Last news in Fakti

2 Юли, 2024 09:02 2 615 48

Д-р Климент Христов пред ФАКТИ: Патриарх Даниил наследява кротостта и смирението на покойния дядо Неофит

  • климент-
  • христов-
  • даниил-
  • патриарх-
  • неофит-
  • църква

Новият патриарх бе избран с 3 гласа разлика, но никой не оспорва този избор, казва богословът

Д-р Климент Христов пред ФАКТИ: Патриарх Даниил наследява кротостта и смирението на покойния дядо Неофит - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх с гласовете на 69 делегати. Врачанският митрополит Григорий получи 66. Три бюлетини бяха недействителни. Изборът продължи три часа и в него участваха 138 делегати на Патриаршеския избирателен събор. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори богословът д-р Климент Христов.

- Г-н Христов, да ни е честит новият български патриарх Даниил. Какво очаквате от него?
- Всъщност, църквата е носител и пазител на вярата и ценности, на традиции и устойчивост и в това отношение очакванията за някакви драстични промени не са оправдани – тя да бъде някак „модерна“, те не отговарят на същността на църквата.
Изключително важно е да се пазят и издигат вярата, надеждата, любовта, разбирателството, защото в нашето общество се вижда, че хората роптаят и недоволстват именно заради липсата на ценности, занемаряването и пренебрегването им, усещането за несправедливост.

Видимо по всяко време има необходимост от морал, от ценности, от вяра.

И ние – хората, не преставаме да ги търсим. Църквата е и обединител, именно чрез вярата и ценностите. Чрез тях тя е пазител и на мира в едно общество. Именно на църквата можем да се уповаваме за мирно, човеколюбиво решение там, където човеците не намираме достатъчно смирение. Днес повече от всякога диалогът трябва да бъде насърчаван.

- Какво наследява новият патриарх Даниил от предшественика му Неофит?
- Назад във времето при възстановяването на Българската патриаршия през 1953 година, говорим за период, в който религията е била определяна като официален противник. Основната цел на патриарсите Кирил и Максим е била да запазят каквото е възможно в църквата в рамките на тази държава. Тяхната цел е била да запазят самата църква. Не просто духовенството, но и вярващите. След това на дядо Максим му се наложи да започне прехода, когато църквата ни преживя своето разделение. Това беше много сериозен проблем, защото времето на разделението внесе много голям смут и ѝ попречи в опита да се възстанови по-бързо от тоталитарния период. Патриарх Максим успя да премине и през този етап, а след него патриарх Неофит със своето търпение, кротост и смирение даде пример за умиротворение. Сега патриарх Даниил наследява една църква, която преодоля тези предизвикателства. Пред него остават други предизвикателства, които са свързани в много по-голяма степен с разгръщане и възстановяване дейността на църквата към самите вярващите, към много по-голямата част от народа.

- А това, че беше избран с минимална разлика пред Григорий, говори ли, че е имало двама достойни, или е имало и сблъсък на лобита в Светия синод?
- Няма как да сравняваме избора в църквата с това, което срещаме в политиката – сблъсък на лобита, на интереси, на изявени противоборства. Не бих казал, че има лобита в Светия синод. Там има взаимоотношения, които се дължат на нещо съвсем различно. Например, много от духовниците имат общо „потекло“, защото може да имат общ духовен баща, общ духовен старец, когато са ставали монаси. Дядо Григорий Врачански и дядо Даниил Видински, които бяха двама от тримата предложени за избора на патриарх, са духовни братя под крилото на покойния Неврокопски митрополит Натанаил.

В крайна сметка тримата кандидати бяха определени - както се полага със съответното мнозинство, от Светия синод.

Това, което трябва да се отбележи, е, че отликата с политиката е, че изборът в църквата върви в съвсем друга посока. В политиката се търси лидер, някакъв водач, но с условието, че водачът в политическата обстановка е временен, тоест той е обвързан с това дали ще бъде преизбран, има някакъв мандат и ще работи определен период от време. При църковния избор се търси нещо съвсем различно. Изборът е окончателен. Един митрополит се избира до живот. Един патриарх също се избира до живот, докато почине. От тази гледна точка в църквата изборът има различно измерение и винаги се търси консенсусна фигура. Това се дължи на още една причина - като учение, като ценности църквата се стреми към мир генерално, а чрез този мир човекът да израства за спасение, да става по-добър.

Така че Светият синод търси най-консенсусната фигура, тоест, човекът, който най-много хора приемат за най-консенсусен в най-широк смисъл, с когото ще вървят по дълъг път и ще работят диалогично.

И това е така, защото патриархът не се различава от другите митрополити. Митрополитът в България е административна длъжност, а духовната степен е епископ. Всички митрополити са епископи. Има епископи, които нямат административна област, а управляват даден манастир или са помощници на някой владика. Митрополитите са епископи, които вече управляват административна област – епархията си. Така че патриархът е пръв сред равни, защото той е председател на Светия синод и Софийски митрополит, но има същите права както и другите митрополити.

Той, разбира се, е и външен представител на църквата. Подчертавам за широката публика, че патриархът не може да се меси в работата на митрополитите в техните епархии. Там те са самостоятелни. Така че при избора на патриарх се търси консенсусна фигура, с която ще се работи най-добре, защото целта на църквата е да търси мир. А решенията на Светия синод се взимат на съвещания и с гласуване при мнозинство.

Това, че патриарх Даниил бе избран с 3-4 гласа разлика, говори, че е имало сериозен избор между двама кандидати с високи качества и достойни да бъдат първи сред равни. Важно е и това, че никой не оспорва избора под каквато и да е форма, както се е случвало преди. Това още веднъж потвърждава гореказаното, че църквата ни на институционално ниво е стабилна.
Важно е сега да дадем време на новия патриарх, защото някои хора побързаха да изразят съмнения и притеснения. Но неговият път до момента е на безукорен монах. Просто нека да му дадем време – досега той е бил местен владика, свързан главно със своята епархия в Северозападна България. От тук нататък цялото общество и медии ще следят всяко негово действие зорко. Но той трябва поне да се запознае с хората и обстановката в новата си епархия.

В края да кажем, че вероятно изборът на патриарх Даниил е бил за много хора неочакван, но според църковното учение това не е само човешки избор, а избор свише.

Патриарх Даниил наследява кротостта и смирението на покойния дядо Неофит и вече даде заявка да продължи в този дух, като първите му думи преди Божествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бяха, че ще търси съгласие и единение в своето служение. Вярвам, че с Божията помощ именно тази цел ще бъде постигната за цялото ни общество.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    34 6 Отговор
    Отявлени атеисти, антихристи, сатанисти ие хора от други вероизповедания дават оценки за дейността на БПЦ и лично на патриарха! Оставете църквата сама да си решава въпросите както намери за добре!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    20 9 Отговор
    МАЛКО ИЗВЕСТЕН Е ФАКТА ЧЕ ПРЕДИ БИТКАТА
    ЗА СТАЛИНГРАД , 1942 ГОДИНА КОМУНИСТА ЙОСИФ СТАЛИН ВИКА РУСКИТЕ ВЛАДИКИ
    И ИМ НАРЕЖДА ДО 1 МЕСЕЦ ДА СВИКАТ ЦЪРКОВЕН СЪБОР И ДА ИЗБЕРАТ РУСКИ ПАТРИАРХ КАТО ВЪЗСТАНОВЯВА И ВСИЧКИ ПРАВА
    НА ЦЪРКВАТА ....
    ..... ТЕ СА ИСКАЛИ 2-3 МЕСЕЦА ЗА СЪБОРА, ТОЙ ИМ КАЗВА ЗА 1
    .....
    МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ ДАЖЕ СТАЛИН РАЗБИРА В ЕДИН МОМЕНТ СИЛАТА НА СВЕТА ТРОИЦА :))
    .....
    ТВА Е ПО ВЪПРОСА ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ГОНЕЛИ ПОПОВЕТЕ :))

    Коментиран от #9, #29

  • 5 12340

    23 10 Отговор
    А щеше да е хубаво
    да отупа с патриаршеския жезъл
    калин янакиев, горан благоев, никанор мишков и още някои!

    Коментиран от #25

  • 6 Да ни е

    29 5 Отговор
    жив и здрав новият Патриарх.Да ни служи дълго и да отстоява християнските ценности.
  • 7 Хайли лайкли

    32 8 Отговор
    Упорито се мъчат да унищожат българската православна църква по подобие на украинската! Очакваше се с помощта на Вартоломей да си поставят удобен патриарх , който да признае новата униатска украинска църква, но не им мина номерът и сега евроатлантиците са направо като обезумели . Вартоломей, всъщност е патриарх само на гръцката общност в Турция и няма никакви канонически права върху нашите територии. Нашата църква има здрави корени и е устояла през вековете, ще устои и още много векове, защото православната вяра е по силна от евроатлантизма, фашизма, католицизма и юдаизма!!!!
  • 8 Бонев

    26 5 Отговор
    Всички грантаджии за един ден от военни експерти станаха специалисти по църковните дела. Само пиянката Евгений не се е обаждал, ама може и аз да съм го пропуснал.
  • 9 Хайли лайкли

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Всъщност, точно Сталин възстановява 70 процента от съборените от евреите-болшевики църкви и манастири, кото са били почти изцяло унищожени от тях и връща отново вярата на руснаците!

    Коментиран от #12

  • 10 Мъдрият

    26 6 Отговор
    Най-после една добра и нормална статия да пуснете по въпроса!

    Бог да пази и подкрепа нашия нов и достоен патриарх Даниил!

    Коментиран от #23

  • 11 Данаил щее Достоен Патриарх на Българите

    23 8 Отговор
    На някой им се Развалиха Сметките и Сега Благоевци и Никаноровци Плюят!!
  • 12 Може би

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хайли лайкли":

    защото самият Сталин е завършил духовна семинария...
  • 13 Така е

    12 17 Отговор
    Изборът на патриарх доказа, че България е под тоталния контрол на Русия. Затова избори ще има дотогава, докато не се състави стабилно проруско антиевропейско правителство.

    Коментиран от #17, #21, #32

  • 14 Пффф.

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Точка Омега Последни Времена":

    Очакваш някой да ти повярва на измишльотините ли ? ))
  • 15 Така де

    8 14 Отговор
    "Патриарх Даниил наследява кротостта и смирението на покойния дядо Неофит и вече даде заявка да продължи в този дух, като първите му думи преди Божествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бяха, че ще търси съгласие и единение в своето служение".
    Единение - да, но под руско ръководство и контрол!

    Коментиран от #33

  • 16 БеГемот

    5 10 Отговор
    Смирен поп няма! Лицемерие и суета е живота на слугите божии....по примера на началника...като как ви се струва да знаеш че си безсмъртен и да изиграеш театъра със кръста ,смърта и възкръсването пред хора на които смъртта е постоянна спътница...
  • 17 Вярно е

    14 11 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    И президентът е проруски. Единствено правителството още не под руски контрол! Но натам вървят нещата!

    Коментиран от #37

  • 18 Пфф..

    10 8 Отговор
    Всичките си мълчаха преди да го изберат,а сега започнаха да плюят какъв бил..... Защо бе мишки сега тръгнахте да го оплювате,да напускате църквата,къде бяхте преди това ?!
  • 19 Тома

    10 4 Отговор
    Значи може да се побеждава мафията
  • 20 Уауууу

    8 9 Отговор
    Лорд Волдемор красив???? Смирен???? Лелееее. То злобата му е изписана на челото, а къде е скрил пагоните на КГБ не знам.

    Коментиран от #36

  • 21 И антибългарско

    12 8 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    при това. Рашките са си поставили за цел да ни занулят като народ, защото иначе трябва да ни целуват краката докато имат нещо като държава. Все пак ние сме им дали религия, писменост и държавност. Без нас още щяха да са по землянките в блатата.
  • 22 Ъхъъъ

    15 9 Отговор
    Даниил е Кремълско протеже терорист, имайки в предвид че защитаваше агресията и зверствата на РФ в Украйна. Няма начин този предател да бъде в полза и за доброто на България .....
  • 23 Ако Господ

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    подкрепя тогова, то как трябва да подкрепя болните, страдащите и бедните? Щото това нещо, инсталирано за патриарх не знае как, а и не иска да знае. Този е войнстващ узурпатор от КГБ.

    Коментиран от #28

  • 24 Хасковски каунь

    8 6 Отговор
    Браво! За първи път чувам от3 дни нещо смислено. От човек който различава религия от политика.
    А НЕ УКРАЙНА, та ПУТИН.
  • 25 УСА боклук

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "12340":

    От мене и по една кандилница между рогата
  • 26 Защо ли

    7 5 Отговор
    Бойко и Пеевски не били в храма.Бтв цял ден грозно хули новия Патриарх на българите.ЗАЩО !!????
  • 27 реру

    19 7 Отговор
    "... Той, разбира се, е и външен представител на църквата..."


    По този въпрос има пълен консенсус... визуално изразен и от Комарнитски...

  • 28 Я кажи

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ако Господ":

    Какво означава за теб узурпатор? Абе четете от време на време.
  • 29 реру

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    "... СТАЛИН РАЗБИРА В ЕДИН МОМЕНТ СИЛАТА НА СВЕТА ТРОИЦА..."


    По-точно разбира, че болшевишките простотии стигат по-бавно до крепостните от пропагандаторите, отколкото когато се проповядват от храма... хората са все още са набожни, вярват на свещениците и т.н., а и той е учил в духовна семинария...
  • 30 Да затрием заедно България

    7 10 Отговор
    Вартоломей е турски гражданин, служил в турската армия, с чин сержант. Учил в католически училища в Италия. Назначен е да се грижи духовно за гърците по цял свят. От къде произтича вселенската му власт , че и Константинополски бил, град, който не съществува от стотици години. Дружка на папата и ЦРУ. Разколник и сатана. И тука му се кланят като на Господ тия, дето много "милеят " за църквата и държавата. Той поне с презрение поздрави Патриарха, а православния Борисов дори не отиде. Неведоми са пътищата божии.
  • 31 КГБ

    14 3 Отговор
    Той си е роден милиционер, баща полковник милиционер.
  • 32 КГБ

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    Абсолютно вярно! Самият той каза, че за 15 дни е станала работата. И той не е очаквал да стане Патриарх. Роден милиционер, баща полковник в милицията.

    Коментиран от #35

  • 33 Ха хфа ха

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Така де":

    Но не под сатанинско американско
  • 34 Питам се,

    5 7 Отговор
    защо хора, които не могат да различат църква от джамия, като повечето списващи тук, плюещи по новоизбрания патриарх, коментират делата на БПЦ.
  • 35 ЦРУ

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "КГБ":

    Няма поп в Америка който да не е агент на ФБР.
    Здрав българин т Смолян е Даниил.
    Такъв е бил Стефан от Чепеларе както и Кирил от Родопите а не от проджния шоплук където никога въстание никой не е вдигал
  • 36 Мара

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Уауууу":

    Пагоните може и да ги е захвърлил някъде край Чикаго и да е харесал американския начин на живот.Все пак е живял осем години там.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Православен Българин

    10 9 Отговор
    Слава Богу, операция за завладяване на Българската православна църква се провали.
    Фанариотите (Константинополската патриаршия) и нейните западни уредници не успяват да вкарат свой кандидат на българския патриаршески престол.

    Въпреки активните опити за откъсване на Българската православна църква от братската Руска църква, включително многократните опити българските епископи да бъдат принудени да признаят украинската псевдоправославна националистическа секта на ПЦУ.

    За съжаление трябва да признаем, че и сред българския висш клир има русофоби, а няколко архиереи на Българската църква напоследък „отслужиха” в Истанбул с преоблечени самозванци от ПЦУ.
    Но по Божието Провидение и по добрата воля на православните българи, за техен предстоятел бе избран Видинският митрополит Даниил, един от най-ревностните последователи на каноничното Православие.
  • 39 Православен Българин

    9 5 Отговор
    Знаете ли, че Вартоломей избяга от общата литургия с новоизбрания български патриарх Даниил !
    По програма двамата трябваше да служат заедно с митрополити от Светия синод. Това обаче не се случи.

    Но нека никой не си мисли, че фанариота Вартоломей ще се кротне и ще остави нещата така - твърде лукав е и от него трябват да се очакват всякакви коварни номера. Основната му задача е да руши православието отвътре - така му повелява неговата масонска принадлежност и кураторите му от ЦРУ.
  • 40 Име

    2 1 Отговор
    Ако им се удаде възможност, ще го разпънат!
  • 41 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 7 Отговор
    ВЪЛК ПУТИНОФИЛ ................... В РАСО ................. ФАКТ !

    Коментиран от #42

  • 42 любител

    5 7 Отговор

    До коментар #41 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    а ти какъв искаш краваролюбител ли та те са безверници безродници и джендъри. хахаха

    Коментиран от #44

  • 43 С0р0снR ми жално вие

    2 5 Отговор
    Бая време не бях чувал с0р0снRта толкоз жално да вие. Избора на Патриарх направо им бръкна в... Ж(жендър) точката
  • 44 Коментарът ти е

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "любител":

    също толкова елементарен, колкото и коментарите на тези, които охулват Русия. Само едно мога да кажа... никогга не си бил в Щатите и нищо не знаеш за американците(говоря за хората).

    Коментиран от #47

  • 45 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Девизът на шатки трябва да е нещо от сорта на: "обединяваме противникови пропаганди под една шапка".
    Нещо, като обърната пирамида.
  • 46 Заачи тоя голубчик като заговори

    4 2 Отговор
    за красотата на дядото, дето е на 52 и е най-малкото нелицеприятен, и ми е ясно, че е от групата на Баба Гуци!!!

    Аман от тия xoмo дружинки у руската синодална клика!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 История

    0 0 Отговор
    Старозагорският митрополит Методий Кусев издава през 1914 г. брошурата „Погрома на България. Виновникът“, в която пише: „Русофилството в България е достигнало до идиотство… България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.“ какво се е променило за 110 години в съзнанието на хората? Този военен парад при интронизацията на българския патриарх е точно копие на кремълските военни тържества. Това е първия знак, че църквата ще се меси в политиката. Този патриарх преди 1 месец похвали Путин за агресията му в Украйна и Тръмп за поведението му на диктатор и подкрепи националната предателка от СУ проф. Григорова, която публично иска Путин да дойде в България, след като приключи с Украйна. СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА!