8 Юни, 2023 21:55 1 898 12

Инспекторите по труда обикалят нивите и градините

  • гит-
  • инспекции-
  • труд

Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв.

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) засилва контрола върху трудовите правоотношения в селското стопанство с началото на земеделския сезон. Това съобщи пресцентъра на ИА ГИТ.

От началото на 2023 г. контролните органи са извършили 1324 проверки, при които са констатирани 5413 бр. нарушения. Случаите на наети без трудов договор са 75, обобщи news.bg.

Инспекцията по труда напомня, че работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв., като това нарушение е основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки.

Заради спецификата на работата в растениевъдството, в Кодекса на труда е предоставена възможност за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от един ден. Наетите с еднодневни договори запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. Земеделските стопани и тютюнопроизводителите нямат задължение да регистрират този вид договори в НАП, да оформят трудови книжки и др.

Припомняме, че въпреки възможността за еднодневни трудови договори в селското стопанство, всеки десети продължава да работи без такъв по данни от миналата година от проверките на ГИТ.

ИА ГИТ предлагат софтуер на сайта си, който позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат заявявани онлайн, както и да се изготвят интерактивни оценки на рискове в сектор "Селско стопанство".

Eксперти от Инспекцията по труда се включиха в семинар на тема "Спазване на трудовото законодателство, в т.ч. осигуряване на здраве и безопасност при работа за работещите в земеделието", организиран от Националната служба за съвети в земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 0 Отговор
    С токчетата? Да бе, е сега! Могат ли да различат царевица от люцерна?!?
  • 2 Спецназ

    12 1 Отговор
    Едва ли има "зърнар", с милиони субсидии има, който да си спести сезонен договор,
    данъците за това са стотинки.

    Сивата икономика е в градовете с не отчитането на
    реалния оборот на търговците по складовете- там е под 50%.
  • 3 Да, бе

    7 1 Отговор
    Дано да дойдат, че да не купувам храна за кучетата няколко дена...
  • 4 Срамота

    13 0 Отговор
    То Швеция всяка година си затваря очите за орди и катуни на границите й и през цялата й територия да и берат боровинките, че ще фалират местните. А наще на умрял нож вадят!
  • 5 Картофитеми

    5 0 Отговор
    Бай Амет чобанина ви чака у нивата.
  • 6 Бюджет 2049

    9 1 Отговор
    Удрии по обикновения човек, дребния и средния бизнес. Най тъй Кокорчо?
  • 7 Трифон зарезан

    2 0 Отговор
    Да ги питам? Може да си купя нещо ,да получа фактура за това нещо, и след 5години някакъв съдия да издаде заповед с която частен съдебен изпълнител да дойде на работната ми площадка с охрана и да вземе купеното от мен нещо.
  • 8 асдаа

    4 3 Отговор
    Какъв дребен, среден, голям ... "бизнес" ? Над 90% от така наречените "бизнесмени" са си чисти престъпници. Всички те отдавна се изучиха че на-лесно се краде от работника като не му плащат осигуровки. Така крадат не само от работника и държавата но и от всички в БГ. Крайно време е укриването на осигуровки и данъци да се криминализира. Едни 100-200 "бизнесмена" в панделата и другите ще се кротнат и влязат в релси.

    Коментиран от #10

  • 9 Фернандо Алонсо

    4 1 Отговор
    ГИТ или Инспекцията по труда е най-паразитната агенция в България. Безсмислена структура, чиято единствена цел е събиране на глоби. Изцяло се ръководи от силната партия "на деня" и свързаните фирми са облагодетелствени и Никога не се проверяват, докато за обикновените,малки фирми е нещо страшно..безброй, откровено малоумни наредби и изисквания,заради които после съдират кожите на малките фирми. Дано някой СЕ намери,да ги закрие тия несъздаващи БВП
  • 10 Ех,асда

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "асдаа":

    Абе ти много ги разбираш.
    Що не станеш един работодател и да даваш по 10000 заплата?

    Коментиран от #11

  • 11 асдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ех,асда":

    "Що не станеш един работодател и да даваш..." - никъде не е казано че всеки сульо става за работодател/бизнесмен. След като не успява да осигури прилични заплати и да плаща осигуровки, затваря "бизнеса" и отива да бачка при някой който може. Не да ми реализира "печалби" от укриването на осигуровки и данъци което си е чиста кражба и престъпление. Пример - строителството. Най-сивия сектор. Десетки хиляди "майстори" работещи на черно и не плащащи никакви данъци и осигуровки.
  • 12 Булба67

    0 0 Отговор
    А, що обикалят ? 10 000декара Един работник със осигуровки?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове