Last news in Fakti

15 Февруари, 2014 11:20 1 047 0

Докладал: Не използвайте компанията ни в политически цели

  • петър докладал-
  • чез-
  • компанията-
  • политически-
  • цели

Отворени сме за диалог

"Ние ръководството на компаниите от групата на ЧЕЗ в България, като съзнаваме своята отговорност пред нашите клиенти и акционери и към цялото общество, се обръщаме към вас с призив да не използвате нашите компании и клиенти в политическите кампании за предстоящите избори". Това се казва в писмо регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал  до  председателя на парламента Михаил Миков, председателя на Националния съвет на БСП Сергей Станишев, председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПП ДПС Лютви Местан, Волен Сидеров, председател на ПП Атака, Радан Кънев, говорител на Реформаторския блок, Николай Бареков, председател на ПП „България без цензура“, Валери Симеонов, председател на ПП НФСБ, Красимир Каракачанов, председател на ПП ВМРО, председателите на Потребителските организации в Република България. Копие от писмото е изпратено до Пламен Орешарски, министър-председател на Република България, Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката на Република България.

Бизнесът ни е напълно прозрачен. Всеки месец ЧЕЗ публикува отчети в Търговския регистър. Всяко тримесечие и в края на годината ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България изпращат отчети в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Като публични дружества всяко тримесечие те подават финансови отчети и към Комисията за финансов надзор.

Всеки месец ние доставяме електроенергия на над три милиона български граждани и много фирми. При нас работят 3800 български инженери, техници, икономисти и други специалисти. Осигуряваме работа на десетки български фирми в тези трудни години на икономическа криза.

През последните години имаше опити компаниите от групата на ЧЕЗ в България да бъдат използвани като инструмент за водене на политически кампании. Ние сме публични компании и подобни политически внушения сериозно увреждат интересите на акционерите и служителите ни.

Факт е, че ЧЕЗ не определя цените на тока – нито за населението, нито за бизнеса. Средата, в която ние работим в България, е регулирана и цените се определят единствено и само от ДКЕВР. След третото намаление на цените през 2013 г. на всеки 100 лева сметка за домакинствата, при нас остават само 90 стотинки, а носим 100% отговорност и поемаме 100% негативи.  Освен това ЧЕЗ купува тока от НЕК по-скъпо, отколкото продава на домакинствата.

В резултат на необосновани твърдения бизнесът ни е изправен пред огромно предизвикателство и е под изключителен натиск. В същото време, ние сме голям и отговорен инвеститор.От стъпването си на българския пазар през 2004 г. ЧЕЗ инвестира над 1,8 млрд. лева, като за обновяване, модернизиране и разширяване на мрежата и подобряване на обслужването сме вложили над 728 млн. лева. По данни на Световната банка на ЧЕЗ се падат 21% от общия обем инвестиции с частно участие в българския енергиен сектор за периода 2005 – 2012 г. В резултат  на направените инвестиции ЧЕЗ подмени една трета от мрежата, присъедини над 70 хиляди стопански и битови потребители, понижи технологичните загуби от 22% през 2005 г. до 11% към момента.

Въпреки направеното от нас, мрежите все още са в състояние, което изисква стотици милиони лева инвестиции, за да могат българските граждани да получават услуги с европейско качество. За да се постигне желаното качество на доставките, следва да се говори открито и ясно какво и как трябва да се направи и какви са отговорностите на електроразпределителните дружества и на държавата.

Като голям данъкоплатец и работодател, ние даваме своя принос, за да може държавата да изпълнява своите социални политики и функции. С внесените общо 429 млн. лева преки и непреки данъци ЧЕЗ се доказва като важен фактор за икономическото развитие на страната.

Нашият бизнес е изцяло на светло. Плащаме навреме заплати, данъци и осигуровки. Спазваме всички нормативни изисквания и закони. Именно затова никога не ни е било страх от проверки, които да се извършват прозрачно и недискриминационно, при зачитане на българското и европейското законодателство.

ЧЕЗ не е монополистът, който по какъвто и да е начин би могъл да ощети потребителите. Влиянието на компанията в крайните сметки за електроенергия е незначително и ние винаги сме изразявали нашата подкрепа за ускоряване на процесите на либерализация на енергийния пазар.

Откакто сме стъпили в България, ние винаги сме работили с грижа за клиента. Благодарение на извършените инвестиции значително подобрихме качеството на обслужването. Броят на местата за плащане на територията, обслужвана от ЧЕЗ, бе увеличен от 319 до над 2145 и бяха открити 31 центъра за обслужване на клиенти. Разработени са близо 100 нови услуги. С цел да улесним потребителите в периода на икономическа криза, ние въведохме редица мерки – удължихме двойно срока за безлихвено погасяване на сметките от 10 на 20 дни и предложихме гъвкави варианти за разсрочване на плащанията. От декември 2013 г. клиентите на дружеството могат да се възползват и от новата услуга „Персонален съветник”, който предоставя индивидуални консултации за разсрочване на плащанията.

Ние сме отворени за диалог с всеки, който се интересува от нашата дейност. Заповядайте в нашите офиси, запознайте се с нашите служители и научете всичко, което ви интересува. Готови сме да решаваме всякакви проблеми, свързани с нашата работа, професионално и добронамерено.

Очакваме от политическите партии да не допуснат допълнително напрежение и да ни дадат възможност да работим спокойно в полза на нашите клиенти и акционери. Призоваваме да бъде сменен тонът, да не бъдат противопоставяни бизнес срещу бизнес и бизнес срещу клиенти. Трябва да има прозрачност, диалог и професионализъм. Само така може да продължим напред. Цените трябва да се определят при пълна яснота за това какво става по веригата от производството до доставката и равнопоставеност на всички участници в нея. Обществото има право да знае на кого какво се разрешава. Секторът има нужда от честност. Само така ще спечелят клиентите.

В заключение заявяваме, че сме отворени за диалог, за съдействие и за партньорство. Като отговорен инвеститор сме готови да работим заедно с българското правителство за намиране на най-добрите решения за развитието на енергийния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове