Last news in Fakti

1 Юли, 2023 21:11 1 702 28

Акад. Денков пред Actualno.com: Има учени в България, които могат да направят чудеса

  • денков-
  • рожен-
  • телескоп

През последните няколко години България беше сериозно подкрепена както с европейски средства

Той днес посети астрономическата обсерватория на връх Рожен за откриването на новия роботизиран 1,5-метров телескоп с кула и купол. Той преряза лентата на съоръжението заедно с акад. Юлиян Ревалски - председател на Българската академия на науките, проф. Евгени Семков - директор на Института по астрономия, и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

От изявлението на министъра стана ясно, че в последните години в обсерваторията МОН е инвестирало над 6,8 млн. лв. по Националната карта за научна инфраструктура. Годишно тя се посещава от около 4000 ученика. „Една трета от всички посетителите са деца и ученици и това е изключително радостно, защото досегът до науката, до телескопа, близостта до звездите оттук ги е мотивирала и сигурно това ще са бъдещите физици, астрономи, а защо не и астронавти на България. В новата национална програма "Образователни маршрути" обсерваторията на Рожен е включена като един от важните обекти, в който децата могат да проведат своите извънкласни дейности, уроци по различни предмети, свързани с природните науки и така отново да се докоснат до науката и до звездите“, допълни Цоков.

Ето и останалите ни въпроси, на които министър-председателят отговори:

Г-н Денков, смятате ли, че скоро ще дойде време бюджетът за наука да е толкова висок процент, какъвто е нужен, за да се развива достатъчно добре науката в България и вашите колеги учени да са удовлетворени от работата си тук?

През последните няколко години България беше сериозно подкрепена както с европейски средства, така и с национални по отношение на научното оборудване. Във всички основни области бяха инвестирани средства и чрез центровете за върхови постижения, и чрез центровете за компетентност, и чрез тази карта за научна инфраструктура. Така, че апаратура има. Това, с което не успяхме да се справим, е да създадем по-добри условия за учените, особено за младите учени, за да искат да влизат в системата, да се чувстват добре, да израстват кариерно според заслуги, а не по някакви други признаци. Това е непосредствената задача, която трябва да решим. Това включва и повишаване на финансирането, особено на заплатите на учените, но също така предполага и навсякъде да се поставят по-ясни изисквания как ние отчитаме дали някой се справя или не се справя с тези задачи. Тоест, заедно с повишаването на финансирането, ние трябва да създадем и системата, която казва ясно на младите учени какво се очаква от тях. И да знаят, че като го направят, те ще бъдат признати, оценени и ще се развиват нагоре. Тези две задачи трябва да се комбинират, иначе няма да си свършим работата.

Ако видят избухваща звезда или нова планета - тогава рязко ще получат популярност и може би по-високи заплати, но науката е нещо много бавно, тромаво, знания и опит се трупат ден по ден, час по час, съответно откритията рядко се случват. Тоест, пунктовете за оценяване как ги виждате?

Навремето, като бях млад учен, ме питаха: "Ти защо се занимаваш с това?". И понеже бяха хора, които не се занимават с наука, аз им казвах: "То е като един спестовен влог. Всеки ден трябва да слагаш по нещо, да трупаш, за да знаеш, че си постигнал нещо голямо". Така, че сте напълно права. Но това, което трябва да се разбере, е, че ти можеш да си получаваш заплатата, да стоиш на работното си място и да не направиш нищо особено. В същото време има други хора, които са мотивирани отвътре, влече ги, сърцето им е там. Има хора, които могат да направят чудеса. България има много такива учени. Има хора, които обичат науката и ѝ се посвещават. За това заедно с финансирането трябва да се оправи и тази система, която да ги мотивира и да ги оценява, когато се справят чудесно. Всъщност това е едно от предимствата на Запада. Не е въпросът само в по-големите заплати. Много често, когато работиш по проект в България, всъщност заплащането може да бъде по-добро, сравнено с условията на живот, тъй като е по-евтин. Това, което все още ни отличава, е, че ако на Запад ти действително се справяш добре със своите задачи, това се вижда, промотира се и имаш израстване. При нас тази връзка все още не е добре установена.

Ние като общество сме длъжници на научните среди. От нас като общество какво се иска, за да ги възнаградим за това, което правят, за да ги стимулираме, за да ги оценим и да им дадем знак, че имаме по-големи очаквания от тях?

Първо трябва да разберем, че няма развито общество, което не използва научните знания. Управлението на такива сложни общества като държава, област, община ако щете, решенията, които трябва да се вземат, трябва да са на базата на истински научни данни. Да кажем един демографски проблем. Да, всички знаем, че има проблем, но как да се реши демографският проблем изобщо не е очевидно. Има спорове. И в другите държави не знаят как точно трябва да се подходи. Ето един сложен проблем, който изисква науката да каже: "Ако направите това, това и това, то ще проработи. Ако направите друго, може да изглежда приемливо, но то всъщност няма да проработи". Например по-високите заплати не водят автоматично до по-голяма раждаемост - това го е показала статистиката в по-развитите държави. Така, че тези сложни проблеми на хората, на обществата, изискват научен подход, който почти винаги комбинира различни научни знания. Ние трябва да разберем, че науката ни е нужна, за да живеем по-добре и тогава ще ценим повече това, което правят учените. Отивайки от другата страна и аз вече знам, че не е достатъчно само да имаш научни постижения и научни знания, а трябва да обясниш на хората защо те са полезни за тях. Трябва и ние да работим като учени по приложни задачи, най-малкото да обясняваме защо това, което правим, е полезно.

Националната пътна карта за научна инфраструктура не финансира пътна инфраструктура, правителството прави това. Вие сам видяхте какъв е пътят до обсерваторията на Рожен, има ли опция да се ремонтира, за да пътуват астрономите по-леко?

Първо е важно, че имаме инструмент, който да работи. Разбира се, знам, че има проблеми, когато дойде зимата и трудно се преминава дотук, но все пак това е друго министерство, други критерии се подбират как да се финансират пътищата. Аз по-скоро бих обърнал внимание, че освен липсата на средства, много често се оказва, че средства има, но организацията не е добра, ефективността не е добра. Примерите ги знаете от последните години. Затова една от най-важните ни задачи като правителство, на министъра на регионалното развитие е да започнем да харчим средствата много по-прозрачно, много по-ефективно, за да могат да стигат и до тези пътища, защото е очевидно, че трябва да започнем с приоритетните - където има най-много жители, нуждаещи се от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 7 Отговор
    Да Ама Как Като Ни Контролират мафията и Козяк Сащ

    Коментиран от #7

  • 2 Адам Хилтън

    26 2 Отговор
    Учените не могат да си вържат обувките без инженерите - тия дето Иван Костов изгони в Западничания.
  • 3 Дани

    8 3 Отговор
    Като учен Не зная...,като политик той си знае.
  • 4 ХАХАХА

    22 3 Отговор
    Аре без чудеса ,то сега сме цъфнали и вързали, а при такива чудеса направо ще ни закрият.
  • 5 ТаУмВзе

    21 5 Отговор
    Успешно могат да слобят казан за ракиджос! Кфи български Учени бре. Всичко Кадърно избяга от Геноцида и няма да се върне никога.

    Коментиран от #11

  • 6 Русофил

    18 4 Отговор
    С този телескоп БГ учЕните със сигурност ще открият извънземните.
    Ще им помогнат и двата суперкомпютъра, за които също се изляха стотици милиони.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Учен

    25 0 Отговор
    Денков , мечтаеш брат . Всеки опит на знаещия, можещия се парират от държавните чиновници ...а недай си боже и да си частник...ум ще ти зайде на каква завист и репресии съм се навидял от страна на низши и средни държавни чиновници ...добре е да ги озаптиш ,тов ..бабх, мосв,риосв,пожарна...
  • 9 Тракиец

    13 8 Отговор
    Вярно е г-н Денков та наши учени измислиха чушкопек и то за 3 чушки.
  • 10 нашия

    17 2 Отговор
    Но има и един "академик" ,който не може да ги прави .....а май че и нищо не може да прави освен да изпълнява команди....имаме си и "Академик"-фелтфебел...иначе казано старшинка на ротата....
  • 11 ХАХАХА

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    И така прокопСаха на Запад ,че всеки ден четем за непрекъснатите чудеса сътворени от нашенци!
  • 12 Най-големите чудеса

    13 1 Отговор
    ги прави Боко - академик по кражбите, тясна специалност - феодално дело. Кики и Коки са на стаж при Бащицата, негови чираци.
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "СИНЬОТО":

    Да Се Върне На Подателя
  • 14 Жалка работа

    5 2 Отговор
    На -голямото чудо създадено от БАН е преносима тоалетна тип тринога за ползване на открито.За 34 г.от "великата демокрация"това им е шедьовъра !
  • 15 Буци

    6 0 Отговор
    И аз без да съм учен, мога да направя чудеса. Мога да направя един милиард да изчезне
  • 16 Фройд

    8 0 Отговор
    Добре би било вместо телескоп, да дадат на учЕните микроскоп.
    Та белким открият поне една мозъчна клетка, в така наречения парламент.
  • 17 Бай Николай лъжеца, крадеца и марионетка

    7 2 Отговор
    На краварите, отново се стяга за шарлатания! Бай Николай май не разбира вашата дума струва 0,00 или колкото доверието в Козяк който ви назначи! Вие сте едни пропаднали хора без никакви морални качества,разкарай се и изчезни! Този е пример на Козяк
  • 18 Абе тъпак,

    4 2 Отговор
    Чудеса може да прави само Господ Бог, и след като бъдеш покръстен ще го разбереш, негоднико еЛГеБеТейски!
  • 19 ГосТ

    4 8 Отговор
    Денков е безспорен учен. Просто трябваше да остане министър на образованието и науката и да действа, вместо да говори. Това което говори е правилно, но само с приказки не става. В българската наука след прехода се развиха и нарастваха много злокачествени образования и пускат много разсейки

    Коментиран от #20, #21

  • 20 ГосТ

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    Сега простолюдието има пълното право да го плюе. И не само простолюдието, а и нормалните хора, които вижда как се е навел на мейнстрийма.
  • 21 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    образУвания 😀
  • 22 Но не така

    7 1 Отговор
    Има огромна разлика във финансирането. Новосъздаденият институт ИСАЙТ, който е направен, заради човек, който обаче не дойде да работи в България, финансира докторантите с 6 хиляди стипендия на месец, за пет години (напрактика скрити трудови договори, а не стипендии), което на месец е около 2 пъти по-високо от Германия, където стипендията е между 3000 и 3300 лева за три години. Т.е. другите български докторанти нямат шанс да живеят нормално в България, но чуждестранни (което не е лошо) се финансират с огромни средства, но които могат да си тръгнат по всяко време, без да са длъжни да връщат взетите пари и които нямат задължение да останат в България. Така че България върви срещу собствената си наука. Но това е така, т.к. няма добро управление. Денков като учен може да промени това.
  • 23 Шопа

    4 0 Отговор
    Да, ама има и псевдо учени / неучени които за няколко гроша и власт правят чудеса от героизъм и задно салто.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СМЕЛ

    3 0 Отговор
    Без наши научни изследвания ще се докараме да плащаме за чужди такива а талантливите да бягат в чежбина
  • 26 Николай Стоименов

    5 0 Отговор
    Хер Флик се размечта
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сандо

    3 1 Отговор
    Ами академика да си беше стоял в Академията да твори чудеса,ако може,а не да затрива една държава на повече от 1300 години.Което впрочем си е едно истинско чудо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове