Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 20:26 2 056 30

Христо Алексиев: Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около 2 пъти

  • христо алексиев-
  • разлика-
  • цени-
  • ток-
  • свободен пазар

Алексиев обясни, че на днешната енергийна комисия в парламента не е чул несъгласие с мотивите на президента, но въпреки това ветото му върху промените в Закона за енергетиката е било преодоляно

Христо Алексиев: Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около 2 пъти - 1
Снимка: БНТ

Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около 2 пъти. Това заяви в "Още от деня" Христо Алексиев - секретар по икономиката към президента Румен Радев и вицепремиер в последния служебен кабинет. Алексиев обясни, че на днешната енергийна комисия в парламента не е чул несъгласие с мотивите на президента, но въпреки това ветото му върху промените в Закона за енергетиката е било преодоляно:

"Това е една много всеобхватна и сериозна реформа, която ще има последствие и влияние дълги години наред. Такива реформи не мога да бъдат предприемани без необходимите анализи и оценка на въздействието", каза той.

Либерализацията на пазара няма зададен краен срок, но от друга страна няма и ясно наложен пазарен модел, по който трябва да се случи, посочи още Христо Алексиев. Според него Европейската комисия би приела и разбрала отлагането на мярката заради икономическата и социалната действителност в България.

"Не е ясно какви средства са необходими, за да може държавата да компенсира доставчиците на електроенергия и какво става, ако тези средства не бъдат осигурени. 2026 г битовите потребители ще започнат да плащаме новите цени на тока" Към момента разликата между регулираните цени и тези на свободния пазар е около два пъти, но може да се увеличи заради геополитическата нестабилност.

"Да не говорим за отпадането на държавния оператор енергийния микс, отпадането на възможността министърът на енергетиката да възлага определено производство на държавния ТЕЦ "Марица" 2", каза Христо Алексиев.

Според бившия вицепремиер тези обстоятелства биха поставили ТЕЦ "Марица" 2 в много тежко положение още от средата на следващата година


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 4 Отговор
    След изборите Сглобката ни готви голяма секира.

    Коментиран от #2

  • 2 Мдаааа

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Европейски данъци в африканска кочина + скок на цените, за да пълни Коки хазната и да върже трите процента.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    25 2 Отговор
    Стадото требе да се стриже.

    Димукрадцията е скъпо удоволствие !

    Сглобкаджиите са жадни нашите паРе !

    Одете пак за гъби ...

    Коментиран от #5

  • 4 мдда

    9 18 Отговор
    Toва недоразумение какво срича в студиото? Да не си загуби езикът от лъжа?

    Коментиран от #22

  • 5 Последния Софиянец

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Кокорчо въведе данък на гъбарите така че вместо за гъби да идат да гласуват срещу него.
  • 6 ха ха

    24 1 Отговор
    голямата лъжа , пазарна цена
  • 7 Ванчо

    0 17 Отговор
    Значи ще купуваме два пъти по-евтино от свободния пазар, ще можем и да продаваме на закъсалите и на съседи, ще можем да си правим кооперация с няколко села и квартали и тн. Не се жалвайте толкова от свободния, там цената пада при количества

    Коментиран от #13

  • 8 Търговец

    27 1 Отговор
    Само дето цената достига 500 евро на мегаватчас или около левче на киловатчас. Или вместо 45 лева, каквато ми е сметката сега, трябва да плащам 190лв.

    Коментиран от #20

  • 9 Да, бе

    22 0 Отговор
    Защо въздухът не е на свободният пазар, че тука на територията още дишат българите безплатно... Кой го позволява тоя разгул и светотатство. Който плаща, диша, който не плаща не диша... Плитко заравяне до деветнайсто коляно.
  • 10 Мурджо

    17 0 Отговор
    Електро- секса предстои за обикновения българин. Ще се посъветваме за техники от братята роми. Всичко ни е високо технологично, а Мара пак втаса...
  • 11 През зимата

    13 0 Отговор
    Парното - скъпо и го спират с кранчета или направо махат радиаторите, въглищата замърсяват с прахови частици, отопление с дърва - унищожавала се природата, ел.ток - луксозно и дефицитно удоволствие. Само единствено слънцето е ЕКО и достъпно и безплатно (където обаче високи сгради не сенчат по-ниските).
  • 12 българина

    15 0 Отговор
    ако нек не е на загуба защо ни е този пазар!??? а да посредниците да се хранят
  • 13 Яяяяяя

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ванчо":

    Точно обратно , два пъти по- скъпо и забележка че може и оле по - скъпо поради някаква нестабилност
  • 14 Бгг

    13 0 Отговор
    Уважаеми зрители спите ли???
    Оставка на сглобката !!!!
  • 15 13675

    6 0 Отговор
    А, споко те обещаха и Шенген, ама нема да влезем така че това правителство, сглобка, спойка може да си ходи и няма да влиза ме на свободния пазар
  • 16 ханс

    5 0 Отговор
    Еми супер, ще си купя динамо и ще наема колоездачи да въртят на смени и да ми правят ток в къщи
  • 17 Сатана Z

    1 4 Отговор
    След като Българите искат да получават европейски заплати,то те ще трябва да плащат и европейски жени на електроенергията,колите в съюза не са ниски изобщо.Няма никакво оправдание,че в БГ заплатите са ниски ,защото не отговаря на истината.Освен това новият кмет на София трябва да увеличи с пъти билетите за градски транспорт и също да ги направи на европейско ниво.В София се взимат огромни заплати,дори по-високи от средните за Западна Европа.Но жълтопаветните лумпени не искат да плащат енергоносителите дори и демократичния газ от САЩ,а дори против всякаква логика дори защитават Лукойл.
    Свободният пазар на електроенергията ще направи Българите истински европейци,които ще се наслаждават на новите европейски ценности и цени на тока
  • 18 ххммм

    5 0 Отговор
    Toя унижощи 10 вагона на БДЖ... Защо още му искат думата? БЪЛГАРИНО?!??!
  • 19 мда

    5 0 Отговор
    Кое толкова поскъпна та вдигате цената? Чисто изнудване е това. Не озлезем ли по улиците ще ни върнат в Средновековието.

    Коментиран от #26

  • 20 мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Търговец":

    Ем това е да си европеец в ЕС. В Германия обсъждаха цени за над 63-67 цента 1KW от догодина с щедрите субсидии от държавата. Което е почти по 2 на сегашната с новите еко такси от ЕС. Така, че за Бг едва ли, ще е умножена само по 2, по-скоро числото е по 4-5 пъти сегашната цена, Тъкмо минималната в момента, ще покрива само тока, водата и топлината, за друго няма да стига, а и заплатите вече ги замразиха на запад- сега само нови допълнителни данъци и инфлация основно при храните.
  • 21 Дия

    5 0 Отговор
    Ако ще плащаме два пъти повече за ел енергия гарантирам ви ,че хората с тоягите този път няма да простят на политиците.Имам усещането,че послушните политици не чуват вика на хората,а слушат само заповеди от онова котило наречено европейски лидери!
  • 22 Любо

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "мдда":

    Ти си недоразумение.
    Да не би да е лъжа, че цената ще е двойна.
  • 23 Ку-ку

    3 2 Отговор
    ЕС няма изискване битовите потребители да излязат на свободния пазар, но ще го направим от 2026 г. вероятно. Причината е предлагането да се опрости, да няма квоти и да не се формира микс с ток от АЕЦ, ФЕЦ, ВяЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ и т.н. (вижте го на сайта на ЕСО). За битовите потребители ЩЕ ИМА КОМПЕНСАЦИИ под някаква форма. Или както досега компенсации при цена над определено ниво, или различни цени при различни нива на потребление и т.н. НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ. Я вижте сега Пазар “Ден напред” на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) - за Петък 20 Октомври за часови пояс от 09-20 часа е 220.85 лв (265.02 лв с ДДС за мегават, или 26.5 стотинки на киловата, а цената за бита е 26.98 стотинки дневна тарифа). ЦЕНАТА ЗА БИЗНЕСА НА СВОБОДЕН ПАЗАР Е ПО-ЕВТИНА ОТ ТАЗИ НА БИТА.
    От 01-08 часа и от 21-24 часа цената е 185.45 (222.54 с ДДС или 22.25 стотинки за киловата, а за бита е около 15.22 стотинки нощна тарифа). Бита плаща от Юли месец по-скъп ток с 5.6% защото в енергийния микс вкараха въглищен ток от Мариците, за да им гарантираме работа за студен резерв...
    Ще строим 2 нови ПАВЕЦ (единия на язовир Доспат, другия в близост) от по около 800 мегавата, ПАВЕЦ Чаира е 860 мегавата и може да се удвои. Ако има вода ВЪГЛИЩАТА СА ЧАО дори без нови блокове в АЕЦ Козлодуй. Евентуално зимата може малко да потрябват. А там ще има още 2 нови блока общо за 2300 мегавата. Гърция, Румъния, Турция развиват ударно енергетиката си и ще има излишък на евтин ток, ще ни е
  • 24 Ку-ку

    1 2 Отговор
    Проблемите със скъпата цена за бизнеса отдавна ги няма, а и те получаваха до Март компенсации ако средномесечната цена надвиши 20 стотинки за киловат (200 лв за мегават). Поредното плашене как бизнеса щял да фалира. Как газа щял да се оскъпи много (на Газпром плащахме 94.54 лв за Октомври 2021 г., а сега Октомври 2023 газа струва 66.90 лв, с 30% по-евтин е сега. Аман от плашене за края на света...
    Цената на свободен пазар Ден Напред за бизнеса от 09-20 часа дневна тарифа за Събота 21 Октомври е 129.46 лв, което е 15.53 стотинки с ДДС за киловат, а цената за битовите потребители е 26.98 стотинки дневна тарифа. Тока на свободния пазар е бил с 43% по-евтин от регулирания ток за бита, куче със салам ли ще плашат?

    Коментиран от #25

  • 25 ама нима

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ку-ку":

    предлагаш хората да полудеят и да гледат кога точно е най-ниската цена, та да пуснат пералня или да сготвят.
    Нвремето немците пощуряха да следят цените, за да се натъкмят към най-ниските цени, та да не им излезе през носа.
    Така че, покачването е неминуемо. Ако не бяха в сила компенсациите за свободния пазар, щяхме да се нагледаме на фалити и протести. Няма да падат цени - производството е на база суровини, а възобновяемите не ти гарантират денонощно снабдяване. Така че - евтино през деня и лятото, но скъпо през нощта и зимата. Започвайте да свиквате.
    Соца свърши, значи по дефиницията на Ленин и на електрифицирането му идва края. Ще е малко като в оная поговорка - вода газиш, жаден ходиш.
  • 26 благодари

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "мда":

    на общия пазар. Цените ги определят на борсата, която покрива Гърция, Италия, България, Хърватска и т.н. - нашият регион.
    Ако цените се определяха само в България, то тогава можеше да търсиш спекула, но не няма такава. Просто нашият стандарт е много по-нисък и цените за нас идват в повече.Енергийната ни свързаност си има цена. Искаме ЕС, получаваме ЕС - засега само като цени на тока, но бъди оптимист - скоро може и по други неща да се изравним.
  • 27 До Ку ку

    1 1 Отговор
    ТЕЦ2 е единственият източник изцяло независим от чужди ресурси на електроенергия. Ако не бяха "европейсите" ви квоти - отровни борсови деривата, които оскъпяват със 70% производствената цена на ТЕЦ2, сега киловатчас щеше да е 7 стотинки. ТЕЦ2 единствена в целия ЕС е намалила емисиите със 60%, няма друга държава в ЕС намалила толкова много емисиите. НЯМА! Макс 32% в ЕС. И вместо българският слугитаж наречен Политици, да изиска ТЕЦ2 да не плаща квоти, тъй като е изпълнила изискванията, Слугинажът за да получат 3 милиарда по ПВУ, унищожават сектор за 40 милиарда минимум печалби напред. Ужасяващи неистини пишете, интерес във фото и перки ли имате, които са в пъти с по-висока производствена цена. Миналата година борса ток ДЕКЕМРИ 2022, 52 стотинки киловатчас без ДДС и акцизи, с ДДС и акцизи ЕДИН ЛЕВ. Вие правите ли разлика между ЕДИН ЛЕВ и 7 стотинки. Газ борсови цени с 30-40 процента по-скъп, при скъсване на дългосрочни договори. Или сте лобист, спекулант на борсата, или имате фото и перки, които европейците ви плащат, не на пазарен принцип, произвоствена цена фото и перки 22-34 стотинки киловатчас със субсидии. ТЕЦ2 производствена цена 7 ст. киловатчаст. Прочетете Джеферсън, Линкълн какво са писали за борсите. Средновековието лихварите и борсовите спекуланти са осъждани на смърт.
  • 28 Изходът е

    1 1 Отговор
    Булекзит. Официална забрана на борси, борсови спекуланти, и лихвари в България. Златно покритие на лев и връщането на българското злато от Банка Англия.. Без квотите на борсите, ток от ТЕЦ2 щеше да е 7 стотинки киловатчас. Идва цифровият концлагер, вече има приложения за индивидуален въглероден отпечатък. В Нидерландия и Ирландия избиват животни, защотоне били зелени, там фермерите направиха партия .ЕЦБ официално обяви, че до 2 г. се въвежда цифровото евро. Задължително излизане от ERM2, чрез него могат да ни натресат цифровото евро, Боко умното ни вкара там. Редица американски президенти са крайно негативни по отношение на борсите и лихварите спекуланти. Колко от тях са убити и защо. Последният Кенеди, отнемащ печатането на долари от Фед. Прочетете и за истинските мотиви на Гражданската война в САЩ. Да защитаваш борсите, с отровните им деривати, предизвикващи световни кризи - 2008, 1987, 1929, азиатска криза, ипотечна криза, дотком кризи, трябва да си продал душата си на Сатаната. Зелената енергия е измама, данък въздух, в същото време САЩ, Русия Китай и Индия-минимално, Турция, Сърбия, не плащат, най-голямата подигравка-зелена енергия, нито е зелена, нито е евтина, в пъти по-токсични за хората и климата са фото и перки.

    Коментиран от #29

  • 29 Ку-ку

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Изходът е":

    Кукууу?! На луди не отговарям, но ще направя изключение. Не съм платен лобист с интереси, мразя кюмюра безплатно. Разбираш ли че хиляди хора в БГ годишно умират от мръсния въздух? Няма връщане назад с емисиите. За разлика от Русия, САЩ, Китай, Ю. Америка, Европа не е богата на природни ресурси (без Норвегия) и другите ще ни щавят и изнудват. Трябва да развиваме ВЕИ, нефта и кюмюра ще свършат. Дори да излезем от ЕС пак ще плащаме емисии (влизат в БГ бюджета като субсидия за наши ВЕИ) щото ще трябва да търгуваме с ЕС.
    Парижкото споразумение от 2015 г. въведе цели за всички, включително и за развиващите се страни, считано от 2020 г. Мярката в крайна сметка ще наложи такса върху въглеродно-интензивния внос, така че европейските компании, принудени да спазват строгите закони за климата на континента, да не се сблъскват с нелоялна конкуренция от производители извън блока. От неделя, началото на първата фаза на така наречения Механизъм за коригиране на въглерода на границата (CBAM), вносителите от шест въглеродно-интензивни индустрии ще трябва да започнат да докладват за своите емисии. с първата фаза на така наречения Механизъм за коригиране на въглерода на границата (CBAM), вносителите от шест въглеродно-интензивни индустрии ще трябва да започнат да докладват за своите емисии. Във втората фаза, която започва от януари 2026 г., от компаниите ще се изисква да плащат постепенно въведена такса в съответствие с цените на пазара на въглеродни емисии в ЕС. Еталонният
  • 30 Ку-ку

    0 0 Отговор
    Еталонният договор за ЕС за емисии беше около 82 евро за метричен тон въглерод в петък. Налогът може да бъде поне частично отменен, ако въглеродният данък вече е бил платен в страната, където са произведени стоките, добавяйки допълнителен стимул за трети страни да въведат свои собствени зелени политики. Подобен дизайн също така предотвратява плана да се счита за незаконна тарифа съгласно разпоредбите, изготвени от Световната търговска организация.
    Дори преходната фаза на граничния механизъм, преди да бъдат въведени данъци, ще принуди производителите в страните износителки да обърнат по-голямо внимание на своя въглероден отпечатък, според Фигурс.

    „Първо, техните продукти ще бъдат по-малко конкурентоспособни, ако не намалят емисиите, и второ, перспективата за плащане на цена за въглерода в ЕС ще действа като стимул за инвестиране в декарбонизацията“, каза Фигурс. „Това може да означава и промяна в търговските модели: въглеродно-интензивните продукти ще бъдат по-трудни за продажба на пазара на ЕС, така че те могат да бъдат пренасочени към трети страни без въглеродни мита.“
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол