Last news in Fakti

4 Юли, 2024 11:09 5 381 43

Известният бизнесмен Бенчо Бенчев спря водата на хотели в Поморие

  • поморие-
  • хотели-
  • безводие-
  • бенчо бенчев

Кметът и местното ВиК не искат да се намесят

Заради спор за водопровод хотели и собственици на имоти в местността „Къмпинг Европа” край Поморие са без вода в разгара на сезона. Кранчето е било завъртяно от хора на бизнесмен от Бургас, претендиращ собственост върху водопровода.

От ВиК-Бургас обясниха, че инвеститор, т.е. собственик на съоръжението, е Община Поморие от 2011 година и би трябвало да бъде прехвърлено към тях за стопанисване. Заради сагата в момента собственици на хотели и сгради в района, които имат сключени договори за индивидуални партиди с водоснабдителното дружество и са редовни платци - са без вода.

“Разполагаме с договор, който сме сключили с ВиК-Бургас през 2019 година. Има е и открита партида. Този водопровод е въведен в експлоатация, а улицата, под която минава – е общинска. Същевременно сме със спряна вода”, заяви в ефира на „Здравей, България” заяви г-н Тонузлиев, който е един от собствениците на комплекса със спряна вода. И допълни, че е "подложен на рекет от страна на частния собственик на тръбата".

Представител на фирмата, която е спряла водата, обясни, че „компанията му няма отношения със собствениците на комплекса”. „Не сме им давали изобщо Декларация за съгласие за присъединяване към изградения от нас водопровод”, подчерта Тодор Тодоров.

По думите му водопроводът, който е със спряна вода и е изграден от фирмата,

е временен и има Акт 16 и е собственост на бизнесмена Бенчо Бенчев.

„Този частен водопровод не е предаден на ВиК за експлоатация, защото нито дружеството на ВиК в Бургас, нито общината, искат да приемат изградени водопроводи, които са извън регулационните граници”, посочи Тодоров.

В становище от ВиК-Бургас посочват, че водопроводът е на общината и в случая става въпрос за спиране от частен бизнесмен на вода, течаща по общински водопровод.

Кметът на Поморие Иван Алексиев обясни в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия, че ВиК-Бургас и бизнесменът са „изключително некоректни спрямо хората, останали без вода. „Това е самоуправство. Общината е издала разрешение през 2009 година за временен водопровод. Той се въвежда за експлоатация през 2011 година в три имота на Бенчо Бенчев. Как този водопровод е стигнал до другите сгради, без съгласуване с ВиК – не мога да знам”, заяви той.

През 2023 г. Бенчо Бенчев, бивш общински съветник от БСП в Бургас и бизнесмен, осъди прокуратурата да му плати 70 000 лева обезщетение

за неимущестевени вреди от незаконно обвинение за укривателство на Митьо Очите и противозаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Наказателното производство срещу него е водено е без обвинението да почива на реални факти, установява Окръжният съд в Бургас, който приема, че делото срещу Бенчев е в пряка причинно следствена връзка с претърпените от него вреди.

На 24 юни 2021 г. районния съд в Бургас оправда бизнесменът по всички повдигнати обвинения от прокуратурата. Слез 1-годишно досъдебно производство, с внесен обвинителен акт в съда на 30 юли 2019 г., той беше обвинен, че е помогнал през 2018 г. на Димитър Желязков – известен като Митьо Очите, да избегне наказателно преследване, като го е транспортирал в Турция и му е запазил хотелска стая. Освен това Бенчев е притежавал 57 бойни патрона. Съдът отхвърли обвиненията за лично укривателство и противозаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Делото бе гледано по общия ред, а обвинението поиска от съда да наложи условно наказание за срок от 2 години с изпитателен срок от 3 години.

След като оправдателната присъда бе потвърдена, Бенчо Бенчев предяви иск по ЗОДОВ за обезщетение от един милион заради преживения стрес, влошено здравословно състояние, съсипан обществена репутация и пълна социална изолация, в която изпаднал, след незаконното обвинение.

В хода на делото съдът по „несъмнен начин“ установява, че претърпените от ищеца вреди, изразяващи се в емоционален срив, страх от наказателна репресия, нервност, раздразнителност, загуба на самочувствие са в причинно-следствена връзка с незаконното обвинение.

От свидетелските показания и заключението на изслушаната съдебно-психологическа експертиза, Окръжният съд установява трайни здравословни и психически „увреди“.

Бенчо Бенчов от години е едър зърнопроизводител и любител на луксозни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помните ли

    64 5 Отговор
    Бенчо беше скрил Митьо очите в Турция!

    Коментиран от #5, #41

  • 2 Какъвто

    50 3 Отговор
    читав е Бенчо , такива и хотелиерите !
  • 3 Град Козлодуй

    43 4 Отговор
    Бенчев подхожда по мутренски
  • 4 Хлъц

    42 1 Отговор
    Гледай сеир отстрани и ги остави да си мерят нивелирите помежду си!
  • 5 За да

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Помните ли":

    го "хванат" в Турция , а Бенчо да му вземе дяловете в общия бизнес !
  • 6 Селинджър

    44 5 Отговор
    Е па ходете маскирани и му запалете нещо имот, кола и ще пусне водата набързо, все пак сме в БГ и когато и кмет и ВиК не ти помагат действаш кардинално
  • 7 Град Козлодуй

    33 2 Отговор
    Моля мутра Бизнесмен няма мутра кръв повръща но пари не връща

    Коментиран от #39

  • 8 някой лобис го е нахендрил

    29 1 Отговор
    досега не е бил улаф . дано да фалира . такива с колекции от коли са обратно на разумните - нагаждачи .
  • 9 Име

    63 1 Отговор
    А как строят квартал извън регулация, получавайки вода по временен тръбопровод, построен за целта на строителството на обекти на други лица. При това получават акт 16 на базата на този тръбопровод.
    Може би като плащат подкуп на някой от ВИК за документа? Интересно как стоят нещата с отходните води.
  • 10 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    40 1 Отговор
    Такива бизнесмени сме ние, другарите....
  • 11 Трол

    17 3 Отговор
    Бенчо ги прави на луди калинки.
  • 12 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    24 1 Отговор
    Така се разбрахме с Митьо.
  • 13 хххх

    21 1 Отговор
    Не става ясно при нацистки времена кой е спрял точно водата? Този на ГЕРБ от ляво или Бенчо Бенчев?
  • 14 Всичко

    11 6 Отговор
    Е БСП И ДПС
  • 15 Би Дж бизнес

    25 1 Отговор
    Нещата седят така, общините изнудват, като "възлагат" на собствениците на имоти да проектират и построят за собствена сметка водопроводи и след като те получат Акт 16 стават собственост на общините, а те пък ги прехвърлят на ВИК. Къде е заровено купето обаче има собственици на имоти, които решават, че са големи тарикати и не дават пари, а чакат някой да го изгради и плати, след което се вклчват нагогово без един лев. Подло и некоректно!
    Осъществяването на такъв проект е ходене по мъките около година и половина две институции и документации плюс десетки, понякога стотици хиляди левове.
    Коректно е всеки които се включва по трасето да даде неговия дял касаещ изграждането иначе си е "облагодетелстване за чужда сметка"!!!
    В случая без значение, какъв е въпросния Бенчев е абсолютно прав, облагодетелстват се за негова сметка.
    Иначе документално не може да им спира, защото след Акт 16 става собственост на общоната и е по общинска улица!
    Тънки моменти, но са такива и такава е "държавата"
    Правилното в случая е държавата да изисква съгласие от инвеститорите, когато някой иска да се присъедини, като лесно по предоставена документация и разходи може да определи "дела"!

    Коментиран от #17, #21

  • 16 БЕНЧО с бентлито от БСП.

    14 3 Отговор
    Важно е с Митьо да си джиткаме по слънчака и бизнеса с бело да ни върви.
  • 17 Стига бе

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "Би Дж бизнес":

    Мислиш ли че Бенчо ша пусне вода въобще, ако "собствениците" не да си платили водопровода

    Коментиран от #32

  • 18 Данко Харсъзина

    26 2 Отговор
    В бившия къмпинг Европа всичко е незаконно. Беше прекрасен къмпинг, превърна се в бетонно гето. Вързали са се незаконно към частен водопровод. Там трябва да отидат багери а не да им се пуска водата.
  • 19 Калпазанин

    14 1 Отговор
    Не знаех че в бг човек може да си купи водопровод,по пътя на логиката скорое плащаме и за мръсна канализация ъвс дали го има некаде другаде по света

    Коментиран от #24

  • 20 смях

    23 0 Отговор
    Продажният ГЕРБопитек им я е спрял (на снимката), а те го наричат Бенчо Бенчев от БСП. ГРОБарите до кога ще се оправдават със собствената си некадърност?
  • 21 Спор няма

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Би Дж бизнес":

    Същото е дереджето и с трафопостовете.

    Коментиран от #26

  • 22 мара

    19 3 Отговор
    За социалиста Бенчо с Rolls Royce -ли става въпрост
  • 23 българка

    15 1 Отговор
    Приятелства, приятели, мутри, пари, правосъдие - тюрлюгювеч по бългърски!
  • 24 Данко Харсъзина

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "Калпазанин":

    Този водопровод Бенчо си го е изградил уж като временен...То там и сградите са уж временни. Къмпинг Европа беше прекрасен къмпинг извън Поморие край пътя от Сарафово. Наоколо бяха черешови и прасковени градини. Ходи да видиш какво е сега. Няма нужда да ти обяснявам. За там трябват 20 багера и сриване на всичко. Върху земеделска земя без променен статут и без комуникации не можеш да строиш.

    Коментиран от #42

  • 25 Помнещ

    9 2 Отговор
    Бенчо има ролс- ройс чисто нов
  • 26 Същото

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Спор няма":

    Е и с пътните връзки ,проектираш изграждаш и подаряваш на общината ,в момента имам същия проблем от 5 човека 3 ма участваме другита не ги интересувало

    Коментиран от #29

  • 27 Хари

    18 2 Отговор
    Така е в територията на Тиквата и Сви нята.
  • 28 Чочо

    12 1 Отговор
    Кой дава право на частник да разполага с водата която е държавна собственост.
    Светете му маслото на това бизнесмен.
    Преди години не бяха ли му турили прангите.
    Време е за въжето.

    Коментиран от #30

  • 29 Данко Харсъзина

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Същото":

    Бенчо и аверите му безчинстваха там по време на Тройната чума и направиха кочина. Сега са се скарали и комунягата им е врътнал крана.
  • 30 Данко Харсъзина

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Чочо":

    Водопровода е строен като временен и е с малък капацитет. Много маймуни се закачиха и няма вода за всички. На Бенчо му е паднало налягането и е врътнал крана. Там е за багери а не за водопровод.
  • 31 бизнесмен та дрънка на килия

    10 1 Отговор
    бенчо е известен далавераджия и крадец

    Коментиран от #40

  • 32 Би Дж бизнес

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Стига бе":

    Да мисля, защото на него му е нужна водата, после обаче тарикатите са отишли във ВИК и са са си заявили връзване от трасето, което той е финансирал и изградил и ВИК ги връзва, дава им и партида.
    Не коментирай, като не са ти ясни тези работи!
  • 33 В каква "държава" живеем само!

    12 1 Отговор
    Плащайте си данъците после и се надявайте на държавните институции, да ви защитават правата и интересите.
  • 34 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    7 1 Отговор
    Тоа ъ наше отроче.....научил ъ нещо от нас....
  • 35 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    9 1 Отговор
    Водата спирам, Бело шиткам, така са разбрахме с Митьо...
  • 36 Еха, какво правосъдие

    11 1 Отговор
    Инвалидът с майбаха, бивш бесепар, олигарх, мафиозо..
    За милиони няма закони.
    И пари ще му плати данъкоплатецът, на агънцето невинно.
  • 37 дддд

    13 1 Отговор
    Бенчо бизнесмен смях,този не може да си каже правилно имената!
  • 38 Митьо Бардука с червената шапка

    0 1 Отговор
    Град Козлодуй защо пусна радиоктивната вода в централата бардук с бардука ти
  • 39 Макс

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Град Козлодуй":

    Ама и кмета е такъв .Това е спор за пари между тях двамата .
  • 40 Майна

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "бизнесмен та дрънка на килия":

    Г-н кмета също .
  • 41 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помните ли":

    Помня. Турците пипнаха Митьо очите и Бенчо в хотел в Истанбул и ни ги предадоха. Митьо лъжеше, че бил на лечение.
  • 42 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Данко Харсъзина":

    Имаше и един мост в морето, удобен да похвърляш за риба, ама морето го разруши. Тези хотели дето превзеха околността, май не са в регулация. Хак им е на всички. Бенчо ги рекетира, той дето мине, трева не никне, плаче за затвора отдавна. А пък ВИК Бургас са такива калпазани, че да не отварям дума. Вече 1 месец ги чакам за пломбиране на водомер.
  • 43 Полковник ДС

    6 0 Отговор
    Налице е разпад на държавността и всеки прави каквото си иска. Това не е добре за Народа и държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове