Last news in Fakti

22 Септември, 2023 18:32 2 800 40

10 факта за цар Фердинанд и независимостта

  • фердинанд-
  • независимост-
  • цар

До края на живота си искал да се върне, последното му желание е да бъде погребан у нас

10 факта за цар Фердинанд и независимостта - 1
Снимка: Архив

22 септември, 1908 г. В църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново българският княз Фердинанд чете манифест, с който обявява независимостта на България. Отслужва се молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на хълма Царевец пред събралото се хилядно множество. Така на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

​​​​​​​30 г. след освобождението на България и Берлинския договор от 1878 г., който определя Княжеството като васално на Османската империя, най-сетне се стига до независимост. Това става възможно след благоприятно подреждане на геополитическия пъзел.

През лятото на 1908 г. в Османската империя избухва Младотурската революция, вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина, а по железопътните линии Мустафа паша - Белово и Търново - Сеймен - Ямбол избухва стачка, припомня "Стандарт".

Правителството на Александър Малинов използва момента и в началото на септември конфискува линиите, собственост на компанията на Източните железници. Това, както и инцидент от края на август, при който българският официален представител в Цариград Иван Гешов е демонстративно пренебрегнат от османските власти при честванията на рождения ден на султан Абдул Хамид II, води до влошаване на българо-османските отношения.

На 16 септември правителството на Малинов решава да отхвърли едностранно сюзеренитета на султана, без да съгласува намеренията си с Великите сили - гаранти на Берлинския договор. А васалното княжество се нарича царство България.

Кой е Фердинанд, първият български цар в новата ни история? Ето няколко любопитни факта за него:

1. Най-големият аристократ сред монарсите ни

Фердинанд I, роден във Виена на 26 февруари 1886 г. като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, е представител на католическия клон на Саксгобургготската династия, която през XIX век управлява няколко монархии - Великобритания, Белгия, Португалия и от 1887 г. България. Неговата майка принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска е дъщеря на последния френски крал Луи-Филип. Тя насърчава амбицията на сина си да заеме българския престол и инвестира милиони златни франкове за модернизацията на България.

Цар Фердинанд I е единственият балкански монарх с толкова аристократично потекло, който е пряк наследник на френския крал-слънце Луи XIV и на австрийската императрица Мария-Терезия Хабсбургска. Той произхожда и от един от най-древните германски родове - Витините.

2. Търсил нови видове по поречието на Амазонка

Бъдещият български владетел е добре образован, прави изследвания и научни командировки, открива птици и растения, които носят неговото име. Чете на 7 езика и пише на 5. През 1879 г. заедно с брат си Август предприемат научна експедиция по поречието на река Амазонка, откъдето се връщат с многобройни трофеи и колекции. Страстен ботаник, ентомолог и филателист.

3. Избран за княз без съгласието на Русия

Изборът на австрийския офицер Фердинанд Сакскобургготски за български княз става след абдикацията на княз Александър I Батенберг на 26 август 1886 г. На 15 октомври 1886 г. е свикано Великото народно събрание и българският княз Валдемар Дартски е избран за княз на България, но той отказва да приеме престола по предложение на Александър III. Русия издига кандидатурата на грузинския принц Мингели, но Върховният съд я отхвърля, което води до скъсване на дипломатическите отношения между двете страни. Великото народно събрание изпраща тричленна делегация във Виена да търси княз. След консултации с Германия, Великобритания и Франция предложението за Фердинанд е прието без съгласието на Русия. На 2 август 1887 г. новият български княз полага клетва пред Великото народно събрание във Велико Търново, а Русия смята княз Фердинанд за нелегитимен.

4. Дал зелена светлина на модернизацията

В първите години князът управлява с един от най-способните си министър-председатели - Стефан Стамболов. По онова време България е на челно място сред балканските държави. Князът подкрепя модернизацията по всички направления - изграждане на пощи, жп линии, гари, пристанища. Обича коли, влакове и самолети, строи дворци, паркове и градини.

5. Престолонаследникът кръстен по западен обред

На 18 януари 1894 г. се ражда първият престолонаследник на новата българска династия Борис, Княз Търновски. Детето е кръстено по западен обред, основно условие за сключване на брака между родителите му. Впоследствие той приема православието. Обредът включва само миропомазване, защото по православния канон извършеното вече кръщене се признава.

6. Създал най-силната армия на Балканите

Под егидата на княза българската войска се превръща в най-силната и добре подготвена армия на полуострова. Политическият успех на цар Фердинанд достига своя връх по време на Балканската война през 1912 г. Българската войска гони турците почти до Цариград. Първото поражение на Фердинанд като главнокомандващ е в Междусъюзническите войни, когато той заповядва атака срещу бившите съюзнически сили без дипломатическа и военна подкрепа от тила.

След избухването на Първата световна война през юли 1914 г.под влияние на Фердинанд I българската външна политика се ориентира към Централните сили - Австро-германския блок, към който България се присъединява официално на 6 септември 1915 г.

7. Поел отговорността за националната катастрофа

Войната завършва с национална катастрофа за България. На 3 октомври 1918 г. министър-председателят Александър Малинов предлага на монарха единствения изход - абдикацията. Фердинанд предава престола на сина си Борис III и още същата вечер отпътува от България с царския влак в доживотното си изгнание. Има версия, че французите, с които българската делегация е преговаряла за примирие, налагат абдикацията му, защото го смятали за неотстъпчив и по-лесно щели да наложат условията си на сина му Борис.

8. Австрия не го приема

Намерението на изгнаника е да се установи в наследствения дворец "Ебентал" край Виена. Когато стига в Будапеща комендантът го уведомява, че е получил заповед да не му позволява да отиде в имението си Мурани в Унгария. Царският влак продължава към Австрия и остава на границата, където българската височайша доскоро особа прекарва нощта. В 2 часа е събуден от граф Бертхолд, който му заповядва незабавно да напусне австрийската територия. На следващия ден потегля към Кобург, където е старото имение на Сакскобургготската династия. И бившият български цар се установява там.

9. До края на живота си мечтае да се върне

До края на дните си Фердинанд тъгува за любимата България, която никога повече не вижда. Бившият български цар не е допуснат да посети отново страната въпреки многократните му настоявания.

10. Последната му воля - да го погребат в България

Фердинанд т умира на 10 септември 1948 г., след като става свидетел на смъртта и на двамата си сина, на обявяването на републиката в България и прокуждането на невръстния си внук Цар Симеон II. Според верния му адютант Ганчев последните думи на Фердинанд били: "Кога тръгваме за България?". Последната му воля била да бъде погребан някога в "любимата му България". Ковчегът му е положен уж временно в криптата на католическата църква "Свети Августин" в Кобург до саркофазите на майка му и баща му. Там е и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯМАМЕ НЕЗАВИСИМОСТ!!!

    18 22 Отговор
    Все още сме под руско робство.

    Коментиран от #31

  • 2 Резидента

    18 20 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март за да нахока и унижи Президента Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!
    А вицето Илянчето падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде стотици БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 не е за жалене

    17 6 Отговор
    Поживял си е ехтра на гърба на народа даже още смучат дивиденти разни негови продължения
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Руската шизофрения

    7 10 Отговор
    Нали НАТО е враг №1 ? Защо тогава путин търгува с Турция?

    Коментиран от #33

  • 8 БГ малоумник

    17 12 Отговор
    Само малоумник може да вярва, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават". И от това нещо, българина изпада в дълбоко унижение за столетия напред, защото руснака като чуе името „Болгария“, първото нещо , което изрича е: " а мы вас асвабаждали".
  • 9 Русофил

    16 7 Отговор
    Факт 11. Не е искал да подпише манифеста от страх. Прочел го е треперейки.
    Факт 12. Направил е най-големите грешки в цялата история на България.

    Коментиран от #16

  • 10 Тотеми на руският окупатор

    14 17 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Опорката на русофилите е, че паметници имало в Берлин и Виена. Само, че там са загивали руски войници, а в България не е загивал нито един. Паметник се прави в памет на някой загинал.
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 SDEЧЕВ

    4 10 Отговор
    Шапки долу.Чаметмик за Цар Фердинанд
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коментар

    19 2 Отговор
    Всички,които идват от вън,за да управляват България я докарват до национална катастрофа.Спрете да се надявате на спасители от вън,а дайте сами да си оправим кашите.
    Ето,примерно наскоро Симеончо се върна,разби надеждите на хората,но пък си върна именията и осъди държавата да му плати 3,2 милиона.Всеки от вън,който е само гледа как да краде.Затова сме все бедни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фройд

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Факт 13
    Харесвал е момченца

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Божидар Димитров

    16 6 Отговор
    Цитирам . Тази династия е нанесла Огромни щети на България
  • 18 Иван Грозни

    14 2 Отговор
    А Левси ни завеща да няма повече царе след освобождението от турско робство. И до ден днешен сме същите продажници.
  • 19 Горски

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Фройд":

    Синът му е много по-умен и далновиден, негови са думите "винаги с Германия, никога против Русия"

    Коментиран от #26

  • 20 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Фройд":

    така е.
    След освобождаването на кърджали си прави харем с млади турчета.
  • 21 Куми се

    4 1 Отговор
    От 6.09 до 22.09 какво се е кумил? През това време зависим ли е бил, та обявил независимост?
  • 22 Иван от Троян

    10 3 Отговор
    Все още сме под ес и сащово робство , тия наши политици докладват на посолствотО и каквото кажат от там това става, ще давате оръжие иначе санкции , от другата страна е ЕС ще приемете отровното зърно иначе санкции, ще подкрепяте джендър идеологията иначе санкции.ТОВА АКО Е НЕЗАВИСИМОСТ .
  • 23 Иван от Троян

    6 4 Отговор
    Горкичкия Фердинанд , ако беше жив ще да обеси всичкото правителство .изменнци .Сегашните трябва да ги е срам денката да мълчи и да се скрие

    Коментиран от #29, #32

  • 24 плевен

    11 3 Отговор
    Фердинанд ах! Фердинанд ох!
    Гледа се крайния резултат. Да изброявам ли с колко намаля България след трите войни в които ни вкара? Как по фронтовете беше избито едно цяло поколение българи?Голяма работе, че прочел някаква хартиика.И без нея фактически България е БИЛА независима.
    Жалко, че Стамболийски не му отряза главата, както му се закани в Народното събрание, ако ни вкара в Първата св. война.
  • 25 ИЗПЪРДЯНКО

    12 1 Отговор
    Прекалените амбиции на Фердинанд, но и на политическата класа в България по отношение на Македония ,водят до провал на обединението на териториите населени с българи. Не е било необходимо да се нападат съюзниците. След войната така или иначе е щяло да има конференция и арбитраж за Македония. Освен български, гръцки, сръбски е имало и италиански претенции. С този необмислен и до голяма степен вероломен акт, ние губим всичко извоювано с кръвта на българските войници. Но, Историята е такава, каквато е.

    Коментиран от #35

  • 26 Русофил

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Горски":

    Да бе. И той оправи БГ като дядо си. И той беше изритан като дядо си.
    И руснаците ще бъдат изритани от БГ.
  • 27 Дърт даскал

    15 3 Отговор
    13. Налага т.н. " личен режим" и развращава политическия живот в България.
    14. От всеки външен заем теглен от правителството за Фери лично -до 5 %.
    15. При подписване на международни договори иска от германския и руския император "скромни суми" лично за себе си.
    16. При подписването на Лондонския договор 1913 г. иска лично за себе си остров Самотраки.
    17. При подписването на тайния договор за влизане на България в ПСВ получава 25 милиона марки еднократно и пожизнена пенсия заедно с В. Радославов от по 160 000 марки годишно.
    18. На 3.10.1918 г. напуска страната само с личния си багаж натоварен на ДВЕ ВЛАКОВИ КОМПОЗИЦИИ!
    19. И Т.Н. И Т. Н......
  • 28 Хахаха

    10 1 Отговор
    Кой е диктувал този сладникав болумач за иди оти ???????? Приказки за раята
  • 29 Гого

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "Иван от Троян":

    Абе тъ Пако, на кой свят живееш и защо си толкова необразован ?????
  • 30 пламен

    2 5 Отговор
    Нагледен пример че един владетел не трябва да се задържа твърде много на власт.С течение на времето, губи представа за реалностите и взима грешни решения. Съвременният пример е с путин
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пилотът Гошу

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван от Троян":

    Нещо не са ти читави субстанциите... Въобще не ти е ясно кой е Фердинанд, двете национални катастрофи и редицата от груби грешки, които причиняват огромни загуби за страната.... Отделно не е никакъв български цар .... издънка на западните глъмпери...
  • 33 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Руската шизофрения":

    Поради същата причина, поради която САЩ търгува с Русия. Демек вярваш още в дядо Коледа...
  • 34 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тотеми на руският окупатор":

    Я ни обясни сега, или пък някой от другите бездарници, колко военни действия са се водили срещу руснаците у нас, след като са ни обявили война? А? Колко рече? 0? Тамън толкова. Сега кажи колко години са останали войските у нас! Три години. Сега да видим да речем Германия. Въпрос с повишена трудност - кога войските на САЩ напускат Германия? Точно така. Други въпроси имаш ли?

    Коментиран от #36

  • 35 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "ИЗПЪРДЯНКО":

    Бравос пич написа нова история
  • 36 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Пилотът Гошу":

    Приятелю ха сега ти обясни ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМА ПАМЕТНИЦИ на съветската армия след както сам каза тук не е водено нито едно сражение и няма загинали съветски войници? Сега за окупацията продължава значително повече от три години. За вожд на България е назначен съветския гражданин Георги Димитров макар и от български произход в него няма нищо българско с идването си в България първото нещо което прави е да нареди репресиите срещу българите в пиринско да стават македонци и репресиите извършвани от "българските" власти с нищо не се различават от тези на югославските им колеги побой, лагери на смъртта и т.н.. Окупацията продължава и през 1989 година. Свалянето на правешкото говедо става едва след като съветския посланик го разрешава (източник агента на КГБ Дина Станишева в интервю пред 24 часа).
  • 37 Вис

    1 0 Отговор
    Виновник за Две Национални Катастрофи...И....Изявен Гей....

    Коментиран от #38

  • 38 Обикновен българин

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Вис":

    Това е истината и този умишлено е навредил на България. Батенберг е бил български патриот, нероден в България.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове