Last news in Fakti

28 Септември, 2023 08:45, обновена 3 Октомври, 2023 19:29 9 300 242

С право на отговор! Архимандрит Васиан ексклузивно пред ФАКТИ: Да не се поддаваме на провокации!

  • архимандрит васиан-
  • руска църква-
  • посолство на русия-
  • българия-
  • русия-
  • църква-
  • храм-
  • свещеници-
  • духовници

Да не позволяваме на никого да руши църковния мир и разбирателство. Ние принципно отстоявахме позицията си, че украинският разкол е огромна заплаха за целия православен свят. Ние открито казвахме, че действията на гръцките църкви противоречат на църковните канони. Това е единственото, за което ни упрекваха и някои църковни лица, и някои представители на българските власти, поясни архимандрит Васиан

С право на отговор! Архимандрит Васиан ексклузивно пред ФАКТИ: Да не се поддаваме на провокации! - 1
Снимка: Руска църква

- Ваше Високопреподобие, архимандрит Васиан, преди няколко дни Вие напуснахте България насила! Разкажете ни, моля Ви, какво всъщност се случи? Защо Ви експулсираха от страната? За какво? В какво конкретно Ви обвиниха?

- През последните дни аз нямах възможност да разкажа на широката българска аудитория за това как е могъл да се случи този крещящ произвол от страна на българските власти. Той до такава степен ни шокира, че ние просто не можехме да си дадем дори най-елементарно обяснение за действията на официалните власти, още повече, че всичко беше извършено с такъв възмутителен патос, сякаш е имало една цел – да се изгони колкото се може по-оскърбително и унизително руското православно духовенство от православна България, сякаш главната цел е била не да ни екстрадират, а да създадат конфликт между двата народа, обединени от обща християнска вяра и култура.

Първият факт, който показва колко грубо постъпиха с нас представителите на властта, е следният: сутринта на 21 септември, веднага след празничното богослужение, на което се събраха повечето наши енориаши, след като се причастихме със Светите Христови Тайни, от нас тримата – мен, предстоятеля на храма, секретаря на Подворието протойерей Евгений и един служител на Подворието – спешно поискаха да се явим в Миграционната служба. След като отидохме там, въведоха ни в кабинета един по един и ни предявиха обвинение по член, чийто номер аз, разбира се, не запомних. На всичките ни молби да ни обяснят в какво точно ни обвиняват, какви противоправни действия сме извършили, какви доказателства за нашата вина са налице, официалният служител на Миграционната служба не можа да отговори нищо, освен представената обща формулировка на вината – „заплаха за националната сигурност”. За мен е очевидно, че това е неоснователно, политически мотивирано обвинение. Дори когато пристигна генералния консул на Русия г-н Владимир Чертков и поиска обяснения, последва категоричен отказ от страна на директора на Миграционната служба.

След предявяването на лъжливи обвинения ние, православни свещеници, биваме арестувани пред очите на всички в Миграционната служба, след което принудително и в съпровод на полицай ни вкарват в автобус на гранична полиция и с този автобус ни закарват по адресите на нашето местожителство в София, като ни дават малко време да съберем личните си вещи. След като събрахме вещите си, ни закараха към храма, но автобусът не спря от първия път пред храма, защото пред него се бяха събрали хора и стояха журналисти, и полицаите не посмяха да ни изведат. Ако държавните служби честно са изпълнявали задълженията си, то защо тогава се изплашиха от журналистите и не поискаха да дадат публичност на нашето експулсиране? От какво ги беше страх? От това, че вършеха произвол? Ако сме престъпници, то кажете го в прав текст! Но ако не сме нарушили никакви закони, то защо постъпват така с нас? На кого искат да угодят? Кой е поръчал това провокационно решение относно руските православни свещеници?

И така, много време ни държаха в автобуса. Едва когато се мръкна и журналистите се разотидоха, под прикритието на нощта ни заведоха в храма и ни разрешиха да вземем личните си вещи. Нямаше време да дам каквито и да е указания за това как да продължи живота на енорията в отсъствието на предстоятеля. С енориашите изобщо не ни позволиха да се сбогуваме. Просто не ги допуснаха до нас. Те стояха далеч от храма на улицата. И скоро след това ни закараха на сръбската граница и ни изгониха от България.

- Как ще коментирате тези обвинения?

- Първото, което бих искал да кажа, е мнението си по този въпрос: защо властите решиха да изгонят толкова унизително руските православни свещеници от България? Струва ми се, че българските власти постъпиха крайно безотговорно. Без да имат, от една страна, никакви конкретни доказателства срещу нас, и гонейки ни толкова демонстративно и скандално от България, светските власти съзнателно са търсели скандал и влошаване на отношенията. Ние честно изпълнявахме служението си на свещеници. Ние принципно отстоявахме позицията си, че украинският разкол е огромна заплаха за целия православен свят. Ние открито казвахме, че действията на гръцките църкви противоречат на църковните канони. Това е единственото, за което ни упрекваха и някои църковни лица, и някои представители на българските власти. Ако гонят православни свещеници от България заради религиозните им убеждения, то как такава страна може да се смята за свободна и справедлива?

- Къде се намирате в момента? Как и кога ще продължи Вашата църковна дейност?

- Понастоящем съм в моя дом в Москва. Имах среща с църковното ръководство, разказах му за обстоятелствата, при които се извърши нашето изгонване от България.

- Ваше Високопреподобие, след заминаването Ви църквата беше затворена. У кого се пазят ключовете от храма?

- Да, наистина, сградата на храма „Св. Николай“ бе затворена по мое разпореждане, защото българските власти изгониха двама щатни свещеници на Московската патриаршия и не остана никой, който да може да ръководи дейността на Подворието на руския Патриарх. Още веднъж ще подчертая, че именно безотговорните действия на българските власти доведоха до тези ужасни последствия – дверите на храма да се затворят и енориашите на нашия храм да останат без пастири. Властите не бяха предвидили последствията от екстрадирането на руските свещеници от България или пък, напротив, много добре ги предвидиха, но тогава това е съзнателна антицърковна акция. Както вече споменах, дълго време не ни пускаха в храма, за да решим въпросите, свързани с него, пък и аз нямах никаква възможност да осигуря за в бъдеще дейността на църковната енория, която управлява храма „Св. Николай“. Ключовете от храма предадох на посолството, което е единственият законен собственик на храма.

- Докога ще бъде затворен храмът?

- Храмът ще отвори врати веднага щом пристигне новият предстоятел, назначен от Патриарха на Москва и цяла Русия. Този въпрос е в компетенцията на Предстоятеля на Руската Църква, и аз не разполагам с точна информация.

- Какво става със служителите на храма? Знам, че повече от 30 човека работят в Руската църква. Каква е съдбата им към този момент?

- Понастоящем служителите на храма не могат да изпълняват задълженията си. Опитваме се да запазим целия щат от сътрудници, и когато пристигне новият предстоятел, те ще пристъпят към работа.

- Знаете ли, че след затварянето на храма стотици граждани излязоха на протест в защита на храма, настоявайки за незабавно отваряне на църквата?

- Да, знам това. Аз, както и много други хора, се моля колкото се може по-бързо да пристигне новият предстоятел. Отварянето на храма означава назначаване на клирик на Руската църква в подворието на Московския Патриарх в София, който ще носи пълна отговорност за дейността на църковната енория в храма „Св. Николай“.

- Въпрос, на който до този момент различни „експерти“ дадоха няколко различни отговора. Бих искала сега именно Вашия отговор: кому принадлежи храмът „Св. Николай Чудотворец“ в София – на България или на Русия? Кой е собственик на храма и земята?

- Руският храм „Св. Николай“ и парцелът земя са законна собственост на посолството на Руската федерация. Подворието на Московския патриарх, което резидира в храма, е църковно-дипломатическа мисия, както и подворието на Българската църква в Москва също е църковно посолство.

Руският храм в София е построен с пари на Руската империя и от самото начало на своето съществуване е бил посолски храм. В течение на цялата си история храмът никога не е ставал собственост на друго юридическо лице. През 30-те години на ХХ в. в историческия руски посолски храм е действала църковна енория на Българската църква, но тази енория не е била собственик на храма, а само е получила във временно ползване сградата на храма. През 1945 г. в този храм отново се е върнала руската църковна енория начело със св. Серафим (Соболев) и оттогава тя продължава да се намира там. Въпросът за принадлежността на сградата на храма на руското посолство никога не е бил поставян под съмнение.

- Защо тогава българската страна твърди, че има църковен канон, по който този храм е български и принадлежи на БПЦ?

- Това са безотговорни манипулации с общественото мнение, зад които стои или пълно невежество, или опит за заблуждаване на хората.

- Аз не мога за разбера за какво се води тази война – за храма, за земята, за имота, за властта, за политиката или пък за вярата, за православието, за литургиите, за богослужението, за мястото, където всеки човек независимо от своята националност може да дойде и да се помоли на Бога?

- Аз също не мога да разбера кому е нужна тази борба. Веднага щом изгониха двамата руски свещеници от България, Русенският митрополит Наум тутакси заяви, че Българската църква има права върху посолския храм. Нито дума не каза за съдбата на изгонените свещеници. Поразително е, че един християнски архипастир се вълнува не от положението на хората, оказали се в крайно трудни обстоятелства, а от чуждата собственост. Съзнателно или не, митрополит Наум бърка понятията „собственост върху сградата на храма“ и „регистрация на юридическото лице, в чието ползване се предоставя сградата на храма“. Това изказване на българския йерарх предизвика много въпроси и затова Старозагорският митрополит Киприян излезе с изявление, че тези въпроси са в компетенцията на Светия Синод на Българската църква, а всички други изказвания са си частно мнение.

- Българският патриарх Неофит вече назначи български свещеници, упълномощени да водят службите. При това положение ще бъде ли храмът отворен?

- Доколкото знам, Светейшият Патриарх Неофит като епархийски архиерей на Софийска митрополия е влязъл в преписка със Светейшия Патриарх Кирил по въпроса за възобновяването на службите в руския храм. Цялата информация се пази в Софийската митрополия.

- Общността на русофилите в България се опасява, че това е някакъв трик от страна на Синода, за да бъде отнет храмът от руснаците. Възможно ли е това?

- Не мисля, че Българската църква може да направи такова нещо. Надявам се, че всички ние, православните българи и руси, сме обединени от едно желание – да запазим единството и съгласието между нас.

- Ако се тегли равносметката на всичко, което се случи и продължава да се случва до този момент, то какво бихте казали Вие?

- Всички трудности и изпитания трябва да понасяме достойно, с вяра в Божията помощ, и най-вече да не се поддаваме на провокации и да не позволяваме на никого да руши църковния мир и разбирателство.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поп каратист

    88 183 Отговор
    Тоя Васиан прилича на каратист, а не на кротък божи човек! Вън от България шпионин руски!

    Коментиран от #26, #51, #111, #121, #158, #207, #217

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Псевдоним

    149 42 Отговор
    Поздравления на г-жа Ал-Ахмед за интервюто!

    Коментиран от #141

  • 12 Отец Дионисий

    34 74 Отговор
    Изгонените Богомили от България създадоха Протестантите сатанисти и сега се връщат да отмъстят на Православието.
  • 13 Град Симитли

    134 26 Отговор
    Най-после нещо от първо лице!
  • 14 Хи хи

    72 147 Отговор
    Много е гнусно да си поп и така да лъжеш . Попе, Господ гледа ! Руската църква е Българска църква и точка , и по канон е така. Манипулатор !Руската църква в случая има само представителни функции и предпочитам вече да ги няма .

    Коментиран от #18, #68, #242

  • 15 ........

    142 35 Отговор
    Просто искат да я окрадат като Киевско-Печорската лавра.Всички икони и злато от Киевско-Печорската лавра бяха изнесени на Запад.

    Коментиран от #70

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 соломон напасания

    111 40 Отговор
    Киро парапета питайте , какво задавате въпроси на пострадалите или незаконно обвинените. Аз съм атеист но мисля че политиката няма място в религията както и обратно , поне не официално както демонстрират фашагите от ПП и ДБ

    Коментиран от #84

  • 20 Мдаа

    61 82 Отговор
    Много хубаво интервю. А сега може ли и още едно с шефа му на Лубянка. И той има "право на отговор" все пак.

    Коментиран от #109

  • 21 Говорими

    40 25 Отговор
    Бухахах..гърците сега ще ги анатемосат и мача приключва

    Коментиран от #150

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този архимандрит

    103 37 Отговор
    Толкова ли не може да разбере че българските служби не са виновни те просто съвестно изпълняват нарежданията на посолството

    Коментиран от #40, #75

  • 24 Слагай камуфлажа мой

    43 78 Отговор
    Другаря Васиан каква каска е сложил??
    Прави конкуренция на тройната тиара на папата..тия буквално са се самозабравили
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Марш

    27 53 Отговор
    На фронта,бе.
  • 28 На попа

    35 18 Отговор
    Ясно са м у обяснили в службите че незаконно се изучавали състава на свещите с които се палят от миряните в българските църкви
  • 29 ртфдесз

    77 22 Отговор
    Филиал на на цирей ю в Македония, подава на шпионите на цирей ю за България от ДБ и ПП за руските свещеници и за да оплюят Русия гонят свещениците с помоща на службите. А руснаците в случая дори са защитавали българския интерес и не са давали на макетата и на укра бандера фашистите да си отварят секти. За да оплюят Русия и да настроят българите против руснаците, за това направиха цялата гнусотия. Постановка на Посолството на козяк и слугите им, срамота.
  • 30 Бамбука

    34 67 Отговор
    Сами докарахме дотам шпиони да ни дават акъл.
  • 31 Ветеран от Протеста

    41 63 Отговор
    Ами като агент на руската ФСБ -кво да каже попа..Дегизирал се с расо и брада за повече достоверност....И Олга само си губи времето да го пита неща,които знае как ще й отговори...Нещо като Риторични въпроси в едно риторично интервю!!
  • 32 Истината

    42 70 Отговор
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 33 456

    67 34 Отговор
    Това което сглобката направи е кощунство. Тръпки ме пробиват от отмъщението Божие. Май не управляващите България не знаят историята и след 9 века се прави отново грешката да се посегне на вярата. Ще пати България, още много ще пати
  • 34 Факт

    35 45 Отговор
    Руската църква има 15 милиона члена извън Русия, повечето имат бизнес, от който пряко зависим. В България доказано не могат да смятат, защото това е три пъти повече от хората в държавата ни, които повечето са по-бедни и от църковна мишка! Сега като скочат цените и намалеят доставките ще цъфнем и вържем, заради някакви си 3 попа...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Определение на съда.

    36 8 Отговор
    Да бяха ги откарали директно на Козяк.
  • 38 Тома

    60 18 Отговор
    А на бас че тези продажни наши политици така ще ни набутат да патиме с години напред.Направиха сглобката да си обеденят мафиотската структура и да доят и стрижат народа
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ежко Бежко

    66 14 Отговор

    До коментар #23 от "Този архимандрит":

    Не си прав друже, всички сме виновни. Целокупния български народ е виновен че отгледа, избра и търпи нашите политици.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 отвратително

    56 19 Отговор
    Целият този водевил е добре премислен и се случва точно преди изборите, за да очерни България и да се опита да внесе разделение в обществото.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Срам, срам!

    63 13 Отговор
    Невежеството, драги сънародници, е сила, но разрушителна сила. Лъжата не е истина. Лъжата убива човеци, народи и държави. Потиснатата истина не страда, страдат човеците. С лъжата сега, при толкова неоспорими факти, превръщат страната ни в нова Украйна, полигон за мерзост и разруха. Единствената надежда е в здравия разум на българина, не на управниците му. Ще приемем ли ненормалното за норма, зависи от нас. Фашизмът е доказано зло!

    Коментиран от #54

  • 46 Предателите

    58 23 Отговор
    В парламента се опитват да разрушат всичко. Истински фашисти ни управляват
  • 47 Софийска мутрополия

    44 13 Отговор
    Явно пеефски не само са го били в Дубай, а и нещо друго са му направили (след изчезването на голяма сума пари на "Внешторговбанк" от КТБ), че реагира така злобно. ДАНС няма ли да дадат изявление по-въпроса?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Тъмен субект

    62 17 Отговор
    Всъщност човека е прав. Точно това е целта - да внесат роздор между нас и да се намразим. Чиста краварска интрига!

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ИНЖ

    11 14 Отговор
    А Кремъл дава ли право на отговор???
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО

    17 3 Отговор

    До коментар #51 от "Коко":

    КОЙ ПИТАШ....
    АНГЛИЙСКИТЕ КОНТРА СЛУЖБИ
    ЗА Т.НАР.БЪЛГАРСКА ПЕТОРКА,🤔
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Констатираща

    45 8 Отговор
    Ако съдим от историята независимо, че сега се редактира и преиначава в полза на управляващите, винаги се е посягало на църквите от мизерната господстваща в даден момент класа, така е и сега. От там може да се съди за добронамереността на управляващите. Трябва да се знае обаче, че никой, който е посегнал на божи храм и вещи, не е видял добро така, че всичко ще си дойде на мястото. Дошло е явно, време на развръзка.

    Коментиран от #76

  • 72 Никола Гешев

    21 46 Отговор
    Не са един и двама изгонените чужденци от България, които представляват Заплаха за сигурноста на Държавата!! Какво са се разциврили тези попчета-комунистически, които първо завършват Школата на КГБ и после обличат маскировъчното расо?
  • 73 Господ да ви съди!

    7 3 Отговор
    Само ги правите, без да се поддавате!
  • 74 И така

    54 21 Отговор
    Ако бяха агенти и шпиони, щяха да бъдат арестувани и съдени. Нямат дипломатически имунитет. Изгониха ги в нарушение на бг закони, без доказателства, за да не се стигне до осветяване на поръчителя в американското посолство.

    Американски фашистки ботуш тъпче България. Вижте действията на бг политическия режим и нещата стават ясни.
  • 75 Искаш да зажеш

    24 8 Отговор

    До коментар #23 от "Този архимандрит":

    на американското посолство.
  • 76 Никола Гешев

    24 40 Отговор

    До коментар #71 от "Констатираща":

    Най-яркия пример за това което споменаваш е русия! Не само посегнаха на Религията, дори я превърнаха в оръжие на комунистическата си сатанинска идеология!!! Ето затова са всичките Беди които им се стоварват, а сега са и Отлъчени от Лоното на Демократичния Свят!!!

    Коментиран от #139, #153

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Дай КЛЮЧА

    14 20 Отговор
    Бе !!!
  • 82 Абе

    37 7 Отговор
    Не бива да се краде храмът. По - добре да се откупи ако толкова им пречат руските свещенослужители. Но дори и това да стане самата архитектура на църквата е подчертано руска и това ще продължи да бъде проблем за анти-руски настроената прослойка в София.
  • 83 Пешо от блока

    25 48 Отговор
    Какво ни интересува мнението на един поп шпионин? Хайде стига с тази руска пропаганда. Руската православна църква е ерес, а не истинска ПЦ. Няма друга църква, която да освещава танкове, гаубици и ракети с име "Сатана". Интервюто е срам за журналистиката.

    Коментиран от #93, #96

  • 84 Констатираща

    33 7 Отговор

    До коментар #19 от "соломон напасания":

    Изглежда има два вида религия - едната служи на народа и е от Бога, а другата служи на управляващата класа и е срещу народа. Точно против нея е била комунистическата партия през социализма, но сега няма кой да възпира тази демагогия.

    Коментиран от #90

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Американски

    41 17 Отговор
    фашистки ботуш тъпче България чрез васалния си бг политически режим! Вижте им действията, които го доказват...
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Причина и фоказателства

    29 9 Отговор

    До коментар #79 от "Ихтиандър":

    няма, поръката пак е от амери посолството.
  • 89 Перо

    30 10 Отговор
    Ясно е, че е политическа акция на юдейския слугинаж от посолството и военния некадърник от ДАНС, назначен от Радев, който се подмазва на посолството за опазване на поста, без да го интересуват щетите за БГ! Чуждите агенти в правителството говорят за “национална сигурност”! Ясно е, че обвинението е измислено и се крият като мишки зад паравана на “национална сигурност”! Сега ще сменят свещениците и ефекта от простотията на джендърското правителство ще е нулев! Ще чакаме следващата простотия на унтерменшите!
  • 90 Никола Гешев

    20 19 Отговор

    До коментар #84 от "Констатираща":

    Я пак, срещу коя религия е била БКП? Срещу тази която служи на управляващата класа? Ами нали те управляваха? Нали комунистите затвориха църквите и избиха поповете, след което създадоха своя собствена “семинария” отглеждаща попове доносници на КГБ, на ДС, на ЩАЗИ….
  • 91 Лагрестин

    23 4 Отговор
    "Бойте се от Бога и Му въздайте слава, защото настъпи часът на Неговия съд, и поклонете се на Оногова, Който е сътворил небето и земята, морето и водните извори."
  • 92 Крайно време

    30 13 Отговор

    До коментар #49 от "Наблюдател":

    е да изгоним ЦРУ от България и да си вземе зад Локвата десетте процента българоубийци.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Добра статия

    14 30 Отговор
    За рушляците ,оставете я поне два дни на първа позиция ,да си заслужат рублите .Комунисти и църква = оксиморон
  • 95 попа е от КГБ

    20 31 Отговор
    Вън руските шпиони в расо!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 На това

    13 29 Отговор
    ченге ТАСС не му ли стига, че ивие му давате трибуна? Заработихти ли, а? Колко?

    Коментиран от #104

  • 98 Ама

    10 19 Отговор
    Дайте и на шефа им Наришкин "право на отговор", не само на редовите служители!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Давай

    11 11 Отговор
    КЛЮЧА!
  • 106 Альоша

    15 22 Отговор
    Интересно какво се цели с това интервю? Да си признае руснака че е шпионин ? Или да стопли душите на копейките И да ни каже колко са лоши българските власти .Да гонят този смирен Божи човек . Оля да потърси интервю с владимир владимирович путин Нека чуят русофобите какъв мил и добронамерен към нас човек е..Истински ангел спасител

    Коментиран от #108

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ясно е

    16 17 Отговор

    До коментар #106 от "Альоша":

    Разпространяване на пропагандата на кремълския режим.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Кочо

    12 17 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #113

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 хххх

    9 18 Отговор
    България го гони като агент на вражеска държава, заплашващ националната сигурност, а тези му дават "право на отговор"!!! Ако бяме нормална държава, този сайт щеше да бъде разследван за разпространяване на пропагандата на вражески, военопрестъпен режим, който освен всичко, прокламира, че е във война с България.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 шпионин в расо

    7 16 Отговор
    Шпионите може да се маскират с расо или пола ,но пак са си шпиони руски!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Право на отговор????

    8 7 Отговор
    Ако това е "право на отговор", кое е антибългарска пропаганда от Кремъл? Агентите на вражески държави, същите права ли имат, като обикновените граждани?

    Коментиран от #117, #119

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Никой

    2 3 Отговор
    Грешници сте чадо , грешници. Затова посещавате черкви ,надявате се Божият син да ви прости грешните деяния ,които сте сътворили на божията земя и на останалите божи чада.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Размисли и примери

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "поп каратист":

    "Васиан прилича на каратист, а не на кротък божи човек!"
    Малко са относителни нещата при външният вид...
    Свети Силуан Атонски е бил доста едър и здрав на външен вид, и много хора са мислили за него това, което
    си написал. (Между другото и той е бил руснак)
  • 122 Никой

    9 8 Отговор
    По времето на цар / не император / Петър I се поставя задачата да се европеизира азиатската империя.За тази цел Московията си присвоява : Източно -римския императорски модел , визнтийския герб и пряпорец. Византийското източно православие е присвоено малко по рано,но при Петър Първи византийската държавно църковна хармония е варваризирана и патриарха е заменен с Синод , подчинен на императора. На второ място е присвоена българската писменост ,а приетия много по рано от Киевска Рус като официален старобългарски език е наречен " църковно славянски ". Всичко това не се учи в българските учебници по история.
  • 123 Васиан 007

    9 12 Отговор
    Вън руските шпиони от България!
  • 124 Одит

    13 6 Отговор
    Над 50 нагли нападки!
    По закон: Член 48 - Презумпция за невиновност и право на защита. Всеки обвиняем се счита за невинен до установяване на вината му в съответствие със закона.
    Слугите на НАТО се крият зад тайни обвинения, било държана тайна!

    Коментиран от #125

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Никой

    7 10 Отговор
    Можете ли да си представите руска медия да публикува " право на отговор " на Йозеф Гьобелс министър на пропагандата който е враг, към симпатизантите на нацизма в Русия. Факти ще ме изтриете ли ? Хич не се учудвам.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 тролоубиец

    8 15 Отговор
    В Русия има един държавен институт ГРУ / Главно разузнавателно управление /. За да станеш свещенник във втория Рим, както се нерича РПЦ трябва да получиш благословията на властите и според позицията си да преминеш през института. При започването на войната Руската православна църква започна всестранно да обслужва руската политика напълно явно. Поповете - комуннисти не се свеняха да присъстват на мъчения дори. А когато се видяха на видеоклиповете се зачудиха какво да лъжат. Украинците много бързо усетиха какво правят руските свещеннсици на украинска територия. Македонците също усетиха подмолната работа срещу влизането на РМ в ЕС. Нашите служби поне от 10 години са на ясно с поповете - шпиони, но не им разрешаваха да ги осветяват. РПЦ чрез дългогодишните си контакти с БПЦ успя да откъсне българския синод от влиянието на гръцката патриаршия. Руската църква иска да е църква майка на всички православни. Само, че не ги пита те искат ли, защото майката върви с озъбения и въоръжен до зъби баща - фашист. Справка -. войната в Украйна.

    Коментиран от #140

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    9 13 Отговор
    Много щях да се учудя, ако този "сайт" не ни беше запознал с "правото на отговор" на Васиан! Той само кротко е разправял за "украинския разкол". Какво толкова?! А пък потока от "вярващи путинофили" направо е къртещ! На бас, че между "вярващите" начело с Костадинов и Нинова не повече от 1 на 100 е чел Светото писание! И сега чакаме следващите двама КГБ-йци които ще ни прати Гундяев! Същия тоя Гундяев дето едва ли не обяви Путин за ходещ Светец след като нападна Украйна. Аз ли нещо изтрещях или цялата тая история и истерия е тотално сбъркана? Русия използва православието и вярата като оръжие, а нашите тикви реват, че им няма камшика? Защото българските храмове се свършиха ли? Та остана само и единствено Руския? Заслужаваме си незавидното положение.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Евала

    3 10 Отговор
    Църковно посолство..много ми е чудно тия туземци как имат такова а примерно константинополския патриарх няма
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Наглите

    7 15 Отговор

    До коментар #11 от "Псевдоним":

    руски дегенерати ги гонят вече отвсякъде. Не е само от България. Има си причина и тя е, че кремълския режим иска да дестабилизира цивилизования свят. Чугунът те гледа в очите и ти вика, че не те водят война. А друг някой. Или пък, че асвабаждават.

    Коментиран от #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Мнение

    4 7 Отговор
    Само едно се чудя: тези 30 служители, дали ще получат заплата този месец и то от кого, или ще я карат на пост и молитва.
  • 144 Миротворец

    4 13 Отговор

    До коментар #141 от "Наглите":

    Така разправяше и руската подлога Бялата Златка.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Стършел

    4 6 Отговор
    Църковно посолство, посолски храм....🤔🤣🤣
  • 147 Давай

    5 10 Отговор
    КЛЮЧА!
  • 148 Три дни никой не вдяна

    15 3 Отговор
    От три дни пиша, че имот и институция са различни неща, ама кой да вдене ! Имотът си е руска собственост! Невежеството е потрсаващо на всичко нива! Дори патриархът писа писмо до руския патриарх, дали български свещеници могат да заместят изгонените! Това е върхът на сладоледа!
    Все еднода изгонят бг поповете от църквата "Свети Стефан" в Истамбул, а турската църква да напише писмо до нашия патриарх с молба там да служат турски свещеници!? O, sancta simplicitas!

    Коментиран от #152

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Фенер не е Гърция

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Говорими":

    Има разлика между гръцката църква и Вселенската патриаршия.
  • 151 Проблемът е църковен

    11 3 Отговор
    В крайна сметка проблемът е църковен. Защото сега пожарът е защо е заключен храмът. Тъй като е православен
    се гледат каноните и църковните правила за териториална каноничност и служение. Всичко ще се реши от руският и българският патриарх!
    Успокойте топката и следете новините от двата синода.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Име

    7 1 Отговор
    Целта е да няма друго мнение - защото не са вършили друга дейност - нито са имали оръжие, взривове.

    Напълно безобидни от каквато и да е гледна точка.

    Но - по време на война е - и затова се правят репресии.

    И никога не се обяснява - какво точно е ставало.
  • 155 Лукавия

    5 10 Отговор
    Всички сте слуги на Дявола Цялата руска църква е превзета от Лукавия Не може да поддържаш и освещаваш ракети и криминални убийци да ходят и убиват деца жени цивилни

    Коментиран от #240

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Не Ви ли е срам метете си думите

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "поп каратист":

    Първо не е Васиан, а негово Високопреосвещенство Архимандрит Васиан. Вразумете се хора ! Покайте се! Имайте страх от Бога! Та той носи Ангелски дрехи!!!
    Въпреки лошотията Ви това ме бесовете си правят с Вас каквото си искат, той смирено и честно Ви обяснява неща, които Вие не може да разберете защото сте заслепени от злобара ба рогатия ! Покайте се! Пред Вас стои Светец, а Вие къде отивате! Срещу Божия служител без да знаете нищо ли ще въставате !
    Бог поруган не бивА!!!

    Коментиран от #164

  • 159 Богослов

    5 8 Отговор
    Този е се опитва да промиване мозъци. С право са ги изгонил. И Митрофанова да връща веднага ключа!
  • 160 Марш на вронта

    5 6 Отговор
    Поп шпионин
  • 161 Другарко Оля

    4 10 Отговор
    Като гоним шпионин, е редно да го изгоним като мръсно куче, за да му присветне в празната кратуна, че е нежелан. Право на отговор на путлеристи давате, голяма демокрация, голямо чудо.Едно време с нацистите как са се отнасяли товарищите, по-добре ли?
  • 162 Давай

    3 6 Отговор
    Ключа,бе!

    Коментиран от #174

  • 163 баба гуси

    1 3 Отговор
    го чака
  • 164 Марш

    2 3 Отговор

    До коментар #158 от "Не Ви ли е срам метете си думите":

    Бе!!!
  • 165 Гориил

    5 2 Отговор
    В Русия има 6 български православни храма в населени места с българи.
  • 166 Господ ще накаже

    6 2 Отговор
    безбожниците от Сглобката.
  • 167 Диктаторският режим

    7 2 Отговор
    на Сглобката не се спира пред нищо. Ще ги заровим заедно с откраднатите пари.
  • 168 Гориил

    7 3 Отговор
    Руските българи заемат твърда позиция в този спор.
  • 169 ХРИСТИЯНИН

    6 2 Отговор
    ОТЧЕ, анатемосай предателите български!

    Коментиран от #171

  • 170 МЪРШШШШ

    1 2 Отговор
    Бе!!!!
  • 171 Пустиняка

    0 0 Отговор

    До коментар #169 от "ХРИСТИЯНИН":

    Връви заглава

    Коментиран от #176

  • 172 Гориил

    6 4 Отговор
    Конфликтите с Русия винаги се превръщат в бедствия за тези, които са започнали първи.
  • 173 Фанфан

    2 7 Отговор
    Виждаш онова арабско име и просто спираш да четеш. Прости ти е ясно тази арабка с комунистически уклон какво може да напише....
  • 174 ........

    10 5 Отговор

    До коментар #162 от "Давай":

    За да поругаете и ограбите църквата както направихте с
    Киевско-Печорската лавра ли?Услади ли ви се?Вие сте дребни алчни душички...
    По-добре да не я отварят.Онези,които тук пишат да се отваря даже не са православни.Просто искат да я окрадат.
  • 175 Руска истина

    8 11 Отговор
    Винаги съм се дивял на способността на руснаците да манипулират и изкривяват действителността. Защо бе руснаци не се научихте да съдавате нещо полезно за хората. Защо не впрегнете своя ум в това да направите живота на човека малко по-лесен. Защо знаете само да лъжете и да мамите?

    Коментиран от #179

  • 176 ХРИСТИЯНИН

    10 4 Отговор

    До коментар #171 от "Пустиняка":

    Вярата ни е спасила и през турско, ще ни спаси и от сегашните предатели. Не предавайте вярата за 30 соросоидни сребърника.
  • 177 Руска грешка

    5 7 Отговор
    е Освобождението на България и плащане Съединението и Независимостта с 126 млн.златни франка.
    От турски роби стават само предатели
  • 178 Гориил

    9 4 Отговор
    Нещата вървят към победа на Орбан и Ли Фицо на следващите избори в България.Иначе България ще загине.
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Все пак

    9 10 Отговор
    ФАКТИ прекалява, в коя нормална държава, която е изгонила шпионин, медиите си позволяват подобни интервюта. И какво се очаква да каже: Да аз съм шпионин. Май петата колона е налазила тая медия.
  • 181 Мъ Дю

    5 6 Отговор
    Мамин той, света вода ненапита.....
  • 182 Стършел

    7 1 Отговор
    „Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но” на Та­ган­ка.

    Към до­ку­мен­та за пре­дос­та­вя­не на хра­ма, Рус­ка­та цър­к­ва при­ла­га и спо­ра­зу­ме­ние за ус­ло­ви­я­та за не­го­во­то из­пол­з­ва­не. Спо­ред не­го той трябва да се об­с­луж­ва от кли­ри­ци на Рус­ка­та цър­к­ва, цър­ков­ни­те нас­то­я­тел­с­т­ва съ­що са рус­на­ци. Бъл­гар­с­ки­ят пред­с­та­ви­тел е пред­с­то­я­тел на хра­ма-под­во­рие. Единствено предстоятелят е български свещеник, а останалите са руснаци.🤨🤨🤨
  • 183 ПРИПОМНЯНЕ

    5 7 Отговор
    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #218

  • 184 Притоплени

    6 5 Отговор
    Манджи ни сервират ,марш на кгб иста от България .Тези на колко богове служат на български и руски ли .Анатема КГБ ист свещенник
  • 185 Истината

    6 7 Отговор
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

  • 186 Механик

    8 9 Отговор
    Оля Ал Ахмед е прикрита путинистка и под различи предлози прокарва руските пропагандни тези в писанията си. Днес това са откровенията на изгоненият за шпионаж руски поп от ФСБ Васиан, но ако проследим "творчеството" и ще забележим, че подобни интервюта са ежеседмични.
    Дори Волгин не може да се похвали с интервю с Карен Шахназаров, постоянен гост на канала "Соловьов Лайф на руският пропагандист
    Владимир Соловьов или с руски" творци"путинисти като Елена Ваенга или Николай Бурляев. Ал Ахмед не се гнуси и от българските путинисти като генерал Шивиков или проф. Дарина Григорова. Чудя се само защо Факти се превръщат в руска пропагандна трибуна.

    Коментиран от #204, #205

  • 187 Пейо Яворов

    6 8 Отговор
    Православието и славянството са две овчи кожи, с които се намята хитрият руски вълк.
  • 188 Илия Бешков

    5 8 Отговор
    Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.
  • 189 Змиев

    3 5 Отговор
    Брей тоя змеев бил много словоохотлив (досега бе мълчалив. Странно). Ама е руский. А щом е руский, значи е руский. Е, това руския, си е руски. Да. Руски е. И ще е. Руски. Всегда. 4888
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Морския

    7 8 Отговор
    Смешно е същества, за които единственият бог е Путин да се правят на ревностни православни християни! Ако утре психопата Путин им заповяда да се обрежат и да приемат исляма те с радост ще го направят.
  • 192 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    5 8 Отговор

    До коментар #190 от "Бесен-_ Язовец":

    Ами миризмата на мръсни руски подлоги като теб ще ги прогони!

    Коментиран от #194

  • 193 Ядосан

    5 7 Отговор
    Марш от България КГБ-еца!
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Доротея

    7 9 Отговор
    Чета русофилските коментари и пореден път се уверявам, че няма по големи национални предатели и българофоби от петата колона на Москва. Не знам защо руснаците са мразели толкова много България за да създадат тази пета колона от безродници и повече от 150 години да я финансират, култивират и ръководят!

    Коментиран от #202

  • 196 Само питам

    5 5 Отговор

    До коментар #194 от "Бесен-_ Язовец":

    Вярно ли е, че руснаците ви използвали като жени и на теб много ти харесвало?

    Коментиран от #197

  • 197 Реалист

    9 3 Отговор

    До коментар #196 от "Само питам":

    Гените ти са джендар затова работиш в НПО

    Коментиран от #199

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Гого

    10 3 Отговор

    До коментар #199 от "Само питам":

    Не звучи добре да изгоним свещеници СЛЕД СИГНАЛ ОТ МАКЕДОНСКОТО ГЕСТАПО И ОБАЖДАНЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО....... Такива кат теб сигурно няма да разберат

    Коментиран от #212

  • 201 Трети път

    2 5 Отговор
    една и съща статия! Не, бе, Факти не са хибридна руска еедиядия, не...
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 А Беларуските и Иранските?

    1 1 Отговор

    До коментар #186 от "Механик":

    На последният ти въпрос: за 4000!!!
  • 205 Те са си

    6 6 Отговор

    До коментар #186 от "Механик":

    Руска пропагадна медия ,публикуват се статии за кофронтации в коментарите
  • 206 Перо

    6 6 Отговор
    Оня kaput със зелените чорапи, в президентството назначи военния унтерменш с мозък на пиле да ръководи ДАНС, без да има понятие от дейността и да изпълнява чужди заповеди! Нанася големи щети за репутацията на държавата и дипломатически усложнения за наша сметка и в интерес на световния ционизъм и неговите марионетки!
  • 207 разумно

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "поп каратист":

    всичко е ясно, разумно, просто и не се нуждае от допълнителни обяснения. Въпросът е за какво радеем. Нали вярата и любовта са основополагащи! Света литургия се провежда във всяки храм, да се помолим на свети Серафим, може от всякъде. Така, че да имаме търпение, руската църква пак ще отвори скоро.
    Руските пастрири и нашите свещеници, Бог да ги пази!
  • 208 патриот

    5 2 Отговор
    Мръстници от харвард бо----и 5 години съм пил кафе с Валентин и Андрей домакин и вътрешна охрана на руснаците и аз ли съм агент е отрепки

    Коментиран от #209, #210

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Баба Гуси

    2 4 Отговор
    Ела ми тука Васе! 😀😀😀
  • 212 Cамо питам

    3 6 Отговор

    До коментар #200 от "Гого":

    Това са шпиони, не свещеници!
  • 213 Няма да е просто

    4 2 Отговор
    Начина по който ги изгониха не беше на ниво,голяма простотия.Известно е,че Московската патриаршия има спор с Украинската църква ,но това доколко засяга нашата национална сигурност?Със собствеността на храма също има несъответствия.Земята е дарение от Софийска община за построяване на храм края на 19 в. това е безспорно,имат крепостен акт .Храма е построен ,но не в този вид ,неколкократно е ремонтиран и от българската държава и от Светия синод.Дилемата са няколко постановления от времето на СССР като последното е от 1952 г с които храма се отнема и предоставя на българската държава.Впоследствие е открито подворие в тази църква и реципрочно българско в Москва.Доколкото е известно в българското подворие в Москва българския предстоятел само формално присъства ,основно службите се водят от руски свешеници.А тук е различно.
  • 214 Демократ

    6 5 Отговор
    Пълно падение на българските управници, е безпрецедентно е Срам и позор, навсякъде руски подлоги, дупедавци и родоотстъпници, все по-зле става, да се кланят на руски шпиони и агенти, пълен ужас. Синодалните агенти на ДС нямат срам и никакво достойнство, полковникът от КГБ патриарх Кирил да кажеш какво да става в българска църква. Гавра с България! Къде са българските възрожденци,които дадоха живота си за независима българска църква и българските смели църковни деятели, за които България беше свята!
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 6 Отговор
    Ей. путинов памперс. Научи поне някои от божите ЗАПОВЕДИ "Не кради", Не убивай", "Не лъжи" А че си плащаш за медийното пространство е видно и за слепците. Слуга комунистическа !!!!!
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 183

    7 2 Отговор

    До коментар #183 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Това, че ти си с произход от чалмите, не значи, че българите не сме славяни, повечето сме бели, а не мургави.
  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Спас безделника

    2 1 Отговор
    ВИЖ СЕГА, ВАСИАНЕ! ТАЗИ ЦЪРКВА НЕ Е СОБСТВЕНОСТ НИТО НА РУСИЯ, НИТО НА БЪЛГАРИЯ. НАЛИ СИ СПОМНЯШ СТАРАТА ПРИКАЗКА: "БОЖИЕТО БОГУ, КЕСАРЕВОТО КЕСАРЮ!" ТА И ТУК ТАКА! АЗ СЪМ БЪЛГАРИН , НО ОЩЕ ОТ ДЕТСКИ ГОДИНИ (ТИ НЕ СИ БИЛ РОДЕН) ОБИЧАХ ДА СЕДЯ ДО ЦЪРКВАТА, ДОКАТО ПОСТОВИЯ СТАРШИНА ДОЙДЕ ДА НИ ИЗГОНИ,ЗАЩОТО БИЛО ЗАБРАНЕНО ДА СЕ СЕДИ ТАМ. РАБОТАТА Е В ТОВА, ВАСИАНЕ, ЧЕ ТАЗИ ЦЪРКВА С НЕЙНОТО ПРЕКРАСНО, МАГНЕТИЧНО ИЗЛЪЧВАНЕ НЕ Е ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА - ТЯ Е ЗА ДЕЦА СЪС ЧИСТИ ДУШИ, АКО ЩЕШ ЗА СТАРЦИ С ДЕТСКИ ДУШИ! ТАКА ЧЕ ОТВОРЕТЕ ЦЪРКВАТА И НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ БОЖИЕТО. ТОВА СЕ ОТНАСЯ КАКТО ДО ВАС ТАКА И ДО БЪЛГАРСКИТЕ ДУХОВНИЦИ! УСПЕХ!
  • 221 Георги Сава Раковски

    4 3 Отговор
    Руската църква ведно със земята под нея, заедно с комплекса Камчия и Лукойл трябва да се национализират и върнат на българската държава. Така ще се отнеме възможността на путинова Русия да ги използва за подривни операции срещу България.
  • 222 Така е то,но

    3 4 Отговор
    какво е виновен човека ,че руската църква е политизирана,живеят в диктатура и пропаганда.Свещеника е служител ,държавата им води война ,а историческите проблеми с Киевска Русь и църковните са сложни.Иначе е вярно ,че точно руските епархии по време на империята са инициатори и подбудители на Руско турската война,подготовката ,даренията за лазаретите и накрая да убедят Александър II.При следващите намаше да се случи. А при Николай II изобщо.Времената и лидерите се сменят,събитията също и стигнахме до тук.Ето и сега действащите управници у нас са гола вода ,нямат тежест ,нямат лидерство и обществена ангажираност ,марионетни.
  • 223 инж. Ганчо Илков

    5 1 Отговор
    Журналистката, може да е голям Прэфесионалист, но когато Интервюира дадена Личност, с цел да се Разкрие Истината, следва да Интервюира и Представител защитаващ обратната Теза. Това Интервю, колкото ида бъде Излъчвано, то освен, че става банално, но говори за някаква пристрастност от страна на Модераторите на ФАКТИ.

    Коментиран от #225

  • 224 Хммм

    1 2 Отговор
    Там където горят свещенни книги,там където разрушават и разграбват храмове, където гонят свещенослужители. на такива места не е останало нищо свято. Майка, любов, родина достойнство нищо не значат.Нищо не можеш да направиш за такива общества освен да ги оставиш сами да се разрушат. Като няма за какво да умреш няма за какво да живееш
  • 225 иван петков

    5 3 Отговор

    До коментар #223 от "инж. Ганчо Илков":

    как може на тази руска гадина, на този доказан шпионин и враг на България
    Срамно и недостойно поведение на бг журналист!!!

    Коментиран от #226

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Анализатор

    2 2 Отговор
    Факти, до кога ще ни занимавате с офицери от КГБ?
  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Името е В-н

    1 2 Отговор
    Таварищ въсиян, не се презавръщай в Болгария, вземай чемадан и вакзала към Сибир на пачивкай бизкрайнъй, баклюк безбрежний !
  • 230 Аспарух

    2 1 Отговор
    На щат имаме 30 човека.30 шпиони, ало службите не спете .
    Българското подворие в Москва освен една малка табелка няма нищо българско ,няма наши свещеници, а там са руски.Така, че и в София трябва да са български.
    Какво чакат махайте катинар.
  • 231 975599877

    2 0 Отговор
    Васиан трябваше да ходатайства за българския Синод а не за сръбския в РСМ,ако са верни слуховете разбира се.Нали знае чия е била Охридската архиескопия ,а през Средновековието е Българска Патриаршия.А сърбите си гледат техния интерес и само заблуждават руснаците че са с тях,доколкото имат сметка.Само българите имат истински чувства към руснаците независимо от превратностите.Нямам предвид рублажиите и предателите,а обикновените хора.И Българската църква е засегната ,но Руската ще защити сръбската в определен момент,защото ще бъде политическо решение.
  • 232 Оличка

    0 0 Отговор
    Вземи си я и нейа за кампания, ама ти май не беше много стрейт...
    Всичкото сволач ще се изтърси в Руската тепърва !
  • 233 Погледнато

    3 2 Отговор
    Руската църква си е руска църква по външен облик и архитектура.Хората я харесват..Земята е дадена в знак на благодарност за Освобождението от Столичния съвет.Няма лошо,нека има благодарност.Нека работи,нека е подворие ,но никога не трябва да е политизирана ,независимо от обстоятелствата.
  • 234 """"""""""""""

    0 3 Отговор
    Всъщност във всички български манастири са се крили български революционери.То е било за свято дело ,ей на сега в руска църква имали шпиони ,а бе не е работа
  • 235 Няма да прогледнете скоро

    2 1 Отговор
    Разгледах драсканото тук, въпреки, че това интервю е старо, беше побликувано преди няколко дни, пак тук!
    Невежеството е ПОТРЕСАВАЩО - всички си мислят, че сградата е Руска църква!? Да, ама не, както казваше преди време един умен човек!
    Кой разбрал, разбрал - имотът е с заключен с катинар! Образовайте се поне малко, тук не е училище!!!
  • 236 Е колко пъти?

    3 0 Отговор
    Защо се дава трибуна на това нищо в расо? Този безбожник няма място в България.
  • 237 КГБ Попове

    2 0 Отговор
    Убиват и изнасилват жени и деца осветяват ракети и бомби със светена вода иначе били Православни Християни
  • 238 Сатани

    2 0 Отговор
    Русофил Християнин няма Те не осъждат тероризма а се покланят на масовите убийци даже и икони им правят
  • 239 кална вена

    1 0 Отговор
    безбожници казват кое и как и какво, шпионски са ви тъпите кратуни изпразнени от всякаква логика и напъни за мислене, точно тва си заслужавате племе неграмотно, точно тва което са ви приготвили......долна сган
  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Айде айде

    1 1 Отговор
    Не ни интересува врещенето на тоя червен козел !
  • 242 По кой канон

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хи хи":

    и какво според теб е канон? Щото по документи Руската църква си е руска собственост... Ако беше иначе, досега "държавниците" ни да са я завзели насила...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове