Last news in Fakti

8 Май, 2024 11:20 6 486 3

Напусна ни един от най-ярките творци в областта на скулптурата

  • антон дончев-
  • починал

Поклонението ще се състои на 11 май от 11:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища

Напусна ни един от най-ярките творци в областта на скулптурата - 1

Напусна ни Антон Дончев (1943 – 2024). Той е един от най-ярките творци в областта на скулптурата и дървопластиката, а творчеството му е явление в съвременния духовен свят, съобщават от Съюза на българските художници.

Те допълват, че поклонението ще се състои на 11 май от 11:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

По думите им, неговите произведения са многопластови, сложни като поетика и превъплъщават традициите, наследени от изкуството на тревненските резбари, преосмислени и интерпретирани от гледна точка на съвремието със средствата на модерната пластична естетика.

Роден е в Трявна. През 1969 завършва Художествената академия, специалност „Дърворезба“ при проф. Асен Василев, от 1966 до 1978 година преподава в ССХУ – гр. Трявна, от 1978 е преподавател в Художествената академия – София, професор от 1989, ръководител на катедра „Резба“ към НХА.

Антон Дончев е автор на множество декоративни пана и композиции, заредени с богатата му творческа емоционалност, украсили редица обществени сгради в страната и чужбина. Антон Дончев е участвал в ръководството на СБХ като член на Управителния съвет и Председател от 1989 до 1990. Носител е на голям брой награди за приноса му към развитието на българската пластична култура, удостоен е със званието „Почетен гражданин“ на град Трявна.

Поклон пред светлата му памет!


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    5 0 Отговор
    Поклон
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 2020

    1 0 Отговор
    Бог да го прости!
    Но покажете поне една известна негова творба!