Last news in Fakti

19 Май, 2024 16:54 634 1

Светлината на университета – за България и света

  • унибит-
  • юбилейна студентска научна конференция-
  • изложба-
  • информация – разум – мъдрост

По традиция форумът се провежда в навечерието на 24 май

През целия ден на 17 май 2024 г. в УниБИТ се проведе ХХ-та Юбилейна студентска научна конференция и изложба с международно участие. Надсловът на форума беше „Информация – Разум – Мъдрост” с девиз: „Ще пожънат твоите плодове потомците”. Гости на събитието бяха ректори и преподаватели от други български университети, председатели на творчески съюзи и на синдикати в образованието, бивши зам.-министри и други общественици, изброи Анжела Димчева.

Преди изнасянето на научните доклади участниците и гостите бяха очаровани от Академичната интеракция – ораторията-епифания „HOMO LUCIS (Човекът на светлината) – Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец: Тримата братя и златната ябълка”. Този уникален спектакъл беше по сценарий и режисура на проф. д.п.н. Александра Куманова и д-р Николай Василев, чиято мисия е да възпитава в универсалните модели за човешко поведение. Затова този научен формат винаги започва с възстановки на знакови събития за българската духовност, книжовност и литература. Те са в изпълнение на студенти, докторанти и възпитаници на университета, свързвайки годишнини на наши бележити предходници със съвременните измерения на знанието. Посвещенията и препратките тази година бяха към 1160-годишнината от Покръстването на българите (864), 1148-годишнината от рождението на покровителя на българския народ Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец (876-946) и 555-годишнината от връщането на мощите му от Търново в Рилския манастир (1469), 200-годишнината от първото издание на „Буквар с различни поучения” или т.н. „Рибния буквар” (1824) от д-р Петър Берон (1799-1871), създател и на първия български енциклопедичен труд „Панепистемия” (1861-1868).

Форумът се следеше и онлайн, като беше осъществена връзка с Лариса Найдич, която е професор емеритус на Еврейския университет в Йерусалим – старши научен сътрудник и полиглот, и с Ольга Палагнюк – д-р ст. н.с. на Института за социална и политическа психология, Национална академия за педагогически науки на Украйна.

В приветствието си ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева каза: „Трудно е да си представим какво беше нашият университет само преди двадесет години. Динамиката на промените доведе до това днес да се гордеем с това, че сме част от академичната общност на нашата престижна образователна и научна институция. Поемането на ръководството на Университета от проф. д.ик.н. Стоян Денчев даде решителен тласък на развитието на нашата Алма матер във всички посоки. Проф. Денчев успя не само да осигури абсолютно необходимите материални и технически средства в новата информационна среда, но и да подбере, стимулира и вдъхнови целия иновативен преподавателски, административен и технически състав за наистина революционните промени, които се извършиха и продължават да се извършват до ден днешен с неугасващ ентусиазъм и нарастваща компетентност. Изказвам своята благодарност и признателност на проф. Александра Куманова, която през всички тези години умело и мъдро ръководи Студентското научно общество и е основен двигател на Студентската научна конференция с международно участие”.

От своя страна, проф. д.ик.н. Стоян Денчев отговори с думите: „Известно е, че не може да създадеш модерна икономика без образователна, суровинно-енергийна и транспортна база. Но научнотехническата революция от миналия век показа, че над всичко това стои информационната среда, изградена върху новите информационни технологии. Бидейки създател на теорията за информационната среда, изучавам и практически установявам механизмите за внедряване в реалността на разрядите на идеалното когнитивно мислене. Тъкмо този феномен поражда информационното пространство, чрез което сме свързани в планетарната библио-инфо-ноосфера. По този начин се облагородява, развива и усъвършенства обкръжаващата ни действителност”.

Последва научната част на конференцията, която включваше девет Кръгли маси по семантични кръгове на изследванията, организирани в три секции: „Библиотекознание, библиография, книгознание”, „Информационни технологии” и „Културно-историческо наследство”. Пред научната общност бяха оповестени публикации на студентите и докторантите на университета от 4576 номерирани заглавия, сред които са и такива на студенти от други вузове от България, САЩ, Великобритания, Русия, Унгария за 2005-2024 г., осъществени по линия на предходните ежегодни студентски научни конференции на УниБИТ; участниците имаха възможност да се запознаят с 537 доклада, от които 284 са научни изследвания и 253 са есета. Специално за форума те бяха публикувани в сборника „Трудове на Студентското научно общество при УниБИТ”, чийто обем е 940 стр. Книгата беше подарена на всички участници и присъстващи.

Енциклопедизмът беше централна тема на конференцията, фокусиран на Кръгла маса „VIVAT АLMA MATER – Когнитологични енциклопедични издания на УниБИТ и творческата им лаборатория – фундамент на студентското научно общество при УниБИТ”. Беше представена „Православна енциклопедия на България” (С., 2023) – дело на проф. Милен Куманов (1942-2021) и публикувана от Академичното издателство на УниБИТ „За буквите – О писменехь”. Забележително е, че енциклопедията е съпроводена от първия у нас учебник по енциклопедиите, появили се на бял свят и в страната ни, и по света – „Енциклопедика”, който е дело на проф. Александра Куманова – ръководител на eдинствените в България Студентското научно общество при УниБИТ и неговия Научноизследователски център.

По традиция форумът се провежда в навечерието на 24 май. Тази година участваха множество чуждестранни учени и 16 чуждестранни студенти: 1 от Великобритания и 15 от САЩ. Във фокуса на внимание на конференцията бяха два конкурса: За научен коментар (информационна картина) на творби от българската изящна словесност (IX-XXI в.) „Антологика”; За най-точно, кратко и изчерпателно определение на феномена „Мъдрост”.

На форума се осмисли комплексът от 100 информационни ресурса, създадени с усилията на студентите и докторантите на Университета: 19 тома на „Трудовете на Студентското научно общество при УниБИТ”, 34 книги от библиографската, историографската и справочно-енциклопедичната серия „Факлоносци”, 33 е-библиотеки и 14 визуализиращи блока (пана от фотографски кадри, издания и дипломни работи) от 20-годишната история на СНО, групирани по семантично обозначени рубрики.

Експертизата на учени от 4 континента и 23 държави на света стои зад тези ресурси: Австрия, Алжир, България, Ватикана, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Индия, Иран, Италия, Казахстан, Канада, Китай, Молдова, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Турция, Украйна, Франция – научни редактори и рецензенти на научната продукция на СНО при УниБИТ.

ХХ Юбилейна Студентска научна конференция и изложба с международно участие се провежда по проект на МОН „Троичен Библиографски – Историографски – Енциклопедичен модел на хипертекст за целите на комплексното осигуряване на учебния и извънаудиторния образователен процес за стимулиране на студентската академична активност в Университета по библиотекознание и информационни технологии (Възпитаване на холистично системно мислене и научно гражданско действие)” – по Договор № НИП-2024-01 от 25.04.2024 г. по Наредба на МОН.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    0 1 Отговор
    Битият - бит, УниБИТият - он си знае.