Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 16:33 1 219 9

Над 24 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • нап-
  • списък-
  • хазартно зависими

Регистърът не е публичен, като достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и от хазартните оператори

Над 24 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица - 1
Снимка: shutterstock

Над 24 000 граждани са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 г. до момента. След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост, напомнят от приходната агенция. Регистърът не е публичен, като достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и от хазартните оператори.

Искане за вписване в регистъра може да подаде всеки, който смята, че не успява да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: [email protected], като в този случай трябва да е подписан с електронен подпис. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

За да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електронната услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“. За да улесни бизнеса, НАП внедри нова е-услуга, която дава възможност за извършване на справка чрез директен достъп до регистъра. Чрез нея хазартните оператори могат да обменят информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това става възможно чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система-система“ между софтуерите на бизнеса и НАП.

Повече информация за възможностите за вписване или заличаване от регистъра, може да получите в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция, в подкаст епизода, посветен на темата, в YouTube канала на НАП или от Информационния център на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор. В рубриката „Отговорен хазарт“ са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държавен хазарт

    10 3 Отговор
    Като са се вписали толкова много хора защо Държавата не прави нищо да ги защити? Защо рекламирате хазартни сайтове, защо казината работят безнаказано, а?

    Коментиран от #6

  • 2 Братвурст

    8 1 Отговор
    Във Бургас вече на всеки ъгъл има игрална зала.

    Коментиран от #8

  • 3 тарантула

    7 2 Отговор
    Във всеки глад има хазартни зали и то в центъра или близо до центъра , това трябва да се коригира .Затова в Америка хазарта е извън градовете и даже си има Лас Вегас , тоест осъзнато отиваш да играеш хазарт . При нас са на всяка крачка

    Коментиран от #5

  • 4 Христо

    6 2 Отговор
    Не че нещо ама 10г работих в бранша на ръководна длъжност. Нагледах се на хора, който пропадат с всеки изминал ден. Подобно разболяване на обществото трябва да се ограничи до минимум! Зали и казина трябва да има само до около 20-30км от границата за да може да не се изтърват парите от чужбина, а във вътрешността на страната да няма подобни зали. Също и онлайн казината трябва да се забранят/ограничат.

    Коментиран от #7

  • 5 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "тарантула":

    Имаш хабер ти от Америка.
  • 6 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Държавен хазарт":

    Нали чрез вписване държавата им помага,това е вид забрана да посещават зали и онлайн игри.Държавата мооого помага на" зависимите",и се грижи,но иначе охотно прибира парите от лицензи за хазарт и акцизите за игрална позиция!Машини ли лупи държавата,наем ли плаща,или ток ,вода , консумативи,заплати?Зала не може да да посещава вписания,обаче тото и билетчета може да търка на воля!
  • 7 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Христо":

    Значи 10 г до като лапа нямаше проблеми,ама сега когато не си на шланг стана самарянин?Хазарта не е за тъпаци и за бедни хора,това са вид развлекателни игри.В подобни места се допускат хора навършили 18 г,за които се смята ,че могат да направят осъзнат избор,и да мислят адекватно с главите си,и за всички действия носят лична отговорност и последствия.Никой никого не е вкарал на сила в тези места,а посещението им е доброволно!
  • 8 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Братвурст":

    И какво от това,всичко е регламентирано и законно.Има законови изисквания които законодателя е постановил,и след като са изпълнени не виждам проблем!Дадени са съответните разрешения от общината,от комисията по хазарта (сега от НАП),обекта подлежи на всякакъв контрол от Пожарна, Търговски отдел,Полиция,РЗИ, Агенция по храните, Инспекция по труда,и не на последно място от НАП!Има строга финансова отчетност !Дейността е легална и регламентирана,на територията на ЕС!
  • 9 Безпристрастен

    0 1 Отговор
    Има доста държави,където хазарта изобщо е забранен.Но явно,че у нас това посмъртно не може да се случи.Става въпрос за огромни суми, ежедневно.Не месечно,а ежедневно.Едно от решенията е,да се даде срок за закриване на всички зали в градовете. През този период ( примерно година) да се обособят мини хазартни центрове,но задължително извън града.Там всеки хазартен собственик да си организира игрална зала- колкото поиска ,като брой.Но задължително извън града.Това ще стопира огромна част,от хората,който сега имат лесен достъп до зала.Примерно ,ако в столицата има един мини Вегас,но извън околовръстен път, без градски транспорт до него, ситуацията ще бъде коренно различна.Ще го посещават само хора,който търсят моментно развлечение.Доколото знам,в съседна Гърция е забранен със закон,и никой не претендира,че в ЕС не е забранено.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове