Last news in Fakti

23 Април, 2023 04:42 3 012 26

23 април 1876 г. Априлското въстание - Перущица въстава

  • перущица-
  • априлско въстание-
  • башибузук

Градът удържа 7 дни срещу близо 5500 главорези на Тъмръшлията

23 април 1876 г. Априлското въстание - Перущица въстава - 1
Снимка: Архив

Връхна точка в историята не Перущица е участието на цялото население в Априлското въстание. То е вдигнато на 23 април 1876 г. Перущинци удържат 7 дни непрестанните атаки на многократно превъзхождащия ги по брой и въоръжение противник.

Те са нападнати от 5500 човека башибозук на Адил ага Тъмръшлията, а на 29 април пристига и турска редовна войска с артилерия начело с Решид паша. Едва когато оръдията разрушават покрива на въстаническата крепост - църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил“, в която са събрани около 600 старци, жени и деца, въстаниците прекратяват съпротивата.

В черквата загиват 347 души начело с отец Тилев, д-р Васил Соколски и водача на въстанието в града Петър Бонев - другар и съратник на Раковски и Левски в Белградската легия. Трагична е саможертвата на Спас Гинев, Кочо Честименски, Иван Хаджитлиев и още двадесет и трима перущенци. В черквата „Св. Архангел Михаил“ се въззема най-мощният глас за свобода, който човечеството е чувало – бащите жертват жените и децата си, а после и себе си, за да не бъдат роби и да не бъдат потурчени.

През юли 1876 г. Перущица е посетена от френския журналист Иван дьо Вестин, който съобщава, че след зверското турско клане при подавяне на въстанието, извършено от редовна войска и паравоенни мюсюлмански части в града, са останали 150 „старци и деца“ от предишното население от над 2000 души.

Впоследствие костите на българските мъченици са събрани и погребани в същата тази черква, за да се помни станалото.

За героичните събития Захари Стоянов разказва в "Записки по българските въстания" как "...един френец, който идел откъм Пловдив на кон, започнал да вика на турски: „Не бойте се, царска войска иде“. Башибозуците, като не го разбрали, че е френк гяур, свалили го от коня и го насекли с ножовете си...

Около 300-400 души, повечето жени, деца и недъгави мъже, успели да се предадат на башибозуците при Циганската могила, в което предаване не последвало нищо особено. Отведнъж обаче зверският глас на техния главатар Адил ага изкомандувал на своите подчинени диви башибозуци „Дьон гери!“ и дългите ятагани лъснали във въздуха.

Страшна минута настанала за беззащитните перущени, които били заобиколени от всяка страна от дивата орда. Техните отчаяни викове, молбите им, които произнасяли, коленичили пред разярения турчин, пресипналите гласове на малките дечица достигали до небесата.

Картината била една от най-сърцераздирателните. Там белобрадият старец припадал в краката на хищния башибозук да го пощади, който изпразвал пищова си в гърдите му и тичал напред да търси други жертви, без да удостои с погледа си поне валяющия се в кръвта си труп.

По-нататък млада майка целувала дръжката на окървавения нож да остави малката рожба, но безчеловечната чалма, под която се виждало само человечески образ, сечала наред и майки, и деца...".

И Джанюариъс Макгахан описва апокалиптични картини след зверските кланета с дивашката жестокост над българите.

„……………..Перущица е било селище от 350-400 къщи и около 3500-4000 жители. Това е единственото градче, оказало действителна съпротива на турците. Народът тук, колкото и неподготвен да е бил, се отбранявал с всички сили и до смърт.

Хората твърдят и аз нямам основание да се съмнявам в техните думи, че докато не чули за кланетата в други селища и не видели от хълмовете пламъците на другите изгарящи села, те нямали нито мисъл за въстание, нито мисъл за въоръжена отбрана.

На 29 април, било вторник сутрин, един ден преди клането в Батак, в Перущица се получило съобщение, че башибозуците идват откъм Устина. Всички – жени, деца, както и мъже – незабавно напуснали домовете си и се укрили в черквата.

Няколко души изгубили смелост и решили да се предадат, но след като предали оръжието си, били изклани. Това възпряло другите да последват техния пример.

В продължение на вторник, сряда и четвъртък башибозуците се забавлявали с ограбване и изгаряне на къщите в градчето, стреляли от време на време от далечно разстояние по хората в черквата, а през цялото това време нещастните българи седели в черковния двор и с отчаяни очи гледали своите изгарящи домове.

Те не могли да направят нищо. Между тях не е имало повече от 200 души въоръжени, докато башибозуците наброявали почти 6 хиляди.

Аз разговарях с една арменска девойка, която останала в черквата през цялото време на обсадата. Тя описва нощите, прекарани в черквата, като ужасен кошмар. Народът бил така претъпкан, че хората спели прави.

В четвъртък след обед в Перущица пристигнал Азиз паша начело на редовни войски и артилерийска батарея и без предупреждение започнал да обстрелва черквата.

Въображението трудно може да си представи ефекта на снаряд, попаднал през един от високите челни прозорци на черквата и експлодиращ с чудовищен гръм сред пищящите, жени и деца.

Ако някой се покажел на вратата да избяга, башибозуците, които пазели отвън, веднага го посичали.

Разказът на арменското момиче относно събитията, станали в петък и събота, е странен, несвързан, безумен. Разказаното от нея е извън всяко човешко въображение.

Мога да изложа тази част от нейната история само с предположението, че тя е напълно полудяла.

В петък, разказва тя, мъжете, укрити в черквата, решили да се самоубият, но жените им се намесили и молели да бъдат също така убити.

Двама от мъжете изпълнили своето решение. През сълзи и стон, скубейки косите си, удряйки главите си в каменния зид на черквата, те действително убили своите жени и деца, а след това убили и себе си.

Момичето разказва, че жените коленичили на земята, събрали дечицата си в своите прегръдки и в плач и ридание се молели, докато съпругът и бащата ги разстрелвал или пробождал последователно.

Това, че тези двама мъже трябвало да забодат ножа или да изстрелят куршум в слаби, нежни и малки човешки същества, обърнати към тях за обич и защита, показва до какво отчаяние са били доведени…

Но арменката продължава нататък. Много млади момичета и омъжени жени, чиито мъже били убити или били избягали, молели също така да бъдат убити, за да избягнат падането в ръцете на башибозуците. И тяхното желание било изпълнено.

Повече от двеста души били убити по тяхно желание. Подът на черквата тънел до глезените в кръв.

Положението, което описах в Батак, Панагюрище и Перущица, е същото в повече от сто български селища…

…Само в областите на Пловдив и Пазарджик има около 50 изгорени села, без да се броят тези, които са ограбени, а 40 000 души са жестоко изклани от извергите.

Турците определят броя на убитите в България от 15 000, но те са много повече дори от официалната версия от 40 000 души. Някой от разследващите смятат, че са дори 100 000.

Нещастието е толкова голямо, че не може да се говори за него спокойно. Плачът, сърцераздирателните ридания и жалбите на нещастните жени и деца все още звучат в ушите ми.

Те ме преследват ден и нощ – навсякъде, където отивам, когато спя или се пробуждам. Те ме обитават като безкрайно много призраци. Мисля, че това е достатъчно…………………

Прощавай, читателю, ако си имал нещастието да прочетеш това!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 2 Отговор
    Поклон Вам
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    24 4 Отговор
    МУСТАФА КАРАДАЙЪ Е РОДОМ ОТ ЕДНО ОТ СЕЛАТА ОТ КОИТО Е ДОШЪЛ БАШИБОЗУКА.
    ..... ДА ПРОЩАВАТЕ ЧЕ КАЗВАМ ИСТИНАТА
    ... АМА ТАМ ПАК ХОДЖИТЕ КОМАНДВАТ
    .....

    Коментиран от #7

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    17 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ Е НЯМАЛО ФАШИЗЪМ , НИКОГА!
    ..... КАЗА УРСУЛУЦА

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Учудващо

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Нали Турция била негова родина.
  • 8 Кочо

    19 0 Отговор
    ,,.... И господ отгоре през гъстия дим
    гледаше на всичко тих, невъзмутим..."
  • 9 дааа

    7 16 Отговор
    Ехх, какви българи е имало някога а сега само копейки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдам

    5 5 Отговор
    После четата стоян георгиев, Българин и русофил убиват Христо Ботев и се провъзгласяват за патриоти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 чичо ив

    4 0 Отговор
    Или ви смущава думата помаци
  • 17 чичо ив

    5 1 Отговор
    Помаците са били по-лоши и от турците,защо да спестяваме истината
  • 18 Якото турско "съжителство"

    16 0 Отговор
    "Петвековното османско владичество в българските земи е време на нечувани политически произволи, насилия и безправие, на жестока феодална експлоатация и безогледно ограбване на населението, на безподобна народностна и религиозна дискриминация, на масово унищожение на културни паметници и ценности.
    Най-тежки удари били нанесени върху българската народност. Огромен брой българи били унищожени физически – избити по време на завоеванието и при многото въстания след това. Особено много пострадало българското мъжко население, поради което не е чудно, че в османските описи и данъчни регистри са посочени много жени вдовици като глава на семейства. Многобройни групи българи били изселени от родните си места и заселени далеч в Анадола, където попадали сред инородно население и постепенно били асимилирани. Трета група българи пък били прогонени от родните предели и потърсили убежище в съседни страни: Сърбия, Унгария, Австрия, Банат, Трансилвания, Влашко, Молдова, Русия. Техният брой в навечерието на освобождението през 1877/8 г. наброява около 1 500 000 души, т. е. всеки четвърти българин християнин бил прокуден от родината си. Всичко това отслабвало българската народност във вековната й борба за оцеляване и политическо освобождение. Същевременно в българските земи били заселени големи маси чужденци, предимно татари и черкези. Това още повече влошавало и без това нерадостното положение на българското население..."
  • 19 2025

    8 4 Отговор
    Кога ще е най-новото въстание в БГ срещу комунистите мафиоти? Които ни направиха живота от мизерен по-мизерен а те се накрадаха и продължават да крадът и забогатяха страшно много . Конфискация , национализация и принудителен труд .
  • 20 Гласуващ за ДПС

    1 8 Отговор
    Раята просто не е трябвало да се бунтуват, много е просто.
  • 21 Госあ

    13 4 Отговор
    След това дойде армията на благородния и велик цар Освободител, биха се с дивите анадолци въоръжени, обучени и командвани от запада, и освободи България ! Такава постъпка е правил единствено благородният хан Тервел, който спасява Европа от арабското нашествие заедно с французина Карл Мартел, но докато Мартел се бие за Франция, Тервел се бие за Константинопол ! Слава на Русия !

    Коментиран от #25

  • 22 така правят

    3 2 Отговор
    и московските орки
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От оня свят

    2 2 Отговор
    Що говорите глупости за героизма на Перущица, при положение, че е добре описано "въстанието" им в историческата книга ТЪМРАШ. Вземете я прочетете преди да пишете и говорите глупости и изкривявате действителността, което е присъщо на последователите на дявола. И не трийте истината, за да не бъдете изтрити не само от интернет, но и от този свят!!!
  • 25 Туй то

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Ако западният свят , не беше осъзнал огромното бъдещо значение на петрола , намиращ се по това време в османските земи. Можеше да няма никога Априлско Въстание . Да сричаме от Корана, в състава на султанската империя. И всеки опит на Русия да ни освобождава , би завършвал с война от типа на Кримската . Армиите на всички европейски империи , и държави . Строени под едно знаме , срещу армията на царска Русия. Г. С. Раковски щеше да е търговец . Левски монах. Ботев учител.
  • 26 Вичо планина

    0 0 Отговор
    Перущица са македонци, преселници от Костурско Егейска Македония!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове