22 Юни, 2024 08:29 12 356 37

Васил Терзиев за пробива на бул. "Тодор Каблешков": В момента водим канадска борба за отчуждаване на 890 м2

  • ремонти-
  • отчуждаване на имоти-
  • софийска община

Когато предизборно избързаш да стартираш обекта, както са направили предишните управляващи, всъщност истината е, че той няма да стане по-бързо, каза кметът на столицата

Васил Терзиев за пробива на бул. "Тодор Каблешков": В момента водим канадска борба за отчуждаване на 890 м2 - 1

Успешното приключване на строителството на пробива на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луй Айер" в "Манастирски ливади" до бул. "Черни връх" е под въпрос, като засега Столична община не коментира дали ще се стигне до отлагане на сроковете за откриване на участъка, съобщи "Сега".

Завършването на отсечката е ключово за свързването на бул. "Тодор Каблешков" с новоизградения бул. "Филип Кутев" и за облекчаване на трафика в тази част на София. Проектът видимо е застрашен, тъй като в зоната на строителството продължава да има работеща автомивка и търговско представителство.

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че все още се работи по тяхното отчуждаване.

"Това е един от многото наследени проблеми от предишното управление, които трябва да решаваме. Това е един от "кофти" проектите в София, който е започнал ударно с предизборна цел преди да са приключили отчуждителните процедури. В момента водим разговори какъв да е форматът на това отчуждаване и това вече се точи от месеци. Положението е такова, че предстои строителството на бул. "Тодор Каблешков" да приключи, освен един триъгълник, който прерязва трасето.

Когато предизборно избързаш да стартираш обекта, както са направили предишните управляващи, всъщност истината е, че той няма да стане по-бързо. Заради неотчуждени 890 кв.м и неспазени процедури в момента върви канадска борба как да се реши този проблем и как да се стигне до решение, което не е безобразно скъпо за Столична община", коментира Васил Терзиев.

След процедура, продължила повече от година, през есента на 2023 г. екипът на предишния кмет Йорданка Фандъкова избра добре познатата на столичани компания "Джи Пи Груп" да изгради пробива на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до мола на "Хладилника". Обществената поръчка бе обявена през юни 2022 г. и за участие в нея кандидатстваха 7 фирми и консорциуми.

Прогнозната цена за участъка с дължина от 1,41 км бе 17 млн. лв. без ДДС, като м.г. бе сключено споразумение с "Джи Пи Груп" при цена от 18,1 млн. лв. без ДДС. То предвижда фирмата да построи липсващия участък от бул. "Тодор Каблешков" за 287 дни след началото на дейностите. Строителството започна в началото на октомври м.г., около 3 седмици преди местните избори, спечелени от Васил Терзиев.

Зам.шефът на транспортната комисия в общинския съвет Андрей Зографски от "Спаси София" съобщи, че в столицата има и други строителни обекти, които се бавят, тъй като се налага препроектиране. "Става дума за бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев", бул. "Рожен", ул. "Народен герой" и ул. "Народно хоро". Предишният екип е стартирал тези обекти предизборно, сега се налага зам.кметът по строителството Иван Василев да решава един по един различни казуси на тях. Канализацията в квартал "Драгалевци" също я наследихме с на практика нулево изпълнение", изброи той.

През това лято ще започнат ремонти на няколко булеварди и улици в София, съобщи и.д. зам.кмет по строителството Иван Василев. Най-напред ще тръгне рехабилитацията и разширението на ул. "Опълченска" в участъка от бул. "Стамболийски" до бул. "Сливница". Ще се работи още на бул. "Стамболийски" от бул. „Константин Величков“ до ул. „Западна“, включително трамвайно ухо „Западен парк“. Предстои да се открие строителна площадка и на бул. "Мария Луиза" в отсечката между ул. „Опълченска“ и ул. „Козлодуй“.

През летните месеци ще се ремонтират още квартални улици и улици в центъра, каза Василев. От Столична община специално посочиха, че в северна София ще се ремонтира Челопешко шосе. Василев изчисли, че откакто е зам.кмет, е възложил около 200 текущи улични ремонти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 На тъмно

    51 13 Отговор
    То да си кмет на София, не е като да водиш колоната на прайда!
  • 5 ТаУмВзе

    33 9 Отговор
    Съществото да не пропусне Парада, че ще разстрои нещо! Хаххах
  • 6 Просто Киро

    28 5 Отговор
    Канадска работа, бате
  • 7 Град Козлодуй

    23 8 Отговор
    оставка
  • 8 да де

    33 9 Отговор
    Отивай на прайда, че госпожица Бони и Хекимянка вече се гледат влюбено и току виж смучи София ти обърнали задните си части.
  • 9 Феликс Дж

    37 11 Отговор
    Някой да ме осветли - кои интелектуалци гласуваха за тоя тук. Горещо моля.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Василке

    26 5 Отговор
    Взимай Красимира и заминавайте на парада!
    Аз отивам да приготвя лай марката, че да ви охладя страстите!
  • 12 дддд

    18 11 Отговор
    Вижте каква нагла физиономия има,бих го клал в адски мъки часове наред!
  • 13 Гласове от зайчарника в Банкя

    20 8 Отговор
    Ако Бацо залагаше мините на украинската армия, както заложи мините в София, руснаците никога нямаше да успеят да навлязат в Украйна!
  • 14 Оставка

    18 6 Отговор
    Бекапенчо
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Миризлив пор

    26 3 Отговор
    Този какъв се явява че не разбрах? Все изскача от някъде след проблем и започва да мрънка "ама предните са виновни" или "никой не ни е уведомил", не че някой трябва да уведоми а кмета от съответния ресор е трябвало да провери! Да излезе най накрая с решение на някой проблем!
  • 17 Лесно е

    13 11 Отговор
    Питай ментора ти Борисов и другарката Фандъкова.
  • 18 Анонимен

    12 21 Отговор
    Продължаваме да носим наследството на Фънди. Колко прости са само тези от ГЕРБ
  • 19 Йован

    11 14 Отговор
    Да извикат онзи дебил Георги Георгиев, заедно с Просто Прасков и Хилкимяу да го оправят. МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ
  • 20 Крумов

    3 17 Отговор
    Засега е на ниво - нищо сексистко, относно женската страна на живота. Тротоарите трябва да се оправят, това-онова.

    Забележки - немаме.

    Вело-алеите са правилно решение - но може би - да не са в две ленти.

    Коментиран от #27

  • 21 Да,да

    21 2 Отговор
    Добрите сили (ДС) не ги спират никакви пробиви и парцели!
    Пари има, нали?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Промяна

    20 5 Отговор
    ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кики канадеца

    6 3 Отговор
    Имате ли нужда от помощ за канадската?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 само твърде ограничен

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "Крумов":

    и едностанчиво гледащ човек може да защитава велоалеите и стесняване на основните улици в София от страна на "каките" от СОС. Толкова е тъпо, защото с часове няма НИКОЙ на велоалеята, а колите в тяпната част на улицата пушат, блъскат се една в друга, замърсяват въздуха. На "Скобелев" например има една недомислица - призовавам съответните власти от полицията да се вгледат в това, защото чакащите за тролей стоят далече от тролея и между тях е алеята за велосипедисти, когато понякога трябва да се изчакат, за да се качат чакащите. ТЪПО! И ще има все повече конфликти при градското движение. Наскоро имаше между тротинетка и автомобил.
  • 28 Баце го е решавал този проблем

    11 0 Отговор
    На Южната дъга на околовръстното имаше разни автокъщи, складове, градински комплекси. Баце през 2010-та смени закона. Отчуждават ти мястото, плащат ти по оценка, а ти ако се чувстваш ощетен доказваш в съда колко трябва да ти платят. Южната дъга стана в срок!

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Чуркоблизец.....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Абе

    5 1 Отговор
    Терзиеф обича пробивите отзат.
  • 37 Не че нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Баце го е решавал този проблем":

    Той Баце затова гони 10-ти милиард, не че нещо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове