Last news in Fakti

28 Юли, 2023 13:34 2 009 21

Мартин Захариев: Ситуацията с плажовете и ниската запълняемост на хотелите не е оптимистична

  • летен сезон-
  • хотели

В сравнение с други държави, като Гърция и Хърватска, които отчитат ръст от над 20%, България не успява да постигне подобни показатели, каза зам. -председателят на Националния борд по туризъм

Мартин Захариев: Ситуацията с плажовете и ниската запълняемост на хотелите не е оптимистична - 1

Мартин Захариев, зам. -председател на Националния борд по туризъм (НБТ), споделя своите възгледи относно текущото състояние на българския туризъм и предстоящите предизвикателства пред БНР.

По думите на Захариев, очакванията за туристическия сезон не са в съответствие със записаните исторически рекорди през 2019 година, когато България посрещнала над 9 млн. чуждестранни туристи.

Изключително важен фактор, които също влияят на сравнителния анализ, е свързан със Системата за единна туристическа информация, която започна да функционира към края на 2019 година. Преди това данните, използвани от правителството и сектора, се основаваха на непълни и методологически неточни данни от Националния статистически институт.

По неговите думи ситуацията с плажовете и ниската запълняемост на хотелите към настоящия момент не предоставят основание за оптимизъм. В сравнение с други държави, като Гърция и Хърватска, които отчитат ръст от над 20%, България не успява да постигне подобни показатели. Новите хитове на пазара, като Албания и Черна Гора, също отбелязват значителен ръст в туристическия сектор.

За да се подобри положението, Захариев изтъква необходимостта от коректност и актуализация на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 година. Според него, този документ е основополагащ за определяне на “рамката, темпото и методите на финансиране на туризма“. Според него сегашната стратегия, приета през 2018 година, не отразява новите предизвикателства като пандемията от коронавирус и дигитализацията, които съответствено засягат позиционирането на "Бранд България" на световната туристическа карта.

Захариев изразява недоволство от финансирането на задачите в Министерството на туризма и от “липсата на административен и креативен капацитет за справяне с текущите предизвикателства“. Той споделя, че са отправени предложения и мнения от организации в бранша, но половината от предложените приоритети не са били взети под внимание във вече приетата управленска програма на Министерския съвет.

“Ние изразихме многократно, визирам 5-6 много мощни организации, които имат висока степен на представителност, с нарочно писмо от 13 страници сме дали нашите управленски виждания и приоритети за текущия мандат към министър-председателят Денков, към финансовия министър Василев и в отговор на това, преди дни видяхме вече приетата управленска програма на Министерски съвет, където от 10-те ключови точки, които сме извели като приоритет, са намерили място половината“, посочва той.

В заключение, Мартин Захариев изтъква, че август може да допринесе за подобрение на туристическия сезон, но един месец няма да бъде достатъчен за постигане на очакваните резултати. Основополагащата стъпка за рестартиране на програмата за управление на туризма трябва да бъде актуализацията на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 година, която да отчита новите реалности и предизвикателства в сектора.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде бе, пак реват

    37 0 Отговор
    Хотелите и плажовете сазапълнени до дупка. Цените са като в Монако.
  • 2 КовидманЯк

    32 0 Отговор
    Значи жената на пържолите е ниска, вдигнете я на 2000 лв за пържола и ще има посещаемост.
  • 3 Хотелиер

    12 7 Отговор
    Пак ще дойдат немските крави като им омръзне в Гърция и Хърватска
  • 4 Хихихи..

    15 1 Отговор
    Кво стаа с контрата,ше бием ли варварите? Поне до Татовите параметри ще дотътрим ли Българийката до десети ноември 2089 година?
  • 5 Питам:

    40 0 Отговор
    При това презастрояване, при това "качествено" обслужване и при тези "ниски" цени какво друго може да се очаква ? И още при толкова браншови организации в туризва, направете си кооперация и си рекламирайте " продукта", защо държавата трябва да ви рекламира, малко ли ви е намаленото ДДС, а вие дерете кожи ?
  • 6 крият пари

    20 1 Отговор
    от камери бгн се видя, като е хубаво времето - на плажа са всички . Кондйо, Ванко, Азис, Преслава, а определен хотел на велчев и брат му , ако не е пълен е кво сега . Алчност .
  • 7 Факт

    36 0 Отговор
    Нещата единствено ще се оправят след, като минат наглите български "бизнесмени" хотелиери през чистилището на фалита. Това е единствения начин да се оправят нещата. " За богата братя не ходете на нашето черноморие", докато не се осъзнаят, че благодарение на парите на клиента те съществуват.
  • 8 проверки,

    10 0 Отговор
    акции, само с банкова карта заплата, а като всички се наакат - доволни летовници от Полша . Те са най-добри .
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    25 0 Отговор
    Това е мечтата на Ганчо, да кара Ламборгини и Ферари по изкорубените булеварди и магистрали на България след като е станал мулти милионер за един ден, заради това и поради това Цените са като в Монако и три пържоли се продават за 500 лв.
  • 10 Агата Кристи

    26 1 Отговор
    Тези наши мутрокурорти са със затихващи функции.
    НИСКОЧЕЛИТЕ ще си останат сами в пребетонираните и с ниско качество на обслужване, така наречени "курорти".
  • 11 Ре-Тард

    21 1 Отговор
    аз мечтая да почивам в пентхауса на ония общински съветник от Несебър или на другия толоп, дето вгради мелницата в хотела си. Ганио е отпадъкът на земята
  • 12 изкуствен интелект

    20 0 Отговор
    алчността не води до нищо добро
  • 13 наште

    11 2 Отговор
    хотелиери и ресторантйори умориха летовниците - вместо почивка и отдих - удавяния, цените по 5 пъти , стек за 500 , а статистиката за 20 процента е лъжа . Дубровник една вода е 45 евро . един отива и двама се връщат ама не . никой нестъпва повече . Креватния туризам в гърция в затапена граница и пожари едва ли е 20 отгоре . Абе в камери бгн се вижда наживо бе . 1 млрд по 5 цената, сега 6 млрд от туристи хахаха
  • 14 Мартинчо мамин

    16 0 Отговор
    Я си напъни шкембе чорбата в главата да видим, дали ще се сетиш какъв ви е проблема на кроманьнците от хотелския бранш
  • 15 Варна

    31 1 Отговор
    За какво да отида бе Мартине ? Заградено като военна зона , ако случайно не си платиш паркинга рискуваш тежък побой , а си на почивка . Аз искам спокойствие , не мутри , чалги , батки и тн . Мартине , моля те като приятел прочети закона за Черноморското крайбрежите , там ясно пише , че е изключителна държавна собственост , тоест на всички нас , като го заградите какво очаквате ? Аз като турист , търся тишина спокойствие , спорт , затова навремето му викаха отдих и туризъм
  • 16 089954

    30 0 Отговор
    За две топки сладолед в Балчик ми взеха 12 лева . В Италия в Джелатария е 2 евро , ех туризъм , ех рибай стекове , ех няма прости вече .....
  • 17 А бе

    10 0 Отговор
    тоя па няма, няма, па се изсере на метеното.
  • 18 Леферов

    8 1 Отговор
    Мартинчо, кимейшън сикиндейшън за твоите хотели.
  • 19 И в България трябва реформа

    10 0 Отговор
    И в Испания и Турция преди 20 години е било презастроено на морските курорти!Колегите на мартинчо обаче решават, хотели да се съборят, да се върне красивата част на плажа! И сега и в Турция и в Испания е претъпкано от почиващи! Няма бг шмекери да ти одират кожата за щяло и нещяло! Хората се кефят на почивката си в истинския смисъл на думата! 🤣
  • 20 Никой

    5 5 Отговор
    Мартино звънни на Путин да си прибира орките в кочината щото с тая война само на 200 километра от България плаши чужденците. На никой не му се почива в нестабилна държаваца люшкаща се с матрьошките. Догодина ще сте на същия хал,Ще разчитате само на българчето.Каквито и цени да друснете в хотелчетата и ресторанчетата ще стоят незапълнени. Баламите с наемите ще глътнат доста солена водица. Но , продължавайте да баламосвате българчето ,че всичко друго е,криза ,икономика,бедност и т. н. ,но не и войната.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове