но това старателно се крие от стадото.
  • 10 Истината!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Валентин":

    ЕС иска ""един извор - един бутилировач - една марка"!!!

    Сега Европейската комисия отчита, че българското законодателство не е в съответствие с правилата, защото Не забранява предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произхождат от един и същ извор, под повече от едно търговско описание, както се изисква от директивата.

    Виновен е Боко и неговото управление! Заради него и приближени до него фирми лъжат ЕС и се правят на ударени с мокър парцал. За тях не е важно интереса на страната, а интересите на няколко "бизнесмена"!!!
  • 11 Напротив

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Българските шмекери не искат да спазват правила, искат да си лъжат-мажат както винаги.
  • 12 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Искаш да си бананона република и шепа олигарси да правят на маймуни цял народ?!

    Коментиран от #16

  • 13 Факт

    2 0 Отговор
    В момента у нас, под една и съща марка - се продава минерална вода от различни производители!
    Това не е в съответствие с ЕС!
  • 14 Против правилата в ЕС

    3 0 Отговор
    Освен това у нас не се изисква наименованието на извора да се посочва върху етикетите на минералните и изворните води!!!
  • 15 Истината

    2 0 Отговор
    И нашите позволяват да се използва обозначението "изворна вода" за вода, която не отговаря на условията за използване на този термин!!!
  • 16 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    За какви правила говориш?Още ли не си разбрал,че тези правила ги променят както им е угодно!Те и затова са правила,а не договори,закони или нещо подобно.Какво още ви трябва за да разберете някои азбучни истини?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове