Last news in Fakti

8 Май, 2023 14:48 3 010 35

Андрей Ковачев: Северна Македония "обяви война" на ЕК и ЕС

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • българи

В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде повдигнат въпросът

Андрей Ковачев: Северна Македония "обяви война" на ЕК и ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

"Тук става дума вече не за конфронтация с България, а с европейските институции. В момента се дебатира резолюцията за Северна Македония и това ще влезе в нея. Ако не приемат сериозно позицията на Европейския парламент и Европейската комисия, то това е друг въпрос, явно не приемат сериозно приемането си в Европейския съюз".

Това каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев за това, че на 6 май група българи се опита да стигне до Ново село, за да присъства на панихида на българското военно гробище, но не беше допусната в югозападната ни съседка.

И допълни, че очаква отговори и от министри на РСМ.

Според евродепутата антибългарската реторика се е засилила в РСМ заради предстоящите избори и съревнованието между управляващи и опозиция - кой повече ще защити македонската идентичност от лошите българи.

"В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде повдигнат въпросът - защо с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи не бяхме допуснати в РСМ. Трябва да се обясни какво ще се случва занапред и как това се съвместява със статута на страна, която е кандидат за член на Европейския съюз. Това е тежък прецедент. Никоя страна от Западните Балкани не си е позволявала подобно нещо".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    6 28 Отговор
    Македония ще замести достойно България в ЕС. Макрон отдавна ви изтъргува на жълтурите и руснаците.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аве

    21 3 Отговор
    според мен "войната" е към нас, а не към целия ЕС!

    Коментиран от #14

  • 5 Тук трябва да се изреже

    19 1 Отговор
    Честния ционист, той като МъкаДонско чедо най-добре знае проблемите на титовите българи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И нещастния мъкъДонец

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Веднага се изряза по темата! Близо съм, скоро ще се видим с тебе!

    Коментиран от #11

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    Вето

    Коментиран от #9, #20

  • 9 Здрасти Вальо

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как си приятелю?
  • 10 Орбан

    5 10 Отговор
    След като ЕК и ЕС се олицетворяват от тоя БКП+ДС-ГЕРБерастин Андрюша Ковач €-контеса Месечкова, то може да им се тури пепел! Вече никой не може да ги спаси!
  • 11 честен ционист

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "И нещастния мъкъДонец":

    Близо вика бил. Кажи от коя страна на Стара планина си, аз да ти кажа до кой ще си по-близо. Или ускорен курс на турски, или на руски, или ако искаш у ЕС, ще трябва македонски да учиш.

    Коментиран от #12

  • 12 Аз македонския на Александър го знам

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Ти обаче освен калимера, друга македонска дума не знаеш!

    Коментиран от #34, #35

  • 13 Ковачев,

    20 3 Отговор
    радвай се на многото парички, които получаваш. Но не плещи глупости. Северна Македония не воюва срещу ЕК и ЕС, тя работи срещу такива дребни риби като тебе и другия до тебе, за да покаже, че НЕ БРЪСНЕ БЪЛГАРИЯ за слива!!!!! България сама си го заслужи с тъпата политика към нея, която води от години. Като започнем с признаването й за независима от президента Желев ПОЛОВИН ЧАС след обявяването й, после изпращането на танкове и артилерия, която те или продадоха или.... вие знаете какво я направиха. После с това вечно слагане на макетата. УНИЖАВАТЕ ни нас НАРОДА български!
  • 14 разбира се, че е така

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аве":

    Макетата се слагат на джендър управляващите в ЕС и УСПЯВАТ да ни ПОДЛИВАТ ВОДА. И без това никой в ЕС не ни смята за нища - нито Шенген, нито еврозоната, отново въведен механизъм за наблюдение, което много от кълцащите на клавиатурата ВЪОБЩЕ не знаят какво означава. За нас от ЕС говорят със запушен нос и гледат към боко.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХХL-маринкеф

    2 1 Отговор
    на флигорната да му я продухат.....
  • 19 Лавров

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Вучич":

    Има и по-прости и това са сърбите.Моята дъщеря се запознала с българин легнали и замалко да й изкочат очите после като омекнал й казал донеси ми една потна бира от хладилника .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лавров

    0 2 Отговор
    Как е..донеси ми една потна бира на английски но на чист английски не като тези в Америка Канада Австралия или Индия .

    Коментиран от #22

  • 22 Волгин

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Лавров":

    Искаш ли на руски хихи
  • 23 Макето

    5 4 Отговор
    Този от снимката, като го гледам, заслужавате си го. Какъв ид……от трябва да си, за да гласуваш за него? Та даже и в Европа да те представя. Ноооо, на всекиго според заслугите му.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    3 0 Отговор
    Абе не ги дразнете, че ще ни обявят война и тогава ще видите кон боб яде ли.
  • 26 А бе,

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Макето":

    тоя що не се хване у работа, какви са тия македонски екскурзии !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нека отговарят

    3 1 Отговор
    Точно Андрей Ковачев,и Врабески който възстанови гробовете на българските войни със свои средства и беше реалния домакин.Какво искат сърбомакетата," македонска идентичност" няма такава защото е изкуствено създадена с репресии,мъчения и убийства,подменена идентичност,фалш.Присвояват си българските революционери които са етнически българи от Македония.Всичко е страх от историчката истина и колкото може да я отложат.
  • 29 4рррр

    3 3 Отговор
    Тия изроди македонски,нека да станат част от Гърция че да видят какво е унижение
  • 30 Югокомунизъм в

    1 1 Отговор
    Действие са тия, нито може да им се вярва, нито да се разчита за демократични промени, те са на ръчно управление от белград-кремъл, мачкат българите както прети, при титова югославия, не могат да свикнат, че югославията че умре както ссср
  • 31 Петър

    3 7 Отговор
    Да живее Македония!

    Коментиран от #33

  • 32 @@@

    0 0 Отговор
    Северномакедонците неискат да са в ЕС. Те си мечтаят за мини ЕС на западните балкани т.е. за трета Югославия."Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония
    Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро.
    Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".
    Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси.
    Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".
    В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.Словенският президент Борут Пахор подкрепи идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона
  • 33 до Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Петър":

    Петре, коя Македония???
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз македонския на Александър го знам":

    Калимера е на гръцки. В Северна македония езика е български на македонски диалект.:създаване на "служебен" македонски език.
    Така нареченият македонски език е функция на така наречената македонска нация. Която пък е издънка на македонизма.
    Негов баща е сръбският политик Стоян Новакович. В края на XIX век той го готви за задушаване на българщината и сърбизиране на областта.
    "Тъй като българската идея, както е известно на всички - пише Новакович, - е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е почти невъзможно да бъде разколебана, изнасяйки срещу нея само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, няма да е в състояние сама да изтласка българската и по тази причина на сръбската идея ще й бъде нужен някакъв съюзник, който да е твърдо срещу българизма и да съдържа в себе си елементи, които могат да привлекат народа и народните чувства, отделяйки го от българизма.
    Този съюзник аз виждам в македонизма, или в разумни граници отразяване на МАКЕДОНСКИЯ ДИАЛЕКТ и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да бъдат в по-непримиримо положение, отколкото с македонизма",
    В тази посока - продължава да умува Новакович, - ми се струва най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар трябва с македонския да се съедини сръбският буквар, но така, че македонският да е две трети, а сръбският една трета, при това във втората му половина. Букварът
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове